Scapa de plosnite de pat, solutii

Introducem o perspectiva moderna asupra combaterii plosnitelor, tinand cont de tendintele globale in Integrated Pest Management (IPM).

Managementul Integrat depaseste simpla utilizare a insecticidelor, integrand strategii preventive, de monitorizare si metode alternative de combatere si control. Se prioritizeaza metodele cu impact redus asupra mediului si se combina mai multe tehnici pentru a creste rata de succes a tratamentelor pentru control si combatere.

Controlul si combaterea plosnitelor de pat necesita timp si rabdare. Acest lucru este cauzat de biologia acestora, deoarece se reproduc rapid, iar ouale lor sunt foarte rezistente la tratamentele aplicate. Cu toate acestea, exterminarea lor nu este imposibila. Ca sa intelegem cum combatem acesti daunatori trebuie mai intai sa intelegem cu ce ne confruntam.

Ce sunt plosnitele de pat?

Plosnitele de pat sunt insecte mici, care se hranesc cu sange si fac parte din familia Cimicidae. Atat adultii, cat si nimfele/”larvele” (stadiile tinere) se ascund in timpul zilei in crapaturi si colturi ascunse, iesind noaptea pentru a se hrani. 

Aceste insecte hematofage, care se hranesc preponderent cu sangele oamenilor si uneori chiar si cu cel al animalelor, au un ciclu de viata format din mai multe stadii: ou, nimfa in 5 etape si adult.

Unde se pot gasi?

Se pot gasi in orice locuinta (oricat de curata ar fi), in hoteluri, moteluri, in diverse locatii foarte aglomerate: trenuri, mijloace de transport, sali de cinema etc. Plosnitele se raspandesc cu usurinta prin bagaje, haine sau mobilier infestat.

Chiar daca aparitia lor nu este direct legata de curatenie, intr-o zona in care sunt multe obiecte/dezordine, combaterea lor va fi mai dificila. Plosnitele vor avea mai multe locuri unde se pot ascunde, iar efectuarea tratamentelor va fi ingreunata. 

Modalitati comune prin care plosnitele pot ajunge in casa:

  • Calatorii: cazare la hoteluri, moteluri sau pensiuni, transport public, bagaje;
  • Vizite la alte persoane: case infestate, mobilier, accesorii pentru casa noi sau secondhand, colete;
  • Spatii publice: biblioteca, mijloace de transport in comun, cinema.

Mod de atac

Plosnitele de pat sunt insecte preponderent nocturne. De obicei, se hranesc cu sangele gazdei. Pot provoca o serie de reactii adverse precum alergii la nivelul pielii sau eruptii cutanate. Cu toate acestea, plosnitele de pat nu transmit boli persoanelor muscate. Problemele medicale care pot aparea sunt mancarimi, dureri, inflamatii, infectii secundare, tulburari de somn si posibile reactii alergice. Acestea pot fi tratate cu antihistaminice pentru a reduce reactiile alergice si antiseptice sau unguente cu antibiotic pentru prevenirea infectiilor.

Semnele infestarii

In general, infestarea cu plosnite are loc prin aducerea lor din alte zone in interior, prin bagaje, genti, pe haine sau alte obiecte ce au stat intr-un spatiu infestat.

Cele mai frecvente semne de infestare sunt prezenta excrementelor sub forma de pete maro inchis sau rosu pe saltea sau in apropierea patului, ciupiturile sau muscaturile prezente pe piele.

Spre deosebire de tantari sau purici, piscaturile plosnitelor nu sunt izolate si apar mai multe in aceeasi zona a corpului, de cele mai multe ori cate 3-4 în linie dreapta.

De aceea, este foarte important ca la aparitia acestor tipuri de ciupituri distincte sa fie luate masuri de combatere cat mai rapid, astfel, se poate micsora numarul de tratamente necesare.

locurile-unde-se-gasesc-plosnitele-de-pat-1

Identificare

Plosnita de pat (Cimex lectularius), este o insectă mica  (0.15 – 0.50 cm), aplatizata, de culoare galbena, pana la brun-rosiatica.  Plosnitele de pat au marimi diferite in functie de stadiul de dezvoltare in care se afla. Aceasta diversitate de dimensiuni poate face dificila identificarea lor, mai ales in stadiile incipiente ale infestarii.

Inspectia si monitorizarea  

Inspectia se va face in zonele cu risc ridicat cu ajutorul instrumentelor specifice (lanterna, lupa).

Zonele cu risc ridicat sunt: saltea, lenjerie de pat, cadrul patului (mai ales in colturi si in spatiile dintre imbinaturi), mobilierul din jurul patului (noptiere, comode, scaune), canapele, draperii, fotolii, crapaturi/fisuri din mobila sau parchet, in spatele plintelor sau colturilor unde s-ar putea ascunde. Este indicat sa verificati si bagajele dupa calatorii.

Inspectia si monitorizarea se pot face vizual cu accent pe zonele ascunse, pe partea inferioara a scaunelor, a noptierelor, in spatele tablourilor sau in orice alta zona in care nu ar fi deranjate. O alta metoda atat de inspectie cat si de monitorizare este utilizarea unui test rapid, care poate detecta atat infestatiile moderate cat si cele scazute, afisand rezultatul in doar 5 minute. 

Testele rapide pentru plosnite se pot folosi pentru:

  • inspectarea bagajelor dupa calatorie;
  • verificarea camerelor de hotel inainte de cazare;
  • monitorizarea periodica a locuintei;
  • verificarea mobilierului si a accesoriilor de casa noi sau second-hand;
  • detectarea infestarii in spatii comune, cum ar fi blocuri de apartamente, camine, hoteluri, moteluri, pensiuni etc.

Monitorizarea

Monitorizarea plosnitelor este o parte esentiala a combaterii eficiente. Aceasta este importanta atat inainte, cat si dupa efectuarea tratamentelor pentru a verifica rezultatele si pentru a va asigura ca infestatia a fost eliminata complet.

Importanta monitorizarii inainte de tratament:

Monitorizarea plosnitelor este o parte esentiala a combaterii eficiente. Aceasta este importanta atat inainte, cat si dupa efectuarea tratamentelor pentru a verifica rezultatele si pentru a va asigura ca infestatia a fost eliminata complet.

Importanta monitorizarii dupa tratament:

  • Verificarea eficientei tratamentului;
  • Identificarea reaparitiei infestarii.

Sfaturi pentru monitorizare:

  • Inspectati zonele de risc cel putin o data pe saptamana, timp de minim 2-3 luni dupa aplicarea tratamentelor.
  • Cautati urme de sange, pete negre (excremente), oua albe, miros specific sau verificati periodic capcanele.

Capcane recomandate pentru monitorizare:

Capcanele de monitorizare nu sunt utilizate pentru combaterea daunatorilor, acestea atrag insectele si au rolul de a depista prezenta si gradul de infestare intr-un anumit spatiu, in vederea stabilirii tratamentelor de combatere.

Metode non-chimice de combatere a plosnitelor

Tehnicile non-chimice includ tratamentul termic, aspirarea, spalarea, inghetarea si aburul. Acestea pot fi folosite independent sau suplimentar tratamentelor chimice in functie de caz.

Tratamentele termice pentru plosnitele de pat

Reprezinta o metoda ecologica, care s-a dovedit a fi foarte eficienta impotriva plosnitelor de pat. Tratamentul termic poate fi foarte util, deoarece insectele sunt eliminate in toate stadiile de dezvoltare. Totodata, este cunoscut faptul ca insectele adulte, ouale si nimfele/larvele nu rezista la temperaturi mai mari de 50 ºC, mai mult de 2 ore.

Aceasta tip de tratament prezinta mai multe avantaje, precum:

  • zonele tratate pot fi folosite imediat;
  • este un tratament ecologic;
  • se elimina riscurile de expunere la reziduurile chimice.

Tratamentul cu camere termice este o metoda eficienta de combatere a plosnitelor, fiind recomandat in special in fazele incipiente ale infestarii. Tratamentul este ideal atunci cand te-ai intors recent din vacanta, pentru ca exista riscul de a aduce plosnite acasa in bagaje sau pe haine. De aceea, tratarea termica in mod preventiv poate fi potrivita.

Inchiriere echipamente profesionale pentru combaterea plosnitelor

Pentru a avea cele mai bune rezultate in combaterea plosnitelor, va punem la dispozitie spre inchiriere, echipamentele profesionale folosite si de experti in tratamentele de dezinsectie. Tratamentele presupun utilizarea echipamentelor in medie de 1-2 ori, in functie de suprafata si gradul de infestare. Achizitia unor astfel de echipamente poate fi costisitoare, asadar datorita posibilitatii inchirierii veti obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp posibil. In cazul utilizarii unitatilor termice se evita repetarea de 3-4 ori a tratamentelor clasice.

Ca tratament termic, se poate opta si pentru folosirea unor produse cu efect de racire. Dioxidul de carbon congeleaza insectele instantaneu, la o temperatura de pana la -45o C, facandu-le usor de indepartat. Acest gen de produse sunt sigure pentru oameni, animale de companie, nu lasa reziduuri chimice si sunt inodore (nu au miros).

Metode chimice de combatere a plosnitelor

Dupa inspectarea si aspirarea detaliata a spatiului infestat, este esentiala aplicarea tratamentelor specifice pe toate suprafetele, cu mare grija, inclusiv pe pereti, in colturii si in spatii greu accesibile. De asemenea, trebuie sa acordati o atentie deosebita zonelor de imbinare ale mobilierului.

Insecticide cu efect mecanic asupra plosnitelor (in toate stadiile de dezvoltare)

Aceste insecticide sunt foarte eficiente, avand un mod fizic de actiune. Provoaca imobilizarea mecanica externa, ceea ce inhiba capacitatea acestora de a se hrani, ducand la o reducere semnificativa a populatiei lor. 

Sunt eficiente impotriva etapelor de dezvoltare active precum nimfe/larve si adult. Au efect de eliminare imediata si nu au efect rezidual sau perioada de asteptare.

Insecticide gata de utilizare (RTU)

Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre persoane fizice, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. Nu este necesara prepararea solutiei de lucru, economisind timp si efort. De asemenea, reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi periculoase.

Insecticide RTU fara efect larvicid

Insecticidele RTU (gata de utilizare) fara efect larvicid au impact asupra insectelor adulte, deci nu sunt eficiente importiva daunatorilor in stadiu larvar sau de nimfa.

Insecticide RTU cu efect larvicid

Insecticidele RTU cu efect larvicid distrug atat daunatorii in forma adulta, cat si stadiile tinere ale acestora (larve/nimfe). Aceste insecticide sunt recomandate pentru combaterea insectelor cu ciclu de viata complex si in cazul unei infestari severe.

Insecticide concentrate pentru aplicare grosiera/reziduala

Pentru eliminarea plosnitelor adulte, se recomanda utilizarea unor insecticide concentrate care produc efectul specific de „knock-down”. Efectul se refera la capacitatea insecticidelor de a incapacita rapid daunatorii tinta. Insecticidul actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor, ceea ce duce la paralizia sau la moartea acestora.

Este bine de stiut ca, pentru o camera de pana in 20 mp, echipata cu un pat/canapea, 2 noptiere, 1-2 dulapuri si un fotoliu, de obicei, nu este necesara o cantitate mai mare de 3-4 litri de solutie de insecticid aplicata prin pulverizare grosiera/reziduala. Cu cat exista mai mult mobilier in camera, cu atat va fi nevoie de o cantitate mai mare de solutie.

Insecticide ce ofera efect larvicid – elimina plosnitele adulte si distrug nimfele/larvele

Fata de alte produse care elimina doar insectele adulte, produsele care au si  efect larvicid  elimina  insectele adulte si inhiba dezvoltarea nimfelor, prevenind aparitia unei noi generatii.
Sunt produse ce se aplica prin pulverizare si sunt utilizate pentru a combate ouale si nimfele/larvele plosnitelor de pat, perturband ciclul de viata al acestora. In timpul evolutiei, plosnitele isi formeaza testurile protectoare exterioare, iar actiunea larvicidelor blocheaza dezvoltarea nimfelor/larvelor, ducand implicit la moartea lor. In functie de modul de actiune, unele larvicide pot actiona si ca regulatori de crestere. Acestea au in componenta substante active specifice, care impiedica dezvoltarea oualelor si nimfelor. Solutia se va aplica in locurile ascunse si in apropierea spatiilor de dormit.

Cum se realizeaza tratamentul:

Se efectueaza 2-4 tratamente la interval 7-10 zile. Prima data se va face tratamentul cu pompa de joasa presiune. In acest sens, este indicat sa se foloseasca o duza cu pulverizare cat mai fina si cu rabdare, solutia sa fie distribuita uniform. 

Doze aerosol/fumigene

Tratamentul combinat care utilizeaza atat pulverizarea, cat si dozele de aerosol/fumigene ofera o solutie mai eficienta pentru combaterea plosnitelor.  Aceasta metoda combina avantajele ambelor abordari, asigurand o eliminare completa a insectelor din stadiile de nimfa si adult.

Ulterior, dupa aplicarea solutiilor prin pulverizare, pana se va usca solutia aplicata, se aplica si tratamentul prin aerosol/fumigatie. 

Fumul va irita si va face daunatorii sa iasa din ascunzatori sau spatii greu accesibile (efect de flush-out), astfel, acestia intra in contact direct cu insecticidul pulverizat anterior. 

Nebulizarea ULV  este o metoda eficienta de combatere a plosnitelor, oferind o alternativa la dozele de aerosol. Aceasta tehnica utilizeaza un aparat special care transforma insecticidul lichid intr-o ceata fina, dispersata uniform in spatiul tratat.

Insecticide concentrate ce se pot utiliza cu ULV pentru obtinerea efectului de flush-out – post pulverizare grosiera/reziduala

Insecticidele concentrate pot fi diluate si aplicate cu ajutorul unui aparat ULV pentru a obtine un efect de flush-out. Aceasta metoda de aplicare irita si agita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului. 

Aplicarea insecticidelor prin nebulizare este indicata pentru:

  • Firme: spatii de birouri, depozite, magazine alimentare si alte spatii comerciale. 
  • Hoteluri/pensiuni: permite tratarea eficienta a camerelor, zonelor comune ai a spatiilor de depozitare.

Tratamente cu insecticide sub forma de pulbere

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii sau instalatii electrice, crapaturi etc.). Produsele nu se dizolva in apa. Este importanta identificarea si tratarea zonelor cu cel mai mare potential in a gazdui cuiburile de plosnite de pat. De indata ce zona infestata a fost reperata, se traseaza o banda, iar daunatorul va prelua doza letala in timp ce va trece prin pulbere. Este indicata repetarea tratamentului dupa un interval de 10-14 zile, impreuna cu celelalte solutii recomandate pentru combaterea plosnitelor de pat. 

Aplicarea tratamentelor cu insecticide sub forma de pulbere se face ulterior aplicari tratamentelor prin pulverizare. Pulverizarea lichida va ucide insectele expuse si va crea o bariera insecticida pe suprafete, iar insecticidele pulbere vor completa tratamentul ulterior prin combaterea insectelor din spatiile greu accesibile (crapaturi, fisuri si spatiile din spatele mobilierului).

Este foarte important ca aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere sa se realizeze la cateva zile distanta fata de aplicarea insecticidelor prin pulverizare, doar atunci cand suprafetele sunt complet uscate. De asemenea, insecticidele sub forma de pulbere se pot folosi si ca o alternativa a tratamentelor prin pulverizare. Insecticidele pulbere se pot folosi impreuna cu insecticidele de tip aerosol pentru un efect optim.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale. 

Echipamente de protectie

Utilizarea protectiilor pentru saltele

Protectiile pentru saltele de pat pot fi un instrument eficient in combaterea plosnitelor, oferind o serie de beneficii:

  • O protectie impermeabila actioneaza ca o bariera fizica, impiedicand plosnitele sa patrunda in saltea si sa se ascunda in interiorul ei.
  • Plosnițele prinse in interiorul protectiei nu se pot hrani si vor muri in cele din urma.
  • Protectia blocheaza accesul plosnitelor la corpul dumneavoastra, reducand semnificativ riscul de a fi muscat.
  • Protectia pentru saltea poate limita spatiul de ascundere al plosnitelor.

Plosnitele au un ciclu de viata complex (oua, nimfe/larve si adulti). Eliminarea completa a unei infestari necesita mai mult decat un singur tratament, ia, monitorizarea post-tratament este esentiala pentru a va asigura ca infestarea a fost eliminata complet. De aceea, se recomanda monitorizarea saptamanala timp de cel putin doua luni (minim) dupa afectuarea tratamentelor. Acest lucru va permite sa identificati si sa combateti orice daunator care ar fi putut supravietui tratamentelor initiale.

Bine de stiut

De ce trebuie repetat tratamentul? 

Plosnitele depun oua care pot ecloza dupa 5-6 zile. Este necesara repetarea tratamentului pentru a ucide insectele eclozate din ouale care nu au fost afectate de primul tratament sau nu au fost eliminate prin aspirare.

Cum se realizeaza izolarea focarelor pentru textile?

Hainele si textilele infestate se izoleaza in pungi etanse pana la tratare. Se realizeaza spalarea acestora la peste 60 °C sau se foloseste o camera termica pentru distrugerea daunatorilor. Pe masura ce se doreste utilizarea textilelor (haine, paturi, lenjerii de pat, covoare etc.), acestea se vor expune la temperaturi de peste 50 °C folosind camerele termice sau se realizeaza spalarea acestora la temperaturi ridicate pentru distrugerea daunatorilor.

Dupa ce se aduna toate materialele textile, se aspira complet camera. Aspirarea trebuie sa inceapa din zona patului, ridicand saltelele si verificand cu atentie fiecare colt si zonele de imbinare ale mobilierului. Este recomandat sa se aspire si interiorul patului sau al canapelei.

Este necesara aspirarea?

Aspirarea este necesara atat inaintea tratamentului cat si dupa efectuarea acestuia. Aspirarea indeparteaza plosnitele adulte, nimfele/larvele si ouale, facand tratamentul mai eficient. Iar, dupa tratament, aspirarea insectelor moarte si a oualor va reduce riscul de reinfestare. Sacul aspiratorului trebuie sigilat foarte bine inainte de inlaturare.

Trebuie subliniat faptul ca aspirarea indeparteaza plosnitele in toate stadiile de dezvoltare, miscorand astfel populatia de insecte. De asemenea, indepartarea oualelor prin aspirarea temeinica este extrem de importanta pentru ca reduce riscul eclozarii unor noi generatii si creste rata de succes a tratamentelor.

Este necesar sa arunc mobilierul? 

Nu este necesar sa aruncati mobilierul. Plosnitele nu traiesc in interiorul lemnului.

Insa, este recomandat sa evitati mutarea mobilierului si a altor obiecte pentru a preveni raspandirea plosnitelor pana la realizarea tratamentelor si pe parcursul acestora.

Plosnitele pot sa vina de la vecini?

Da, dar nu este cea mai comnuna metoda de infestare. Plosnitele ajung sa parcurga distante mai mari pentru a se hrani doar atunci cand gradul de infestare este foarte mare si nu au surse de hrana in zona in care sunt.

Cum trebuie sa procedezi la intoarcerea acasa dupa ce ai stat intr-un loc infestat de plosnite?

  • izoleaza toate bagajele si hainele purtate;
  • foloseste o camera termica sau spala hainele la temperatura ridicata;
  • aspira temeinic zonele cu risc crescut de infestare;
  • foloseste metode de monitorizare;
  • aplica tratamente chimice doar daca nu ai putut lua masuri imediate si exista riscul ca plosnitele sa se fi raspandit in casa.

Plosnitele de pat sunt daunatori mai dificil de combatut, de aceea, pentru rezultate eficiente, se recomanda efectuarea periodica a tratamentelor, inca de la primele semne de infestare. Astfel, impotriva acestora se pot lua o serie de masuri precum: utilizarea capcanelor pentru monitorizare, aplicarea insecticidelor specifice, efectuarea tratamentelor termice etc., precum si intreprinderea masurilor de prevenire a infestarii. Prin respectarea masurilor mentionate si aplicarea tratamentelor periodice se pot obtine rezultatele dorite.