Termonebulizatoare | Ghidul Operatorului Pest Control #4

termonebulizatorul-ddd

Termonebulizatorul este un echipament utilizat in special la tratamentele de dezinsectie, dar si la cele de dezinfectie. Mai este cunoscut si ca fogger sau generator de ceata calda.

Cum functioneaza termonebulizatorul?

Principiul lui de functionare este simplist. Pulverizarea solutiei de lucru se face sub forma de particule foarte fine, printr-un efect termic. Fiind incalzite de aerul generat de motorul pe benzina si fiind foarte usoare, particulele „plutesc” in aer, ocupand intregul volum al incaperii unde este pulverizat (in cazul aplicarii in interior).

Termonebulizatorul formeaza cele mai mici particule de lucru, de ordinul micronilor. Efectul de soc al acestui tip de pulverizare este foarte mare, dar remanenta se pierde de tot.

Particula de solutie se obtine prin injectarea solutiei de lucru in capatul rezonatorului (componenta de baza a aparatului). In interiorul acestuia, prin arderea unui amestec de benzina si aer, se obtine o temperatura de pana la 1000℃. Prin injectarea amestecului de lucru in jetul de aer cald produs de aparat, particula de solutie este sparta si astfel se creeaza ceata calda. Particulele astfel obtinute sunt mai usoare decat aerul, deci plutesc si se ridica. 

Informatii tehnice despre termonebulizator

principiul-de-functionare-termonebulizatoare

Echipamentele de termonebulizare functioneaza cu benzina (fara amestec de ulei) dupa principii de aprindere de la bujie. Un amestec de benzina/aer este aprins in camera de combustie. Urmeaza extinderea pe tubulatura rezonatorului cu o frecventa cuprinsa intre 80 si 110 aprinderi pe secunda (in functie de tipul echipamentului). La capatul rezonatorului, amestecul de solutie ce se doreste a fi pulverizat este injectat o data la 4 – 5 msec in curentul de aer cu viteză mare ce provine de la camera de ardere. Solutia este dispersată în picături fine de aerosoli, distribuite într-o ceață densă, extensivă. Combustibilul și amestecul de ceață sunt transmise printr-o mică presiune pozitivă în rezervoare. Sistemul nu are, cu excepția diafragmelor, componente în mișcare. Prin urmare uzura este zero.

Energia electrica este necesara doar pentru pornirea masinariilor. Nu este necesara aprinderea electrica in timpul operarii. Capacitatea bateriilor este selectata sa se potriveasca consumului de energie a valvei magnetice a dispozitivului de oprire automata sau pentru pornirea electrica ON/OFF a solutiei de lucru pentru echipamentele dotate cu asa ceva.

Cand se foloseste termonebulizatorul?

Termonebulizatorul se foloseste cu precadere in tratamentele de exterior impotriva insectelor zburatoare. In interior se poate utiliza in spatii mai inalte sau cu volum mai mare, unde solutia nu poate fi aplicata in alt mod (silozuri de cereale, fabrici, depozite etc). In interior, dupa tratamentul de termonebulizare, incinta trebuie sa ramana inchisa pe o perioada de 5-6 ore, dupa care trebuie aerisit foarte bine. La exterior, particula pulverizata se ridica, nefiind necesar ca zona tratata sa fie eliberata o perioada lunga de timp. 

Nu se recomanda tratamentul prin termonebulizare impotriva insectelor taratoare. Particula creata se ridica in aer si nu va intra in contact cu daunatorii. Totusi, pentru un efect de soc mai puternic, acest tip de tratament se poate efectua suplimentar tratamentului prin pulverizare. In acest mod insectele sunt iritate si scoase din zonele in care stau ascunse.

Avantajul termonebulizarii este ca solutia de lucru poate ajunge la inaltimi foarte mari si patrunde foarte bine prin toate zonele. De exemplu, in urma pulverizararii la baza arborilor sau a tufelor, particulele se ridica pe sub frunze. Astfel strapung toate vegetatia oferind rezultate maxime, mult mai bune decat in cazul tratamentelor cu ceata rece. De asemenea, costul tratamentelor este redus considerabil, consumul de amestec de lucru fiind foarte mic.

Cu termonebulizatorul se vor aplica doar solutii sub forma de emulsie concentrata (EC). Amestecul de lucru se obtine prin amestecarea insecticidului cu apa sau cu un solvent petrolier. In cazul amestecului cu un solvent petrolier (glicol, kerosen, motorina, ulei de rapita etc.) particula creata este pulverizata sub forma unui “fum dens”, dispersia ei fiind vizibila. In cazul amestecului cu apa, particula de solutie este mai mare si se ridica mai greu, iar dispersia ei nu este vizibila.

Instructiuni de utilizare a termonebulizatorului (generator de ceata calda)

Informatii despre cum se face PORNIREA termonebulizatorului:

Aparatul are nevoie de 4 baterii tip R24, care se pun in partea de jos a acestuia. Verificarea ca asezarea a fost facuta cum trebuie se realizeaza prin apasarea butonului de la finalul pompei. Dupa apasare se va auzi un ticait (descarcare electrica in interiorul tevii de evacuare a gazelor). Este recomandata utilizarea unor baterii superioare. Schimbarea lor se face foarte rar deoarece acestea se consuma doar la pornirea echipamentului.

acumulatori-termonebulizator
  • Se pune benzina in rezervorul termonebulizatorului (aproximativ 80%).
rezervor-termonebulizator-palnie
  • Robinetul de substanta va ramane inchis (pe OFF, pozitie perpendiculara pe rezervor).
reglare-debit-rezervor
  • Se deschide busonul de pe rezervor la maxim (butonul rosu).
buson-rezervor-termonebulizator
  • La prima pornire este necesara o pompare mai energica pentru ca aparatul sa se alimenteze cu benzina (de 20-30 ori). La urmatoarele porniri vor fi suficiente 2-4 pompari. Atentie!!! Daca aparatul nu produce un ticait la primele pompari, verificati daca bateriile au fost puse corect.
pornire-termonebulizator
  • Dupa pornire se mai pompeaza de 1-2 ori pana ce aparatul va merge constant (rotund).
  • Se reduce debitul de benzina din butonul rosu de pe carburator cu 1/4 – 1/5 ture pana aparatul se echilibreaza.
debit-robinet-termonebulizator
  • Se porneste robinetul solutiei, iar in aproximativ 5 secunde incepe pulverizarea solutiei de lucru.

Informatii despre cum se face OPRIREA termonebulizatorului:

  • Se va opri intai alimentarea cu solutie de lucru – se trece robinetul pe OFF prin rotirea perpendiculara pe rezervor.
  • Dupa ce aparatul nu mai pulverizeaza solutie, se va intrerupe si alimentarea cu benzina apasand butonul rosu de pe carburator. Se va invarti apoi si acest buton in pozitia de OFF.

 ATENTIE!

  • Se recomanda atentie sporita! In cazul in care se opreste alimentarea cu benzina inainte de cea cu solutie, iar solutia de lucru este pe baza de produs petrolier, aceasta va lua foc pe teava.
  • Aparatul nu se poate alimenta cu benzina sau cu solutie de lucru in timp ce functioneaza. Acesta trebuie mai intai oprit.
  • Pentru tratamente mai indelungate este obligatorie o pauza necesara racirii de 5 minute o data la 40 – 50 minute.

Termonebulizatoare autopurtate

Sunt aparate care se monteaza pe masina si se utilizeaza pentru suprafetele mai mari. De exemplu, pot fi folosite pentru tratamentele de dezinsectie in spatiile urbane.