Publicat pe: 18/02/2014 Modificat pe: 15 mai 2024

Scapa de soareci, solutii, otrava si capcane

scapa-de-soareci

Atat in interior, cat si in exterior o solutie foarte usor de aplicat este folosirea capcanelor contra soareci. Capcanele pentru soareci se amplaseaza, de regula, pe traseul lor. Iar pentru a-i atrage cat mai rapid se foloseste aditional, daca nu sunt inclusi, atractantii alimentari cu diverse arome. Acestea se pot aseza in locuri ferite, langa pereti sau in colturi, dupa mobilier.

Capcane adezive contra soareci

Sunt confectionate din carton sau plastic, pe care este atasat un adeziv care are in compozitie si un atractant sau care se foloseste impreuna cu un atractant, cu scopul de a ademeni soareci. Capcanele cu adeziv se pot monta foarte rapid si nu necesita armare. Acestea sunt de unica folosinta – dupa capturarea soarecilor trebuie aruncate. Nu se recomanda amplasarea lor in spatii cu praf sau umiditate ridicata, deoarece se pot deteriora usor.

Capcanele adezive se pot amplasa si in statii de carton sau de plastic, pentru a le proteja mai mult timp de factorii externi si a ingreuna evadarea rozatoarelor.

Capcane mecanice autoblocante

Acestea blocheaza soarecii in interior, insa nu ii omoara pe loc. Sunt recomandate in spatiile in care gradul de infestare este unul mare, deoarece pot captura mai multi soareci odata. Nu necesita verificare sau armare constanta, periodic, se elimina soarecii prinsi in interior. Se folosesc impreuna cu o momeala (atractant special), iar in interiorul lor se pot amplasa si placi cu adeziv, pentru o eliminare mai usoara a daunatorilor. Rozatoarele pot fi eliminate in exterior sau mai departe de zona dupa capturare insa, acestea pot reveni.
Asemenea capcanelor mecanice, acestea se pot reutiliza dupa ce sunt spalate si dezinfectate.

Capcanele mecanice contra soareci 

O ala varianta de capcane ce se pot folosi pentru combaterea soarecilor sunt capcanele mecanice. Acestea ucid soarecii rapid prin sufocare sau declansarea unei ghilotini. Odata ce un soarece este prins, capcana poate fi resetata si utilizata din nou. Pot fi utilizate de mai multe ori, oferind o solutie mai rentabila pe termen lung. 

Mentinerea capcanelor mecanice curate si igienizate este esentiala pentru a le mentine atractive pentru soareci si a optimiza eficienta controlului rozatoarelor. O practica recomandata este fierberea in apa a capcanelor dupa utilizare.

Capcane electrice contra soareci

Sunt utilizate exclusiv in interior, pentru combaterea rozatoarelor nedorite. Principiul de functionare a acestor capcane consta in capturarea soarecilor ce sunt ademeniti in capcana (cu ajutorul unui atractant) si uciderea acestora instant, prin electrocutare. Principalul avantaj al acestor capcane este posibilitatea de refolosire (dupa o curatare corespunzatoare), dar si semnalizarea imediata a capturarii unui soarece.

Capcane si statiile de intoxicare inteligente – monitorizare distanta

Pentru o monitorizare mai usoara a daunatorilor prinsi, impreuna cu capcanele mecanice se pot utiliza emitatoare ce semnaleaza capturarea rozatoarelor. Dispozitivul se ataseaza la capcana si emite un semnal sonor atunci cand este activat. Cand in capcana este prins un soarece, acesta emite 3 semnale acustice, la intervale de 30 de secunde. Frecventa dispozitivului permite receptionarea sunetului pe o arie extinsa. Astfel, nu mai este necesara verificarea constanta a capcanelor, insa se recomanda inlaturarea cat mai rapida a soarecelui capturat.

Una dintre cele mai recente inovatii este utilizarea statiilor si capcanelor IQ. Tehnologia Bluetooth permite acum utilizatorilor sa monitorizeze activitatea rozatoarelor in timp real. Capcanele si statiile Bluetooth trimit semnale catre telefoanele utilizatorilor, oferindu-le alerte instantanee atunci cand captureaza rozatoarelor sau se detecteaza activitate neobisnuita.

Impreuna cu capcanele, se folosesc momeli (sub de atractanti profesionali), ce au rolul de a atrage rozatoarele in cursa. 

Atractanti pentru prinderea soarecilor

Atractantii joaca un rol crucial in prinderea rozatoarelor cu ajutorul capcanelor sau statiilor de intoxicare. Asemenea unor momeli irezistibile, acestia atrag soarecii spre capcane, sporind semnificativ sansele de capturare si eliminare. Acestia se pot folose pentru statiile de intoxicare, capcane, chiar si pe raticide pentru a le face cat mai atractive pentru rozatoare.

In plus, in spatiile lipsite de surse de apa, se poate avea in vedere utilizarea atractantilor sub forma lichida, pentru a ademeni mai usor soarecii.


Folosirea unor atractanti va creste semnificativ sansele de a captura rozatoarele, indiferent de tipul de capcana folosit! Se pot utiliza pe capcanele adezive, in interiorul celor mecanice si chiar in cele electronice.

Alegerea atractantului potrivit depinde de specia de soareci, de zona de utilizare si de tipul de capcana sau statie de intoxicare utilizata.

Raticidele denumite si rodenticide sau otrava anti soareci

Raticidele contin in formularea lor o substanta activa daunatoare pentru rozatoare si un atractant special (cu rol de momeala). Acestea actioneaza prin ingestie. Rozatoarele se hranesc cu momeala raticida, iar substanta activa otraveste rozataoarele. In general, soarecii mor dupa 2-8 zile de la ingerarea otravii. Totusi, eficacitatea difera in functie de cantitatea de raticid consumata, concentratia substantei active si dimensiunea animalului. Raticidele se prezinta sub forma de plicuri cu pasta, peleti, cuburi cerate, grausor etc. 

Cum se folosesc raticidele contra soareci?

Raticidele  se amplaseaza folosind manusi de protectie, deoarece rozatoarele pot simti mirosul uman si astfel, nu o sa consume momeala. Statiile se vor verifica la un interval de 2-3 saptamani, iar in functie de cantitatea de momeala consumata, se va suplimenta doza de raticid amplasata in statii daca este nevoie. Pentru eficienta tratamentului, se recomanda ca intr-o statie de intoxicare sa existe doua formulari diferite de momeala, in functie de preferintele soarecilor. Este important ca doza  se de raticid sa fie intre 60 – 200 g / statie de intoxicare si oricand este nevoie, sa se completeze cu raticid proaspat.

La exterior se recomanda raticidele sub forma de cuburi cerate sau peleti deoarece au in compozitia lor ceara, facandu-le astfel mai rezistente la factorii de mediu.

Nu este recomandata utilizarea raticidelor in interiorul locuintei, deoarece rozatoarele nu mor decat dupa cateva zile. In acest caz, daca eliminarea soarecilor nu se face in conditii controlate, lesurile acestora pot emana mirosuri neplacute si pot reprezinta surse de infectie.

Spuma raticida pentru combaterea soarecilor

Spuma raticida este un produs ce poate fi utilizat exclusiv de catre operatorii pest control, pentru combaterea soarecilor la interior, acolo unde gradul de infestare este ridicat. Datorita formularii sale, spuma raticida este transportata de catre rozatoarele ce vin in contact cu aceasta, reusind sa combata soarecii la nivel de cuib.

Statiile de intoxicare pentru combaterea soarecilor

In exteriorul locuintei, se recomanda amplasarea de statii de intoxicare (cu raticide), de jur-imprejurul ariei de interes, formand astfel o bariera impotriva soarecilor. In acest fel, cei care se apropie de locuinta in cautare de hrana si adapost, vor fi atrasi de momeala cu raticid amplasata in statiile de intoxicare si se vor intoarce in cuiburile lor.
Statiile de intoxicare au rolul de a proteja momeala raticida de factorii exteriori si impiedica contactul vietuitoarelor nevizate cu substantele periculoase. Acestea nu inlocuiesc capcanele pentru soareci si nu ii blocheaza in interiorul recipientului. Pot fi confectionate din materiale precum plastic, carton, in functie de spatiul pentru care sunt destinate.

Repelenti si produse de etansare contra soareci

Produsele pentru etansare se pot gasi sub forma de pasta, metalice, plastic sau cauciuc rezistent.

Repelentii din cauciuc cu infiltratii metalice pentru etansare contra soareci sunt materiale concepute pentru a bloca accesul soarecilor si a altor rozatoare in cladiri si structuri. Este important sa instalati produsele rezistente pentru etansare corect pentru a va asigura ca sunt eficiente. Asigurati-va ca materialul este intins corect si ca nu exista gauri sau spatii prin care soarecii ar putea patrunde.

Pasta repelenta pentru combaterea daunatorilor si etansare (inofensiva pentru animale), este destinata combaterii rozatoarelor si altor daunatori. Prin etansarea zonelor de acces, cum ar fi fisuri, rosturi sau gauri, rozatoarele sau daunatorii nu vor mai avea acces, prevenind astfel patrunderea daunatorilor in zonele care contin potentiale surse de hrana.

Se pot sigila fisurile, orificiile, rosturile, imbinarile cu diametrul de cel putin 5 mm, aplicand un strat cu grosimea de 10 mm. Dupa aceea, pasta se poate netezi cu o spatula. 


Sigilarea fisurilor/orificiilor prin care soarecii pot avea acces in incinta se poate face si cu ajutorul buretilor/panzelor din sarma de cupru. Daca, totusi, dimensiunea cailor de acces este mai mare, acestea se pot bloca utilizand plasa de sarma.

La toate tratamentele de deratizare se recomanda folosirea manusilor de protectie. Manusile nu se folosesc doar pentru protectie impotiva substantelor cu potential nociv. Rozatoarele au un simt olfactiv puternic si pot detecta mirosul uman. Manusile reduc transferul acestui miros, crescand eficienta capcanelor si raticidelor. Manusile actioneaza ca o bariera intre piele si produsele de deratizare, protejand importiva iritatiilor dar si pentru a nu transmite mirosul uman.

Etichetarea statiilor de intoxicare este importanta in vederea mentinerii evidentei acestora si avertizarii in legatura cu substanta raticida utiizata. 

Cum scap de mirosul neplacut cauzat de soareci?

Primul pas este sa gasiti sursa mirosului. Soarecii morti, fecalele si urina pot provoca mirosuri puternice. Odata ce ati gasit sursa mirosului, este important sa curatati bine zona. Folositi un dezinfectant adecvat si apa calda pentru a indeparta orice resturi sau urme de urina.

La interior, pentru indepartarea mirosului specific al rozatoarelor resimtit in zonele infestate, se pot utiliza dezinfectanti ce elimina mirosurile neplacute. Se regasesc sub forma lichida, de pulbere sau aerosoli, in functie de tipul si dimensiunea spatiului tratat.

Cum prevenim infestarea cu soareci?

Pentru a preveni o posibila infestatie de rozatoare, puteti avea in vedere folosirea produselor de etansare pentru usi, porti, geamuri etc.

O alta varianta pentru alungarea soarecilor sunt aparatele cu ultrasunete. Aparatele cu ultrasunete contra soarecilor sunt dispozitive electronice care emit unde sonore de inalta frecventa care sunt menite sa deranjeze si sa alunge soarecii si alti rozatoare. Sunetele emise sunt puternice si neplacute pentru soareci, dar nu pot fi auzite de oameni sau de animalele de companie. Se amplaseaza, in general, in spatiile extinse, frecvent circulate. De asemenea, pentru a impiedica accesul rozatoarelor in interiorul incintelor, orificiile si caile de acces ale acestora se pot sigila folosind materiale speciale.

Informatii generale despre soareci

Soarecii pot fi o problema majora in case, provocand daune materiale si contaminand alimentele. Desi exista o varietate de metode disponibile pentru a scapa de soareci, o abordare integrata a managementului daunatorilor (IPM) este cea mai eficienta pe termen lung. 
Aceasta abordare se concentreaza pe prevenirea infestarilor, monitorizarea populatiilor de soareci si utilizarea pesticidelor doar atunci cand este necesar. Principalii pasi in combaterea soarecilor sunt:

  • Preventia (eliminarea surselor de hrana, adapost si utilizarea de repelenti);
  • Combarerea ativa (capcane);
  • Monitorizarea infestarii (verificarea periodica a posibilelor semne de infestare: exremente, orificii noi, miros neplacut etc);

Soareci – Ce sunt si ce probleme pot cauza?

Soarecii sunt mamifere rozatoare de talie mica, cu o larga raspandire globala. Acestia pot deveni o problema semnificativa in gospodarii deoarece patrund in interiorul caselor/depozitelor in cautarea hranei si adapostului. 

Specia predominanta in Romania este soarecele de casa (Mus musculus), uneori fiind intalnit si soarecele de camp (Microtus arvalis).

Acestia sunt atrasi in mod special de bucatarii si spatiile de depozitare a alimentelor. Pe langa pagubele provocate alimentelor, pardoselilor sau peretilor, soarecii pot fi purtatori de boli si paraziti, precum puricii si capusele, reprezentand un risc semnificativ pentru sanatate.

Care sunt semnele infestarii cu soareci?

Primul indiciu al prezentei soarecilor in locuinta este reprezentat de excrementele acestora.

Acestea se gasesc adesea in apropierea surselor de hrana (pachete/cutii cu alimente), in sertare sau dulapuri, sub chiuvete, in zone ascunse si intunecate. De obicei, concentratia de excremente este mai mare in locurile unde soarecii isi construiesc cuiburi sau zonele in care se hranesc. De aceea, inspectarea zonelor reprezinta primul pas al strategiei integrate de combatere. Alte semne ale infestarii sunt orificiile noi sau mirosul neplacut.
O deratizare eficienta consta, in primul rand, in alegerea tratametului corespunzator in functie de spatiul infestat dar si in combinarea mai multor produse/metode de combatere. In plus, este importanta eliminarea factorilor ce pot atrage soarecii sau pot ingreuna combaterea lor si sigilarea cailor de acces ale rozatoarelor in incinte.

In concluzie, o deratizare eficienta consta, in primul rand, in alegerea tratametului corespunzator in functie de spatiul infestat dar si in combinarea mai multor produse/metode de combatere. In plus, este importanta eliminarea factorilor ce pot atrage soarecii sau pot ingreuna combaterea lor si sigilarea cailor de acces ale rozatoarelor in incinte.