Dezinsectie Plosnite de pat | Ghidul Operatorului Pest Control #7

dezinsectie-plosnitele-de-pat-ddd

In ultimul timp, plosnitele de pat au inceput sa fie o problema din ce in ce mai des intalnita in Romania. Insa, trebuie stiut ca aparitia acestor daunatori nu are legatura cu lipsa curateniei din spatiul respectiv. De asemenea, nu pot migra din alte zone (de exemplu, de la vecini), asa cum se intampla in cazul altor insecte. Principalul mod de infestare a unui spatiu cu plosnite de pat este prin aducerea acestora din exterior in interior. De exemplu: prin intermediul bagajelor, hainelor sau a altor obiecte ce au stat intr-un spatiu infestat cu plosnite. 

Plosnitele isi desfasoara activitatea pe timpul noptii. Acest tip de insecte se hranesc cu sange. Pentru a nu se deplasa pe distante lungi, de obicei, isi fac cuibul in zona patului sau cat mai aproape de acesta. 

Cum combatem plosnitele de pat?

Plosnitele sunt mai dificil de combatut in comparatie cu alti daunatori. Pentru a obtine rezultatele dorite, se recomanda efectuarea mai multor tratamente (cel putin doua). Acestea se vor efectua la un interval de 8-10 zile, in functie de gradul de infestare.

Tratamente cu insecticide

Cele mai eficiente sunt tratamentele prin pulverizare. Se recomanda utilizarea unor insecticide cat mai iritante, cu un efect de soc puternic. Nu sunt indicate cele de remananta. 

Suplimentar, dupa pulverizare, se pot face tratamente prin nebulizare (ULV) sau termonebulizare (ceata calda). Tratamentul cu ULV-ul sau cu ceata calda efectuat dupa pulverizare are si efect de „flush-out”. Tratamentul va scoate plosnitele de pat din ascunzatoare si le va agita. In acest mod vor intra rapid in contact cu insecticidul aplicat anterior. Astfel, un tratament combinat are rezultate mult mai bune.

Capcane cu adeziv

Dupa efectuarea tratamentelor se pot folosi si capcane cu adeziv pentru monitorizare. In acest mod se va observa daca tratamentul a fost eficient sau necesita sa fie repetat.