Scapa de muste, solutii si insecticide

muste-solutii-tratamente-insecticide

Musca domestica (musca comuna) este o insecta frecvent intalnita in zonele urbane si periurbane, in interior, cat si la exterior. Aceasta reprezinta o problema sanitara semnificativa, fiind vector potential pentru transmiterea patogenilor responsabili de boli gastrointestinale. In cazul unei infestari cu muste, trebuie avute in vedere intreprinderea unor masuri specifice si efectuarea tratamentelor de dezinsectie.

Cum scapi de muste eficient?

Combaterea eficienta a mustelor (din casa, apartament, birou si exterior) necesita o abordare strategica care combina diverse metode de control. Pentru monitorizarea, controlul si combaterea acestor daunatori se pot folosi mai multe tipuri de capcane.

Capcane impotriva mustelor cu atractanti sau feromoni

Reprezinta o solutie profesionala si eficienta pentru a tine sub control populatia de muste din diverse medii. Acestea utilizeaza substante chimice specifice (cunoscute sub numele de atractanti) sau feromoni (hormoni secretati de insecte care au rolul de a ademeni adultii). Atrase de acest miros, mustele se apropie de capcana si cad prada mecanismului de capturare. Acestea se folosesc cu precadere la exterior (atractantul are un miros specific, neplacut). Pot fi utilizate si la interior, in functie de tipul capcanei.

Insecticide concentrate impotriva mustelor, cu atractant inclus

Insecticidele cu atractant contin pe langa substanta activa si un atractant. Atractantul are rolul de a atrage mustele la consum. Acestea se vor aseza pe suprafata pe care a fost aplicat, intrand in contact direct cu el. Aplicarea insecticidelor pe baza de atractant nu se face pe toata suprafata, precum in cazul insecticidelor clasice. Se face doar zonal, sub forma de benzi.

In functie de spatiul in care se va efectua tratamentul, este indicata aplicarea acestora pe zonele unde se observa cel mai frecvent prezenta mustelor (in jurul usilor, al ferestrelor etc.).

In cazul aplicarii insecticidelor cu atractant, se recomanda utilizarea pulverizatoarelor cu un volum mai mic al rezervorului de solutie, de 1-2 litri.

Se va respecta intervalul de timp recomandat dupa efectuarea tratamentului. Totodata, se va respecta si perioada de aerisire corespunzatoare, conform specificatiilor de pe eticheta insecticidului aplicat.

Insecticide lichide gata de utilizare lichide (RTU) impotriva mustelor

Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre neprofesionisti, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special.
In cazul insecticidelor RTU lichide solutia de lucru este deja preparata, economisind timp si efort. De asemenea, insecticidele RTU reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi nocive.

Insecticide concentrate impotriva mustelor pentru aplicare grosiera / reziduala

Impotriva mustelor sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica utilizand echipamente specifice, in special in locurile unde activitatea insectelor este mai pronuntata (pe vegetatie, pereti etc.).

Daca gradul de infestare este ridicat, intai se poate avea in vedere efectuarea unui tratament de soc. Acesta va elimina o parte insemnata de daunatori. Apoi, poate fi aplicat un insecticid cu atractant. Acesta are rolul de a atrage si elimina mustele ce vor patrunde dupa efectuarea tratamentului initial. Insecticidele cu atractant se vor pulveriza cu jet fin, cat mai omogen pe suprafete. In momentul aplicarii, debitul trebuie sa fie scazut, astfel incat solutia sa nu se prelinga. Pentru a nu favoriza aparitia reziduurilor, implicit patarea suprafetelor tratate.

Cele mai eficiente insecticide care se pot aplica rezidual sunt cele cu mod de actiune mecanic. Acestea sunt extrem de eficiente, avand un mod fizic de actiune si fiind concepute pentru imobilizarea daunatorilor rezistenti la insecticide. Provoaca imobilizarea mecanica externa a mustelor, ceea ce inhiba capacitatea lor de a zbura sau de a se hrani, ducand la o reducere semnificativa a populatiei lor. Spre deosebire de celelalte insecticide clasice, aceste produse garanteaza un efect imediat, ceea ce este foarte important in cazul dezinsectiei mustelor.

! Insecticidele se vor alege tinad cont de echipamentul folosit, daca insecticidul nu este potrivit, echipamentele de pot defecta.

Pulverizatoare dezinsectie muste

Pulverizatoarele reziduale functioneaza manual, cu motor electric sau cu ardere interna. Au acelasi principiu de functionare, adica aplicarea grosiera a solutiei pulverizate, doar ca metoda de creare a presiunii difera in functie de metoda de creare a presiunii. Presiunea de lucru fiind pana in 6 bari.

Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior impotriva insectelor daunatoare.

Capcanele impotriva mustelor cu lumina UV (banda adeziva sau grilaj electric)

Sunt aparate electrice folosite pentru capturarea insectelor zburatoare, prevazute cu o suprafata adeziva sau grila electrica. Astfel, insectele atrase de lumina emisa de capcana vor ramane prinse in adeziv sau vor fi electrocutate instant. Se folosesc, de regula, in completarea tratamentelor chimice, pentru controlul populatiei de insecte. 

Pentru rezultate optime, lumina capcanei trebuie sa fie mai puternica decat alte surse de lumina. 

Rolul capcanelor cu lumina UV este acela de a tine sub control activitatea mustelor si pot fi utilizate atat in interior (capcane cu placa adeziva), cat si la exterior (capcane cu grila electrica). Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zona de acces a mustelor in interior sau cat mai aproape de zona frecventata de acestea. 
Acestea pot fi cu placa adeziva pentru capturare sau cu grila electrica, un sistem ce le elimina prin electrocutare.

Capcanele UV cu placa adeziva: Aceste dispozitive atrag mustele prin intermediul luminii ultraviolete si le captureaza pe o placa adeziva integrata. Sunt recomandate in special pentru utilizarea in interior si in industria alimentara, deoarece ofera avantajul ca insectele nu pot scapa din aparat si nu produc zgomot in momentul capturarii acestora. 
! Este esential sa se inlocuiasca placa adeziva dupa ce aceasta s-a acoperit in totalitate de insecte sau de praf.

Capcane cu grila electrica: Sunt aparate ce atrag insectele prin razele UV si le curenteaza in momentul in care acestea iau contact cu grila electrificata. Se recomanda amplasarea lor in special, in exterior, in spatiile acoperite (de exemplu, terase), deoarece produc zgomot in momentul capturarii insectelor ce pot sa cada din aparat. Sunt recomanate si in spatiile cu umiditate ridicata sau praf, in locul capcanelor cu lumina UV si placa adeziva, care si-ar pierde eficienta foarte usor. 

Insecticide doze aerosol / fumigene impotriva mustelor

Dozele de aerosol/fumigene ofera o solutie eficienta pentru combaterea mustelor in cazul unei infestatii serioase in interior. Fumul va irita si in cazul mustelor, le va omora sau vom obtine cel putin un efect de flush-out. Nu este un tratament complementar celui rezidual deoarece aceste insecte nu sunt rezistente la substantele active pentru combatere si mor usor.

Insecticide recomandate pentru aplicarea ULV impotriva mustelor:

Insecticidele concentrate pot fi diluate si aplicate cu ajutorul unui aparat ULV pentru a obtine un efect cel putin de flush-out faca nu chiar efect total. Aceasta metoda de aplicare irita si agita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului rezidual, aplicat complementar.

Echipamentele ULV (Ultra Low Volume) sunt aparate motorizate ce pulverizeaza solutia in particule foarte fine, sub forma de ceata usoara. 
Nebulizatoarele cu ceata rece se folosesc pentru aplicarea solutiilor ce au ca solvent apa, in timp ce termonebulizatoarele / foggerele (ceata calda) se folosesc pentru aplicarea solutiilor cu solventi petrolieri.

Se pot utiliza cu ULV pentru obtinerea efectului de flush-out si se aplica post pulverizare grosiera / reziduala. Aceste insecticide se dilueaza in apa si se aplica cu ajutorul unui aparat ULV / nebulizator pentru dezinsectie, pentru a obtine un efect de flush-out. Aceasta metoda de aplicare irita si agita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului. 

Aplicarea insecticidelor prin nebulizare este indicata pentru spatii mai voluminoase unde insecticidele aerosol / fumigene nu ar face fata. De exemplu hoteluri, pensiuni, moteluri, birouri, depozite, magazine si alte spatii comerciale.

! Este important de retinut ca durata de activitate a insecticidelor lichide variaza semnificativ in comparatie cu alte tipuri de insecticide, cum ar fi insecticidul sub forma de pulbere.

Nebulizatoare automate cu temporizator pentru aplicarea insecticidelor impotriva mustelor

Pentru a inlocui metoda de aplicarea a tratamentelor prin pulverizare clasice dar si pentru a preveni si controla infestarea cu muste intr-o anumita zona, se pot utiliza nebulizatoarele automate cu temporizator.
Optiunile de frecventa si durata a ciclurilor pot fi configurate in functie de necesitati. Cronometrul acustic emite un semnal cu 30 de secunde inainte de inceperea functionarii, oferind timp suficient pentru a parasi zona. Dispozitivul poate fi plasat cu usurinta in locuri strategice din gradina: fie pe sol, fie agatat. In plus, nebulizatorul automat poate fi utilizat si pentru dezinsectia spatiilor interioare, precum si pentru distribuirea repelentilor anti muste.

Insecticide sub forma de pulbere pentru combaterea mustelor:

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii sau instalatii electrice, crapaturi etc.). Produsele nu se dizolva in apa.
Aplicarea tratamentelor cu insecticide sub forma de pulbere se face ulterior aplicari tratamentelor prin pulverizare. Pulverizarea lichida va ucide insectele expuse si va crea o bariera insecticida pe suprafete, iar insecticidele pulbere vor completa tratamentul ulterior prin combaterea insectelor din spatiile greu accesibile (crapaturi, fisuri si spatiile din spatele mobilierului).
Este foarte important ca aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere sa se realizeze la cateva zile distanta fata de aplicarea insecticidelor prin pulverizare, doar atunci cand suprafetele sunt complet uscate. De asemenea, insecticidele sub forma de pulbere se pot folosi si ca o alternativa a tratamentelor prin pulverizare. Insecticidele pulbere se pot folosi impreuna cu insecticidele de tip aerosol pentru un efect optim.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale.

Larvicide pentru prevenirea aparitiei mustelor

Larvicidele sunt utilizate, in special, pentru a elimina sursa de infestare. Acestea actioneaza asupra oualor si larvelor, perturband ciclul de viata al mustelor. In functie de modul de actiune, unele larvicide pot actiona si ca regulatori de crestere. 
Pentru efecte sporite, se recomanda aplicarea larvicidelor cat mai aproape sau in zona in care mustele isi pot depune ouale (de exemplu: in spatiile cu deseuri, dejectii de animale, compost, alimente in putrefactie etc.).

Echipamente de protectie pentru dezinsectia impotriva mustelor

Articolul introduce o perspectiva moderna asupra combaterii mustelor, aliniata la tendintele globale in Managementul Integrat al Daunatorilor (IPM).

IPM depaseste simpla utilizare a insecticidelor, integrand strategii preventive, de monitorizare si metode alternative de combatere si control. Se prioritizeaza metodele cu impact redus asupra mediului si se combina mai multe tehnici pentru a creste rata de succes a tratamentelor.

Unde se pot gasi si ce probleme pot provoca mustele?

Mustele se pot gasi in diverse medii, atat in interior cat si in exterior, avand predilectie pentru zonele cu:

  • Hrana: resturi alimentare, gunoaie, fructe si legume stricate, fecale de animale.
  • Umiditate: balti de apa, scurgeri, zone umede din baie sau bucatarie.
  • Caldura: spatii insorite, ferme, grajduri, compost.

Problemele cauzate de muste pot fi semnificative. Mustele pot transporta agenti patogeni care cauzeaza boli precum salmoneloza, dizenteria, holera si tuberculoza. Zgomotul si prezenta lor constanta pot fi deranjante si neplacute. De asemenea, mustele pot depune oua in mancare, facand-o improprie consumului. 

Care sunt semnele infestarii cu muste?

Sunt insecte usor de observat, prezenta unei infestari cu muste poate fi destul de evidenta. Un semn al infestarii poate fi prezenta oualor sau a larvelor in alimente. Acest lucru se poate intampla daca alimentele nu sunt impachetate si depozitate corespunzator sau sunt lasate intr-un spatiu deschis.

Totusi, pe langa metodele de combatere mentionate si descrise, se recomanda luarea unor masuri de protectie, care sa ajute la diminuarea gradului de infestare. Astfel, este indicata: montarea de plase impotriva insectelor, deschiderea usilor spre exterior doar atunci cand este necesar, aruncarea alimentelor alterate, aruncarea constanta a gunoiul pentru a nu crea un spatiu propice pentru dezvoltare etc.

Controlul si monitorizarea mustelor

  • Eliminarea surselor de hrana;
  • Controlul temperaturii si umiditatii acolo unde este posibil;
  • Mentinerea igienei corespunzatoare;
  • Utilizarea capcanelor.

Cum combatem mustele in exterior?

  • Factori care favorizeaza aparitia mustelor: Prezenta surselor de hrana (resturi alimentare, gunoi, excremente compost, alimente in putrefactie, cadavre de animale etc.);
  • Umiditatea crescuta (mustele prefera mediile umede pentru reproducere si dezvoltare);
  • Temperatura (temperatura ridicata favorizeaza reproducerea rapida a mustelor);
  • Lipsa igienei.

Combaterea eficienta a mustelor in spatii exterioare necesita o abordare integrata care include utilizarea insecticidelor de contact adecvate, aplicarea corecta a acestora si implementarea strategiilor de prevenire. 
Pentru combaterea mustelor la exterior sunt indicate tratamentele cu insecticide de contact, aplicate prin pulverizare sau nebulizare (utilizand nebulizatorul, foggerul sau atomizorul). Astfel, solutia patrunde mai bine in vegetatie si se realizeaza o aplicare mai omogena. In functie de insecticidul ales, se vor respecta recomandarile mentionate pe eticheta. Insecticidele se aplica pe vegetatie (nu se recomanda aplicarea pe plante pentru consum), pe peretii din jurul spatiului tratat si pe toate obiectele pe care se pot aseza mustele.

Tipurile de produse care se pot utiliza:

  • Capcane cu atractant si feromoni;
  • Capcane cu lumina UV (cu grila electrica);
  • Insecticidele de contact, concentrate;
  • Pulverizatoare reziduale, atomizoare, nebulizatoare sau echipamente ULV.

Cum combatem mustele in interior?

La interior, dupa identificarea sursei si luarea unor masuri de igiena specifice, se pot aplica insecticide prin pulverizare (de soc) sau insecticide cu atractant (de remanenta). Insecticidele cu atractant au rolul de a atrage mustele. In interior, insecticidele cu atractant dau rezultate mai bune si pe o perioada mai indelungata.

Solutia insecticida se va aplica in partea superioara (pe tavan, partea de sus a peretilor etc.), acolo unde mustele isi desfasoara de obicei activitatea. Pentru un randament ridicat, insecticidele cu atractant se vor aplica zonal, pe pereti, la o inaltime de 1 – 1.5 metri in sus. 

Tipurile de produse care se pot utiliza:

  • Insecticide prin pulverizare sau insecticide cu atractant;
  • Insecticide RTU (gata de utilizare);
  • Doze aerosol/fumigene;
  • Insecticide sub forma de pulbere;
  • Larvicide;
  • Echipamente pentru aplicare.

! In momentul aplicarii insecticidelor (atat in interior, cat si in exterior), precum si o perioada de timp dupa aplicarea insecticidului, in functie de specificatiile acestuia, copiii si animalele de companie vor parasi zona tratata. 

Combaterea mustelor in industria alimentara

Combaterea eficienta a mustelor in industria alimentara este esentiala pentru a mentine siguranta alimentelor, a proteja imaginea companiei si a respecta reglementarile legale. Implementarea unei strategii integrate care include masuri preventive, monitorizare constanta si metode eficiente de eliminare va contribui la controlul populatiei de muste si la mentinerea unui mediu sigur si igienic. 

In cazul restaurantelor, se pot efectua tratamente cu insecticide prin pulverizare pe suprafete (cu exceptia suprafetelor pe care se pregateste mancarea). Insecticidele se pulverizeaza pe suprafetele pe care se pot aseza mustele, respectand recomandarile mentionate pe eticheta, in functie de insecticidul ales.

De asemenea, se pot utiliza si insecticidele cu atractant. Acestea au o remanenta mai mare (comparativ cu insecticidele aplicate prin pulverizare) si nu se aplica pe toata suprafata (precum in cazul insecticidelor clasice), ci se aplica zonal, din loc in loc. Acestea au rolul de a atrage mustele. In acest caz, rezultatele sunt mult mai bune si mai rapide.

Tipurile de produse care se pot utiliza:

  • Insecticidele cu atractant;
  • Capcane cu placa adeziva;
  • Insecticide concentrate pentru aplicare grosiera/reziduala;
  • Larvicide;
  • Echipamente pentru aplicare.