Scapa de musculita de otet, solutii si otrava

scapa-de-musculita-de-otet

Musculita de otet Drosophila melanogaster, este o insecta de mici dimensiuni, care face parte din ordinul Diptera, familia Drosophilidae. Acestea apar in general la sfarsitul sezonului cald si pot patrunde cu usurinta in locuinte in cautare de hrana si adapost. Acestea sunt atrase de alimentele coapte, de cele in proces de fermentare sau putrefactie (de exemplu: mere, pere, banane, tomate, ceapa etc). Musculitele de otet se pot inmulti si dezvolta in canalele de scurgere, pubele, cosuri de gunoi, mopuri. 

Musculitele de otet sunt insecte deranjante si daunatoare pentru om, intrucat pot transfera bacterii sau alti patogeni pe alimente sau pe suprafetele cu care produsele alimentare vin in contact. 

Semnele infestarii 

Prezenta musculitelor de otet poate fi semnalata prin observarea adultilor in jurul cosului de gunoi, a fructelor si legumelor coapte/putrezite sau a recipientelor deschise in care se regasesc bauturi alcoolice (bere, lichior, vin etc). De asemenea, musculitele de otet pot fi observate si in stadiul de larva sau pupa, in apropierea surselor de hrana. Pupele sunt deseori confundate cu excrementele de gandaci de bucatarie sau rozatoare, insa pot fi identificate dupa perechea de antene pe care o prezinta.

Musculita de otet – Tipuri de tratamente

Impotriva musculitelor de otet, se aplica insecticide specifice prin pulverizare sau insecticide gata de utilizare. De asemenea, pentru monitorizare si capturare, se utilizeaza capcane.

Inainte de aplicarea tratamentelor, este importanta curatenia riguroasa a spatiului respectiv. Alimentele alterate/infestate se vor arunca, iar suprafetele se vor curata temeinic pentru a nu ramane urme de reziduuri. De asemenea, produsele alimentare neinfestate se vor indeparta din incapere, iar suprafetele utilizate pentru prepararea alimentelor se vor acoperi.

Pentru ca tratamentele aplicate sa aiba rezultate cat mai eficiente, este foarte important sa fie identificate si tratate sursele si zonele cu risc ridicat de aparitie a musculitelor de otet. 

Capcane cu atractant

Pentru combaterea musculitelor de otet, se pot folosi si capcane cu atractant, cu scopul de a atrage insectele prezente in aria de actiune a capcanei si de a le captura. Cu ajutorul acestora se poate tine sub control activitatea musculitelor de otet in zone precum bucatarie, pubele, in apropierea ferestrelor etc. Se recomanda indepartarea surselor de hrana ce pot atrage musculitele de otet (fructe coapte, alimente dulci, lichide varsate) din zona in care se vor amplasa capcanele. Acestea se amplaseaza cat mai aproape de zonele in care musculitele de otet isi manifesta activitatea (zonele in care sunt depozitate fructele, pe blatul din bucatarie, in apropierea recipientelor pentru gunoi etc).

In functie de produs, capcanele se pot utiliza doar in interior sau inclusiv in exterior.

CAPCANE CU ATRACTANT RECOMANDATE PENTRU MUSCULITA DE OTET:

Acest tip de capcane contin un atractant ce are rolul de a ademeni musculitele de otet si de a le captura, controland activitatea acestora de pe o anumita suprafata. De asemenea, le impiedica sa ajunga in spatiile unde nu sunt dorite. Acestea se folosesc la interior (in bucatarie, debara, spatii de depozitare a fructelor si legumelor), dar si la exterior, in functie de produs.

Capcane cu lumina UV

Principiul acestor capcane consta in atragerea musculitelor cu ajutorul luminii UV si capturarea acestora. Impotriva musculitelor de otet, se recomanda utilizarea capcanelor cu placa adeziva. Lumina UV va atrage daunatorii, iar acestia vor ramane prinsi in adezivul din componenta. Prezinta avantajul ca insectele nu pot cadea din aparat si nu creeaza zgomot la capturarea acestora. De aceea, sunt cele mai recomandate pentru utilizarea in interior, in industria alimentara. Este importanta inlocuirea periodica a placii, deoarece, in timp, proprietatile adezivului se reduc (fiind acoperit de insecte sau de praf).

Rolul capcanelor cu lumina UV este acela de a tine sub control activitatea musculitelor de otet si se utilizeaza preponderent in interior. Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de sursele de hrana sau cat mai aproape de zona frecventata de acestea. In plus, lumina capcanei trebuie sa fie cu mult mai puternica decat alte surse de lumina.

CAPCANE CU LUMINA UV RECOMANDATE PENTRU MUSCULITA DE OTET:

Sunt aparate electrice folosite pentru capturarea insectelor zburatoare, prevazute cu o suprafata adeziva. Astfel, insectele atrase de lumina emisa de ledul capcanei, vor ramane prinse in adezivul respectiv. Se folosesc, de regula, in completarea tratamentelor chimice, pentru controlul populatiei de insecte.

Tratamente cu insecticide

Dupa identificarea sursei si luarea masurilor specifice, se pot efectua tratamente cu insecticide, prin pulverizare. Solutia se va aplica in toate zonele in care se observa activitatea musculitelor de otet (bucatarie, spatiul de depozitare a gunoiului etc). Tratamentele se pot aplica cu orice tip de pulverizator (manual sau motorizat). Insecticidele nu se vor aplica pe alimente, suprafete sau ustensile ce pot lua contact cu alimentele.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSCULITA DE OTET:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva musculitelor de otet, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva musculitelor de otet sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica utilizand echipamente specifice, in special in locurile unde activitatea insectelor este mai pronuntata.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Inchiriere echipamente profesionale dezinsectie musculita de otet:

Pentru a avea cele mai bune rezultate in combaterea gandacilor, va punem la dispozitie spre inchiriere, echipamentele profesionale folosite si de experti in tratamentele de dezinsectie. Tratamentele presupun utilizarea echipamentelor in medie de 1-2 ori, in functie de suprafata si gradul de infestare. Achizitia unor astfel de echipamente poate fi foarte costisitoare, asadar datorita posibilitatii inchirierii veti obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp posibil.

Tratamente cu insecticide gata de utilizare

Acestea se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

INSECTICIDE GATA DE UTILIZARE RECOMANDATE:

Insecticidele gata de utilizare sunt solutii predozate si pot avea mai multe formulari (spray, pulbere, granule etc.). Aplicarea se realizeaza in functie de spatiul tratat, tinandu-se cont de informatiile de pe eticheta produsului. Pentru rezultate optime, acestea se aplica, de regula, cat mai aproape de sursa de infestare.

Musculitele de otet sunt insecte de mici dimensiuni, care se inmultesc foarte repede. Impotriva acestora, se recomanda amplasarea capcanelor si efectuarea tratamentelor prin pulverizare inca de la primele semne de infestare. Totodata, pentru a preveni aparitia lor, se recomanda eliminarea alimentelor alterate, aruncarea constanta a gunoiului, pentru a nu crea conditii optime pentru dezvoltare si pastrarea unui mediu cat mai curat.