Dezinsectie Gandaci | Ghidul Operatorului Pest Control #6

dezinsectie-gandaci-ddd

Gandacii sunt insecte ce pot fi intalnite in orice tip de spatiu, pe toata perioada anului, indiferent de sezon. Fiind insecte nocturne, prezenta lor este mai sesizabila in timpul noptii. Cele mai frecvente categorii de gandaci intalniti sunt gandacii de bucatarie si gandacii de canalizare. 

Principala cauza a aparitiei lor este lipsa curateniei. Astfel, pentru a tine sub control gradul de infestare trebuie mentinuta si curatenia in zona cu probleme, pe langa efectuarea tratamentelor specifice. 

Cum scapam de gandaci?

Este recomandat sa se intervina chiar din momentul in care se observa prezenta acestor daunatori. Cu cat gradul de infestare creste, cu atat tratamentul devine mai dificil si mai costisitor. 

Pentru combatere se pot face tratamente cu insecticide de contact, momeli gata pregatite sau capcane.

Insecticidele de contact 

Sunt utilizate pentru tratamentele de soc, adica au un efect imediat asupra daunatorilor. Cele mai bune rezultate se obtin prin pulverizare. Substanta este aplicata direct pe zona traversata de gandaci, iar acestia intra in contact direct cu solutia aplicata. Pentru un efect de soc mai puternic, precum si un efect de flush-out se pot face, suplimentar, tratamente cu ULV-ul. Acestea vor agita gandacii. Ca urmare vor iesi din ascunzatori si vor intra in contact cu insecticidul aplicat prin pulverizare.

Tratamentele cu insecticide de contact se pot utiliza in apartamente, saloane de restaurant, in bucatarii, depozite, subsoluri de bloc, hale de productie, brutarii etc.

Acest tip de tratamente se pot utiliza si in spatiile mai sensibile, precum scoli, gradinite, clinici, birouri etc. In acest caz, tratamentele se vor efectua seara. A doua zi dimineata se va aerisi incaperea. Astfel, mirosul va disparea si nu va reprezenta un disconfort.

Momelile gata pregatite (RB)

O alta metoda de combatere este reprezentata de utilizarea momelilor gata pregatite (RB) sub forma gelurilor insecticide. Acestea prezinta o remanenta indelungata. Se pot utiliza in special in spatiile in care gradul de infestare nu este foarte mare si nu este necesar un efect de soc foarte puternic. De exemplu: in magazine alimentare, cabinete stomatologice sau clinici medicale, apartamente, sedii de birouri etc. 

Avantajul gelurilor insecticide este ca nu trebuie eliberat spatiul in momentul aplicarii. Astfel se pot face tratamentele de intretinere chiar si in timpul zilei, cand in zona tratata se afla si alte persoane.

Acest tip de tratament se poate utiliza suplimentar tratamentului cu insecticide de contact. Se recomanda pentru spatiile in care gandacii se afla in zone ascunse, iar solutia pulverizata nu ajunge la ei. Astfel se va obtine un dublu efect: de soc si remanenta.

Exemplu: se pot pune picaturile de gel, suplimentar tratamentului de contact, intr-o bucatarie de restaurant. Gelul se va aplica in dulapuri, in spatele electrocasnicelor, in zonele de depozitare a alimentelor, in gaurile de la gresie sau faianta etc.

Capcanele cu adeziv pentru gandaci

Se plaseza in zonele frecvent traversate de gandaci. In momentul in care daunatorii ajung in aria de atractie a capcanei, se vor prinde pe adezivul din componenta acesteia. In capcanele cu adeziv se vor prinde gandacii adulti care umbla prin acel spatiu, insa nu vor fi eliminate si cuiburile. Capcanele sunt utilizate, in special, pentru mentenanta sau monitorizarea gradului de infestare. Asadar, nu se poate vorbi de combatere.

Acest tip de capcane se pot utiliza cu succes in tratamentele de intretinere. La fel ca in cazul gelurilor insecticide, acestea pot fi amplasate in spatiul tratat chiar si atunci cand sunt si alte persoane in zona. De asemenea, se mai recomanda utilizarea acestora acolo unde sursa de infestare nu se afla in zona tratata, iar gandacii vin “de la vecini”. Prin plasarea capcanelor intre zona de unde vin si spatiul tratat, gandacii vor fi prinsi in capcana inainte de a reusi sa patrunda in incapere, unde ar fi putut sa se inmulteasca.