Dezinsectie Viespi | Ghidul Operatorului Pest Control #12

dezinsectie-viespi-ddd

Viespile sunt insecte zburatoare ce apar in perioada sezonului cald, cu precadere la exterior. Sunt destul de rare cazurile in care pot fi prezente si in interior. Cuiburile de viespi se pot gasi in foarte multe locuri. De exemplu: in gaurile din pereti, in interiorul cosurilor de fum nefolosite, in/sub streasina casei, in arbori, in scorburile acestora sau in orice loc in care nu sunt deranjate.

De multe ori, acestea sunt confundate cu albinele. Atentie insa, albinele sunt insecte protejate si nu trebuie omorate. Acestea pot fi cel mult capturate. Albinele nu isi fac cuibul intr-o zona noua si apartin unui roi. Deci, ele apar doar ocazional, nefiind un real pericol pentru oameni sau pentru animale. 

Cum scapam de viespi?

Tratamentul impotriva viespilor se poate face cu un insecticid de contact, aplicat cu orice tip de aparatura, doze fumigene sau capcane. Indiferent de tratamentul efectuat este foarte important sa se elimine si cuibul. In acest mod se va evita reaparitia acestora in spatiul tratat.

Insecticide de contact

Tratamentele cu insecticide de contact se pot face cu pulverizatorul, cu atomizorul, generatorul ULV sau termonebulizatorul. Aplicarea insecticidului se va face direct prin pulverizare pe cuib si pe vegetatie (daca acestea vin din alta zona decat cea tratata).

Se recomanda utilizarea de insecticide cu efect de soc foarte puternic. Astfel insectele vor fi eliminate cat mai rapid.

In momentul in care intra in contact cu insecticidul, viespile se vor agita. De aceea, daca este utilizat un insecticid care nu actioneaza foarte repede, exista riscul ca acestea sa devina un pericol pentru prestator. Este recomandat ca prestatorul sa poarte un costum de apicultor sau sa fie imbracat cat mai gros, cu manusi si cu toate partile corpului acoperite.

Aplicarea insecticidelor se face cu presiune cat mai mare. Astfel pulverizarea se va face de la distanta si nu este necesara apropierea foarte mult de cuib. 

Tratamentul impotriva viespilor trebuie efectuat dimineata devreme sau seara. In aceste momente ale zilei insectele sunt in cuib si nu sunt foarte active. In felul acesta, vor fi eliminate o mare parte din ele. Daca se aplica in timpul zilei, cand sunt active, tratamentul nu va avea aceeasi eficacitate. Viespile nu vor fi toate in cuib, asadar nu vor fi combatute in totalitate.

Inainte de a scoate stupul sau daca acesta se afla intr-o zona mai ascunsa, se poate utiliza si un insecticid sub forma de pulbere gata pregatit. Odata aplicat in interiorul cuibului, acesta ramane activ o perioada mai lunga de timp, iar efectul este mai indelungat. 

In interior, viespile pot aparea in spatii inchise, nepopulate. Pot patrunde din exterior si isi fac cuibul inainte de aplicarea tratamentelor pentru combatere. Tratamentul se va efectua la fel ca si cel din exterior. Soluta de contact se va pulveriza direct pe zona cuibului si astfel acesta va fi eliminat.

Doze fumigene

Spre deosebire de exterior, in cazul suprafetelor mai mici, in interior, se mai pot folosi si doze fumigene. Acestea acopera tot volumul incaperii cu o ceata, eliminand astfel toate insectele din spatiul respectiv.

Capcane cu atractant pentru viespi

Se mai pot utiliza si capcane cu atractant. Acestea au rol de monitorizare si mentinere a numarului sub control. Sunt recomandate in cazul in care nu exista un stup in apropierea locuintei, iar viespile vin din imprejurimi. In acest caz, la exterior nu se poate face un tratament de remanenta si nici nu se poate combate sursa. Deci, prin plasarea capcanelor in aceste zone, veti captura viespile inainte de a deveni un pericol.