Scapa de caini – repelenti si metode

Caini (Canis familiaris) – sunt animale domestice, indragite de oameni, insa, uneori, in special cei fara adapost, pot reprezenta un pericol sau pot provoca pagube proprietatii, de aceea, se vor intreprinde anumite masuri de alungare a acestora, in siguranta, pastrandu-i astfel la distanta de curte/proprietate. 

Semnele prezentei cainilor

Pentru a putea alege metoda optima de indepartare a cainilor, se recomanda identificarea zonelor pe care acestia le frecventeaza si a tipului de daune pe care le produc. Printre pagubele pe care le le pot aduce cainii unei anumite proprietati amintim: 

caini daune gazon
  • saparea gaurilor in gazon/gradina;
  • urinarea pe arbori;
  • ruperea sacilor de gunoi, precum si imprastierea gunoiului; 
  • pot avea un comportament agresiv fata de animalele de companie; 
  • consumarea anumitor plante/culturi; 
  • deprecierea gazonului din cauza faptului ca isi fac nevoile in mod repetat pe acesta; 

Adesea, motivele pentru care cainii sunt atrasi de o anumita proprietate sunt reprezentate de existenta unei surse de mancare, apa sau de prezenta mirosului altor caini. Astfel, este important sa se intreprinda si o serie de masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu-i atraga in mod special. 

Printre masurile ce se pot aplica, amintim: 

  • evitarea hranirii cainilor sau a altor animale salbatice pe proprietatea respectiva; 
  • indepartarea surselor de apa din curte;
  • resturile de mancare/bauturi vor fi aduse in interior;
  • strangerea gunoiului si pastrarea acestuia in containere sigilate; 

Este important de mentionat si faptul ca exista posibilitatea ca anumiti caini sa raspunda la un anume tip de stimuli, in detrimentul celorlati, de aceea, pentru ca indepartarea/alungarea acestora sa aiba un grad de eficienta ridicat, cel mai indicat este sa fie utilizate metode multiple (repelenti, capcane). 

Utilizarea capcanelor

In eventualitatea in care pe proprietatea respectiva patrund caini ce necesita ingrijire, se recomanda utilizarea capcanelor, pentru a-i captura in siguranta, fara a-i vatama in vreun fel. Adesea, se recurge la utilizarea capcanelor cu scopul de a:

capcane caini
  • aduce un animal pierdut acasa;
  • transporta un caine abandonat la veterinar;
  • salva un caine de la abandon/sau de la o situatie ce il poate pune in pericol; 
  • a facilita intalnirea unui caine pierdut cu proprietarul acestuia;

Pentru o capturare eficienta, capcanele se vor amplasa in locurile pe care cainii le frecventeaza in cautarea hranei sau in apropierea locului in care se pot ascunde.


caini momeala

Totodata, se vor utiliza si momeli in interiorul capcanei. Cainii sunt atrasi de carnea de pui, vita, peste, precum si de lucrurile familiare, ce au mirosul specific casei din care provin. Astfel, este indicat sa se foloseasca preparate dezosate, gatite, ce nu se strica repede, precum mancarea pentru caini, sardine, carnea proaspat gatita etc. Pe langa alegerea unei momeli adecvate, un aspect important il reprezinta si pozitionarea acesteia in capcana, pentru o capturare eficienta. 

Amplasarea corecta a momeli asigura:

  • atragerea completa a cainelui in capcana;
  • nu permite ca animalele sa ajunga la ea din exteriorul capcanei;
  • declansarea rapida a capcanei in momentul patrunderii animalului. 

Pentru a putea indeplini aceste criterii, momeala trebuie amplasata in spatele tijei declansatoare, spre capatul capcanei, cat mai departe de peretii acesteia. Este recomandat sa purtati manusi, pentru a evita sa transferati mirosul, intrucat orice urma de miros uman poate descuraja cainele sa patrunda in capcana. 

PRODUSE RECOMANDATE:

Recomandari pentru alegerea momelii: 

  • Se recomanda evitarea utilizarii preparatelor cu oase, intrucat acestea se pot rupe si provoca rani interne sau poate exista pericolul ca acestia sa se inece;
  • Se va evita folosirea carnii crude sau nefiarta, deoarece se poate strica sau poate provoca afectiuni serioase cainelui.
  • In locul utilizarii unei bucati mai mari de momeala in capcana, este indicat sa folositi bucati mai mici, imprastiate in jurul/in spatele declansatorului. Acest lucru va tine cainele in interior si vor creste astfel sansele ca acesta sa activeze declansatorul. 

Amplasarea capcanei 

conditii meteo capcane caini

Ca si moment al zilei, se recomanda amplasarea capcanei la amurg, cand sunt cele mai mari sanse ca acestia sa isi pareseasca adapostul si sa plece in cautarea hranei. Capcanele NU se amplaseaza atunci cand afara sunt conditii meteo extreme, respectiv ger, caldura, vant, ploaie sau zapada. Astfel, in momentul in care doriti sa capturati cainele, amplasati cu grija capcana, in pozitie deschisa. Respectati intotdeauna instructiunile specifice capcanei alese. 

Monitorizarea capcanei

monitorizare capcane caini

Dupa capturarea cainelui, daca acesta este neglijat in interiorul capcanei, poate deveni rapid agitat, insetat/infometat si poate fi susceptibil atacului diferitilor pradatori. De aceea, este esentiala monitorizarea capcanei pana in momentul capturarii cainelui. Niciodata nu se va lasa un caine capturat o perioada indelungata de timp. 

Caini – Capturare

Dupa ce cainele este capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, iar daca este posibil, se recomanda sa fie prezenta inca o persoana, ce va ajuta la transportul acestuia in siguranta. Totodata, pentru a-l mentine calm, este indicata acoperirea capcanei cu o patura. Este recomandat ca manipularea capcanei sa se realizeze cu multa grija si sa fie mentinuta la acelasi nivel, stabila. Daca se va transporta un caine abandonat pe o perioada indelungata de timp, asigurati-va ca beneficieaza de suficienta hrana si are tot timpul apa.

In plus:

  • Inainte de utilizarea unei capcane, asigurati-va ca intelegeti si respectati prevederile legale ce reglementeaza capturarea animalelor utilizand capacane; 
  • Amplasati capcana pe o suprafata dreapta, plana. Daca nu se poate amplasa pe o suprafata dreapta, este indicat sa fie asezata pe o scandura din lemn. 
  • Dezarmati capcana in momentele in care nu o puteti monitoriza. 

Utilizarea repelentilor pentru caini

Pentru a tine cainii la distanta de proprietate, se recomanda utilizarea produselor cu actiune repelenta. Astfel, dupa identificarea zonelor in care acestia au produs pagube si determinarea obiceiurilor pe care le au in curte, se recomanda utilizarea unui repelent adecvat cerintelor dumneavoastra.

Totusi, este important de mentionat ca odata ce un caine marcheaza teritoriul sau isi stabileste un anumit obicei, este nevoie de o perioada mai indelungata de timp si de perseverenta, precum si de utilizarea a mai multor metode repelente, pentru a-l impiedica sa se reintoarca. 

In functie de produs, repelentii pot fi lichizi, sub forma de granule sau pulbere. Acestia se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului. 


Pe langa aplicarea periodica a repelentilor, sunt foarte importante si anumite masuri,  pentru ca spatiul respectiv sa nu-i atraga in mod special. Respectiv, se va evita hranirea cainilor sau a altor animale salbatice pe proprietatea respectiva, sursele de apa se vor indeparta si totodata, se recomanda strangerea gunoiului si pastrarea acestuia in containere sigilate, hranirea animalelor de companie in interior etc. 


DISPOZITIVE CU ULTRASUNETE RECOMANDATE:

Sunt dispozitive speciale, portabile, ce se utilizeaza pentru indepartarea cainilor, utilizand ultrasunetele. Aceste sunete sunt percepute doar de caini, fiind doar usor sesizabile de catre oameni. Este important de mentionat ca aceste dispozitive nu ranesc cainii, doar provoca un disconfort accentuat, reactia acestora fiind de a se opri, apoi de a se retrage din perimetrul respectiv. 


In concluzie, in functie de situatie, atunci cand se opteaza pentru indepartarea/alungarea cainilor, este indicat sa fie alese metodele optime (capcane, repelenti), fara a-i vatama sau a le produce vreun rau.