Scapa de serpi

serpi-repelenti

Serpii sunt reptile carnivore, cu corpul alungit, lipsit de membre, ce fac parte din subordinul Serpentes. Pana in prezent, s-au identificat peste 20 de familii de serpi. Acestea cuprind aproximativ 500 de genuri si 3400 de specii. Dimensiunea lor poate varia de la foarte mici (10 centimetri), pana la foarte mari (9 metri) si pot fi veninosi sau neveninosi. Serpii sunt raspanditi in majoritatea zonelor cu climat bland de pe glob. La noi in tara sunt prezente 10 specii de serpi, dintre care Vipera berus (vipera comuna), Vipera ammodytes (vipera cu corn) si Vipera ursinii (vipera de stepa) sunt veninoase.

Semnele infestarii cu serpi sunt:

  • pielea lasata de acestia in urma procesului de naparlire;
  • gasirea cuiburilor cu oua;
  • observarea de materii fecale – resturile acestora sunt de obicei lichide si de culoare alba.

Serpii se adapostesc in locuri ascunse, ferite de frig cum ar fi: magazii, gramezi de lemne sau de roci, cutii, iazuri, zone cu vegetatie inalta.

Serpi – Metode de preventie

Cele mai eficiente metode de preventie sunt: tunderea periodica a gazonului si a tufisurilor, combaterea vegetatiei nedorite, eliberarea terenului de materiale depozitate, gramezi de lemn/pietre, in care serpii se pot adaposti usor si mai ales, sigilarea fisurilor din peretii cladirilor ce pot reprezenta cai de acces ale reptilelor in interiorul locuintei. 

Serpi – Metode de combatere

In cazul serpilor, se recomanda utilizarea capcanelor adezive sau a repelentilor.

Este indicata amplasarea capcanelor adezive in statii de intoxicare speciale pentru reptile. Acestea au rolul de a le proteja de conditiile de mediu din exterior (praf, umditate). Insa, au rolul si de a evita prinderea animalelor de companie in adeziv. Se pot amplasa atat in interior, cat si in exterior, langa peretii cladirilor, pe traseul serpilor pentru a avea o eficienta mai mare.

capcana-adeziva-serpi

Capcane adezive recomandate:

Acestea sunt placi din carton sau plastic acoperite cu un adeziv ce captureaza reptilele ce trec pe suprafata lor.

Statii de intoxicare recomandate:

Statiile de intoxicare au rolul de a le proteja mai mult timp capcanele de factorii externi. 

Repelentii se utilizeaza stict pentru exterior, formand o bariera de jur imprejurul zonei ce trebuie protejata. Aceasta bariera trebuie sa aiba între 15 și 20 cm latime. In cazul in care exista deja reptile in zona respectiva, va fi necesar sa lasati o deschidere de circa 2 metri pentru a permite serpilor sa paraseasca aria. Dupa o saptamana, puteti inchide tot perimetrul, urmand sa reluati periodic procesul la 8-10 zile sau dupa fiecare ploaie.

Repelenti recomandati:

Sunt produse sub forma granulara ce au in componenta esente aromatice cu miros neplacut pentru reptile, ce le face sa se indeparteze de zona tratata.

!!!Daca este vorba de lacuri, iazuri sau mlastini, atunci granulele trebuie imprastiate la o distanta de 1-2 metri fata de acestea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *