Scapa de gandacii de bucatarie, solutii, otrava

Gandacii de bucatarie sunt insecte ce apartin ordinului Blattodea si pot fi intalnite in orice tip de spatiu, pe toata perioada anului, indiferent de sezon, cu precadere la interior. 

Semnele infestarii

Fiind insecte nocturne, prezenta lor este mai sesizabila in timpul noptii. Datorita dimensiunii acestora, precum si a caracteristicilor speciei, prezenta unei infestari este evidenta. 

Tipuri de tratamente

Pentru combaterea gandacilor de bucatarie se pot face tratamente cu insecticide concentrate aplicate prin pulverizare, cu insecticide gata preparate sau cu insecticide ce actioneaza ca si regulatori de crestere (IGR). De asemenea, pentru monitorizare, se utilizeaza capcane.  

Deoarece principala cauza a aparitiei acestora este lipsa curateniei, un aspect foarte important este acela ca, inaintea efectuarii tratamentelor specifice, trebuie efectuata, apoi mentinuta curatenia in spatiul cu probleme.

Mai exact, este indicata curatarea periodica a electrocasnicelor din bucatarie, deoarece acestia se pot hrani cu resturile de grasime si mancare prezente acolo (de exemplu, sub si in spatele aragazului, frigiderului, cuptorului cu microunde, dar si in jurul si sub chiuveta etc.), alimentele se vor pastra in recipiente sigilate, suprafetele se vor aspira frecvent pentru a indeparta firimiturile de mancare, bucataria se va curata in fiecare seara (deoarece acestia se hranesc noaptea), cosurile de gunoi vor ramane curate si acoperite etc. 

Este recomandat sa se intervina chiar din momentul in care se observa prezenta acestor daunatori. In caz contrar, cu cat gradul de infestare creste, cu atat tratamentul devine mai dificil si mai costisitor. 

De asemenea, un pas important in combaterea eficienta a gandacilor de bucatarie, il reprezinta identificarea si sigilarea cailor de acces ale acestora in locuinta.

Tratamentele cu insecticide aplicate prin pulverizare

Impotriva gandacilor de bucatarie se pot efectua tratamente cu insecticide aplicate prin pulverizare. Acestea actioneaza in momentul in care insectele daunatoare intra in contact direct cu solutia. Tratamentele se aplica in spatiile unde s-a depistat activitatea insectelor, dupa o curatare temeinica.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE GANDACI DE BUCATARIE:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva insectelor daunatoare, majoritatea actionand, prin contact sau ingestie, asupra sistemului nervos al insectei. Insecticidele se aplica prin pulverizare pe suprafetele traversate de gandacii de bucatarie, iar substantele active din componenta acestora pot varia. Tratamentele cu aceste tipuri de insecticide se realizeaza la interiorul incintelor, respectandu-se recomandarile de pe eticheta. In momentul aplicarii unui insecticid prin pulverizare, vor fi eliminati doar gandacii de pe suprafata pe care a fost aplicat insecticidul (cei care intra in contact direct cu solutia pulverizata), insa, nu va fi eliminat si cuibul.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR: 

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Imediat dupa tratamentul prin pulverizare, este indicata si aplicarea unui insecticid tip aerosol in incinta in care s-a aplicat tratamentul prin pulverizare.

Inchiriere echipamente profesionale dezinsectie gandaci:

Pentru a avea cele mai bune rezultate in combaterea gandacilor, va punem la dispozitie spre inchiriere, echipamentele profesionale folosite si de experti in tratamentele de dezinsectie. Tratamentele presupun utilizarea echipamentelor in medie de 1-2 ori, in functie de suprafata si gradul de infestare. Achizitia unor astfel de echipamente poate fi foarte costisitoare, asadar datorita posibilitatii inchirierii veti obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp posibil.

INSECTICIDE AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE GANDACI DE BUCATARIE:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asiurand patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare. Particulele degajate vor irita gandacii, determinandu-i sa ia contact cu insecticidul aplicat in prealabil, de aceea, mai ales in cazul daunatorilor dificil de combatut, insecticidele aerosol se utilizeaza impreuna cu cele de contact.

Tratamente cu insecticide gata de utilizare

Acestea se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. Datorita caracteristicilor (de exemplu, atractantii alimentari din compozitie) produselor utilizate, acest tip de tratament are o eficenta mai ridicata.

O caracteristica importanta a insecticidelor pe baza de atractant este efectul de ‘’moarte in cascada’’, ce duce in final la eliminarea intregului cuib. Mai exact, acestea au in compozitie si atractanti alimentari, ce vor atrage la consum gandacii de pe o raza de cativa metri. Dupa aproximativ 24 de ore, se vor observa primii gandaci morti. Este indicat ca, pe cat posibil, acestia sa fie lasati pe loc, deoarece, prin natura speciei, gandacii se hranesc cu excrementele semenilor sau cu ramasitele celor morti, transmitand astfel efectul insecticidului. 

Aplicarea gelului insecticid

Insecticidele conditionate sub forma de gel se aplica in forma de “bobite”, la distante de 1-2 m, insistandu-se acolo unde gandacii de bucatarie se ascund: in zona tevilor de scurgere de la bucatarii si bai, sub si in spatele electrocasnicelor (aragaze, frigidere, masine de spalat), in zona tocurilor de usa, a contoarelor electrice, in colturile ascunse luminii, unde sunt crapaturi in perete sau podea.

Insecticidele sub forma de pulbere sunt ideale pentru spatiile in care nu se pot utiliza insecticide sub forma de gel, granulare sau aplicate prin pulverizare. Acestea se aplica sub forma de benzi pe suprafete si la intersectii de perete. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Mai exact, gandacii de canalizare vor prelua doza letala in timp ce vor trece prin pulberea respectiva. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

In cazul in care se efectueaza doua tipuri de tratamente, este important ca cel prin pulverizare sa se efectueze inaintea celui cu insecticide gata preparate (nu se va aplica o solutie peste insecticidele gata preparate). Dupa uscarea solutiei aplicate, ulterior, se vor aplica insecticidele pe baza de atractant sau sub forma de pulbere.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE GANDACI DE BUCATARIE:

Insecticidele gata preparate pot avea orice formulare: gel, pulbere, granule sau lichide. O parte din ele au in compozitie si atractanti alimentari care vor incuraja gandacii de bucatarie sa intre in contact cu insecticidul si deci cu substanta activa. Pentru o eficenta ridicata a tratamentului, in cazul insecticidelor cu atractant, este recomandat sa nu existe surse alternative de hrana. Aplicarea se realizeaza in functie de spatiul tratat, tinandu-se cont de informatiile de pe eticheta produsului.

Mai mult, in cazul insecticidelor sub forma de gel, in zonele greu accesibile, gelul insecticid se poate aplica cu ajutorul unor aplicatoare speciale.

APLICATOARE RECOMANDATE:

Sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea insecticidelor conditionate sub forma de gel. Cantitatea de gel care urmeaza sa fie aplicata poate fi reglata cu ajutorul unui dozator, asigurand o aplicare mult mai precisa in zone mai putin accesibile.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale.

DISPERSOARE RECOMANDATE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: interiorul peretilor (fisuri), spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste.

Pentru insecticidele conditionate sub forma de gel se recomanda folosirea statiilor de intoxicare.

STATII DE INTOXICARE RECOMANDATE:

Statiile de intoxicare au rolul de a proteja momeala de factorii exteriori si impiedica contactul vietuitoarelor nevizate cu substantele din interiorul acestora. Acestea nu inlocuiesc capcanele pentru daunatori si nu ii blocheaza in interiorul recipientului. Pot fi confectionate din diverse material iar dimensiunea si designul pot varia.

Chiar daca tratamentele utilizand insecticide ce contin si atractant elimina intreaga populatie (cuibul) de gandaci, o noua infestare este posibila daca mai sunt prezente, in locuri ascunse oua ce nu au eclozat. De aceea, este recomandata si utilizarea unor insecticide ce actioneaza ca si regulator de crestere (IGR).

INSECTICIDE RECOMANDATE:

Insecticidele ce actioneaza ca si regulatori de crestere pot fi lichide, sub forma de aersol sau pot avea si alt tip de formulari, in functie de tipul produsului ales. Acestea au in componenta lor substante active specifice ce actioneaza asupra oualor si a stadiului larvar al insectelor, impiedicand astfel dezvoltarea acestora. 

Capcanele pentru gandaci

Capcanele adezive contin un atractant cu rolul de a atrage gandacii ce traverseaza aria de actiune a capcanei si de a-i captura pe suprafata adeziva. Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zonele in care s-a sesizat activitatea gandacilor (sub mobila, bai, rafturi, bucatarie, subsol si surse apropiate de hrana etc). 

In ceea ce priveste gandacii de bucatarie, capcanele sunt utilizate, in special, pentru mentenanta sau monitorizarea gradului de infestare. Asadar, acestea nu se utilizeaza pentru combatere.

Capcanele se pot folosi si in prima etapa, inainte de a efectua tratamentele, pentru a identifica caile de acces ale gandacilor de bucatarie in interior. In general, un numar mai mare de daunatori este capturat jurul acestor intrari. Pentru o identificare mai rapida a locurilor de acces, se poate schimba pozitia capcanelor ce nu au capturat nimic.

Capcanele se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, in functie de numarul daunatorilor capturati pe capcana, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.

CAPCANE RECOMANDATE: 

Capcanele se amplaseza in zonele frecvent traversate de gandaci. In momentul in care acestia ajung in aria de atractie a capcanei, se vor prinde pe adezivul din componenta acesteia. Dimensiunea si designul lor difera in functie de tipul de produs. Ulterior, capcanele se inlatura impreuna cu gandacii prinsi in adeziv.


De asemenea, se mai pot folosi produse ce blocheaza accesul gandacilor incinta, prin intermediul instalatiei de canalizare. Se amplaseaza in interiorul tevilor de canalizare, conform specificatiilor, in functie de produsul ales. Acest tip de produse actioneaza ca si o valva ce permite scurgerea apei, dar blocheaza accesul gandacilor.



Daca gradul de infestare este ridicat, se recomanda efectuarea unui tratament cu un insecticid prin pulverizare, pentru a elimina o parte insemnata din populatia acestora. Ulterior, pentru eliminarea cuibului, se vor utiliza insecticidele ce contin si atractanti alimentari, precum si cele care actioneaza ca si regulatori de crestere, pentru a evita o noua infestare. 

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele, de substantele periculoase. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.

  • Combinezon antichimic cu gluga
  • Manusi de protectie
  • Masti de gaze, ochelari

In concluzie, pentru o combatere cat mai eficienta a gandacilor de bucatarie, se recomanda intrepinderea masurilor specifice pentru a mentine curatenia in spatiul respectiv, precum si sigilarea cailor de acces ale acestora in locuinta, urmand ca ulterior sa se efectueze tratamentele de combatere chimica.