Scapa de Moliile de textile – Cum identifici si combati

moliile-de-textile

Moliile de textile (Tineola bisselliella) reprezinta o specie de insecte din ordinul Lepidoptera, semnalata incepand cu secolul XIX. Desi sunt specifice emisferei nordice (Europa, Asia), specia s-a raspandit inclusiv in Australia. In anumite regiuni, au fost identificate inca doua specii de molii de textile: Tinea pellionella si Hofmannophila pseudospretella (mai putin intalnita).

Au un ciclu biologic alcatuit din 4 stadii: ou, larva, pupa si adult. Larvele (omizile) acestei specii sunt considerate daunatori in mai multe regiuni, fiind recunoscute pentru degradarea fibrelor textile (in special cele din lana si matase). Femelele adulte isi depun ouale in apropierea textilelor; sunt atrase, in mod special, de mirosul secretiilor pielii sau al altor substante organice, ce le pot asigura larvelor atat necesarul de hrana, cat si de lichide. Dupa eclozare, larvele incep sa se hraneasca cu proteinele keratine din fibrele textile, degradand materialele. 

Semnele unei infestari cu moliile de textile

Spre deosebire de alte tipuri de molii, cele de textile pot fi rareori observate, deoarece sunt insecte ce evita lumina. Principalul semn al prezentei acestor daunatori il reprezinta semnele de degradare a materialelor textile. Prefera materialele confectionate din fibra de origine animala, precum lana, blana, matase, pene, piele. Pot degrada atat hainele, cat si tapiteriile, paturile, covoarele, jucariile, unele articole decorative etc. 

In general, isi desfasoara activitatea in spatiile intunecate, rareori accesate: dulapuri, lazi sau cutii de depozitare, mansarde, subsoluri. 

Este important de precizat faptul ca daunele provocate de larvele moliilor de textile sunt similare celor provocate de o alta specie de insecte, Anthrenus verbasci (gandacul de covor). In acest caz, depistarea si confirmarea prezentei moliilor se va face cu ajutorul capcanelor adezive. 

De asemenea, moliile de textile nu trebuie confundate cu cele de alimente, ce infesteaza produsele alimentare depozitate si se regasesc, de regula, in bucatarii sau camari. 

Tipuri de tratamente 

Pentru o combatere eficienta a moliilor de textile, inaintea aplicarii tratamentelor se impun anumite masuri, precum: scuturatul hainelor, periajul si aspiratul textilelor, tapitetiilor, curatarea riguroasa a zonelor infestate (poduri, subsoluri, spatii de depozitare) si eliminarea materialelor puternic infestate.

Capcanele adezive

Capcanele adezive sunt prevazute cu un atractant feromonal, ce imita feromonii sexuali ai formelor femele, pentru atragerea si capturarea masculilor. Astfel, se intrerupe ciclul natural de reproducere al moliilor de textile, iar populatia este treptat diminuata si apoi eliminata complet. Acestea se amplaseaza in interiorul dulapurilor, pe rafturi, in apropierea materialelor. In spatii extinse, se recomanda amplasarea capcanelor feromonale in model de retea, pentru a identifica mai usor materialele infestate si locurile unde populatia daunatorilor este mai mare. Sunt cele mai recomandate in spatiile unde sunt amplasate piese rare, de valoare, precum muzee, expozitii, targuri de antichitati. Deoarece obiectele vechi se pot degrada in urma aplicarii tratamentelor chimice, in aceste cazuri, este de preferat prevenirea infestarilor, prin amplasarea de capcane feromonale. 

CAPCANE ADEZIVE RECOMANDATE PENTRU MONITORIZARE SI COMBATERE:

Acest tip de capcane contin un atractant ce imita feromonii emanati de moliile femele. Astfel, are rolul de a ademeni masculii si de a-i captura, controland activitatea moliilor de textile de pe o anumita suprafata. Se pot utiliza atat pentru monitorizarea moliilor de textile, cat si pentru combaterea lor.

Tratamente cu insecticide aplicate prin pulverizare

Impotriva moliilor de textile se pot efectua tratamente cu insecticide aplicate prin pulverizare. Tratamentele se pot aplica cu pulverizatoare manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului respectiv. Insecticidele utilizate pentru combaterea moliilor de textile contin de obicei piretrine sau permetrina, ce asigura un efect de knock-down rapid. Tratamentele se aplica in interiorul dulapurilor, in zonele de depozitare a textilelor, de-a lungul plintelor, marginilor covoarelor. De asemenea, pot fi pulverizate sub mobilier si alte zone in care apar molii. In functie de specificatiile produsului, solutia se poate pulveriza inclusiv pe tesaturi, daca se mentioneaza acest aspect. 

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MOLII TEXTILE:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva moliilor, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Majoritatea sunt insecticide de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/electrice), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Insecticide de tip aerosol

Imediat dupa aplicarea insecticidelor prin pulverizare, se pot utiliza insecticide de tip aerosol. Particulele degajate vor irita moliile adulte si le va face sa iasa din ascunzatori. Astfel vor intra in contact cu solutia initial aplicata. Inainte de a folosi insecticidul, se recomanda inchiderea usilor, geamurilor. Mobila se va aranja astfel incat substantele sa se infiltreze in toate crapaturile. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze cateva ore, timp in care incinta este inchisa, conform specificatiilor de pe eticheta.

INSECTICIDE AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MOLII TEXTILE:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asigurand patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare. Particulele degajate vor irita daunatorii, determinandu-i sa ia contact cu insecticidul aplicat in prealabil, de aceea, in cazul daunatorilor dificil de combatut, insecticidele aerosol se utilizeaza impreuna cu cele aplicate prin pulverizare. Pentru rezultate optime, incaperea tratata se va mentine inchisa timp de minimum 2 ore.

Tratamente cu insecticide gata de utilizare

Acestea se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

In spatiile greu accesibile din interiorul mobilierului sau sub acesta, se recomanda utilizarea insecticidelor sub forma de pulbere. Acestea se aplica in special pe fisurile si crapaturile in care pot fi ascunse ouale moliilor.

INSECTICIDE GATA DE UTILIZARE COMBATERE MOLII TEXTILE:

Insecticidele gata de utilizare sunt solutii predozate si pot avea mai multe formulari (spray, pulbere, granule etc.). Aplicarea se realizeaza in functie de spatiul tratat, tinandu-se cont de informatiile de pe eticheta produsului. Pentru rezultate optime, acestea se aplica, de regula, cat mai aproape de sursa de infestare.

Pentru o aplicare mai usoara a produselor sub forma de pulbere se pot utiliza dispozitive speciale.

DISPERSOR RECOMANDAT PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR SUB FORMA DE PULBERE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: interiorul peretilor (fisuri), spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste.

Echipamente de protectie

Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament corespunzator. Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie.

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele, de substantele periculoase. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.


Insecticide sub forma de benzi

Sunt benzi ce degaja o substanta insecticida, care elimina moliile aflate in raza lor de actiune. Se amplaseaza in spatii de depozitare nelocuite, ferite de accesul persoanelor sau animalelor. Nu sunt recomandate pentru spatiile mici (dulapuri, sertare). Dupa ce sunt agatate, benzile pot asigura protectie impotriva daunatorilor pentru o perioada indelungata (3-4 luni).   

Repelenti pentru moliile de textile 

In incintele locuite, in interiorul dulapurilor, sertarelor si in spatiile in care se afla materialele textile se pot amplasa repelenti impotriva moliilor. Se pot regasi sub forma de discuri cartonate, impregnate cu uleiuri cu un miros puternic (lavanda), ce descurajeaza activitatea moliilor in zona respectiva. Au efect repelent atat impotriva formelor adulte, cat si a larvelor. 


Moliile de textile sunt insecte ce isi desfasoara activitatea in zone ferite de lumina si sunt mai dificil de depistat, iar de obicei, infestarea poate fi observata odata cu pagubele produse. De aceea, combaterea lor implica, in primul rand, luarea masurilor riguroase de igiena (periajul, aspiratul si curatatul materialelor), urmate de aplicarea tratamentelor recomandate, in functie de spatiul infestat. Daca gradul de infestare este unul mare sau zona infestarii este una sensibila (muzee, expozitii, targuri etc.) este indicat sa apelati la personalul specializat pentru efectuarea tratamentelor corespunzatoare, in cele mai sigure conditii.