Pulverizatoare | Ghidul Operatorului Pest Control #2

pulverizatoare-ddd

Pulverizatoarele (vermorelele) sunt pompe de joasa presiune. Sunt utilizate pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa.

Dintre toate tipurile de aparate, particula aplicata cu pulverizatorul are dimensiunea cea mai mare. Astfel, insecticidul este distribuit intr-un strat uniform pe intreaga suprafata tratata. In acest mod se asigura o remanenta de durata. Se utilizeaza cu precadere pe suprafete mici, spatiile inguste sau zonele mai sensibile care nu permit utilizarea unui aparat cu presiune mai mare. In cazul insectelor taratoare, tratamentul prin pulverizare ofera cele mai bune rezultate. Cu pulverizatorul solutia se va aplica cu precizie direct pe zona traversata de daunatori. 

Pulverizatoarele pot fi folosite cu orice tip de insecticide (formulare) si in orice tip de spatiu, fara restrictii. 

Se utilizeaza cu precadere in interior, in spatii precum: apartamente, scari de bloc, subsoluri, birouri, spitale, scoli si gradinite, depozite, restaurante, centre medicale etc. In exterior se utilizeaza pentru tratamente pe suprafete mai mici, precum curtea unei case sau terasa unui restaurant.

Tipuri de pulverizatoare

Pulverizatoarele difera in functie volumul rezervorului de solutie, materialul din care sunt confectionate si modul in care se creeaza presiunea. 

Pulverizatoare de mana de joasa presiune:

Au un volum mai mic al rezervorului de solutie si sunt realizate din materiale rezistente la substante corozive. Sunt ideale pentru tratamentele in spatiile de dimensiuni mai mici. Presiunea se face manual, iar in timpul tratamentului se pot tine in mana sau pe umar cu ajutorul bretelelor din dotare. Exista variante de pulverizatoare cu rezervor de 1-2 litri si cu rezervor de 5-10 litri. Cele cu rezervor mai mic se folosesc pentru aplicarea substantelor cu atractant sau pentru alte tratamente cu regim special. Cele cu rezervor de 5-10 litri sunt utilizate pentru tratamentele uzuale.

Pulverizatoare de spate de joasa presiune:

Au un volum mai mare al rezervorului de substanta, de 12-20 litri. Se folosesc pentru tratamente pe suprafete mai mari, unde consumul de solutie gata pregatita depaseste 10-15 litri. Acest tip de pulverizator se poarta in spate ca un ghiozdan. Presiune se face manual cu o mana, iar cu cealalta mana se manuieste manerul cu tija de pulverizare. Acest tip de pulverizator este foarte eficient in cazul tratamentelor pe suprafete mai mari. Avantajele sunt rezervorul cu volum mai mare, dar si faptul ca nu trebuie dat jos din spate pentru a crea presiune.

Se poate opta si pentru varianta de pulverizatoare electrice. In acest caz presiunea se face prin intermediul unui motor electric. Utilizarea lui este mai comoda si pulverizarea se face cu presiune constanta. Singurul dezavantaj al pulverizatoarelor electrice este faptul ca bateria trebuie incarcata constant. Asadar, prestatorul de servicii trebuie sa aiba in vedere verificarea nivelului bateriei inainte de efectuarea unui tratament.

Atomizorul

Este un pulverizator cu motor termic. Are o putere mai mare comparativ cu celelalte tipuri de pulverizatoare si o raza de pulverizare de pana la 12-15 metri. Motorul termic creeaza un jet puternic de aer. Acesta este redirectionat prin tubul de pulverizare, in capatul caruia este injectata solutia de lucru. In acest mod se obtine o pulverizare cu un debit mare de solutie. 

Este utilizat cu precadere pentru tratamentele de exterior. In cazul insectelor zburatoare insecticidele se aplica pe vegetatie sau pe peretii din jurul zonei tratate. Impotriva insectelor taratoare aplicarea solutiei se face la nivelul solului. In interior se poate utiliza in cazul suprafetelor mai mari si aerisite. Nu se recomanda folosirea in spatii in care sunt obiecte sensibile. Jetul de aer si de pulverizare produs este foarte puternic si poate deteriora sau deranja unele obiecte din acel spatiu. Se poate utiliza in interior in subsolul unui bloc, intr-o hala de depozitare, intr-o fabrica etc.

Particula creata de atomizor este mai mica decat cea formata prin pulverizare. Aplicarea, insa, nu se realizeaza cu aceeasi precizie, de aceea nu poate fi utiliza in orice situatie. 

La fel ca in cazul pulverizatoarelor, utilizarea atomizorului nu impune restrictii de utilizare a insecticidelor dupa formulare.