Deratizare Exterior | Ghidul Operatorului Pest Control #14

deratizare-exterior-ddd

Deratizarea reprezinta tratamentul de preventie si combatere a rozatoarelor, respectiv a soarecilor si a sobolanilor. In timpul sezonului rece, volumul tratamentelor de deratizare este mai mare. In aceasta perioada, rozatoarele nu mai au surse de hrana la exterior si vor incerca sa patrunda in interior. In timpul sezonului cald, numarul tratamentelor este mai scazut.

Tratamentele de deratizare la exterior

La exterior se vor plasa statii de intoxicare cu raticide in ele, de jur-imprejurul spatiului care se doreste a fi tratat. Astfel se va forma o “bariera” care sa tina rozatoarele la distanta. Pe timpul sezonului rece, dar si in timpul sezonului cald in functie de zona spatiului tratat, soarecii si sobolanii cauta sa intre in interior pentru a gasi mancare. Daca ei vor gasi momeala raticida la exterior, in statiile de intoxicare, atunci vor consuma din aceasta si se vor retrage inapoi in cuibul lor. In felul acesta, daca bariera este bine facuta la exterior, aproximativ 90-95 % din daunatori vor ramane pe exterior. Astfel, tratamentul din interior va fi mult mai usor si mai putin costisitor. 

Statiile de intoxicare pentru deratizare

Sunt cutii din plastic care au scopul de a impiedica animalele nevizate sa manance din otrava, dar sa o si protejeze de conditiile meteo nefavorabile (ploaie, ninsoare, razele soarelui etc). Acestea sunt fabricate dintr-un plastic rezistent si se inchid cu o cheita speciala. Astfel vor avea acces la otrava doar persoanele avizate. In plus, prin punerea raticidelor in statii de intoxciare, controlul asupra cantitatii de otrava consumata va fi mult mai bun. De asemenea, va fi evidentiat gradul de infestare pe diferite zone. 

De exemplu, daca dintr-o statie de intoxicare s-a consumat tot raticidul inseamana ca in zona respectiva se afla cuibul. In acest caz acolo trebuie suplimentata cantitatea de raticide, iar daca este necesar, chiar si numarul statiilor de intoxicare. Daca pe anumite zone nu sunt consumate raticidele din statiile de intoxicare, inseamna ca rozatoarele nu traverseaza acea zona. Insa este indicat ca statiile de intoxicare sa nu fie mutate din acele zone, intrucat se “intrerupe” bariera de protectie. Daca este cazul, se poate reduce cantitatea de raticid plasata in statii.

Statii de intoxicare pentru soareci:

Statii de intoxicare pentru soareci si sobolani:

Distanta de plasare a statiilor

Distanta la care se plaseaza statiile de intoxicare difera in functie de gradul de infestare. In cazul sobolanilor la aproximativ 10-15 metri intre ele, iar in cazul soarecilor la 5-10 metri. Pe langa formarea barierei, statiile de intoxicare se mai pot pune si in dreptul zonelor de acces a rozatoarele in interior, in cele in care au/isi pot face cuibul sau in orice alt loc traversat de acestia. De exemplu: pe langa usile sau rampele de acces ale unui supermarket, in dreptul unor scurgeri sau aerisiri care comunica cu interiorul, prin zonele in care se observa galerii in pamant, in zona unde se depoziteaza gunoiul etc. 

O alternativa la statiile de intoxicare din plastic, dar cu un cost mai redus, sunt statiile din plastic ondulat sau carton plastificat. Acestea sunt rezistente la umiditate, insa nu protejeaza raticidul si de alte animale, plasticul neavand o duritate mare. 

Statiile de intoxicare din carton nu sunt recomandate pentru exterior. Acestea pot fi folosite in zonele acoperite si fara animale. 

Statii de intoxicare din plastic:

Statii de intoxicare din carton:

Raticidele sau Rodenticidele pentru deratizare 

Sunt o categorie de produse chimice utilizate in deratizare, care actioneaza prin ingerare. Acestea se plaseaza in zonele traversate de rozatoare, care vor manca din ele si in scurt timp vor muri. Raticidele au la baza substante active anticoagulante. Acestea actionează prin blocarea mecanismelor de coagulare a sangelui din corpul animalului, provocandu-i acestuia o hemoragie generalizata. Animalul moare in intervalul de 2 – 8 zile de la ingerarea dozei letale. Timpul de actiune al raticidelor variaza in functie de cantitatea de otrava consumata si de substanta activa. 

Raticidele se prezinta sub diferite forme: grausor, peleti, pasta, cerat sau cuburi parafinate. Pot avea diferite dimensiuni, in functie de producator. Acestea sunt produse prin amestecarea substantei active (otrava) cu diferiti atractanti alimentari sau chimici, care sa determine rozatoarele sa le consume. Majoritatea produselor din Romania au la baza 4-5 substante active, toate foarte eficiente si cu efect letal asupra rozatoarelor.

Diferenta dintre produse este data de amestecul de atractanti din raticide, care fac produsul sa fie consumat de soareci sau sobolani. Daca in zona sunt prezente alte alimente cu atractivitate mare, este posibil sa fie nevoie sa se foloseasca atractanti alimentari sau chimici suplimentar pentru a atrage rozatoarele sa consume din otrava.

Substantele active de baza, care se gasesc in raticidele avizate in Romania sunt urmatoarele: Coumatetralyl, Brodifacoum, Bromodiolone, Difenacoum.

Efectul raticidului nu este imediat, fiind necesar un interval de timp pana la manifestarea acestuia. Sobolanii sunt destul de inteligenti si precauti si nu mananca din prima o cantitate foarte mare dintr-un aliment nou, ci doar o “gusta”. Daca, dupa o perioada de timp, nu patesc nimic revin si mananca mai mult. In plus, acestia comunica intre ei. Daca efectul ar fi imediat ar exista riscul ca rozatoarele sa nu consume cantiatea necesara pentru a le omora sau nu vor manca toti cei din colonie. 

Doza de raticid

In fiecare statie de intoxicare se plaseaza aproximativ 20-40 grame de raticid impotriva soarecilor si 60-150 grame de raticid impotriva sobolanilor. La inceput este recomandat sa se verifice statiile de intoxicare si consumul cam la 15-20 zile. In functie de aceasta verificare se poate repeta tratamentul la 1, 3 sau 6 luni, cand se completeaza sau se inlocuieste raticidul. In functie de cantitatea de raticid consumat din statia de intoxicare se poate estima gradul de infestare din zona respectiva. Astfel, cantitatea poate varia si chiar depasi doza recomandata, in functie de necesitate. 

Totusi, daca din raticidul aplicat pe o anumita zona nu se consuma deloc, se recomanda schimbarea locului statiilor din zona respectiva. Dar nu eliminarea totala a acestora. De asemenea, in zonele in care consumul de raticide este mai mare, se recomanda suplimentarea numarului statiilor de intoxicare. 

Pentru rezultate mai bune, este indicat ca in fiecare statie de intoxicare sa fie plasate 2 raticide cu formulari diferite. De exemplu: pasta + peleti, pasta + blocuri cerate, blocuri cerat + peleti etc. In acest mod sansele ca rozatoarele sa prefere unul din cele doua sunt mai mari. Deci efectul tratamentului va fi mai rapid.

Toate raticidele au in compozitia lor substante chimice care transmit un gust amar altor animale decat cele vizate. Astfel se previne consumul accidental de catre om sau animalele de companie. Totusi trebuie evitata plasarea raticidelor in zonele in care sunt prezente alte vietuitoare. Se poate ca un animal mai flamand sa inghita momelile fara sa le mestece sau fara sa tina cont de gustul amar. Astfel pot fi afectate si animalele nevizate.

Este obligatorie purtarea manusilor de protectie. Sobolanii sau soarecii pot simiti mirosul grasimii de pe maini si nu vor mai consuma raticidele.

Formulari raticide pentru deratizare

Raticide sub forma de pasta. Sunt ambalate in plicuri de 10-15 grame pentru o utilizare si dozare mai usoara. Raticidul nu se scoate din plicul de hartie, soarecii si sobolanii consumand otrava din el. Este cea mai utilizata formulare de catre prestatorii DDD. Prezinta un raport calitate/pret foarte bun.

Raticide sub forma de blocuri cerate. Sunt utilizate cu precadere in zone cu umiditate ridicata, mizerie sau in spatiile in care raticidele nu sunt amplasate in statii de intoxicare. De exemplu: canalizare, printre lemnele depozitate in exterior, spatii inguste etc.

Raticide sub forma de peleti. Sunt formulate in bucati mai mici. Sunt ideale pentru a fi bagate in galeriile soarecilor sau a sobolanilor sau in zone mai inguste in care nu se pot plasa raticidele sub forma de pasta sau blocuri cerate. Pretul raticidelor formulate sub forma de peleti este in general mai mic decat cel a produselor sub forma de pasta sau blocuri cerate. Rezultatele, insa, sunt asemanatoare. Asadar, reprezinta solutia pentru un tratament de deratizare cu costuri reduse. Dezavantajul formularii sub forma de peleti este ca nu se pot plasa pe tijele statiilor de intoxicare precum pasta sau cuburile cerate. Momeala, insa, poate fi scoasa destul de usor din statii.