Echipamentele ULV – Ceata rece, ceata calda

Echipamentele ULV (Ultra Low Volum) sunt aparate ce pulverizeaza solutia de lucru sub forma de ceata usoara, formata din particule foarte fine, avand diametrul intre 5 – 50 microni (μm). Echipamentele de formare a cetii, nebulizatoarele (ceata rece) sau termonebulizatoarele/foggerele (ceata calda) sunt folosite in principal, pentru aplicarea dezinfectantilor si a biocidelor.

CE ESTE CEATA RECE?

Ceata rece este denumirea pulverizarii ULV ce are la baza ca si solvent al solutiei de lucru apa. Acest tratament se aplica cu precadere la interior, avand o cantitate foarte mica de produse iritante sau chiar deloc, pentru tratamentele de dezinfectie sau dezinsectie. Se poate utiliza in toate spatiile, fara restrictii. De exemplu, in apartamente, restaurante, magazine, spitale si institutii medicale, hale de depozitare etc. 

NEBULIZATOARE RECOMANDATE:

Cu ajutorul unui motor electric, aceste aparate pulverizeaza solutia de lucru sub forma de ceata rece.

Prin aceasta metoda de aplicare se pot folosi doar solutii sub forma de emulsie concentrata (EC) sau emulsie in dispersie apoasa (EW).

PRODUSE RECOMANDATE:

Se vor aplica respectandu-se intocmai recomandarile mentionate pe eticheta, in functie de produsul ales.

CE ESTE CEATA CALDA?

Ceata calda este denumirea pulverizarii ULV ce are la baza ca si solvent al solutiei de lucru apa cu glicol sau cu un produs petrolier. In cazul amestecului cu un solvent petrolier (glicol, kerosen, motorina, ulei de rapita etc.) particula creata este pulverizata sub forma unui “fum dens”, dispersia ei fiind vizibila. Insa, in cazul amestecului cu apa, particula de solutie este mai mare si se ridica mai greu, iar dispersia ei nu este vizibila.

TERMONEBULIZATOARE RECOMANDATE:

Este un echipament utilizat in special la tratamentele de dezinsectie, dar si la cele de dezinfectie.

Cu termonebulizatorul/foggerul se vor aplica doar solutii sub forma de emulsie concentrata (EC). 

PRODUSE RECOMANDATE:

Se vor aplica respectadu-se intocmai recomandarile mentionate pe eticheta, in functie de produsul ales.

Pentru a asigura imprastierea egala a picaturilor solutiei aplicate, se recomanda utilizarea unor aditivi speciali.

PRODUSE RECOMANDATE:

Au rolul de a amplifica performantele solutiilor aplicate cu nebulizatorul (ceata rece) sau cu foggerul (ceata calda).

ECHIPAMENTELE ULV – DOMENII PRINCIPALE DE UTILIZARE

Echipamentele ULV se pot folosi atat la tratamentele de dezinsectie, cat si la cele de dezinfectie. Un aspect foarte important este acela ca se utilizeaza in functie de spatiul tratat, precum si de scopul tratamentului (de exemplu, daunatorul impotriva caruia se efectueaza tratamentul, spatiul ce se dezinfecteaza etc.). 

DEZINSECTIE

Termonebulizatorul (ceata calda) se foloseste cu precadere  pentru efectuarea tratamentelor de exterior, impotriva insectelor zburatoare. Acesta nu se recomanda impotriva insectelor taratoare, deoarece particula creata se va ridica in aer si astfel nu va intra in contact cu daunatorii. 

Insa, pentru a obtine un efect de soc mai puternic, acest tip de tratament se poate efectua suplimentar tratamentului prin pulverizare. In acest mod insectele sunt iritate si scoase din zonele in care stau ascunse.

In interior, se poate utiliza doar in spatii mai inalte sau cu volum mai mare, unde solutia nu poate fi aplicata in alt mod (de exemplu, in silozurile de cereale, fabrici, depozite etc). 

Nebulizatorul (ceata rece) se utilizeaza in toate spatiile interioare, fara restrictie. Spre deosebire de tratamentele aplicate prin pulverizare, particula pulverizata sub forma de ceata rece ocupa tot volumul spatiului tratat, dupa care se aseaza pe toate suprafetele si prin toate spatiile in care se pot ascunde daunatorii. In felul acesta insecticidul pulverizat intra prin toate crapaturile sau zonele in care stau ascunse insectele. Astfel, rezultatele sunt mai bune.

Atunci cand alegem tipul tratamentului (ceata rece sau ceata calda), se va avea in vedere spatiul in care urmeaza sa se aplice (interior, exterior), suprafata acestuia precum si daunatorul vizat.

De exemplu, la interior, se utilizeaza ceata rece. Insa, in cazul tratamentului impotriva insectelor taratoare (gandaci, purici, plosnite etc.), este recomandat sa se efectueze prima data tratamentul prin pulverizare cu pompa. Imediat dupa, se va face tratamentul cu ULV-ul. In acest mod, rezulatele vor fi mult mai bune deoarece se obtine atat un efect de remanenta, cat si unul de soc.

DEZINFECTIE

In functie de spatiu, nebulizatoarele (ceata rece) si termonebulizatoarele (ceata calda) se pot utiliza si pentru dezinfectie, respectandu-se intocmai specificatiile de aplicare, in functie de produsul ales. 

In acest caz solutia se pulverizeaza in aer. Se va crea o ceata in tot volumul incaperii si astfel vor fi acoperite cu dezinfectant toate obiectele din interior (in cazul aplicarii in interior).

DEZINFECTANTI RECOMANDATI:

Dezinfectantii sunt substante ce distrug toate microorganismele daunatoare de pe un material/suprafata sau le aduc la un nivel sigur.

ECHIPAMENTELE ULV – AVANTAJELE UTILIZARII

  • se foloseste o cantitate mult mai mica de produs, comparativ cu alt tip de aparatura;
  • costul tratamentelor este redus considerabil, consumul de amestec de lucru fiind foarte mic;
  • solutia de lucru ajunge la inaltimi mari si patrunde foarte bine prin toate zonele;
  • dezinfectantul aplicat se raspandeste uniform, pe toate suprafetele pe care poate fi prezent virusul;
  • particulele de dezinfectant pulverizate plutesc pana la o ora;
  • mobilitate si independenta la utilizare;
  • dezinfectia aerului;
  • in cazul dezinsectiei, se obtine un efect de soc foarte puternic.