Publicat pe: 18/04/2024 Modificat pe: 23 aprilie 2024

De ce identificarea si monitorizarea plosnitelor este importanta

identificarea-monitorizarea-plosnitelor

Utilizarea produselor specializate pentru identificarea si monitorizarea infestarii cu plosnite de pat aduce multiple beneficii:

  • Detectarea precoce a infestarii: Produsele de identificare si monitorizare permit detectarea infestarii cu plosnite de pat cand populatia acestora este mica. Acest lucru faciliteaza interventia rapida si eficienta.
  • Reducerea costurilor de gestionare: Detectarea la timp a infestarii permite implementarea unor masuri de control mai putin invazive si mai putin costisitoare.
  • Evaluarea eficacitatii tratamentelor: Produsele de monitorizare ofera informatii in timp real despre nivelul de infestare cu plosnite de pat si despre evolutia acesteia in timp. Aceste date sunt esentiale pentru evaluarea eficacitatii tratamentelor aplicate si pentru identificarea eventualelor deficiente in abordarea problemei.
  • Prevenirea raspandirii infestarii: Monitorizarea constanta a zonelor cu risc mare de infestare precum (hoteluri, diverse tipuri de cazari, pensiuni, locuri foarte aglomerate) permite indentificarea rapida a zonelor cu potential ridicat de infestare si implementarea masurilor de preventie pentru a preveni raspandirea plosnițelor catre alte zone sau locatii.

Cele mai comune tipuri de dispozitive pentru identificarea si monitorizarea plosnitelor:

  • Teste;
  • Capcane mecanice (interceptoare);
  • Capcane adezive;
  • Capcane cu CO2 si banda adeziva;
  • Capcane cu atractant.

Teste pentru identificarea si monitorizarea plosnitelor

Sunt concepute pentru a colecta si analiza posibilele reziduuri prezente de la plosnitele de pat pe suprafetele tipice unde acestea se ascund. Testele sunt foarte usor de folosit si sunt eficiente chiar si in cazul infestarilor de niveluri scazute.

Capcane mecanice (Interceptoare)

Interceptoarele sunt dispozitive din plastic asemanatoare unor farfurii ce prezinta doi pereti concentrici cu o adancitura intre ei pentru a prinde plosnitele de pat. Partea exterioara a fiecarui perete are o textura aspra, pe care plosnitele se pot agata si urca usor, in timp ce partea interioara este neteda si alunecoasa. Odata ce insectele ajung in partea de sus, ele cad in adancitura si nu mai pot iesi.

Capcane adezive

Sunt dispozitive de unica folosinta, gata de utilizare care contin adeziv din care plosnitele de pat (si alte insecte) nu pot scapa. Adezivul folosit in capcanele cu lipici trebuie verificat periodic pentru a ne asigura ca este inca adeziv. Capcanele cu adeziv se pot usca in timp sau se pot umple cu praf. 

Cele mai multe capcane cu adeziv sunt pasive – nu exista atractant care sa atraga plosnitele de pat spre ele – dar exista unele versiuni active care amesteca feromoni in lipici pentru a creste rata de capturare a capcanei.

Capcane cu CO2 si banda adeziva

Plosnitele de pat sunt atrase de dioxidul de carbon pe care il expiram in timp ce dormim. Capcanele CO2 profita de acest comportament pentru a atrage insectele din ascunzatoare si a le atrage intr-o capcana.

Capcane cu atractant

Acest tip de capcana functioneaza pe baza de atractanti. Atractantul special imita mirosul natural al unui cuib de plosnite. Acesta atrage plosnite din toate etapele de viata atat femele, cat si masculi, in toate etapele de dezvoltare. Designul special permite plosnitelor sa intre in dispozitiv si impiedica iesirea lor.

Prin monitorizarea constanta a nivelului de infestare si a evolutiei acesteia, se poate adapta si optimiza strategia de combatere a plosnitelor de pat. Astfel, se asigura rezultate mai eficiente si durabile.