Scapa de sconcsi – capcane si metode

Sconcsii sunt mamifere omnivore de dimensiune medie, originari si raspanditi in America de Nord, Centrala si de Sud. Au o blana deasa, neagra, cu doua linii albe pe partea dorsala. Se remarca mai ales prin lichidul cu un miros neplacut pe care il emana prin glandele specializate pentru aparare. Nu sunt intalniti in tara noastra, insa in America, sconcsii care traiesc in medii antropizate patrund deseori in locuinte in cautarea hranei. Astfel, cand ne referim la sconcsi, se impun in primul rand masuri pentru a-i mentine la distanta, dar exista si capcane pentru capturarea si eliberarea lor in siguranta. 

Semnele prezentei sconcsilor

Pentru a putea alege metoda optima de indepartare a sconcsilor, se recomanda identificarea zonelor pe care acestia le frecventeaza si a tipului de daune pe care le produc. Printre pagubele pe care le le pot aduce sconcsii unei anumite proprietati amintim: 

  • Saparea in gazon dupa larve si insecte, lasand astfel gauri mici in acesta;
  • Imprastierea gunoiului; 
  • Consumarea a diverse fructe;
  • Adapostirea sub veranda/in magazie;
  • Atacarea adapostului pasarilor;

Printre masurile ce se pot aplica, amintim: 

  • Greblarea frunzelor sau a ierbii care ar putea contine seminte sau alte tipuri de hrana;
  • Sigilarea cailor de acces catre magazii, hambare si adaposturile de pasari;
  • Identificarea, apoi umplerea cu pietris a vizuinelor abandonate de pe proprietatea/curtea respectiva. 
  • Depozitarea gunoiului si inchiderea ermetica a containerelor.
  • Indepartarea din spatiul respectiv a gramezilor de lemne/gunoaie sau alte resturi vegetale pe care sconcsii le pot utiliza sa se adposteasca.  

Astfel, dupa ce ati observat obicieiurile sconcsilor in zona respectiva, zonele in care au provocat pagube, se recomanda alegerea metodei adecvate, in functie de situatie. Pentru ca indepartarea acestora sa aiba un grad de eficienta ridicat, cel mai indicat este sa fie utilizate metode multiple (repelenti, capcane). Alegerea metodei adecvate este influentata si de numarul populatiei de sconcsi din perimetrul respectiv. 

Utilizarea capcanelor pentru sconcsi

Intrucat se cunoaste faptul ca sconcsii emana un lichid cu un miros extrem de neplacut prin glandele specializate pentru aparare, exista o anumita reticenta in alegerea acestei metode pentru indepartarea unui sconcs ce si-a gasit adapostul pe o proprietate. Totusi, reprezinta una dintre cele mai bune metode de indepartare a acestora. Pentru a evita acest inconvenient, se pot intreprinde o serie de masuri, respectiv:

  • Utilizarea unui prosop/cearceaf de dimensiuni mai mari in dreptul corpului, pentru a va putea proteja in momentul in care va veti apropia de capcana;
  • Dupa capturarea sconcsului, este indicat sa va apropiati incet, in liniste, pentru a evita sa il speriati. Totodata, de indata ce ati ajuns la capcana, se recomanda ca cearceaful/prosopul sa fie pus peste aceasta, intrucat, daca nu isi pot vedea tinta, sconcsii nu sunt atat de predispusi sa atace. 

PRODUSE RECOMANDATE:

Sunt special proiectate pentru capturarea sconcsilor, fara a-i rani, fiind de asemenea, reutilizabile. Acestea asigura capturi rapide, sigure, care vizeaza dimensiunea specifica a animalelor, apoi eliberarea acestora in siguranta.

Pentru o capturare eficienta, capcanele se vor amplasa in locurile in care sconcsii isi desfasoara cel mai mult activitatea sau unde sunt prezente cele mai multe pagube. In general, acestia se adapostesc sub diverse structuri, in scorburile arborilor, in vizuini etc. In cazul in care ati identificat vizuina unui sconcs, se recomanda amplasarea capcanei la o distanta de 5 – 10 metri fata de intrare, pe o suprafata dreapta, plana.

Totodata, se vor utiliza si momeli in interiorul capcanei. Sconcsii sunt atrasi de mancarurile cu un continut ridicat de ulei, pe baza de carne, precum pestele sau puiul. Astfel, ca si momeli se recomanda utilizarea tonului/sardinelor in conserva, baccon prajit, bezele, paine acoperita cu unt de arahide etc. Pe langa alegerea unei momeli adecvate, un aspect important il reprezinta si pozitionarea acesteia in capcana, pentru o capturare eficienta. 

Amplasarea corecta a momeli asigura:

capcana sconcsi
  • atragerea completa a sconcsului in capcana – atat corpul cat si coada;
  • declansarea rapida a capcanei in momentul patrunderii animalului;
  • se va amplasa in concordanta cu tipul capcanei (1 intrare sau 2 intrari);

In cazul capcanei cu o singura intrare, momeala se va amplasa catre capatul acesteia, chiar in spatele declansatorului, cat mai departe de peretii acesteia, pentru a impiedica ca sconcsii sa ajunga la ea din exterior.

In cazul capcanelor cu doua intrari, momeala este indicat sa fie amplasata cat mai aproape de mijlocul (centrul) acesteia (pe cat posibil). De exemplu, aceasta poate fi pusa in pamant, chiar sub declansator sau se poate agata de partea superioara a capcanei. 

In plus: 

  • Sconcsii pot rasturna capcana in incercarea de a ajunge la momeala, de aceea, este indicata plasarea unei greutati sau a unei caramizi deasupra ei.
  • Sezonul de inmultire al sconcsilor este primavara, de aceea, se recomanda utilizarea capcanelor inainte de inceperea acestuia, respectiv inainte ca numarul sconcsilor dintr-un perimetru sa creasca, iar indepartarea sa devina mult mai dificila. 

Amplasarea capcanei pentru sconcsi 

amplasare capcana sconcsi

Sconcsii sunt animale nocturne, de aceea, se recomanda amplasarea capcanei la amurg sau seara. Daca in dimineata urmatoare capcana este goala, se recomanda ca pe parcursul zilei aceasta sa fie inchisa (pentru a evita capturarea altor animale), iar amplasarea acestia sa fie facuta din nou, seara. Respectati intotdeauna instructiunile specifice capcanei alese. 

Monitorizarea capcanei

Dupa capturarea sconcsului, daca acesta este neglijat in interiorul capcanei, poate deveni rapid agitat/speriat, iar lipsa apei si a hranei ii pot afecta sanatatea. De aceea, este esentiala monitorizarea capcanei pana in momentul capturarii sconcsului. Niciodata nu se va lasa un sconcs capturat o perioada indelungata de timp. 

Sconcsi – Capturare

capturare sconcsi

Dupa ce sconcsul a fost capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, pentru a va proteja de contactul direct cu acesta. Totodata, este indicat ca apropierea fata de capcana sa se realizeze incet, fara miscari bruste, fiind recomandat ca in fata corpului (de la umeri pana la picioare) sa aveti o patura/cearceaf (pentru a va proteja, intrucat sconcsii emit un lichid cu miros neplacut, atunci cand se simt atacati). Ulterior, patura respectiva se va aseza usor peste capcana. Este recomandat ca manipularea capcanei sa se realizeze cu multa grija, iar aceasta sa fie mentinuta la acelasi nivel, stabila. Mutarea sconcsilor capturati in alta zona se va face conform prevederilor legale in vigoare. 

PRODUSE RECOMANDATE:

Utilizarea repelentilor pentru sconcsi

Pentru a tine sconcsii la distanta de proprietate, se recomanda utilizarea produselor cu actiune repelenta. Astfel, dupa identificarea zonelor in care acestia au produs pagube si determinarea obiceiurilor pe care le au in curte, se recomanda utilizarea unui repelent adecvat cerintelor dumneavoastra.

Pe langa aplicarea periodica a repelentilor, sunt foarte importante si anumite masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu reprezinte un mediu propice pentru sconcsi si sa nu ii atraga in mod special. Respectiv, se vor grebla fructele/semintele cazute, gunoiul va fi depozitat in containere sigilate, se va limita accesul in hambare, catre adaposturile de gaini etc.

In functie de produs, repelentii se pot prezenta sub diverse formulari. Acestia se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului. 

PRODUSE RECOMANDATE:

Se pot regasi sub forma de pulbere, granule sau pot fi lichizi. Acestia au in componenta lor anumite substante iritante pentru sconcsi, ce au rolul de a-i indeparta din perimetrul ce se doreste protejat.

In concluzie, in functie de situatie, atunci cand se opteaza pentru indepartarea/alungarea sconcsilor, este indicat sa fie alese metodele optime (capcane, repelenti), fara a-i vatama sau a le produce vreun rau.