Scapa de cari de lemn, solutii si otrava

Cari de lemn (Anobium punctatum) sunt insecte ce fac parte din ordinul Coleoptera, genul Anobium. Acestea prezinta un ciclu biologic alcatuit din 4 stadii de dezvoltare: ou, larva, pupa si adult. Adultii nu provoaca pagube, avand rolul doar de a se reproduce. Daunele sunt provocate de larvele ce patrund in lemn, la inceput prin intermediul unor orificii greu vizibile cu ochiul liber, apoi se hranesc, formand galerii, ce contin o pulbere specifica. Astfel, pot provoca gauri in diverse structuri din lemn, precum: podele, mobilier, grinzi de sustinere etc. 

Semnele infestarii

Cari de lemn pot provoca pagube lemnului din interiorul locuintei/cladirilor, precum si in exterior. Adultii isi depun ouale in crapaturile sau in diverse orificii din lemn, iar larvele consuma interiorul acestuia, pe parcursul unei perioade indelungate de timp (cativa ani). In general este destul de dificil de depistat un atac in faza incipienta. Prezenta larvelor este sesizata ulterior, prin intermediul orificiilor facute in lemn, cu un diametru aproximativ 1-2 mm. Orificiile create de-a lungul lemnului sunt pline de o pulbere, ca rezultat al hranirii larvelor. 

ciclu de viata cari de lemn

Tipuri de tratamente 

In functie de gradul de infestare, se recomanda tratarea lemnului cu insecticide aplicate prin pulverizare sau cu insecticide sub forma de pulbere. De asemenea, pentru combaterea adultilor, este recomandata si utilizarea insecticidelor tip aerosol. Insa, daca lemnul este depreciat intr-o proportie mare, este indicat ca acesta sa fie inlocuit. 

Aplicarea tratamentului prin pulverizare

Solutia se prepara conform specificatiilor de pe eticheta si se aplica prin pulverizare pe lemn. In spatiile in care se observa orifiicile create de cari, se recomanda introducerea solutiei cu o seringa sau cu un instrument asemanator. Totodata, daca orificiile create patrund adanc, este indicat sa se aspire lemnul inaintea aplicarii insecticidului. Astfel, este indepartata o mare parte din pulbere, iar solutia insecticida poate patrunde mult mai usor in galeriile create de cari.

De asemenea, daca in interiorul incintei se observa semnele prezentei acestora, este indicat sa se efectueze tratamente prin pulverizare, insistandu-se cu precadere in anumite zone precum: in jurul usilor, ramelor ferestrelor, sub mobila, la plinte etc. Tratamentul se poate repeta dupa 7-10 zile, conform specificatiilor de pe eticheta.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CARI DE LEMN:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva carilor de lemn, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva carilor de lemn sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare pe lemn, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea, spatiului, precum si suprafata tratata.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere

In orificiile create de cari, se pot aplica insecticide sub forma de pulbere, cu ajutorul unor dispozitive speciale. Daunatorii vor prelua doza letala in momentul in care intra in contact cu produsul aplicat.

INSECTICIDE SUB FORMA DE PULBERE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CARI DE LEMN:

Insecticidele conditionate sub forma de pulbere sunt insecticide gata preparate, ce se aplica in orificiile create de cari, cu ajutorul unor dispozitive speciale (dispersoare) conform specificatiilor de pe eticheta. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa intre in contact cu acestea.

DISPERSOR RECOMANDAT PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR SUB FORMA DE PULBERE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate in special pentru tratarea spatiilor greu accesibile.

Tratamente cu insecticide tip aerosol

Cu ajutorul insecticidelor tip aerosol vor fi eliminati adultii carilor de lemn. Inainte de a folosi insecticidul, in functie de spatiul tratat se recomanda inchiderea usilor, geamurilor. Produsul utilizat trebuie lasat sa actioneze cateva ore, timp in care incinta este inchisa, conform specificatiilor de pe eticheta. 

INSECTICIDE AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CARI DE LEMN:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asigurand patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare. Pentru rezultate optime, incaperea tratata se va mentine inchisa timp de minimum 2 ore.

Tratamentele cu ULV

In functie de dimensiunea spatiului tratat, pentru combaterea adultilor, solutia insecticida se poate aplica utilizand aparate ULV sau LV. Acestea genereaza curenti puternici care ocupa tot volumul incaperii si de asemenea, acest tip de aplicare asigura mentinerea particulelor de insecticid pulverizat in aer, pe durate mai mari de timp, de pana la o ora.

NEBULIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Echipamentele ULV (Ultra Low Volume) sunt aparate motorizate ce pulverizeaza solutia in particule foarte fine, sub forma de ceata usoara, de aceea, se pot utiliza si pentru aplicarea tratamentelor la interior impotriva carilor de lemn. Nebulizatoarele cu ceata rece se folosesc pentru aplicarea solutiilor ce au ca solvent apa.

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

  • Combinezon antichimic cu gluga
  • Manusi de protectie
  • Masti de gaze, ochelari

In concluzie, pentru combaterea eficienta a carilor de lemn, se recomanda efectuarea tratamentelor specifice intr-o faza cat mai incipienta a atacului si desigur, este indicat sa fie tratat lemnul cu solutii special destinate pentru a preveni infestarea.