Amplasarea statiilor de intoxicare

amplasarea-statiilor-de-intoxicare

Deratizarea reprezinta tratamentul de preventie si combatere a rozatoarelor, respectiv a soarecilor si a sobolanilor. In functie de aria de aplicare, se poate efectua in interior sau in exterior. La exterior, se realizeaza cu ajutorul raticidelor amplasate in statiile de intoxicare. In cazul utilizarii raticidelor, rozatoarele nu mor imediat, ci dupa cateva zile. De aceea, la interior, se recomanda utilizarea  capcanelor “cu captura imediata”.

Capcane recomandate pentru combaterea soarecilor:

Acestea pot fi adezive, mecanice, autoblocante, electrice.

Capcane recomandate pentru combaterea sobolanilor: 

La fel ca si in cazul sobolanilor, capcanele pot fi adezive, mecanice, autoblocante sau electrice.

Statiile de intoxicare au rolul de a prinde soarecii sau sobolanii, astfel incat rozatoarele sa ramana in locuri controlate. Sunt cutii din plastic (fabricate dintr-un plastic rezistent, ce se inchid cu o cheita speciala) sau din carton.

Rolul acestora este de a impiedica animalele nevizate sa manance din raticid, dar si sa il protejeze de conditiile meteo nefavorabile (ploaie, ninsoare, razele soarelui etc.).

Statiile de intoxicare din carton pot fi de doua feluri:

– pentru combaterea activitatii soarecilor:

– pentru combaterea activitatii sobolanilor:

Aceste statii se recomanda sa fie amplasate in interior (magazii, garaje, depozite etc.) deoarece, spre deosebire de cele din plastic, pot fi afectate de conditiile meteo nefavorabile (ploaie, ninsoare, razele soarelui etc.).

In interiorul acestora se recomanda amplasarea unor capcane adezive, ce au deja incorporate un atractant, cu diferite arome (migdale, cirese, arahide etc.)

Capcane adezive recomandate:

Sunt confectionate din carton sau plastic, pe care este atasat un adeziv ce are in compozitie si un atractant, cu scopul de a ademeni rozatoarele in cursa.

Sau, se poate adauga in statie un atractant.

Produse recomandate:

Acestia sunt special destinati pentru rozatoare si au rolul de a le atrage in cursa.

Statiile de intoxicare – Utilizarea si amplasarea statiilor din carton

!!!Statiile de intoxicare de carton vin neasamblate.

Pentru a le asambla, urmariti pasii de mai jos:

Pasul 1: Indoiti spre interiorul statiei capetele cu zona decupata (prin care vor patrunde rozatoarele). 

Pasul 2: Indoiti capetele formand in interior un dreptunghi.

Pasul 3: Indoiti lateralele, formand statia de intoxicare.

Pasul 4: Fixati capetele pentru a inchide statia de intoxicare. 

Pasul 5: Indepartati folia protectoare de pe capcana adeziva si amplasati capcana in interiorul statiei. 

Pasul 6: Statiile de intoxicare gata pregatite se amplaseaza de jur imprejurul perimetrului ce se doreste a fi protejat, distanta dintre statii fiind cuprinse intre 5-10 m.

Pasul 7: Verificati statiile odata la 2-3 zile sau chiar mai des, indepartand din ele capcana adeziva unde s-a prins soarecele sau sobolanul. Statia de intoxicare se poate refolosi, amplasandu-se o capcana adeziva noua.

Statiile de intoxicareUtilizarea si amplasarea statiilor de intoxicare din plastic pentru soareci

Acestea se vor amplasa de jur-imprejurul spatiului care se doreste a fi tratat. Astfel se va forma o “bariera” care sa tina rozatoarele la distanta.

In interiorul acestora, se va amplasa raticidul.

Raticide recomandate:

Raticidele sunt produse utilizate pentru controlul rozatoarelor nedorite, ce contin in formularea lor o substanta activa otravitoare pentru rozatoare si un atractant special (cu rol de momeala).

Pasul 1: Deschideti statia de intoxicare folosind cheita.

Pasul 2: Desfaceti ambalajul in care se afla raticidul. Raticidele se prezinta sub diferite forme: grausor, peleti, pasta, cerat sau cuburi parafinate. Impotriva soarecilor, in fiecare statie de intoxicare se plaseaza aproximativ 20-40 grame de raticid. Pentru rezultate mai bune, este indicat ca in fiecare statie de intoxicare sa fie plasate 2 raticide cu formulari diferite. De exemplu: pasta + peleti, pasta + blocuri cerate, blocuri cerat + peleti etc. In acest mod sansele ca rozatoarele sa prefere unul din cele doua sunt mai mari. 

!!!Verificati ca raticidul sa fie bine fixat astfel incat sa nu existe riscul ca rozatoarele sa il scoata din statia de intoxicare.

Pasul 3: Inchideti statia de intoxicare apasand pe capac.

Pasul 4: Se va sigila ambalajul in care se afla restul de raticid si se va pune intr-un loc ferit, respectand conditiile de depozitare, inscrise pe eticheta. 

Pasul 5: Statiile de intoxicare se amplaseaza in exterior, in jurul perimetrului ce se doreste a fi protejat, distanta dintre statii sa fie cuprinsa intre 5-10 m.

Statiile de intoxicareUtilizarea si amplasarea statiilor de intoxicare din plastic pentru sobolani

Se pot utiliza statii precum:

Pasul 1: Deschideti statia de intoxicare folosind cheita.

Pasul 2: Desfaceti ambalajul in care se afla raticidul. Acesta se amplaseaza pe tija metalica din interiorul statiei astfel: 1-2 bucati de raticid sub forma de cuburi sau plicuri si 10-20 g de raticid sub forma de peleti.

!!!Verificati ca raticidul sa fie bine fixat astfel incat sa nu existe riscul ca rozatoarele sa il scoata din statia de intoxicare.

Pasul 3: Inchideti statia de intoxicare apasand pe capac.

Pasul 4: Aplicati pe capcana o eticheta cu adeziv, pe care se va trece numarul statiei, numele si numarul de contact al celui care a plasat statia de intoxicare.

Produse recomandate:

Pasul 5: Se va sigila ambalajul in care se afla restul de raticid si se va amplasa intr-un loc ferit, conform indicatiilor de pe eticheta.  

Pasul 6: Statiile de intoxicare pregatite se amplaseaza in exterior, in jurul perimetrului ce se doreste a fi protejat, distanta dintre ele, in cazul sobolanilor este de aproximativ 10-15 metri

!!!Statiile de intoxicare se amplaseaza la baza peretilor, gardurilor si a fundatiilor, acestea fiind traseele preferate de rozatoare.

SFAT: Statiile de intoxicare nu se amplaseaza in mijlocul perimetrului ce trebuie protejat, nici “in picioare” sau perpendicular pe baza gardurilor sau peretilor.