Scapa de paianjeni, solutii si insecticide

paianjeni-solutii-insecticide

Paianjeni – artropode ce fac parte din ordinul Arachnida, ordin ce cuprinde peste aproximativ 40.000 de specii descrise pana in prezent. Acestia sunt prezenti pe tot globul cu exceptia Antarcticii. Din cauza faptului ca pot patrunde si in interior, iar la exterior creaza disconfort prin panzele pe care le formeaza, impotriva acestora se efectueaza tratamente de combatere.  

Paianjeni – Semnele infestarii

Prezenta paianjenilor este adesea sesizata prin observarea panzelor caracteristice si prin observarea efectiva a acestora. In cazul in care se identifica panzele, este indicata indepartarea acestora, aspirarea si spalarea zonei respective (la interior), apoi efectuarea tratamentele specifice.    

Paianjeni – Tipuri de tratamente

Pentru combaterea paianjenilor se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide concentrate aplicate prin pulverizare, insecticide gata preparate, iar pentru monitorizare se recomanda utilizarea capcanelor adezive.

Aplicarea tratamentului prin pulverizare la interior

Solutia se prepara conform specificatiilor de pe eticheta si se aplica prin pulverizare pe suprafete, cu precadere in jurul plintelor, a ramelor usilor/ferestrelor, sub electrocasnice, in dulapuri sau in spatiile de depozitare etc. respectandu-se intocmai recomandarile de pe eticheta, in functie de produsul ales.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATEREA PAIANJENILOR: 

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva paianjenilor majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Se aplica prin pulverizare pe suprafete, insintand in zona plintelor, a ramelor usilor/ferestrelor sau sub electrocasnice. Acestea se aplica cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea, spatiului, precum si suprafata tratata.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR: 

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Tratamente cu insecticide tip aerosol

La interior, imediat dupa tratamentul prin pulverizare este indicata si aplicarea unui insecticid de tip aerosol. Inainte de a folosi insecticidul, in functie de spatiul tratat se recomanda inchiderea usilor, geamurilor. Produsul utilizat trebuie lasat sa actioneze cateva ore, timp in care incinta este inchisa, conform specificatiilor de pe eticheta. 

INSECTICIDE AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE PAIANJENI:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asigurand patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare. Pentru rezultate optime, incaperea tratata se va mentine inchisa timp de minimum 2 ore.

Tratamente cu insecticide gata de utilizare 

Acestea se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

Avand in vedere ca insecticidele sub forma lichida nu se pot aplica pe instalatii electrice, sisteme de ventilatie etc, in aceste cazuri se utilizeaza insecticidele sub forma de pulbere sau granule. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. 

INSECTICIDE GATA DE UTILIZARE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE PAIANJENI:

Insecticidele gata de utilizare sunt solutii predozate si pot avea mai multe formulari (spray, pulbere, granule etc.). Aplicarea se realizeaza in functie de spatiul tratat, tinandu-se cont de informatiile de pe eticheta produsului. Pentru rezultate optime, acestea se aplica, de regula, cat mai aproape de sursa de infestare.

In spatiile greu accesibile, insecticidele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unui dispersor.

DISPERSOR RECOMANDAT PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR SUB FORMA DE PULBERE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate in special pentru tratarea spatiilor greu accesibile.

In cazul in care se efectueaza doua tipuri de tratamente, este important ca cel prin pulverizare sa se efectueze inaintea celui cu insecticide gata preparate (nu se va aplica o solutie peste insecticidele gata preparate). Dupa uscarea solutiei aplicate, ulterior, se vor aplica insecticidele sub forma de pulbere, granule etc.


Insecticide sub forma de benzi

Sunt benzi ce degaja o substanta insecticida, care elimina paianjenii aflati in raza lor de actiune. Se amplaseaza in spatii de depozitare nelocuite, ferite de accesul persoanelor sau animalelor. Nu sunt recomandate pentru spatiile mici (dulapuri, sertare). Dupa ce sunt agatate, benzile pot asigura protectie impotriva daunatorilor pentru o perioada indelungata (3-4 luni).  


Capcanele adezive pentru paianjeni

Capcanele adezive nu se utilizeaza pentru combaterea paianjenilor, ci se folosesc pentru monitorizarea gradului de infestare. Acestea se amplaseaza in functie de spatiu (precum si de tipul capcanei), in spatele dulapurilor, a electrocasnicelor sau in zone precum mansarda sau subsolul. Capcanele se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, daca este necesar, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.

CAPCANE RECOMANDATE: 

Capcanele adezive au rolul de a captura daunatorii de pe o anumita suprafata si de a monitoriza activitatea acestora. Dimensiunea si designul lor difera in functie de tipul de produs. Ulterior, capcanele se inlatura impreuna cu insectele prinse in adeziv.

Tratamente combatere paianjeni la exterior 

Paianjenii pot deranja estetic prin intermediul panzelor pe care le formeaza pe vegetatie, precum si pe diverse structuri ale locuintei, astfel, tratamentele de combatere impotriva acestora se aplica si in exterior. In exterior se efectueaza tratamente cu insecticide aplicate prin pulverizare, cu precadere pe in jurul fundatiei, pe exteriorul structurilor, in jurul tocurilor usilor/ferestrelor, pe vegetatie etc. 

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATEREA PAIANJENILOR: 

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva insectelor daunatoare, majoritatea actionand, prin contact sau ingestie, asupra sistemului nervos al acestora. Solutia se aplica prin pulverizare, utilizand echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

In cazul in care vegetatia este abundenta, se recomanda efectuarea tratamentelor cu ajutorul unui atomizor.

ATOMIZOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior impotriva insectelor daunatoare, pentru aplicarea directa pe vegetatie.

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele, de substantele periculoase. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.

  • Combinezon antichimic cu gluga
  • Manusi de protectie
  • Masti de gaze, ochelari

In concluzie, pentru o combatere eficenta a paianjenilor se recomanda efectuarea tratamentelor inca de la primele semne ale aparitiei acestora, cu produse adecvate, in functie de spatiul tratat (interior/exterior), mentinerea curateniei (aspirarea suprafetelor, stergerea prafului), precum si eliminarea surselor de hrana, pentru a preveni reinfestarea.