Scapa de pasari, solutii si metode

scapa de pasari

Pasarile sunt animale ce fac parte din clasa Aves, raspandite in toate regiunile globului. Majoritatea speciilor de pasari traiesc in mediile salbatice, insa unele se regasesc si in zonele populate. Dintre acestea, in functie de zona geografica, cele mai intalnite sunt: porumbeii (Columbidae), vrabiile (Passeridae), ciorile, (Corvidae), graurii (Sturnidae), pescarusii (Laridae) etc. 

Desi sunt animale inofensive, prin comportamentul lor, provoaca uneori disconfort, daune sau pot transmite anumite boli. Pasarile isi fac adesea cuiburi in spatii inalte, din locuintele oamenilor sau din preajma gospodariilor, unde sunt ferite de conditiile meteo si de pradatori si, de asemenea, au acces usor la hrana si apa. Prefera spatiile de sub stresini, din orificiile de ventilatie, sub panouri solare, terase, in jgheaburile de scurgere a apei. 

Semne ale prezentei pasarilor 

  • Semnalarea cuiburilor in locurile specifice;
  • Zgomote specifice constante, sunete de ciripit;
  • Excremente de pasari; 
  • Paie, frunze uscate, pene si alte materiale din care acestea isi construiec cuibul;
  • Adesea, acestea pot bloca jgheaburile, sistemele de drenaj. 

Metode de a mentine pasarile la distanta 

Pentru a impiedica activitatea pasarilor intr-un anumit spatiu, se recomanda luarea unor masuri de descurajare in conformitate cu legislatia in vigoare. 

Repelenti vizuali

Pasarile sunt intotdeauna foarte atente la imprejurimi, atat pentru a vana, cat si pentru a se ascunde de pradatori. In acest sens, pentru a le descuraja sa patrunda in curte, se pot amplasa dispozitive care imita aspectul pradatorilor naturali ai acestora. Deoarece nu reusesc sa distinga diferenta intre repelenti si pradatori, aceasta metoda poate mentine pasarile la distanta o perioada. Pentru un control cat mai eficient al pasarilor, este indicata asocierea metodei cu alte tratamente si/sau inlocuirea dispozitivului la cateva zile. 

REPELENTI VIZUALI RECOMANDATI PENTRU PASARI:

Repelentii vizuali sunt dispozitive concepute sa imite aspectul pradatorilor pasarilor sau sa reflecte lumina solara. Actioneaza prin intimidarea pasarilor si mentinerea acestora la distanta de zona protejata. Majoritatea functioneaza fara curent electric.

Laser pentru pasari

O alta metoda este utilizarea dispozitivelor de tip laser, cu scopul de a le distrage. Laserul emite un fascicul de lumina, pe care pasarile il percep periculos, indepartandu-se astfel de zona respectiva. Se pot amplasa in hale, aeroporturi, campuri agricole, livezi, porturi etc. Laserul asigura protectie impotriva pasarilor atat noaptea, cat si pe parcursul zilei si este echipat cu un punct rosu, pentru a viza distanta de actiune. 

REPELENTI CU LASER RECOMANDATI PENTRU PASARI:

Laserul pentru pasari este un dispozitiv alimentat electric de baterii sau o sursa de curent, menit sa descurajeze activitatea pasarilor dintr-o anumita zona. Lumina emanata de acesta deranjeaza vizual pasarile si le indeparteaza. 

Dispozitive sonore pentru pasari

Pentru mentinerea pasarilor la distanta fata de o anumita zona se pot utiliza si dispozitive de descurajare sonore. Acestea functioneaza prin difuzarea unor sunete specifice pasarilor ce se afla in pericol sau celor pradatoare si ameninta sau dezorienteaza pasarile nedorite din aria vizata. Deoarece emit sunete similare semnalelor naturale ale pasarilor, este necesara recunoasterea speciilor nedorite, pentru a nu atrage si mai multe pasari care raspund la apelul speciilor lor. In functie de zona protejata, volumul si intervalul de operare a dispozitivului se vor regla, pentru a nu provoca disconfort in vecinatate. 

DISPOZITIVE SONORE RECOMANDATE PENTRU PASARI:

Dispozitivele sonore difuzeaza sunete asemanatoare pasarilor, actionand prin intimidare sau dezorientare. Sunt actionate electric si pot fi alimentate la retea sau prin baterii. 

Tunuri pentru pasari

Sunt echipamente ce emit zgomote puternice (de explozie), utilizate pentru indepartarea in siguranta a pasarilor din culturile agricole, ferme piscicole, aerodromuri, gropi de gunoi si alte spatii deschise. De regula, tunul este alimentat de o butelie cu gaz si functioneaza pe baza unui motor piezoelectric, fiind independent de orice sursa de energie. In functie de tipul aparatului, intervalul si frecventa detonarilor se pot programa sau sunt prestabilite. 

TUNURI PENTRU PASARI RECOMANDATE:

Tunurile sunt dispozitive ce actioneaza prin intimidarea si indepartarea pasarilor dintr-o anumita zona. Deoarece sunetele produse de acestea sunt mai puternice, sunt destinate spatiilor deschise. Functioneaza pe baza unui motor alimentat cu gaz. 

Pentru echipamentele ce nu permit controlul timpului de declansare se pot utiliza temporizatoare automate. 

Dispozitive cu ultrasunete

Au acelasi principiu de functionare ca dispozitivele sonore, insa acestea emit unde sonore de frecventa ridicata, ce dezorienteaza si determina pasarile sa paraseasca zona. 

Repelenti gel

Repelentii sub forma de gel actioneaza tactil, descurajand pasarile sa se aseze pe suprafetele unde este aplicat. Se pot utiliza pe orice suprafata unde pasarile pot ateriza si sunt ideale pentru statui, monumente sau alte elemente de decor. Inaintea aplicarii gelului repelent, zona vizata se va curata. Pentru un control cat mai eficient al pasarilor, se recomanda utilizarea gelului impreuna cu repelenti vizuali sau sonici. 

REPELENTI SUB FORMA DE GEL RECOMANDATI PENTRU PASARI:

Gelul repelent pentru pasari este o solutie transparenta, ce deranjeaza tactil pasarile. Se aplica pe suprafetele ce se doresc a fi protejate, cu ajutorul unui pistol special. 

Pentru o actiune mai indelungata a gelului repelent, dupa aplicarea acestuia se pot pulveriza solutii speciale, cu rol de fixare si protectie.  

Tepi pentru pasari

Sunt benzi realizate din plastic sau metal prevazute cu unul sau mai multe randuri de tepi. Se pot instala pe aproape orice suprafata pe care se pot aseza pasarile, pentru a le impiedica sa aterizeze. Benzile se pot fixa prin suruburi, adeziv sau silicon, in functie de materialul de suport. 

TEPI RECOMANDATI PENTRU PASARI:

Tepii sunt repelenti cu actiune tactila impotriva pasarilor, ce le impiedica sa se aseze pe anumite suprafete. 

Alti repelenti cu actiune tactila:

Pe suprafetele extinse si plane, se pot amplasa dispozitive prevazute cu tije lungi sau sarma din otel inoxidabil. Miscarea acestora (actionata de vant) determina pasarile sa evite zona protejata, aceasta fiind nesigura pentru a se aseza, dar le va deranja si vizual.

Dispozitivele se monteaza cu ajutorul unui suport sau adaptor special, pe baza magnetica sau cu un sac de nisip.

Benzi electrice pentru pasari

Sunt sine incarcate electric utilizate pentru a descuraja pasarile sa se aseze pe suprafata protejata. La contactul cu pasarile, benzile emit un usor soc electric, ce le indeparteaza din zona respectiva, fara a le afecta. Pe termen lung, pasarile dezvolta un reflex ca zona respectiva este inaccesibila si o vor evita. Sinele se monteaza cu suruburi sau silicon si sunt confectionate dintr-un material rezistent la razele UV si conditiile meteorologice. Datorita designului discret, sunt potrivite pentru protejarea cladirilor istorice, cu valoare culturala. 

BENZI ELECTRICE RECOMANDATE PENTRU PASARI:

Benzile electrice sunt dispozitive ce actioneaza tactil, emitand un soc electric usor cand pasarile iau contact cu acestea. Sinele se pot alimenta cu energie solara sau la reteaua electrica.

Plasa pentru pasari

Poate fi realizata din polietilena, fibra textila sau sarma si se utilizeaza pentru blocarea ferestrelor si a deschiderilor sau pentru a impiedica pasarile sa isi instaleze cuibul in anumite locuri (de exemplu, panourile solare). Dimensiunea totala a plasei, precum si a orificiilor difera, de aceea este important sa alegeti produsul in functie de speciile de pasari vizate. 

PLASA RECOMANDATA PENTRU PASARI:

Plasa se utilizeaza pentru a bloca accesul pasarilor in incinte si este confectionata din materiale rezistente la diferitele conditii atmosferice. Se manipuleaza cu grija, pentru a evita riscul deteriorarii acesteia.  

Capcane pentru pasari

Capcanele pentru pasari se regasesc sub mai multe forme si functioneaza cu momeala alimentara (seminte, paine etc) sau pot fi echipate cu un dispozitiv sonor. Astfel, pasarile sunt atrase de momeala sau de sunetul (care poate fi specific speciei sau insectelor cu care se hranesc) si in momentul in care se aseaza pe declansator, acoperisul capcanei se va inchide. Cand o pasare este capturata, aceasta va ramane in partea inferioara, aerisita, a capcanei, pana ce va fi eliberata in siguranta. De aceea, se recomanda verificarea zilnica a casetei, precum si amplasarea unei surse de hrana si de apa in interior. 
Capcana se amplaseaza in zonele si spatiile unde s-a sesizat activitatea pasarilor, la inaltime. Este ideal sa fie montata pe timpul noptii sau cand pasarile nu sunt active, pentru a nu asocia dispozitivul cu oamenii. 

CAPCANE RECOMANDATE PENTRU PASARI:

Capcanele sunt dispozitive utilizate pentru capturarea si eliberarea in siguranta a pasarilor. Se pot amplasa atat in interior, cat si in exterior si necesita verificare constanta. 

Combaterea activitatii pasarilor consta, in principiu, in utilizarea dispozitivelor ce le descurajeaza sa se aseze pe anumite suprafete sau sa isi instaleze cuibul in preajma locuintei. Deoarece unele specii de pasari ar putea fi protejate, este importanta recunoasterea speciilor cu care va confruntati si aplicarea masurilor legale, corespunzatoare pentru combaterea activitatii acestora.