Scapa de ratoni – repelenti si metode

Ratonii (Procyon lotor) sunt mamifere de dimensiune medie, originari din padurile Americii de Nord. Acestia se identifica dupa culoarea gri a blanii si detaliile albe si negre din jurul ochilor si de pe coada. Nu sunt intalniti in mod natural in tara noastra, insa pe continentul American sunt foarte numerosi. Acestia patrund adesea in asezarile oamenilor, in cautare de hrana si adapost. Astfel, cand ne referim la ratoni, se impun anumite masuri pentru a preveni accesul lor in locuinte si pentru a-i indeparta, fara a-i vatama. 

Semnele prezentei ratonilor 

Pentru a putea alege metoda optima de indepartare a ratonilor, se recomanda identificarea zonelor pe care acestia le frecventeaza si a tipului de daune pe care le produc. Printre pagubele pe care le le pot aduce ratonii unei anumite proprietati amintim: 

  • Patrunderea in locuinte, cu precadere in pod;
  • Consumarea diferitelor plante de cultura;
  • Hranirea cu pestii din iaz;
  • Imprastierea gunoiului;
  • Adapostirea sub veranda;

Ratonii patrund pe anumita proprietate in cautarea hranei. Astfel, este important sa se intreprinda si o serie de masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu-i atraga in mod special si indepartarea/alungarea lor sa se realizeze in mod eficient. 

Printre masurile ce se pot aplica, amintim: 

  • Strangerea gunoiului si pastrarea acestuia in containere sigilate; 
  • Adunarea fructelor, nucilor, a hranei pentru pasari, ce au cazut pe sol;
  • Strangerea/curatarea resturilor de mancare, bauturi sau resturile ramase in urma hranirii animalelor de companie. 

Astfel, dupa ce ati observat obicieiurile ratonilor, zonele in care au provocat pagube, se recomanda alegerea metodei adecvate, in functie de situatie. Pentru ca indepartarea/alungarea acestora sa aiba un grad de eficienta ridicat, cel mai indicat este sa fie utilizate metode multiple (repelenti, capcane).

Utilizarea capcanelor pentru ratoni

Se recomanda utilizarea capcanelor atunci cand se doreste indepartarea unui raton ce si-a gasit adapost pe o anumita proprietate. 

Utilizarea capcanelor reprezinta o metoda destul de facila si presupune:

  • Pozitionarea corecta a acestora, utilizandu-se manusi;
  • Utilizarea momelilor potrivite;
  • Amplasarea capcanei si monitorizarea constanta, fiind important sa nu lasati ratonul sa ramana in interiorul acesteia o perioada indelungata de timp. 

Pentru o capturare eficienta, capcanele se vor amplasa in locurile in care ratonii au produs cele mai multe pagube sau in zonele unde ar putea trai. In general, ratonii prefera locurile adapostite. Printre astfel de locuri amintim: 

  • podul unei case
  • verande;
  • magazii;
  • de-a lungul zidurilor;
  • in zona gardurilor;
  • scorburile arborilor;
  • sub anumite constructii/structuri;

PRODUSE RECOMANDATE:

Sunt special proiectate pentru capturarea ratonilor, fara a-i rani, fiind de asemenea, reutilizabile. Acestea asigura capturi rapide, sigure, care vizeaza dimensiunea specifica a animalelor, apoi eliberarea acestora in siguranta.

Totodata, se vor utiliza si momeli in interiorul capcanei. Ratonii consuma o gama larga de alimente, insa, le prefera pe cele bogate in grasimi si zahar. Alimentele cu un continut ridicat in zaharuri sunt cele mai indicate pentru utilizarea in interiorul capcanelor, deoarece vor atrage cu precadere doar ratonii, nu si alte tipuri de animale. Astfel, se pot utiIiza: bezele, felii de pepene, porumb dulce, legume acoperite cu miere sau zahar, peste (proaspat, afumat sau la conserva) etc. 
Pe langa alegerea unei momeli adecvate, un aspect important il reprezinta si pozitionarea acesteia in capcana, pentru o capturare eficienta. 

Amplasarea corecta a momelii pentru ratoni asigura:

amplasare momeala ratoni
  • atragerea completa a ratonului in capcana – atat corpul cat si coada;
  • declansarea rapida a capcanei in momentul patrunderii animalului;
  • se va amplasa in concordanta cu tipul capcanei (1 intrare sau 2 intrari);

In cazul capcanei cu o singura intrare, momeala se va amplasa catre capatul acesteia, chiar in spatele declansatorului, cat mai departe de peretii acesteia, pentru a impiedica ca ratonii sa ajunga la ea din exterior.

In cazul capcanelor cu doua intrari, momeala este indicat sa fie amplasata in spatele declansatorului sau poate fi pusa in pamant, chiar sub declansator/capcana sau se poate agata de partea superioara a capcanei. 

IN PLUS:

  • Ratonii pot rasturna capcana in incercarea de a ajunge la momeala, de aceea, este indicata plasarea unei greutati sau a unei caramizi deasupra ei.
  • Este indicata amplasarea capcanelor pe o suprafata dreapta, plana.
  • Este recomandat sa purtati manusi, pentru a evita sa transferati mirosul, intrucat orice urma de miros uman poate descuraja ratonul sa patrunda in capcana. 

PRODUSE RECOMANDATE:

Amplasarea capcanei

Se va amplasa cu grija in pozitie deschisa, respectand intocmai instructiunile mentionate de catre producator, in functie de capcana aleasa. 

  • Inainte de utilizarea unei capcane, asigurati-va ca intelegeti si respectati prevederile legale ce reglementeaza capturarea animalelor (ratoni) utilizand capcane; 
  • Inainte de amplasarea capcanei, indepartati potentialele surse de hrana si sigilati containerele de gunoi, pentru ca ratonii sa prezinte un interes sporit fata de momeala respectiva; 

Monitorizarea capcanei

monitorizare capcana ratoni

Dupa pozitionarea capcanei, este important sa fie monitorizata cu atentie, pentru a putea observa ratonul, de indata ce a fost capturat. Capturarea unui raton este un proces ce poate dura cateva minute sau cateva zile, insa, odata ce au fost prinsi in capcana, ratonii pot deveni rapid agitati, de aceea trebuie eliberati cat mai repede cu putinta. Niciodata nu se va lasa un raton capturat o perioada indelungata de timp. 

Ratoni – Capturare

capturare ratoni

Dupa ce ratonul a fost capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, fiind indicat ca aceasta sa fie tinuta la o distanta mai mare de corp.  Totodata, pentru a-l mentine calm, este indicata acoperirea capcanei cu o patura. Relocarea ulterioara a ratonului se va face la o anumita distanta, conform prevederilor legale in vigoare.

Utilizarea repelentilor

Pentru a tine ratonii la distanta de proprietate, se recomanda utilizarea produselor cu actiune repelenta. Astfel, dupa identificarea zonelor in care acestia au produs pagube si determinarea obiceiurilor pe care le au in curte, se recomanda utilizarea unui repelent adecvat cerintelor dumneavoastra.

repelenti ratoni

Pe langa aplicarea periodica a repelentilor, sunt foarte importante si anumite masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu ii atraga in mod special. Respectiv, se recomada indepartarea surselor de hrana/apa, repararea gardurilor/portilor (astfel incat sa nu aiba o cale de acces), spalarea cosurilor de gunoi, inchiderea ferestrelor, strangerea gunoiului etc. 

In functie de produs, repelentii pot fi lichizi, sub forma de granule sau pulbere. Acestia se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului. 

PRODUSE RECOMANDATE:

Se pot regasi sub forma de pulbere, granule sau pot fi lichizi. Acestia au in componenta lor anumite substante iritante pentru ratoni, ce au rolul de a-i indeparta din perimetrul ce se doreste protejat.

In concluzie, in functie de situatie, atunci cand se opteaza pentru indepartarea/alungarea ratonilor, este indicat sa fie alese metodele optime (capcane, repelenti), in conformitate cu prevederile legale, fara a-i vatama.