Scapa de Moliile de alimente – Solutii si otrava

moliile de alimente

Moliile de alimente (Plodia interpunctella) reprezinta o specie de insecte din ordinul Lepidoptera, familia Pyralidae, semnalata incepand cu secolul XIX. Sunt raspandite in aproape toate regiunile globului, exceptand Antarctica. Sunt rezistente in diferite tipuri de climat, de aceea sunt considerate daunatori persistenti.  

In anumite regiuni, au fost semnalate si alte specii de molii daunatoare in industria alimentara: molia fainii (Ephestia kuehniella), molia cerealelor (Sitotroga cerealella), molia graului (Nemapogon granella).

Au un ciclu biologic alcatuit din 4 stadii: ou, larva, pupa si adult. Larvele provoaca pagube in depozitele de alimente, bucatarii, camari, depozitele de cereale. Au abilitatea de a degrada ambalajele din carton sau plastic, afectand inclusiv alimentele sigilate. De asemenea, insectele aflate in ultimul stadiu larvar se pot deplasa pe distante lungi, ceea ce ingreuneaza identificarea si combaterea acestora. 

Semnele unei infestari cu moliile de alimente

Depistarea unei infestari cu molii de alimente se face prin identificarea larvelor pe ambalajele/alimentele infestate sau in interiorul acestora. De cele mai multe ori, se pot observa si ghemotoacele de panza tesuta de larva. 

Un alt semn al infestarii este prezenta moliilor in bucatarie, camara, spatiile de depozitare a alimentelor. Moliile de alimente au activitate nocturna si sunt atrase de sursele de lumina, astfel, pot fi observate cu usurinta noaptea, in apropierea becurilor/ledurilor etc. 

Moliile de alimente prefera, de obicei, produsele pe baza de cereale (faina, cereale, paste, amestecuri de copt, biscuiti), semintele, nucile, alunele, fructele uscate, dar si dulciurile. Cu toate acestea, se pot observa larve ascunse in marginile conservelor, borcanelor cu condimente sau chiar in pachete nedeschise si canistre sigilate. De asemenea, se recomanda inclusiv verificarea hranei pentru animalele de companie. 

Tipuri de tratamente pentru moliile de alimente

Pentru o combatere eficienta a moliilor de alimente, inaintea aplicarii tratamentelor se impun anumite masuri precum: curatarea spatiului ce urmeaza a fi tratat, curatarea conservelor/canistrelor, eliminarea alimentelor infestate. Acestea se sigileaza si se vor arunca la un cos de gunoi din exterior, nu in interiorul locuintei, de unde daunatorii ar putea reveni. Alimentele neinfestate se vor sigila, de asemenea si se vor depozita in spatii ferite.

Capcane adezive pentru moliile de alimente

Capcanele adezive sunt prevazute cu un atractant feromonal, ce imita feromonii sexuali ai formelor femele, pentru atragerea si capturarea masculilor. Astfel, se intrerupe ciclul natural de reproducere al moliilor de alimente, iar populatia este treptat diminuata si extinsa. Acestea se amplaseaza in zonele unde s-a sesizat activitatea moliilor. Capcanele cu adeziv au o eficienta de 4-6 saptamani. Se vor verifica si inlocui regulat.

CAPCANE ADEZIVE RECOMANDATE PENTRU MONITORIZARE SI COMBATERE:

Acest tip de capcane contin un atractant ce imita feromonii emanati de moliile femele. Astfel, are rolul de a ademeni masculii si de a-i captura, controland activitatea moliilor de textile de pe o anumita suprafata. Se pot utiliza atat pentru monitorizarea moliilor de textile, cat si pentru combaterea lor.

Distribuitoare cu feromoni pentru moliile de alimente

Impotriva moliilor de alimente se pot utiliza feromoni specifici, ce le perturba comportamentul natural de imperechere. Acest sistem cu feromoni este destinat, in special, spatiilor de procesare sau fabricare a alimentelor. 

Principiul de functionare consta in eliberarea feromonilor din distribuitoarele dispuse strategic, cu rolul de a dezorienta moliile mascule. Astfel, cand o molie de sex masculin detecteaza feromonul, aceasta incepe sa zboare in jur cautand femela. Astfel, isi consuma energia si moare inainte de imperechere, iar moliile de sex feminin ajung sa depuna din ce in ce mai putine oua. In acest mod, populatia de molii scade treptat si este eliminata. De asemenea, sistemul ofera o protectie permanenta fata de populatiile de molii in curs de dezvoltare.

Capcane cu lumina UV pentru moliile de alimente

Principiul acestor capcane consta in atragerea moliilor cu ajutorul luminii UV si capturarea acestora. Impotriva moliilor de alimente, se recomanda utilizarea capcanelor cu placa adeziva. Lumina UV va atrage daunatorii, iar acestia vor ramane prinsi in adezivul din componenta. Prezinta avantajul ca insectele nu pot cadea din aparat si nu creeaza zgomot la capturarea acestora. De aceea, sunt cele mai recomandate pentru utilizarea in interior, in industria alimentara. Este importanta inlocuirea periodica a placii, deoarece, in timp, proprietatile adezivului se reduc (fiind acoperit de insecte sau de praf).  

Eficienta capcanelor cu lumina UV depinde de spatiul in care sunt situate. Astfel, pentru rezultate optime, este ideal sa fie amplasate in apropierea zonelor de infestare. In plus, lumina capcanei trebuie sa fie cu mult mai puternica decat alte surse de lumina.

Pentru a spori eficienta, acestea se pot lasa pornite pe perioada noptii, avand in vedere activitatea preponderent nocturna a moliilor de alimente. 

CAPCANE CU LUMINA UV RECOMANDATE PENTRU MOLIILE DE ALIMENTE:

Sunt aparate electrice folosite pentru capturarea insectelor zburatoare, prevazute cu o suprafata adeziva sau grila electrica. Astfel, insectele atrase de lumina emisa de ledul capcanei, vor ramane prinse in adeziv. Se folosesc, de regula, in completarea tratamentelor chimice, pentru controlul populatiei de insecte.

Tratamente cu insecticide aplicate prin pulverizare

Impotriva moliilor de alimente se pot efectua tratamente cu insecticide aplicate prin pulverizare, insa acestea actioneaza in momentul in care insectele daunatoare intra in contact direct cu solutia. Tratamentele se aplica in spatiile unde s-a depistat activitatea moliilor, dupa o curatare temeinica. Se va insista in locurile cu fisuri si crapaturi, acolo unde larvele se ascund. Insecticidele nu se vor aplica pe alimente, suprafete sau ustensile ce pot lua contact cu alimentele. 

Tratamentele se pot aplica cu pulverizatoare manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului respectiv. 

In cazul suprafetelor mari (depozite, magazii), solutia se poate aplica si cu ajutorul nebulizatorului (ceata rece). Astfel, se va realiza o acoperire mai uniforma a spatiului tratat. In urma acestui tratament se poate obtine atat un efect de soc, cat si unul de remanenta.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MOLII ALIMENTE:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva moliilor, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Majoritatea sunt insecticide de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/electrice), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Insecticide de tip aerosol

Imediat dupa aplicarea insecticidelor prin pulverizare, se pot utiliza insecticide de tip aerosol. Particulele degajate vor irita moliile si le va face sa iasa din ascunzatori si astfel vor intra in contact cu solutia initial aplicata. Inainte de a folosi insecticidul, se recomanda inchiderea usilor, geamurilor, iar mobila se va aranja astfel incat substantele sa se infiltreze in toate crapaturile. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze cateva ore, timp in care incinta este inchisa, conform specificatiilor de pe eticheta.

INSECTICIDE AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MOLII ALIMENTE:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asigurand patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare. Particulele degajate irita daunatorii, determinandu-i sa ia contact cu insecticidul aplicat in prealabil, de aceea, in cazul daunatorilor dificil de combatut, insecticidele aerosol se utilizeaza impreuna cu cele aplicate prin pulverizare. Pentru rezultate optime, incaperea tratata se va mentine inchisa timp de minimum 2 ore.

Tratamente cu insecticide gata de utilizare

Acestea se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

In spatiile greu accesibile din interiorul mobilierului sau sub acesta, se recomanda utilizarea insecticidelor sub forma de pulbere. Acestea se aplica in special pe fisurile si crapaturile in care pot fi ascunse ouale moliilor. 

INSECTICIDE GATA DE UTILIZARE COMBATERE MOLII ALIMENTE:

Insecticidele gata de utilizare sunt solutii predozate si pot avea mai multe formulari (spray, pulbere, granule etc.). Aplicarea se realizeaza in functie de spatiul tratat, tinandu-se cont de informatiile de pe eticheta produsului. Pentru rezultate optime, acestea se aplica, de regula, cat mai aproape de sursa de infestare.

Pentru o aplicare mai usoara a produselor sub forma de pulbere se pot utiliza dispozitive speciale.

DISPERSOR RECOMANDAT PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR SUB FORMA DE PULBERE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: interiorul peretilor (fisuri), spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste.

Echipamente de protectie

Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament corespunzator. Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie.

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele, de substantele periculoase. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.


Insecticide sub forma de benzi

Sunt benzi ce degaja o substanta insecticida, care elimina moliile aflate in raza lor de actiune. Se amplaseaza in spatii de depozitare nelocuite, ferite de accesul persoanelor sau animalelor. Nu sunt recomandate pentru spatiile mici (dulapuri, sertare). Dupa ce sunt agatate, benzile pot asigura protectie impotriva daunatorilor pentru o perioada indelungata (3-4 luni).   


Deoarece moliile de alimente sunt insecte deosebit de daunatoare in industria alimentara, combaterea acestora consta, mai ales, in luarea masurilor riguroase de igiena (curatarea spatiului si a ambalajelor alimentelor, eliminarea alimentelor infestate etc.) si alegerea tratamentului corespunzator in functie de spatiul in care s-a sesizat activitatea moliilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *