Scapa de furnici, solutii si otrava

Ce sunt furnicile?

Furnicile sunt insecte ce apartin ordinului Hymenoptera si sunt inrudite cu albinele si viespile. Exista peste 12.000 de specii de furnicii in intreaga lume, acestea fiind usor de recunoscut. Furnicile au mai multe stadii de dezvoltare: ou, larva, pupa si adult. 

metamorfoza-furnicilor-stadii-dezvoltare

Furnicile, la fel ca multe alte hemioptere, sunt insecte sociale, cu sarcini impartite intre diferite clase (furnici lucratoare, mascul si regina). Reginele conduc functiile de reproducere ale unei colonii si sunt mai mari decat alte furnici.

Monitorizare infestarii cu furnici

Monitorizarea se poate face prin amplasarea unor capcane adezive. Capcanele adezive de monitorizare trebuie amplasate strategic in zonele bucatariei si baiilor, lipite de perete/pardoseala, in interiorul unui dulap de depozitare, sub chiuveta sau intre frigider/aragaz. De asemenea, acestea se pot instala si in exteriorul cladirilor/casei, cat si in zonele intunecate si cu umiditate crescuta. Acestea contin un atractant cu rolul de a atrage furnicile ce traverseaza aria de actiune a capcanei si de a-i captura pe suprafata adeziva.
Sunt utilizate, in special, pentru mentenanta sau monitorizarea gradului de infestare. Asadar, acestea nu se utilizeaza pentru combatere.

In cazul depistarii unei infestatii, primul pas este aspirarea temeinica a tuturor locurilor unde se pot ascunde furnicile, urmata de realizarea unor tratamente complete.

Ce insecticide si solutii folosim pentru combaterea furnicilor?

Dupa realizarea inspectiei si igenizarii, esential este realizarea unor tratamente complete, recomandarea principala este realizarea tratamentelor in intregul complex de apartamente. Furnicile se pot deplasa cu usurinta prin pereti, conducte si spatii comune, deci o abordare localizata poate fi ineficienta in cazul unei infestatii serioase.

Insecticide gata de utilizare (RTU) sub forma de gel cu atractant anti-furnici

Daca alegeti aplicarea acestui tratament de dezinsectie impotriva furnicilor va recomandam sa nu pulverizati alte insecticide pe suprafata pe care doriti sa o protejati. Acestea ar putea reduce sau chiar anula efectul atractantului din insecticidul gel.

O caracteristica importanta a insecticidelor pe baza de atractant este efectul de „moarte in cascada”, care duce la eliminarea intregului cuib. 
Cum functioneaza? Insecticidul contine atractanti alimentari care atrag furnicile de pe o raza de cativa metri. Furnicile consuma insecticidul si se infecteaza. In decurs de 24 de ore, furnicile infectate vor muri. Efectul de cascada: furnicile se hranesc cu excrementele si ramasitele altor furnici moarte, transmitand insecticidul si amplificand efectul letal.

Recomandari: Lasati furnicile moarte pe loc, acest lucru va facilita transmiterea insecticidului si va spori eficacitatea tratamentului. Aplicati gelul insecticid in „bobite” la distante de 1-2 m In zonele unde se ascund daunatorii (tevi de scurgere, sub si in spatele electrocasnicelor, tocuri de usi, contoare electrice, colturi intunecate, crapaturi in perete sau podea). Reaplicati gelul cand este nevoie.

Mai mult, pentru insecticidele conditionate sub forma de gel se recomanda folosirea statiilor de intoxicare.

Statiile de intoxicare au rolul de a proteja momeala de factorii exteriori si impiedica contactul vietuitoarelor nevizate cu substantele din interiorul acestora. Este important de mentionat faptul ca  acestea nu inlocuiesc tratamentele pentru combaterea furnicilor si nu le blocheaza in interiorul recipientului. Pot fi confectionate din materiale precum plastic, iar dimensiunea si designul poate varia. 

Insecticide sub forma de pulbere anti-furnici

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii sau instalatii electrice, crapaturi etc.) dar prin alte zone cu care nu intrati in contact. Produsele nu se dizolva in apa. De indata ce zona infestata a fost reperata, se traseaza o banda, iar daunatorul va prelua doza letala in timp ce va trece prin pulbere.
In cazul alegerii acestui tip de insecticid, va puteti baza pe un efect indelungat de peste 30 zile datorata formularii ca pulbere. Trebuie insa sa aveti mai multa grija, evitand contactul direct si indirect cu produsul aplicat.

Aplicarea tratamentelor cu insecticide sub forma de pulbere se face ulterior aplicari tratamentelor prin pulverizare. Pulverizarea lichida va ucide insectele expuse si va crea o bariera insecticida pe suprafete, iar insecticidele pulbere vor completa tratamentul ulterior prin combaterea insectelor din spatiile greu accesibile (crapaturi, fisuri si spatiile din spatele mobilierului).

Este foarte important ca aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere sa se realizeze la cateva zile distanta fata de aplicarea insecticidelor prin pulverizare, doar atunci cand suprafetele sunt complet uscate. De asemenea, insecticidele sub forma de pulbere se pot folosi si ca o alternativa a tratamentelor prin pulverizare. Insecticidele pulbere se pot folosi impreuna cu insecticidele de tip aerosol pentru un efect optim.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale. 

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: interiorul peretilor (fisuri), spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste.

Insecticide gata de utilizare (RTU) lichide anti-furnici

Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre persoane fizice, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. 

Nu este necesara prepararea solutiei de lucru, economisind timp si efort. De asemenea, reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi periculoase.

Insecticide concentrate pentru furnici, aplicare grosiera / reziduala:

Pentru eliminarea furnicilor, se recomanda utilizarea unor insecticide concentrate care produc efectul specific de „knock-down”. Efectul se refera la capacitatea insecticidelor de a incapacita rapid daunatorii tinta. Insecticidul actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor, ceea ce duce la paralizia sau la moartea acestora.

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Doze aerosol / fumigene anti-furnici

Tratamentul combinat care utilizeaza atat pulverizarea, cat si dozele de aerosol/fumigene ofera o solutie mai eficienta pentru combaterea furnicilor. Ulterior, dupa aplicarea solutiilor prin pulverizare, pana se va usca solutia aplicata, se aplica si tratamentul prin aerosol/fumigatie. Fumul va irita si va face daunatorii sa iasa din ascunzatori sau spatii greu accesibile (efect de flush-out), astfel, acestia intra in contact direct cu insecticidul pulverizat anterior.

Nebulizarea ULV  este o metoda eficienta de combatere, oferind o alternativa la dozele de aerosol. Aceasta tehnica utilizeaza un aparat special care transforma insecticidul lichid intr-o ceata fina, dispersata uniform in spatiul tratat.

Se pot utiliza cu ULV pentru obtinerea efectului de flush-out si se aplica post pulverizare grosiera/reziduala. Aceste insecticide se dilueaza in apa si se aplica cu ajutorul unui aparat ULV / nebulizator pentru dezinsectie, pentru a obtine un efect de flush-out. Aceasta metoda de aplicare irita si agita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului. 

Aplicarea insecticidelor prin nebulizare este indicata pentru spatii mai voluminoase unde insecticidele aerosol / fumigene nu ar face fata. De exemplu hoteluri, pensiuni, moteluri, birouri, depozite, magazine si alte spatii comerciale. Permite tratarea eficienta a camerelor, zonelor comune ai a spatiilor de depozitare.

! Insecticidele se vor alege tinad cont de echipamentul folosit, daca insecticidul nu este potrivit, echipamentele de pot defecta.

Echipamente de protectie

echipamente-combatere-furnici

Exista modalitati sigure si eficiente pentru a controla si combate infestatia cu furnici. Managementul integrat al daunatorilor sau IPM (Integrated Pest Management) este o strategie ce consta in primul rand in prevenirea infestarii, dar si a contrului si combaterii acestor daunatori. 

Unde se pot gasi furnicile?

Furnicile se numara printre cei mai comuni daunatori din spatiile domestice, dar infesteaza diverse spatii, precum restaurante, spitale, birouri, depozite si diverse cladiri, fiind atrase de sursele de hrana si apa.
Este important sa recunoastem rolul benefic al acestora in ecosistem. Ele contribuie la controlul altor daunatori (purici, omizi, termite), consuma insecte moarte si participa la descompunerea resturilor animale.

Prevenirea aparitiei furnicilor – inspectia, igenizarea si monitorizarea

Inspectie: Verificati cu atentie interiorul si exteriorul locuintei pentru a identifica potentiale cai de acces ale furnicilor: Craparuri in pereti, usi, ferestre sau fundatii; Goluri in jurul tevilor, cablurilor sau conductelor.

Igienizare: Mentinerea curateniei este esentiala pentru a descuraja furnicile. Curatati imediat resturile de mancare, firimiturile, urmele de suc sau grasime; Depozitati alimentele in recipiente etanse; Eliminati sursele de umiditate excesiv; Mentineti gunuiul/resturile menajere in containere etanse.

Ce probleme provoaca furnicile?

  • Invazia de furnici poate fi deranjanta si poate duce la contaminarea alimentelor;
  • Pot provoca pagube semnificative in restaurante, spitale, birouri si depozite prin deteriorarea diverselor ambalaje si echipamente electrice;
  • Furnicile pot transmite agenti patogeni, cum ar fi bacterii si Salmonella, contaminand alimentele si suprafetele;
  • Muscaturile lor pot provoca mancarime, umflaturi si in unele cazuri reactii alergice.

Cum ajung furnicile in casa?

  • Craparile din pereti, usi, ferestre devin cai de acces. Furnicile detecteaza chiar si cele mai mici urme de mancare, ghidandu-le spre intrare;
  • Se strecoara prin orificiile din jurul tevilor si cablurilor;
  • Migratie accidentala, furnicile de pe plante pot ajunge in casa pe diverse plante/fructe aduse din exterior;
  • Transportul pasiv, furnicile se pot ascunde pe obiecte sau animale, intrand accidental in incinta.

Care sunt semnele infestarii cu furnici?

  • Infestarea se poate detecta vizual destul de rapid, prin observarea furnicilor in interiorul locuintei, in special in bucatarie sau in zonele unde se depoziteaza alimente. In unele perioade ale anului se pot observa si furnici inaripate (acestea sunt prezente in perioada de imperechere); 
  • Indicii indirecte: urme de nisip fin, resturi de insecte moarte sau fragmente de insecte aduse, roua de miere sau alte substante dulci lipicioase lasate de furnici pe suprafete.

Managementul furnicilor necesita eforturi perseverente si utilizarea combinata a metodelor de control mecanic, de igienizare si tratamentul chimic. Este nerealist si nepractic sa se incerce eliminarea totala a furnicilor dintr-o zona exterioara. Concentrati-va eforturile de combatere asupra excluderii furnicilor din cladiri sau din plantele valoroase si asupra eliminarii surselor lor de hrana si de apa. 

Pentru o combatere eficenta a furnicilor este foarte importanta alegerea tipului de tratament, in functie de spatiul in care sunt prezente (interior, exterior), precum si intreprinderea si respectarea masurilor specifice (curatenia spatiului tratat, identificarea si sigilarea cailor de acces etc.).

Video-uri despre cum sa scapi de furnici