Scapa de muste, solutii si insecticide

muste-solutii-tratamente-insecticide

Mustele fac parte din ordinul Diptera, familia Muscidae si sunt insecte daunatoare care isi fac simtita prezenta in special in sezonul cald. Pot fi intalnite atat in interior, cat si la exterior. Mustele sunt insecte deranjante, dar si daunatoare pentru om, intrucat pot depune oua pe diferite alimente, contaminand mancarea. De asemenea, pot deveni vectori pentru transmiterea unor boli. In cazul unei infestari cu muste, trebuie avute in vedere intreprinderea unor masuri specifice, precum si efectuarea tratamentelor de dezinsectie inca de la primele aparitii ale acestora.

Semnele infestarii

Avand in vedere ca sunt insecte usor de observat, iar zgomotul produs de acestea este sesizabil, prezenta unei infestari cu muste poate fi destul de evidenta. Un alt semn al infestarii poate fi prezenta oualor sau a larvelor in alimente. Acest lucru se poate intampla daca alimentele nu sunt impachetate si depozitate corespunzator sau sunt lasate intr-un spatiu deschis, frecventat de muste. 

Tipuri de tratamente

Este indicat ca tratamentele pentru combaterea mustelor sa se efectueze inca de la primele semne de infestare. Acestea se pot efectua mai ales pe parcursul sezonului cald, cand gradul de infestare poate creste considerabil. De aceea, se recomanda repetarea acestora la 3-4 saptamani sau mai des, daca este necesar.

In ceea ce priveste combaterea mustelor, atat la exterior, cat si in interior, inainte de aplicarea oricarui tratament, este importanta curatenia spatiului ce urmeaza a fi tratat. Mai exact, primul pas il reprezinta identificarea surselor care atrag si favorizeaza dezvoltarea acestor daunatori. Printre cele mai des intalnite, se pot enumera: spatiile cu deseuri, dejectii de animale, compost, alimente in putrefactie etc. Asadar, pentru prevenirea lor, dar si o combatere eficienta, este recomandat ca zonele in care mustele isi pot depune ouale sa fie izolate si igienizate. 

Combaterea mustelor la exterior

Pentru combaterea mustelor la exterior sunt indicate tratamentele cu insecticide de contact, aplicate prin pulverizare. Solutiile se pot aplica cu orice tip de pulverizator. Pentru rezultate optime, se recomanda aplicarea solutiei utilizand nebulizatorul, foggerul sau atomizorul. Astfel, solutia patrunde mai bine in vegetatie si se realizeaza o aplicare mai omogena. In functie de insecticidul ales, se vor respecta recomandarile mentionate pe eticheta. Insecticidele se aplica pe toata vegetatia, pe peretii din jurul spatiului tratat si pe toate obiectele pe care se pot aseza mustele.

Este important de mentionat ca in momentul aplicarii insecticidelor, precum si o perioada de timp dupa aplicarea insecticidului, in functie de specificatiile acestuia, copiii si animalele de companie vor parasi zona tratata. 

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSTE EXTERIOR:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva mustelor, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva mustelor sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica utilizand echipamente specifice, in special in locurile unde activitatea insectelor este mai pronuntata (pe vegetatie, pereti etc.).

ECHIPAMENTE ULV RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Echipamentele ULV (Ultra Low Volume) sunt aparate motorizate ce pulverizeaza solutia in particule foarte fine, sub forma de ceata usoara. Acestea pot fi folosite pentru aplicarea tratamentelor de exterior impotriva mustelor. Nebulizatoarele cu ceata rece se folosesc pentru aplicarea solutiilor ce au ca solvent apa, in timp ce termonebulizatoarele/foggerele (ceata calda) se folosesc pentru aplicarea solutiilor cu solventi petrolieri.

ATOMIZOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior impotriva insectelor daunatoare, pentru aplicarea directa pe vegetatie.

Combaterea mustelor la interior

La interior, dupa identificarea sursei si luarea unor masuri de igiena specifice, se pot aplica insecticide prin pulverizare (de soc) sau insecticide cu atractant (de remanenta). Insecticidele cu atractant au rolul de a atrage mustele. In interior, insecticidele cu atractant dau rezultate mai bune si pe o perioada mai indelungata.

Solutia insecticida se va aplica in partea superioara a spatiului (pe tavan, partea de sus a peretilor etc.), acolo unde mustele isi desfasoara de obicei activitatea. Pentru un randament ridicat, insecticidele cu atractant se vor aplica zonal, pe pereti, la o inaltime de 1 – 1.5 metri in sus. 

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSTE INTERIOR:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva mustelor, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva mustelor sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Daca gradul de infestare este ridicat, intai se poate avea in vedere efectuarea unui tratament de soc, care va elimina o parte insemnata de daunatori. Apoi, poate fi aplicat un insecticid cu atractant. Acesta are rolul de a atrage si elimina mustele ce vor patrunde dupa efectuarea tratamentului initial. Insecticidele cu atractant se vor pulveriza cu jet fin, cat mai omogen pe suprafete. In momentul aplicarii, debitul trebuie sa fie scazut, astfel incat solutia sa nu se prelinga si sa nu favorizeze aparitia reziduurilor, implicit patarea suprafetelor tratate. 

INSECTICIDE CU ATRACTANT RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSTE:

Insecticidele cu atractant contin pe langa substanta activa si un atractant. Atractantul are rolul de a atrage mustele la consum, iar acestea se vor aseza pe suprafata pe care a fost aplicat, intrand in contact direct cu el. Aplicarea insecticidelor pe baza de atractant nu se face pe toata suprafata, precum in cazul insecticidelor clasice, ci doar zonal, sub forma de benzi.
In functie de spatiul in care se va efectua tratamentul, este indicata aplicarea acestora pe zonele unde se observa cel mai frecvent prezenta mustelor (de exemplu, in jurul usilor, al ferestrelor etc.).

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR CU ATRACTANT:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. In cazul aplicarii insecticidelor cu atractant, se recomanda utilizarea pulverizatoarelor cu un volum mai mic al rezervorului de solutie, de 1-2 litri.

Se va respecta intervalul de timp recomandat dupa efectuarea tratamentului. Totodata, se va respecta si perioada de aerisire corespunzatoare, conform specificatiilor de pe eticheta insecticidului aplicat. 

Insecticide de tip aerosol

Insecticidele de tip aerosol se utilizeaza imediat dupa aplicarea insecticidelor prin pulverizare. Efectul acestora este puternic, iar rezultatele se pot observa imediat, fara ca insecta sa se aseze pe suprafata tratata. Inainte de a folosi insecticidul, se recomanda inchiderea usilor si a geamurilor. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze 30 de minute –  1 ora, timp in care incinta va ramane  inchisa.

INSECTICIDE AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSTE:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa. Acestea acopera astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asigura patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Insecticidele de tip aerosol sunt predozate si gata de utilizare. In cazul daunatorilor dificil de combatut, insecticidele aerosol se utilizeaza impreuna cu cele aplicate prin pulverizare.

Alte metode de combatere a mustelor

Tratamente cu insecticide sub forma de pulbere

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele mai greu accesibile, unde nu se pot aplica insecticidele prin pulverizare. Produsele se regasesc gata de utilizare si nu se dizolva in apa. Acestea se pot utiliza atat la interior, cat si la exterior, conform indicatiilor de pe eticheta. Pentru o eficienta optima, este importanta identificarea si tratarea zonelor infestate, asigurand o distribuire uniforma a produsului. Daunatorul va prelua doza letala in timp ce va traversa suprafata tratata. Este indicata repetarea tratamentului dupa un interval de 10-14 zile, impreuna cu celelalte solutii recomandate pentru combaterea mustelor.

INSECTICIDE SUB FORMA DE PULBERE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSTE:

Insecticidele conditionate sub forma de pulbere sunt insecticide gata preparate, ce se aplica pe suprafete uscate, conform specificatiilor de pe eticheta. Acestea nu se dizolva in apa, fiind ideale pentru spatiile unde nu se pot aplica cele prin pulverizare. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale. 

DISPERSOR RECOMANDAT PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR SUB FORMA DE PULBERE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste.

Larvicide

Larvicidele sunt utilizate, in special, pentru a elimina sursa de infestare. Acestea actioneaza asupra oualor si larvelor, perturband ciclul de viata al mustelor. In functie de modul de actiune, unele larvicide pot actiona si ca regulatori de crestere. Acestea au in componenta substante active specifice, care impiedica dezvoltarea oualor si larvelor. Pentru efecte sporite, se recomanda aplicarea larvicidelor cat mai aproape sau in zona in care mustele isi pot depune ouale (de exemplu: in spatiile cu deseuri, dejectii de animale, compost, alimente in putrefactie etc.). 

LARVICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSTE:

Larvicidele sunt un tip de insecticide special concepute pentru a distruge insectele in stadiul larvar. Acestea pot actiona in mai multe feluri: contact, ingestie, regulatori de crestere etc.
Prin utilizarea larvicidelor, dezvoltarea larvelor in insecte adulte este impiedicata.

Capcane cu atractant

Acest tip de capcane contin un atractant ce are rolul de a ademeni mustele si de a le captura. Acestea sunt cutii din plastic sau benzi adezive cu un miros special. Cu ajutorul acestora se poate tine sub control activitatea mustelor in zone precum foisoare, terase etc. Capcanele cu atractant se pot utiliza la exterior sau interior, in functie de tipul produsului.

CAPCANE CU ATRACTANT RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSTE:

Capcanele cu atractant au rolul de a controla activitatea mustelor de pe o anumita suprafata. De asemenea, le impiedica sa ajunga intr-o anumita zona, unde nu sunt dorite. Acestea se folosesc cu precadere la exterior, deoarece atractantul are un miros specific, neplacut, dar pot fi utilizate si la interior, in functie de tipul capcanei.

Capcane cu lumina UV

Capcanele cu lumina UV sunt aparate ce folosesc razele ultraviolete pentru a atrage si captura insectele. Pentru rezultate optime, lumina capcanei trebuie sa fie mai puternica decat alte surse de lumina. Acestea pot fi cu banda adeziva pentru capturare sau cu grila electrica, un sistem ce le elimina prin electrocutare. Rolul capcanelor cu lumina UV este acela de a tine sub control activitatea mustelor si pot fi utilizate atat in interior (capcane cu placa adeziva), cat si la exterior (capcane cu grila electrica). Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zona de acces a mustelor in interior sau cat mai aproape de zona frecventata de acestea. 

CAPCANE CU LUMINA UV RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSTE:

Sunt aparate electrice folosite pentru capturarea insectelor zburatoare, prevazute cu o suprafata adeziva sau grila electrica. Astfel, insectele atrase de lumina emisa de capcana vor ramane prinse in adeziv sau vor fi electrocutate instant. Se folosesc, de regula, in completarea tratamentelor chimice, pentru controlul populatiei de insecte.

  • Capcane cu placa adeziva

Acestea atrag mustele prin lumina UV si le captureaza pe placa adeziva din componenta. Sunt cele mai indicate pentru interior, deoarece prezinta avantajul ca insectele nu pot cadea din aparat si nu creeaza zgomot la capturarea acestora. Este importanta inlocuirea placii dupa ce s-a acoperit in totalitate de insecte sau de praf.

  • Capcane cu grila electrica

Sunt aparate ce atrag insectele prin razele UV si le curenteaza in momentul in care acestea iau contact cu grila electrificata. Se recomanda amplasarea lor in special, in exterior, in spatiile acoperite (de exemplu, terase), deoarece produc zgomot in momentul capturarii insectelor ce pot sa cada din aparat. Sunt recomanate si in spatiile cu umiditate ridicata sau praf, in locul capcanelor cu lumina UV si placa adeziva, care si-ar pierde eficienta foarte usor. 


Capcane adezive cu feromoni

Acestea au rolul de a atrage mustele cu ajutorul unor atractanti feromonali si de a le captura pe suprafata adeziva. Feromonii sunt hormoni secretati de insecte, care au rolul de a ademeni adultii din cadrul aceleiasi specii. Capcanele cu feromoni sunt utilizate pentru a perturba procesul de imperechere si pentru a preveni depunerea ulterioara a oualor.

Capcane cu lumina LED

Principiul acestor capcane se bazeaza pe ademenirea insectelor zburatoare, ce sunt atrase de lumina si capturarea acestora pe suprafata adeziva. Pentru rezultate optime, se recomanda amplasarea capcanelor in zone mai putin iluminate.


Combatere muste in industria alimentara

In cazul restaurantelor, se pot efectua tratamente cu insecticide prin pulverizare pe suprafete (cu exceptia suprafetelor pe care se pregateste mancarea). Acestea nu se vor aplica in partea de jos a incintei sau pe podea, deoarece mustele nu se vor aseza in zona respectiva, preferand sa zboare la o inaltime de 1 – 1.5 metri in sus.

Tratamente cu insecticide

Insecticidele se pulverizeaza pe suprafetele pe care se pot aseza mustele, respectand recomandarile mentionate pe eticheta, in functie de insecticidul ales.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSTE:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva mustelor, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva mustelor sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

De asemenea, se pot utiliza si insecticidele cu atractant. Acestea au o remanenta mai mare (comparativ cu insecticidele aplicate prin pulverizare) si nu se aplica pe toata suprafata (precum in cazul insecticidelor clasice), ci se aplica zonal, din loc in loc. Acestea au rolul de a atrage mustele. In acest caz, rezultatele sunt mult mai bune si mai rapide.

INSECTICIDE CU ATRACTANT RECOMANDATE PENTRU COMBATERE MUSTE:

Insecticidele cu atractant contin pe langa substanta activa si un atractant, ce are rolul de a atrage mustele la consum. Astfel, acestea se vor aseza pe suprafata pe care a fost aplicat, intrand in contact direct cu el. Aplicarea acestor insecticide nu se face pe toata suprafata, precum in cazul insecticidelor clasice, ci doar zonal, sub forma de benzi.

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele, de substantele periculoase. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.

  • Combinezon antichimic cu gluga
  • Manusi de protectie
  • Masti de gaze, ochelari

Totusi, pe langa metodele de combatere mentionate si descrise, se recomanda luarea unor masuri de protectie, care sa ajute la diminuarea gradului de infestare. Astfel, este indicata: montarea de plase impotriva insectelor, deschiderea usilor spre exterior doar atunci cand este necesar, aruncarea alimentelor alterate, aruncarea constanta a gunoiul pentru a nu crea un spatiu propice pentru dezvoltare etc.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *