Dezinsectie Plosnite de pat | Ghidul Operatorului Pest Control #7

dezinsectie-plosnitele-de-pat-ddd

In ultimul timp, plosnitele de pat au inceput sa fie o problema din ce in ce mai des intalnita in Romania. Insa, trebuie stiut ca aparitia acestor daunatori nu are legatura cu lipsa curateniei din spatiul respectiv. De asemenea, nu pot migra din alte zone (de exemplu, de la vecini), asa cum se intampla in cazul altor insecte. Principalul mod de infestare a unui spatiu cu plosnite de pat este prin aducerea acestora din exterior in interior. De exemplu: prin intermediul bagajelor, hainelor sau a altor obiecte ce au stat intr-un spatiu infestat cu plosnite. 

Plosnitele isi desfasoara activitatea pe timpul noptii. Acest tip de insecte se hranesc cu sange. Pentru a nu se deplasa pe distante lungi, de obicei, isi fac cuibul in zona patului sau cat mai aproape de acesta. 

Cum combatem plosnitele de pat?

Plosnitele sunt mai dificil de combatut in comparatie cu alti daunatori. Pentru a obtine rezultatele dorite, se recomanda efectuarea mai multor tratamente (cel putin doua). Acestea se vor efectua la un interval de 8-10 zile, in functie de gradul de infestare.

Tratamente cu insecticide

Cele mai eficiente sunt tratamentele prin pulverizare. Se recomanda utilizarea unor insecticide cat mai iritante, cu un efect de soc puternic. Nu sunt indicate cele de remananta. 

Suplimentar, dupa pulverizare, se pot face tratamente prin nebulizare (ULV) sau termonebulizare (ceata calda). Tratamentul cu ULV-ul sau cu ceata calda efectuat dupa pulverizare are si efect de “flush-out”. Tratamentul va scoate plosnitele de pat din ascunzatoare si le va agita. In acest mod vor intra rapid in contact cu insecticidul aplicat anterior. Astfel, un tratament combinat are rezultate mult mai bune.

Capcane cu adeziv

Dupa efectuarea tratamentelor se pot folosi si capcane cu adeziv pentru monitorizare. In acest mod se va observa daca tratamentul a fost eficient sau necesita sa fie repetat.

Comentarii
 • MA
  MA
  Mihai A.

  Va rog sa precizati inca o data ansamblul de subt optim pt a combate plosnitele de pat.
  Am chemat succesiv doua firme, care au facut dezinsectie deja de 4 ori (cu prima chiar cred ca m-am pacalit, am platit 3 intervenitii la termenul recomandat si efectul au fost inmultirea insectelor, cu a doua abia am inceput – o prima interventie – ieri) si tot nu am scapat de plosnite desi gradul de infestare era f mic.
  As vrea sa nu mai apelez la firme din lipsa de incredere. Incerc sa aplic eu cele ce deja am invatat (din nevoie si disperare) citind pe site-ul dvs si altele, cu mai multa constiincioziate, seriozitate si determinare decat operatorii firmelor.
  Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune care este ansamblul de substante optim.
  Va rog mult sa-mi dati un raspuns onest nu “comercial”.
  Am vazut de ex ca pretul unei capcane pt monitorizare, difera enorm de la un model la altul.
  Va multumesc. Cu stima, Alexandrina Mihai

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, combaterea plosnitelor de pat este mai dificila, de aceea, se recomanda efectuarea a cel putin doua-trei tratamente, respectandu-se cu strictete anumite indicatii. Primul tratament se poate face cu un insecticid precum Cytrol Forte (https://www.pce.ro/pelgar-insecticid-cytrol-forte-wp-20-g.html), aplicat prin pulverizare, in doza 10 g/ 5 l apa. Cu aceasta solutie pulverizati toate zonele unde acestea s-ar putea ascunde (mobilierul patului, tesaturi, saltele, mochete, noptiere, plinta parchetului etc.). Imediat dupa tratamentul prin pulverizare aplicati un insecticid fumigator precum Dobol (https://www.pce.ro/kwizda-insecticid-dobol-fumigator-20g.html) in fiecare camera. Dupa 7-10 zile se recomanda efectuarea celui de-al doilea tratament cu un insecticid precum K-Othrine WG 250 (https://www.pce.ro/bayer-insecticid-k-othrine-wg-250-20-g.html) prin pulverizare, in doza 10 g/ 10 l de apa, apoi aplicati un insecticid fumigator precum Ghilotina PermFum (https://www.pce.ro/ghilotina-insecticid-i135-permfum-midi-11-g.html) in fiecare camera. In functie de evolutia atacului se poate face si un al treilea tratament, asemanator primului (insecticid prin pulverizare Cytrol Forte + insecticid fumigator Dobol). Dupa fiecare tratament, incinta va ramane inchisa pentru o perioada de 4-6 ore. Dupa aceea se patrunde, se aeriseste, se aspira toate camerele si suprafetele, iar sacul aspiratorului ori rezervorul se va curata imediat dupa aspirare. De asemenea, toate tesaturile si materialele care suporta acest proces, trebuie spalate la o temperatura de peste 60 grade. Capcanele pentru plosnite au rolul de monitorizare, de a depista prezenta acestora in incinta, inainte si dupa tratamentele chimice. Acestea nu se utilizeaza pentru combatere. Eventual, dupa efectuarea tratamentelor, se poate amplasa o capcana precum https://www.pce.ro/catchmaster-capcana-bds-sldr96-plosnite.html, pentru a observa daca acestea mai sunt prezente.
   Mai multe informatii sunt prezentate si in articolul urmator: https://www.pce.ro/articole/scapa-de-plosnite-de-pat/.

 • RD
  RD
  Razvan D.

  Buna ziua,
  In cazul aplicarii unui tratament. In cat timp mor plosnitele. Am chemat pe cineva de curand a aplicat Citrol I14 si apoi seara, a doua zi am gasit plosnite adulte pe perete, in pat, pe zi. Este normal asa ceva? Exterminatorul mi-a zis ca poate dura 72 de ore pana mor.
  Multumesc,
  Razvan

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, tratamentul pentru combaterea plosnitelor de pat este mai complex si implica respectarea anumitor pasi, precum si intreprinderea masurilor specifice. Informatii detaliate desppre masurile ce trebuie intrprinse, ordinea efectuarii tratamentelor sunt prezentate si in articolul urmator: https://www.pce.ro/articole/scapa-de-plosnite-de-pat/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *