Scapa de plosnite de pat, solutii si otrava

Plosnite de pat – Ce sunt si cum se pot identifica?

Plosnite de pat, acestea sunt insecte mici, care se hranesc cu sange si fac parte din familia Cimicidae. Atat adultii, cat si nimfele/”larvele” (stadiile tinere) se ascund in timpul zilei in crapaturi si colturi ascunse. Acestea iesind noaptea pentru a se hrani.

Aceste plosnite de pat sunt insecte hematofage, care se hranesc preponderent cu sangele oamenilor si uneori chiar si cu cel al animalelor, au un ciclu de viata format din mai multe stadii: ou, nimfa in 5 etape si adult.

Plosnita de pat (Cimex lectularius), este o insectă mica  (0.15 – 0.50 cm), aplatizata, de culoare galbena, pana la brun-rosiatica.  Plosnitele de pat au marimi diferite in functie de stadiul de dezvoltare in care se afla. Aceasta diversitate de dimensiuni poate face dificila identificarea lor, mai ales in stadiile incipiente ale infestarii.

Plosnite de patsemnele infestarii si modul de atac

In general, infestarea cu plosnite are loc prin aducerea lor din alte zone in interior. Pot patrunde in casa prin bagaje, genti, pe haine sau alte obiecte ce au stat intr-un spatiu infestat.

Cele mai frecvente semne de infestare sunt prezenta excrementelor sub forma de pete maro inchis sau rosu pe saltea sau in apropierea patului, ciupiturile sau muscaturile prezente pe piele.

Spre deosebire de tantari sau purici, piscaturile plosnitelor nu sunt izolate si apar mai multe in aceeasi zona a corpului, de cele mai multe ori cate 3-4 în linie dreapta.

De aceea, este foarte important ca la aparitia acestor tipuri de ciupituri distincte sa fie luate masuri de combatere cat mai rapid. Astfel, se poate micsora numarul de tratamente necesare.

Plosnitele de pat sunt insecte preponderent nocturne. De obicei, se hranesc cu sangele gazdei. Pot provoca o serie de reactii adverse precum alergii la nivelul pielii sau eruptii cutanate. Cu toate acestea, plosnitele de pat nu transmit boli persoanelor muscate. Problemele medicale care pot aparea sunt mancarimi, dureri, inflamatii, infectii secundare, tulburari de somn si posibile reactii alergice. Acestea pot fi tratate cu antihistaminice pentru a reduce reactiile alergice si antiseptice sau unguente cu antibiotic pentru prevenirea infectiilor.

Unde putem gasi plosnite de pat? Inspectia si monitorizarea

Se pot gasi in orice locuinta (oricat de curata ar fi), in hoteluri, moteluri, in diverse locatii foarte aglomerate: trenuri, mijloace de transport, sali de cinema etc. Plosnitele se raspandesc cu usurinta prin bagaje, haine sau mobilier infestat.

Chiar daca aparitia lor nu este direct legata de curatenie, intr-o zona in care sunt multe obiecte/dezordine, combaterea lor va fi mai dificila. Plosnitele vor avea mai multe locuri unde se pot ascunde, iar efectuarea tratamentelor va fi ingreunata. 

Inspectia se va face in zonele cu risc ridicat cu ajutorul instrumentelor specifice (lanterna, lupa).

Zonele cu risc ridicat sunt: saltea, lenjerie de pat, cadrul patului (mai ales in colturi si in spatiile dintre imbinaturi), mobilierul din jurul patului (noptiere, comode, scaune), canapele, draperii, fotolii, crapaturi/fisuri din mobila sau parchet, in spatele plintelor sau colturilor unde s-ar putea ascunde. Este indicat sa verificati si bagajele dupa calatorii.

Inspectia si monitorizarea se pot face vizual cu accent pe zonele ascunse: pe partea inferioara a scaunelor, a noptierelor, in spatele tablourilor sau in orice alta zona in care nu ar fi deranjate. O alta metoda atat de inspectie cat si de monitorizare este utilizarea unui test rapid. Acesta poate detecta atat infestatiile moderate cat si cele scazute, afisand rezultatul in doar 5 minute. 

Monitorizarea plosnitelor este o parte esentiala a combaterii eficiente. Aceasta este importanta atat inainte, cat si dupa efectuarea tratamentelor pentru a verifica rezultatele si pentru a va asigura ca infestatia a fost eliminata complet. Testele rapide pentru plosnite se pot folosi pentru:

 • inspectarea bagajelor dupa calatorie;
 • verificarea camerelor de hotel inainte de cazare;
 • monitorizarea periodica a locuintei;
 • verificarea mobilierului si a accesoriilor de casa noi sau second-hand;
 • detectarea infestarii in spatii comune, cum ar fi blocuri de apartamente, camine, hoteluri, moteluri, pensiuni etc.

Sfaturi pentru monitorizare: Inspectati zonele de risc cel putin o data pe saptamana, timp de minim 2-3 luni dupa aplicarea tratamentelor. Cautati urme de sange, pete negre (excremente), oua albe, miros specific sau verificati periodic capcanele.

Importanta monitorizarii dupa tratament: Verificarea eficientei tratamentului. Identificarea reaparitiei infestarii.

Insecticide cu efect mecanic anti plosnite de pat (in toate stadiile de dezvoltare)

Aceste insecticide sunt foarte eficiente, avand un mod fizic de actiune. Provoaca imobilizarea mecanica externa, ceea ce inhiba capacitatea acestora de a se hrani, ducand la o reducere semnificativa a populatiei. 

Sunt eficiente impotriva etapelor de dezvoltare active precum nimfe/larve si adult. Au efect de eliminare imediata si nu au efect rezidual sau perioada de asteptare.

Insecticide gata de utilizare (RTU) pentru plosnite de pat

Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre persoane fizice, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. Nu este necesara prepararea solutiei de lucru, economisind timp si efort. De asemenea, reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi periculoase.

Insecticidele RTU (gata de utilizare) fara efect larvicid au impact asupra insectelor adult. Nu sunt eficiente importiva daunatorilor in stadiu larvar sau de nimfa.

Insecticidele RTU cu efect larvicid distrug atat daunatorii in forma adulta, cat si stadiile tinere ale acestora (larve/nimfe). Aceste insecticide sunt recomandate pentru combaterea insectelor cu ciclu de viata complex si in cazul unei infestari severe.

Insecticide concentrate pentru plosnite de pat, aplicare grosiera/reziduala

Pentru eliminarea plosnitelor adulte, se recomanda utilizarea unor insecticide concentrate care produc efectul specific de „knock-down”. Efectul se refera la capacitatea insecticidelor de a incapacita rapid daunatorii tinta. Insecticidul actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor, ceea ce duce la paralizia sau la moartea acestora.

Este bine de stiut ca, pentru o camera de pana in 20 mp, echipata cu un pat/canapea, 2 noptiere, 1-2 dulapuri si un fotoliu, de obicei, nu este necesara o cantitate mai mare de 3-4 litri de solutie de insecticid aplicata prin pulverizare grosiera/reziduala. Cu cat exista mai mult mobilier in camera, cu atat va fi nevoie de o cantitate mai mare de solutie.

Insecticide ce ofera efect larvicid – elimina plosnite de pat adulte si distrug nimfe/larve

Fata de alte produse care elimina doar insectele adulte, produsele care au si  efect larvicid  elimina  insectele adulte si inhiba dezvoltarea nimfelor, prevenind aparitia unei noi generatii.
Sunt produse ce se aplica prin pulverizare si sunt utilizate pentru a combate ouale si nimfele/larvele plosnitelor de pat, perturband ciclul de viata al acestora. In timpul evolutiei, plosnitele isi formeaza testurile protectoare exterioare, iar actiunea larvicidelor blocheaza dezvoltarea nimfelor/larvelor, ducand implicit la moartea lor. In functie de modul de actiune, unele larvicide pot actiona si ca regulatori de crestere. Acestea au in componenta substante active specifice, care impiedica dezvoltarea oualelor si nimfelor. Solutia se va aplica in locurile ascunse si in apropierea spatiilor de dormit.

Se efectueaza 2-4 tratamente la interval 7-10 zile. Prima data se va face tratamentul cu pompa de joasa presiune. In acest sens, este indicat sa se foloseasca o duza cu pulverizare cat mai fina si cu rabdare, solutia sa fie distribuita uniform. 

Doze aerosol/fumigene pentru plosnite de pat

Tratamentul combinat care utilizeaza atat pulverizarea, cat si dozele de aerosol/fumigene ofera o solutie mai eficienta pentru combaterea plosnitelor.  Aceasta metoda combina avantajele ambelor abordari, asigurand o eliminare completa a insectelor din stadiile de nimfa si adult.

Ulterior, dupa aplicarea solutiilor prin pulverizare, pana se va usca solutia aplicata, se aplica si tratamentul prin aerosol/fumigatie. 

Fumul va irita si va face daunatorii sa iasa din ascunzatori sau spatii greu accesibile (efect de flush-out), astfel, acestia intra in contact direct cu insecticidul pulverizat anterior. 

Nebulizarea ULV  este o metoda eficienta de combatere a plosnitelor, oferind o alternativa la dozele de aerosol. Aceasta tehnica utilizeaza un aparat special care transforma insecticidul lichid intr-o ceata fina, dispersata uniform in spatiul tratat.

Insecticide ULV concentrate anti-plosnite de pat cu efect flush-out

Se pot utiliza cu ULV pentru obtinerea efectului de flush-out si se aplica post pulverizare grosiera/reziduala. Aceste insecticide se dilueaza in apa si se aplica cu ajutorul unui aparat ULV / nebulizator pentru dezinsectie, pentru a obtine un efect de flush-out. Aceasta metoda de aplicare irita si agita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului. 

Aplicarea insecticidelor prin nebulizare este indicata pentru spatii mai voluminoase unde insecticidele aerosol / fumigene nu ar face fata. De exemplu hoteluri, pensiuni, moteluri, birouri, depozite, magazine si alte spatii comerciale. Permite tratarea eficienta a camerelor, zonelor comune ai a spatiilor de depozitare.

Tratamente cu insecticide sub forma de pulbere pentru plosnite de pat

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii sau instalatii electrice, crapaturi etc.) dar si pe cadrul patului, la baza peretelui sau alte zone cu care nu intrati in contact. Produsele nu se dizolva in apa. Este importanta identificarea si tratarea zonelor cu cel mai mare potential in a gazdui cuiburile de plosnite de pat. De indata ce zona infestata a fost reperata, se traseaza o banda, iar daunatorul va prelua doza letala in timp ce va trece prin pulbere.
In cazul alegerii acestui tip de insecticid, va puteti baza pe un efect indelungat de peste 30 zile datorata formularii ca pulbere. Trebuie insa sa aveti mai multa grija, evitand contactul direct si indirect cu produsul aplicat.

Aplicarea tratamentelor cu insecticide sub forma de pulbere se face ulterior aplicari tratamentelor prin pulverizare. Dupa ce suprafetele s-au uscat. Pulverizarea lichida va ucide insectele expuse si va crea o bariera insecticida pe suprafete, iar insecticidele pulbere vor completa tratamentul ulterior prin combaterea insectelor oferind un efect pe termen mai lung.

Este foarte important ca aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere sa se realizeze la mai multe ore sau chiar zile distanta fata de aplicarea insecticidelor prin pulverizare, doar atunci cand suprafetele sunt complet uscate. De asemenea, insecticidele sub forma de pulbere se pot folosi si ca o alternativa a tratamentelor prin pulverizare. Insecticidele pulbere se pot folosi impreuna cu insecticidele de tip aerosol pentru un efect optim.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale. 

Capcane recomandate pentru monitorizarea infestarii cu plosnite de pat

Capcanele de monitorizare nu sunt utilizate pentru combaterea daunatorilor, acestea atrag insectele si au rolul de a depista prezenta si gradul de infestare intr-un anumit spatiu, in vederea stabilirii tratamentelor de combatere.

Pentru a proteja patul sau canapelele, este esential sa le departati de perete. Astfel, singura modalitate prin care plosnitele de pat pot reaparea in aceste corpuri de mobilier este urcandu-se pe picioarele acestora. Utilizarea capcanelor adezive si a celor mecanice de acest tip va impiedica reinfestarea.

Tratamentele termice pentru plosnite de pat

Reprezinta o metoda ecologica, care s-a dovedit a fi foarte eficienta impotriva plosnitelor de pat. Tratamentul termic poate fi foarte util, deoarece insectele sunt eliminate in toate stadiile de dezvoltare. Totodata, este cunoscut faptul ca insectele adulte, ouale si nimfele/larvele nu rezista la temperaturi mai mari de 50 ºC, mai mult de 2 ore.

Aceasta tip de tratament prezinta mai multe avantaje:

 • zonele tratate pot fi folosite imediat;
 • este un tratament ecologic;
 • se elimina riscurile de expunere la reziduurile chimice.

Tratamentul cu camere termice este o metoda eficienta de combatere a plosnitelor, fiind recomandat in special in fazele incipiente ale infestarii. Tratamentul este ideal atunci cand te-ai intors recent din vacanta, pentru ca exista riscul de a aduce plosnite acasa in bagaje sau pe haine. De aceea, tratarea termica in mod preventiv poate fi potrivita.

Ca tratament termic, se poate opta si pentru folosirea unor produse cu efect de racire. Dioxidul de carbon congeleaza insectele instantaneu, la o temperatura de pana la -45o C, facandu-le usor de indepartat. Acest gen de produse sunt sigure pentru oameni, animale de companie, nu lasa reziduuri chimice si sunt inodore (nu au miros).

Inchiriere echipamente profesionale pentru plosnite de pat

Pentru a avea cele mai bune rezultate in combaterea plosnitelor, va punem la dispozitie spre inchiriere, echipamentele profesionale folosite si de experti in tratamentele de dezinsectie. Tratamentele presupun utilizarea echipamentelor in medie de 1-2 ori, in functie de suprafata si gradul de infestare. Achizitia unor astfel de echipamente poate fi costisitoare, asadar datorita posibilitatii inchirierii veti obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp posibil. In cazul utilizarii unitatilor termice se evita repetarea de 3-4 ori a tratamentelor clasice.

Cum pregatim spatiul pentru dezinsectia anti plosnite de pat?

Dupa inspectarea si aspirarea detaliata a spatiului infestat, este esentiala aplicarea tratamentelor specifice pe toate suprafetele, cu mare grija, inclusiv pe pereti, in colturii si in spatii greu accesibile. De asemenea, trebuie sa acordati o atentie deosebita zonelor de imbinare ale mobilierului.

Izolarea focarelor si evitarea reinfestarii cu plosnite de pat

Orice material textil (paturi, haine, covoare, genti, rucsace, etc.) trebuie scoase din dulapuri / debarale si pregatite pentru tratament – se izoleaza in pungi etanse pana la tratare.

Nu este necesara aplicarea insecticidului pe haine. Se realizeaza spalarea hainelor la peste 60 °C sau se foloseste o camera termica (peste 60°C sau sub -10°C) pentru distrugerea daunatorilor (daca materialul permite), in felul acesta insectele mature, larvele si ouale vor fi distruse.

Pe masura ce se doreste utilizarea textilelor (haine, paturi, lenjerii de pat, covoare etc.), este obligatoriu ca acestea sa fie trecute prin tratamentul termic. Se scot din pungi doar daca se va realiza tratamentul termic imediat. Nu se recomanda folosirea textilelor netratate termic.

Aspirarea, un pas imortant pentru evitarea reinfestarii cu plosnite de pat

Aspirarea trebuie sa inceapa din zona patului, ridicand saltelele, verificand cu atentie fiecare colt, cat si zonele de imbinare ale mobilierului. Este recomandat sa se aspire si interiorul patului sau al canapelei.
Aspirarea este necesara atat inaintea tratamentului cat si dupa efectuarea acestuia.

Aspirarea indeparteaza plosnitele adulte, nimfele/larvele si ouale, facand tratamentul mai eficient. Iar, dupa tratament, aspirarea insectelor moarte si a oualor va reduce riscul de reinfestare.

Sacul aspiratorului trebuie sigilat foarte bine inainte de inlaturare. Trebuie subliniat faptul ca aspirarea indeparteaza plosnitele in toate stadiile de dezvoltare, miscorand astfel populatia de insecte.

Plosnitele adulte au dimensiunea si forma unei seminte de mar si le puteti gasi ascunse in colturi sau in cusaturile de la asternuturi.

Este foarte important sa fiti atenti cand faceti inspectia, deoarece plosnitele se pot ascunde in fisuri, crapaturi, cusaturi, locuri inguste, si in imbinarile de la pat sau din mobilier. Studiile au aratat ca cele mai multe plosnite se gasesc intr-o raza de pana la 15 metri de un pat, dar unele pot fi chiar si mai departe. Este recomandat sa scoateti lenjeria de pat si verificati in jurul patului, sub saltea si in spatele tabliei patului. Verificati in perne si in cusaturile canapelelor sau ale scaunelor moi, si in dulap, inainte de a va aseza hainele.

Extindeti cautarile in zona imediata din jurul patului: in spatele ramelor pentru fotografii, sub ceasul de telefon si de alarma, si chiar in carti. Verificati daca exista pete de sange sau mici puncte negre care arata ca mucegaiul sau piperul. Locurile in care aceste insecte nu ar trebui sa fie sunt: baia si locurile in care gresia si faianta nu le ofera ascunzisuri, dar in cazul infestarilor masive se pot gasi si acolo.

Deoarece se inmultesc rapid, orice obiect care ramane neverificat ulterior poate constitui un focar de raspandire.

aerisire

⚠️ Aerisirea temeinica este obligatorie. Geamurile si usile trebuie tinute larg deschise minim 2 ore inainte de a patrunde in spatiu.

Echipamente de protectie pentru dezinsectia impotriva plosnitelor de pat

Integrated Pest Management – Combatere plosinte de pat

Introducem o perspectiva moderna asupra combaterii plosnitelor, tinand cont de tendintele globale in Integrated Pest Management (IPM).

Managementul Integrat depaseste simpla utilizare a insecticidelor, integrand strategii preventive, de monitorizare si metode alternative de combatere si control. Se prioritizeaza metodele cu impact redus asupra mediului si se combina mai multe tehnici pentru a creste rata de succes a tratamentelor pentru control si combatere.

Controlul si combaterea plosnitelor de pat necesita timp si rabdare. Acest lucru este cauzat de biologia acestora, deoarece se reproduc rapid, iar ouale lor sunt foarte rezistente la tratamentele aplicate. Cu toate acestea, exterminarea lor nu este imposibila. Ca sa intelegem cum combatem acesti daunatori trebuie mai intai sa intelegem cu ce ne confruntam.

Modalitati comune prin care pot ajunge in casa plosnite de pat:

 • Calatorii: cazare la hoteluri, moteluri sau pensiuni, transport public, bagaje;
 • Vizite la alte persoane: case infestate, mobilier, accesorii pentru casa noi sau secondhand, colete;
 • Spatii publice: biblioteca, mijloace de transport in comun, cinema.

Utilizarea protectiilor pentru saltele

Protectiile pentru saltele de pat pot fi un instrument eficient in combaterea plosnitelor, oferind o serie de beneficii:

 • O protectie impermeabila actioneaza ca o bariera fizica, impiedicand plosnitele sa patrunda in saltea si sa se ascunda in interiorul ei;
 • Plosnițele prinse in interiorul protectiei nu se pot hrani si vor muri in cele din urma;
 • Protectia blocheaza accesul plosnitelor la corpul dumneavoastra, reducand semnificativ riscul de a fi muscat;
 • Protectia pentru saltea poate limita spatiul de ascundere al plosnitelor.

Plosnitele au un ciclu de viata complex (oua, nimfe/larve si adulti). Eliminarea completa a unei infestari necesita mai mult decat un singur tratament, ia, monitorizarea post-tratament este esentiala pentru a va asigura ca infestarea a fost eliminata complet. De aceea, se recomanda monitorizarea saptamanala timp de cel putin doua luni (minim) dupa afectuarea tratamentelor. Acest lucru va permite sa identificati si sa combateti orice daunator care ar fi putut supravietui tratamentelor initiale.

Metode non-chimice de combatere pentru plosnite de pat

Tehnicile non-chimice includ tratamentul termic, aspirarea, spalarea, inghetarea si aburul. Acestea pot fi folosite independent sau suplimentar tratamentelor chimice in functie de caz.

Informatii utile in cazul infestarii cu plosnite de pat

De ce trebuie repetat tratamentul? 

Plosnitele depun oua care pot ecloza dupa 5-6 zile. Este necesara repetarea tratamentului pentru a ucide insectele eclozate din ouale care nu au fost afectate de primul tratament sau nu au fost eliminate prin aspirare.

Plosnite de pat – Este necesar sa arunc mobilierul? 

Nu este necesar sa aruncati mobilierul. Plosnitele nu traiesc in interiorul lemnului. Insa, este recomandat sa evitati mutarea mobilierului si a altor obiecte pentru a preveni raspandirea plosnitelor pana la realizarea tratamentelor si pe parcursul acestora.

Plosnite de pat – Este necesar sa scot parchetul?

Noi consideram ca nu. Chiar daca si-au facut culcusul in zone greu accesibile, tot vor iesi sa se hraneasca. Iar atunci, folosind metodele pe care le-am enumerat in acest articol, isi vor gasi sfarsitul.

Plosnite de pat – Pot sa vina de la vecini?

Da, dar nu este cea mai comnuna metoda de infestare. Plosnitele ajung sa parcurga distante mai mari pentru a se hrani doar atunci cand gradul de infestare este foarte mare si nu au surse de hrana in zona in care sunt.

Cum trebuie sa procedezi la intoarcerea acasa dupa ce ai stat intr-un loc infestat de plosnite de pat?

 • izoleaza toate bagajele si hainele purtate;
 • foloseste o camera termica sau spala hainele la temperatura ridicata;
 • aspira temeinic zonele cu risc crescut de infestare;
 • foloseste metode de monitorizare;
 • aplica tratamente chimice doar daca nu ai putut lua masuri imediate si exista riscul ca plosnitele sa se fi raspandit in casa.

Plosnitele de pat sunt daunatori mai dificil de combatut, de aceea, pentru rezultate eficiente, se recomanda efectuarea periodica a tratamentelor, inca de la primele semne de infestare. Astfel, impotriva acestora se pot lua o serie de masuri precum: utilizarea capcanelor pentru monitorizare, aplicarea insecticidelor specifice, efectuarea tratamentelor termice etc., precum si intreprinderea masurilor de prevenire a infestarii. Prin respectarea masurilor mentionate si aplicarea tratamentelor periodice se pot obtine rezultatele dorite.

Video-uri despre cum sa scapi de plosnite