Generatoarele ULV | Ghidul Operatorului Pest Control #3

generatoare-ULV-ddd

Generatoarele ULV (Ultra Low Volume) de purtat in mana sau nebulizatoarele, sunt aparate ce pulverizeaza solutia de lucru sub forma de ceata rece (o particula foarte fina), cu ajutorul unui motor electric.

Echipamentul special pentru uz profesional de ULV este definit ca avand un volum foarte scazut al ratei de aplicare pe unitatea de suprafaţă/spaţiu care garanteaza un control economic al daunatorilor. Generatoarele ULV pot fi utilizate in interior, pentru tratamentele de dezinfectie si dezinsectie, in toate spatiile, fara restrictii: apartamente, restaurante, magazine, spitale si institutii medicale, hale de depozitare etc. 

Avantaje

Avantajul particulei foarte fine este ca patrunde mai bine prin toate spatiile in care se pot ascunde daunatorii, spre deosebire de tratamentele aplicate prin pulverizare. Particula se pulverizeaza in aer sub forma de ceata rece. Aceasta ocupa tot volumul spatiului tratat, dupa care se aseaza pe toate suprafetele. In felul acesta insecticidul pulverizat intra prin toate crapaturile sau zonele in care stau ascunse insectele, deci rezultatele sunt mai bune. Prin utilizarea nebulizatorului se obtine un efect de soc foarte puternic. Remanenta solutiei scade, insa, motivul fiind particula de dimensiuni mai mici. Astfel in unele cazuri, tratamentul prin nebulizare se va face suplimentar tratamentului de pulverizare. 

Puterea jetului de aer si de solutie nu este la fel de mare ca si in cazul atomizorului. Asadar, spre deosebire de atomizor, ULV-ul se poate folosi in toate spatiile interioare, fara restrictie. Datorita particulelor de dimensiuni mici, consumul de solutie este redus. Implicit costurile tratamentelor vor fi mai reduse. 

In cazul tratamentului impotriva insectelor taratoare in interior (gandaci, purici, plosnite etc), este recomandat sa se efectueze prima data tratamentul de pulverizare cu pompa. Imediat dupa se va face tratamentul cu ULV-ul. In acest mod, rezulatele vor fi mult mai bune deoarece se obtine atat un efect de remanenta, cat si unul de soc.

Generatoarele ULV sau nebulizatoarele se mai folosesc si pentru efectuatarea tratamentelor de dezinfectie. In acest caz substanta de lucru se pulverizeaza in aer. Se va crea o ceata in tot volumul incaperii si vor fi acoperite cu dezinfectant toate obiectele din interior. 

Prin aceasta metoda de aplicare se pot folosi doar solutii sub forma de emulsie concentrata (EC) sau emulsie in dispersie apoasa (EW).

Generatoare ULV pentru suprafete mari

1. ULV-uri de mana pe baza de acumulatori. Sunt recomandate pentru spatiile unde nu exista sursa de curent.

2. ULV-uri electrice pentru spatii interioare. Sunt indicate pentru locatii unde se fac constant dezinsectii (ex. spitale sau sere, ferme).

3. ULV-uri de purtat in spate. Sunt utilizate pentru spatiile exterioare, avand motor cu ardere interna. Recomandate pentru zonele unde nu exista o sursa de curent la indemana.

Generatoare autopurtate. Se monteaza pe masina. Sunt utilizate pentru tratamentele pe suprafete mari, precum dezinsectiile din zonele urbane (parcuri, orase, comune etc.).

IMPORTANT!

Cu cat puterea motorului este mai mare, cu atat distanta de pulverizare va fi mai mare. In functie de acestea sunt:

  • ULV-uri cu distanta de pulverizare mare;
  • ULV-uri cu distanta de pulverizare medie;
  • ULV-uri cu distanta de pulverizare mica;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *