Scapa de plosnitele de pat prin tratamente ecologice

Plosnitele de pat sunt insecte mici, parazite, care se hranesc cu sange, reprezentand specia Cimex lectularius. Asa cum indica si numele, acestea sunt intalnite in zona patului. Prefera aceasta zona pentru a nu se deplasa foarte mult in cautarea hranei. Plosnitele de pat isi desfasoara activitatea, in special, pe timpul noptii. Acesti daunatori sunt atrasi de corpul gazdei si se hranesc cu sangele acesteia. Totusi, plosnitele de pat nu ataca doar oamenii, ci si animale cu sange cald precum caini, pisici, pasari sau rozatoare. In cazul unei infestari cu plosnite de pat, trebuie avute in vedere intreprinderea unor masuri specifice si a unor tratamente ecologice.

Tipuri de tratamente ecologice impotriva plosnitelor de pat

Este important de stiut ca plosnitele de pat pot supravietui o perioada lunga de timp fara sa se hraneasca. Pentru a combate activitatea plosnitelor se pot aplica tratamente cu insecticide ecologice, tratamente termice, iar pentru monitorizare se pot utiliza capcane. 

Tratamentele ecologice prezinta avantajul ca zonele tratate pot fi accesate imediat. De asemenea, se elimina pericolul expunerii la reziduuri chimice si este evitat fenomenul de rezistenta la insecticide.

Tratamente termice impotriva  plosnitelor de pat

Reprezinta o metoda ecologica, care s-a dovedit a fi foarte eficienta impotriva plosnitelor de pat. Formele adulte, ouale si larvele nu rezista la temperaturi mai mari de 60 ºC mai mult de 2 ore. Astfel, prin tratamentul termic, insectele sunt eliminate in toate stadiile de dezvoltare. Se utilizeaza genti/camere, in care se amplaseaza obiectele ce trebuie tratate, dispozitivul se va incalzi pana la 50-70 ºC, dupa care temperatura se va mentine constanta timp de minimum 60 de minute. 

PRODUSE RECOMANDATE PENTRU TRATAMENTELE TERMICE IMPOTRIVA PLOSNITELOR DE PAT:

Sunt dispozitive care se utilizeaza pentru combaterea ecologica a plosnitelor de pat, prin intermediul temperaturilor ridicate. Tratamentele termice au eficienta atat impotriva formelor adulte, cat si a oualor si larvelor.  

Inchiriere echipamente profesionale pentru combaterea plosnitelor

Pentru a avea cele mai bune rezultate in combaterea plosnitelor, va punem la dispozitie spre inchiriere, echipamentele profesionale folosite si de experti in tratamentele de dezinsectie. Tratamentele presupun utilizarea echipamentelor in medie de 1-2 ori, in functie de suprafata si gradul de infestare. Achizitia unor astfel de echipamente poate fi foarte costisitoare, asadar datorita posibilitatii inchirierii veti obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp posibil.

Tratamente ecologice cu insecticide

Combaterea plosnitelor este mai dificila in comparatie cu a altor daunatori. In acest caz, este indicata aplicarea mai multor tratamente, pentru ca rezultatele sa fie cele dorite. Astfel, se efectueaza tratamente cu insecticide ecologice, aplicate in locurile unde plosnitele s-ar putea ascunde (mobilierul patului, noptiere, plinta parchetului etc.). Tratamentele se pot aplica cu pulverizatoare manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului respectiv. Solutia se recomanda sa fie aplicata in urmatoarele 24 de ore, deoarece dupa aceasta perioada isi pierde din proprietati.

In functie de gradul de infestare, pentru combaterea totala, se recomanda repetarea tratamentului la interval de 21 de zile, insa nu mai mult de 28 zile de la primul tratament, in functie de specificatiile de pe eticheta produsului utilizat. In cazul in care temperatura depaseste 30 ºC, tratamentul se va repeta dupa 14 zile de la tratamentul initial. 

INSECTICIDE PENTRU TRATAMENTE ECOLOGICE RECOMANDATE:

Sunt substante ce se dilueaza in apa dupa doza recomandata si se aplica prin pulverizare in toate zonele in care ar putea fi prezente plosnitele de pat (fisuri, crapaturi si in alte zone unde s-ar putea ascunde plosnitele), insa este indicat ca saltelele, ramele de pat si mobilierul tapitat sa fie acoperit. Acestea actioneaza fizic, prin contact direct, mai exact provoaca imobilizarea insectelor daunatoare, ceea ce inhiba capacitatea lor de a se hrani, ducand la o reducere semnificativa a populatiei lor.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt pompe de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

De asemenea, dupa efectuarea tratamentelor se recomanda ca zona tratata sa fie aspirata foarte bine, pentru a indeparta insectele moarte si ouale acestora. Dupa aspirare, sacul aspiratorului se va curata foarte bine sau se va arunca. De asemenea, toate tesaturile si materialele care suporta acest proces, se vor spala la o temperatura de peste 60°C.

Capcane cu adeziv

Capcanele sunt folosite doar cu scop de monitorizare, inainte si dupa tratamentele chimice. Inainte de efectuarea tratamentului, pentru a confirma prezenta plosnitelor intr-un anumit spatiu si a observa gradul de infestare. Dupa efectuarea tratamentului, pentru a monitoriza spatiul tratat si a verifica rezultatele tratamentelor efectuate. 

In hoteluri, moteluri si alte unitati de cazare, capcanele sunt folosite pentru a identifica o posibila infestare inca din stadiile incipiente. Capcanele nu combat si nu previn plosnitele de pat.

Bed Bug Monitor

Bed Bug Monitor este un dispozitiv utilizat exclusiv pentru monitorizarea plosnitelor de pat si nu combate sau previne activitatea acestora. Capcanele simuleaza activitatea corpului uman, emanand caldura si dioxid de carbon, iar plosnitele sunt atrase din ascunzatori si capturate pe placa adeziva. Pentru o eficienta optima, este recomandat ca acestea sa se instaleze in camere neocupate, cat mai aproape de locul infestat. In functie de dimensiunea camerei, se pot amplasa mai multe dispozitive, daca este necesar.


CAPCANE RECOMANDATE PENTRU MONITORIZARE
:

Capcanele de monitorizare nu sunt utilizate pentru combaterea daunatorilor, ci au rolul de a depista prezenta si gradul de infestare intr-un anumit spatiu, in vederea stabilirii tratamentelor de combatere. Acestea se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a monitoriza spatiul tratat si a verifica rezultatele tratamentelor efectuate.

In concluzie, plosnitele de pat sunt daunatori mai dificil de combatut, de aceea, pentru rezultate eficiente, se recomanda efectuarea periodica a tratamentelor, inca de la primele semne de infestare. Astfel, ca tratament ecologic impotriva acestora, se pot lua o serie de masuri precum: utilizarea capcanelor pentru monitorizare, aplicarea insecticidelor ecologice, efectuarea tratamentelor termice etc., precum si intreprinderea masurilor de prevenire a infestarii.