Dezinsectie Tantari | Ghidul Operatorului Pest Control #8

dezinsectie-tantari-ddd

Pentru dezinsectie tantari se fac, in general, tratamente de exterior. In unele cazuri se pot efectua si tratamente de interior. Tratamentele se efectueaza pe o perioada de 5-6 luni, intrucat tantarii apar la inceputul sezonului cald si dispar la sfarsitul acestuia. Totusi, nu se poate vorbi de un tratament care sa elimine tantarii in proportie de 100%. Insa, prin tratamente constante se reduce considerabil numarul, astfel incat acestia sa nu mai reprezinte un disconfort evident. 

Cum combatem tantarii? 

Insecticidele de contact pentru dezinsectie tantari

Tratamente dezinsectie in interior. Se recomanda aplicarea solutiilor de contact, cu remanenta cat mai mare. Tratamentele se fac in special prin pulverizare. Acestea se aplica pe suprafata peretilor, pe tavan sau pe orice alte obiecte pe care se pot aseza tantarii. Acestia vor fi eliminati doar in momentul in care intra in contact cu zona pe care s-a aplicat insecticidul. Asadar, pentru rezultate cat mai bune este indicat ca solutia sa fie aplicata pe o suprafata cat mai mare.

Pentru o remanenta cat mai mare, se recomanda ca aplicarea insecticidelor sa se efectueze cu pulverizatorul sau atomizorul (pentru suprafetele mai mari).

Pentru un efect de soc, tratamentul se poate efectua cu generatorul ULV sau termonebulizatorul. Ceata creata va elimina toti tantarii prezenti in spatiul tratat in acel moment. 

Tratamente dezinsectie la exterior. Se vor efectua constant tratamente cu insecticide de contact. Insecticidele se vor aplica pe vegetatie, peretii din jurul suprafetei tratate si pe toate zonele pe care se pot aseza tantarii. Este indicat ca tratamentul sa se repete la aproximativ 3 – 4 saptamani, pe intreaga perioada a sezonului cald (acesta este in medie perioada in care tantarii pot repopula spatiul tratat). Pentru ca zona sa nu fie rapid repopulata, este recomandat ca tratamentele sa se faca pe suprafete mai mari. In acest mod vor fi eliminati un numar mai mare de tantari. 

Tratamentele impotriva tantarilor efectuate la exterior sunt tratamente de soc. Acestea au ca scop eliminarea unui procent cat mai mare in momentul aplicarii si in primele 24-48 ore. Substantele aplicate la exterior isi pierd calitatile din cauza umiditatii (ploaie, roua), temperaturilor ridicate sau a altor conditii meteo nefavorabile. De aceea, este indicat ca tratamentele sa se efectueze cand nu se estimeaza conditii de precipitatii pe o perioada de cel putin 2-3 zile. In caz contrar, insecticidul poate fi indepartat rapid de ploaie. Sunt recomandate insecticidele cu efect de soc mai puternic precum EC-urile (emulsiile concentrate).

Electroinsecticidele folosite pentru dezinsectie tantari

Electroinsecticidele sunt aparate ce folosesc razele ultraviolete pentru a atrage insectele. Pot avea banda adeziva pentru capturare sau un sistem ce le elimina prin electrocutare. Se pot utiliza atat la interior, cat si la exterior, in spatiile acoperite. 

1. Electroinsecticidele cu placa adeziva. Captureaza insectele zburatoare pe placa adeziva pe care o au in componenta. Placa adeziva trebuie inlocuita in momentul in care este plina de insecte sau este prafuita. Sunt recomandate pentru interior, in industria alimentara. Avantajul este ca insectele nu cad din aparat si nu fac zgomot in momentul in care sunt prinse.

2. Electroinsecticidele cu grila electrica. Acestea atrag insectele zburatoare prin lumina UV. In momentul in care intra in contact cu grila electrificata integrata in aparat, acestea se curenteaza. Sunt recomandate in special pentru exterior, in zone acoperite (intr-o terasa, un foisor etc.) deoarece exista riscul ca insectele sa cada din aparat. In plus, in momentul capturii se produce un zgomot destul de neplacut. Sunt indicate pentru zonele cu praf sau umiditate mai ridicata, unde placa adeziva si-ar pierde din calitati.

Cu ajutorul electroinsecticidelor se pot tine sub control tantarii in interior, dar nu inlocuiesc un tratament chimic. Se pot amplasa suplimentar tratamentelor efectuate lunar, pentru reducerea gradului de infestare intre tratamente. Acest tip de capcana este eficienta doar in zonele mai intunecate, unde puterea de atractie a neoanelor UV este mai mare decat lumina din incapere. Pentru rezultate mai bune, este recomandat ca electroinsecticidele sa fie lasate pornite si peste noapte.