Scapa de plosnite de pat, solutii si otrava

Plosnitele de pat sunt insecte mici, parazite, care se hranesc cu sange, reprezentand specia Cimex lectularius. Asa cum indica si numele, acestea sunt intalnite in zona patului. Prefera aceasta zona pentru a nu se deplasa foarte mult in cautarea hranei. Plosnitele de pat isi desfasoara activitatea, in special, pe timpul noptii. Acesti daunatori sunt atrasi de corpul gazdei si se hranesc cu sangele acesteia. Totusi, plosnitele de pat nu ataca doar oamenii, ci si animale cu sange cald precum caini, pisici, pasari sau rozatoare. In cazul unei infestari cu plosnite de pat, trebuie avute in vedere intreprinderea unor masuri specifice, precum si efectuarea tratamentelor.

Mod de atac

Plosnitele de pat sunt insecte preponderent nocturne. De obicei, se hranesc cu sangele gazdei fara a fi observate. Pot provoca o serie de reactii adverse precum alergii la nivelul pielii sau eruptii cutanate. Cu toate acestea, plosnitele de pat nu transmit boli persoanelor muscate. Problemele medicale care pot aparea sunt mancarimi sau inflamatii din cauza muscaturilor. Acestea pot fi tratate cu antihistaminice pentru a reduce reactiile alergice si antiseptice sau unguente cu antibiotic pentru prevenirea infectiilor.

Semnele infestarii

In general, infestarea cu plosnite are loc prin aducerea lor din alte zone in interior, prin bagaje, haine sau alte obiecte ce au stat intr-un spatiu infestat.

Cele mai frecvente semne de infestare sunt prezenta excrementelor sub forma de pete maro inchis sau rosu pe saltea sau in apropierea patului, ciupiturile sau muscaturile prezente pe piele.

Totusi, trebuie mentionat ca prezenta acestor daunatori nu are legatura cu gradul de curatenie din locul infestat. Plosnitele de pat pot fi intalnite atat in spatii curate, cat si in cele mai putin curate. 

locurile-unde-se-gasesc-plosnitele-de-pat-1

Tipuri de tratamente plosnite de pat

Este important de stiut ca plosnitele de pat pot supravietui o perioada lunga de timp fara sa se hraneasca. Pentru a combate activitatea plosnitelor se pot aplica tratamente chimice sau tratamente termice. De asemenea, pentru monitorizare se pot utiliza capcane. 

Tratamentele cu insecticide

Combaterea plosnitelor este mai dificila in comparatie cu a altor daunatori. In acest caz, este indicata efectuarea mai multor tratamente, pentru ca rezultatele sa fie cele dorite.

Se recomanda utilizarea insecticidelor de contact, aplicate prin pulverizare. Tratamentele se pot aplica cu pulverizatoare manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului respectiv. Este important sa fie pulverizate toate zonele unde acestea s-ar putea ascunde (mobilierul patului, tesaturi, saltele, mochete, noptiere, plinta parchetului etc.). Solutia se recomanda sa fie aplicata in urmatoarele 24 de ore, deoarece dupa aceasta perioada, isi pierde din proprietati.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE PLOSNITE DE PAT:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva plosnitelor de pat, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva plosnitelor de pat sunt preferate insecticidele de contact. Solutia se aplica prin pulverizare, utilizand echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt pompe de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Imediat dupa tratamentul prin pulverizare, este indicata aplicarea unui insecticid de tip aerosol.

Insecticide de tip aerosol

Insecticidele de tip aerosol se utilizeaza imediat dupa aplicarea insecticidelor prin pulverizare. Particulele degajate vor irita plosnitele si le va face sa iasa din ascunzatori si astfel vor intra in contact cu solutia initial aplicata. Prin acest tratament vor fi eliminate formele adulte. Inainte de a folosi insecticidul, se recomanda inchiderea usilor, geamurilor, iar mobila se va aranja astfel incat substantele sa se infiltreze in toate crapaturile. Mobila sau canapelele nu se vor tine lipite de pereti. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze cateva ore, timp in care incinta este inchisa. Dupa aceea, se poate patrunde, se aeriseste, se aspira toate camerele, iar suprafetele sensibile sau cele atinse frecvent (blaturi de bucatarie, mese) se pot curata, pentru a diminua riscul unei posibile contaminari.

INSECTICIDE AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE PLOSNITE DE PAT:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asigurand patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare. Particulele degajate irita daunatorii, determinandu-i sa ia contact cu insecticidul aplicat in prealabil, de aceea, in cazul daunatorilor dificil de combatut, insecticidele aerosol se utilizeaza impreuna cu cele aplicate prin pulverizare. Pentru rezultate optime, incaperea tratata se va mentine inchisa timp de minimum 2 ore.

Dupa aceasta perioada, se recomanda o aerisire foarte buna a camerei, cel putin 2 ore. De asemenea, se va aspira foarte bine zona tratata, pentru a indeparta insectele moarte si ouale acestora. Dupa aspirare, sacul aspiratorului se va curata foarte bine sau se va arunca. De asemenea, toate tesaturile si materialele care suporta acest proces, se vor spala la o temperatura de peste 60°C.

Acest tratament (insecticid prin pulverizare + insecticid de tip aerosol) se va repeta de cel putin doua-trei ori la un interval de 7-10 zile, in functie de intensitatea si evolutia atacului.

Capcane cu adeziv

Capcanele sunt folosite doar cu scop de monitorizare, inainte si dupa tratamentele chimice. Inainte de efectuarea tratamentului, pentru a confirma prezenta plosnitelor intr-un anumit spatiu si a observa gradul de infestare. Dupa efectuarea tratamentului, pentru a monitoriza spatiul tratat si a verifica rezultatele tratamentelor efectuate. 

In hoteluri, moteluri si alte unitati de cazare, capcanele sunt folosite pentru a identifica o posibila infestare inca din stadiile incipiente. Capcanele nu combat si nu previn plosnitele de pat.

Bed Bug Monitor

Bed Bug Monitor este un dispozitiv utilizat exclusiv pentru monitorizarea plosnitelor de pat si nu combate sau previne activitatea acestora. Capcanele simuleaza activitatea corpului uman, emanand caldura si dioxid de carbon, iar plosnitele sunt atrase din ascunzatori si capturate pe placa adeziva. Pentru o eficienta optima, este recomandat ca acestea sa se instaleze in camere neocupate, cat mai aproape de locul infestat. In functie de dimensiunea camerei, se pot amplasa mai multe dispozitive, daca este necesar. 

CAPCANE RECOMANDATE PENTRU MONITORIZARE:

Capcanele de monitorizare nu sunt utilizate pentru combaterea daunatorilor, ci au rolul de a depista prezenta si gradul de infestare intr-un anumit spatiu, in vederea stabilirii tratamentelor de combatere. Acestea se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a monitoriza spatiul tratat si a verifica rezultatele tratamentelor efectuate.

Tratamente cu insecticide sub forma de pulbere

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii sau instalatii electrice, crapaturi etc.). Produsele nu se dizolva in apa. Este importanta identificarea si tratarea zonelor cu cel mai mare potential in a gazdui cuiburile de plosnite de pat. De indata ce zona infestata a fost reperata, se traseaza o banda, iar daunatorul va prelua doza letala in timp ce va trece prin pulbere. Este indicata repetarea tratamentului dupa un interval de 10-14 zile, impreuna cu celelalte solutii recomandate pentru combaterea plosnitelor de pat. 

INSECTICIDE SUB FORMA DE PULBERE PENTRU COMBATERE PLOSNITE DE PAT:

Insecticidele conditionate sub forma de pulbere sunt insecticide gata preparate, ce se aplica pe suprafete uscate, conform specificatiilor de pe eticheta. Acestea nu se dizolva in apa, fiind ideale pentru spatiile unde nu se pot aplica cele prin pulverizare, precum instalatii electrice, orificii sau crapaturi. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale. 

DISPERSOR RECOMANDAT PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR SUB FORMA DE PULBERE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: interiorul peretilor (fisuri), spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste.

Larvicide

Sunt produse utilizate pentru a combate ouale si larvele plosnitelor de pat, perturband ciclul de viata al acestora. In timpul evolutiei, larvele isi formeaza testurile protectoare exterioare, iar actiunea larvicidelor blocheaza dezvoltarea acestora, ducand implicit la moartea lor. In functie de modul de actiune, unele larvicide pot actiona si ca regulatori de crestere. Acestea au in componenta substante active specifice, care impiedica dezvoltarea oualor si larvelor. Solutia se va aplica in locurile ascunse si in apropierea spatiilor de dormit.

LARVICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE PLOSNITE DE PAT

Larvicidele sunt un tip de insecticide special concepute pentru a distruge insectele in stadiul larvar. Acestea pot actiona in mai multe feluri: contact, ingestie, regulatori de crestere etc.
Prin utilizarea larvicidelor, dezvoltarea larvelor in insecte adulte este impiedicata.

Tratamentele termice plosnite de pat

Reprezinta o metoda ecologica, care s-a dovedit a fi foarte eficienta impotriva plosnitelor de pat. Tratamentul termic poate fi foarte util, deoarece insectele sunt eliminate in toate stadiile de dezvoltare. Totodata, este cunoscut faptul ca insectele, ouale si larvele nu rezista la temperaturi mai mari de 60ºC mai mult de 2 ore.

PRODUSE RECOMANDATE PENTRU TRATAMENTELE TERMICE IMPOTRIVA PLOSNITELOR DE PAT:

Tratamentele termice se efectueaza cu ajutorul unor genti/camere, in care se amplaseaza obiectele ce trebuie tratate. Reprezinta o metoda ecologica impotriva plosnitelor de pat, ce consta in incalzirea camerei pana la 50-70 °C si mentinerea constanta a temperaturii, timp de minimum 60 de minute. Tratamentele termice au eficienta atat impotriva formelor adulte, cat si a oualor si larvelor.

Aceasta tip de tratament prezinta anumite avantaje, precum:

  • zonele tratate pot fi folosite imediat;
  • este un tratament ecologic;
  • se elimina riscurile de expunere la reziduurile chimice.

Inchiriere echipamente profesionale pentru combaterea plosnitelor

Pentru a avea cele mai bune rezultate in combaterea plosnitelor, va punem la dispozitie spre inchiriere, echipamentele profesionale folosite si de experti in tratamentele de dezinsectie. Tratamentele presupun utilizarea echipamentelor in medie de 1-2 ori, in functie de suprafata si gradul de infestare. Achizitia unor astfel de echipamente poate fi foarte costisitoare, asadar datorita posibilitatii inchirierii veti obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp posibil. In cazul utilizarii unitatilor termice, se evita repetarea de 3-4 ori a tratamentelor clasice.

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele, de substantele periculoase. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.

  • Combinezon antichimic cu gluga
  • Manusi de protectie
  • Masti de gaze, ochelari

Plosnitele de pat sunt daunatori mai dificil de combatut, de aceea, pentru rezultate eficiente, se recomanda efectuarea periodica a tratamentelor, inca de la primele semne de infestare. Astfel, impotriva acestora se pot lua o serie de masuri precum: utilizarea capcanelor pentru monitorizare, aplicarea insecticidelor specifice, efectuarea tratamentelor termice etc., precum si intreprinderea masurilor de prevenire a infestarii. Prin respectarea masurilor mentionate si aplicarea tratamentelor periodice se pot obtine rezultatele dorite.