Scapa de sobolani, solutii, otrava si capcane

sobolani-solutii-otrava

Sobolanii sunt mamifere rozatoare de dimensiune medie, ce fac parte din genul Rattus, avand o vasta raspandire pe glob. In tara noastra, cele mai intalnite specii de sobolani (ca daunatori ai gospodariilor) sunt Rattus rattus (sobolanul negru) si Rattus norvegicus (sobolanul gri). Acestia se diferentiaza de soareci prin volumul mai mare al corpului, botul alungit si coada mai lunga. 

Sobolanii pot fi depistati atat in interiorul locuintei, cat si in exterior (in gradina, terase etc.). Prezenta lor este cel mai des semnalata in bucatarie, in spatiile cu alimente sau in locurile de depozitare a deseurilor. Pot provoca pagube alimentelor, mobilierului, pardoselilor/peretilor (in incercarea de a patrunde in locuinta). In plus, acestia pot fi purtatorii unor boli si paraziti (purecii, capusele).

Semnele unei infestari cu sobolani

Unul dintre semnele prezentei sobolanilor in locuinta poate fi excrementele acestora. De cele mai multe ori, acestea se gasesc in locuri ascunse (dupa dulapuri, dupa cuptor, sub chiuvete). In plus, se pot observa pe podea, de-a lungul traseelor rozatoarelor. Uneori, acolo unde sunt prezenti sobolani, in timpul noptii, se pot auzi sunetele provocate de acestia in pereti sau sub podea. Ambalajele si pachetele de mancare deteriorate, tevile sau mobilierul ros si uneori, cuiburi facute din resturi de hartie sau lemn, reprezinta semne clare ale prezentei rozatoarelor in casa. 

Metodele de combatere a sobolanilor la interior

La interior, cea mai indicata solutie este folosirea capcanelor pentru capturarea sobolanilor si eliminarea acestora. Nu este recomandata utilizarea raticidelor in interiorul locuintei, deoarece rozatoarele nu mor decat dupa cateva zile. In acest caz, daca eliminarea sobolanilor nu se face in conditii controlate, lesurile acestora pot emana mirosuri neplacute si pot reprezinta surse de infectie.

Capcanele se amplaseaza, de regula, pe traseul lor, pentru a-i atrage cat mai rapid. Acestea se pot aseza in locuri ferite, langa pereti sau in colturi, dupa mobilier. 

Impreuna cu capcanele, se folosesc momeli (sub forma de bucati de alimente sau atractanti profesionali), ce au rolul de a atrage rozatoarele in cursa. Ca momeli alimentare, cel mai utilizat este untul de arahide, dar sunt eficiente si alte alimente cu aroma puternica (ciocolata, carnea afumata, branza sau jeleurile). Totusi, daca sobolanii dispun de alte surse de hrana, se impune folosirea atractantilor profesionali, pentru a eficientiza prinderea lor. In plus, in spatiile lipsite de surse de apa, se poate avea in vedere utilizarea atractantilor sub forma lichida, pentru a ademeni mai usor sobolanii.

Tipuri de capcane pentru sobolani

  • Capcanele cu adeziv

Sunt confectionate din carton sau plastic, pe care este atasat un adeziv ce are in compozitie si un atractant, cu scopul de a ademeni sobolanii in cursa. Capcanele cu adeziv se pot monta foarte rapid si nu necesita armare. Acestea sunt de unica folosinta – dupa capturarea sobolanilor, vor trebui aruncate. Nu se recomanda amplasarea lor in spatii cu praf sau umiditate ridicata, deoarece se pot deteriora usor. De asemenea, temperaturile foarte scazute sau foarte ridicate pot afecta textura adezivului, diminuandu-i eficienta.

Pentru eficientizarea deratizarii, in cazul sobolanilor, se recomanda amplasarea placilor adezive in interiorul unor statii de intoxicare, diminuand astfel sansele ca daunatorul sa se zbata si sa scape.

CAPCANE ADEZIVE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE SOBOLANI:

Capcanele adezive sunt placi acoperite cu un strat de lipici, ce au rolul de a captura sobolanii de pe o anumita suprafata. Se utilizeaza impreuna cu un atractant special pentru rozatoare, pentru a ademeni sobolanii, ce vor ramane prinsi in adezivul respectiv. Dimensiunea lor poate diferi, unele pot captura mai multi sobolani in acelasi timp. Capcanele se inlatura impreuna cu rozatoarele capturate in adeziv.

  • Capcanele mecanice

Acestea ucid instant sobolanii, in momentul in care ei declanseaza clapeta si dezarmeaza capcana. Se folosesc impreuna cu momeli (alimente sau atractanti speciali), care sa atraga rozatoarele in cursa. Dupa ce sunt armate, capcanele mecanice trebuie amplasate in locuri ascunse. Astfel vor fi ferite de accesul copiilor sau animalelor de companie. In cazul in care o capcana se dezarmeaza intamplator, va trebui armata la loc. De aceea, este necesara o verificare constanta. Dupa capturarea daunatorilor, capcanele mecanice pot fi reutilizate. Totusi, inainte de reutilizare este ideal ca acestea sa fie spalate cu apa fierbinte. Astfel se va indeparta mirosul rozatoarelor capturate, ce ar putea scadea eficienta capcanei. Dezinfectarea lor este, de asemenea, importanta, pentru a nu propaga patogenii de la un sobolan la altul si implicit, in mediu.

CAPCANE MECANICE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE SOBOLANI:

Pentru o monitorizare mai usoara a daunatorilor prinsi, impreuna cu capcanele mecanice se pot utiliza emitatoare ce semnaleaza capturarea rozatoarelor. Dispozitivul se ataseaza la capcana si emite un semnal sonor atunci cand este activat. Cand in capcana este prins un sobolan, acesta emite 3 semnale acustice, la intervale de 30 de secunde. Frecventa dispozitivului permite receptionarea sunetului pe o arie extinsa. Astfel, nu mai este necesara verificarea constanta a capcanelor, insa se recomanda inlaturarea cat mai rapida a sobolanului capturat.

EMITATOARE RECOMANDATE:

Emitatoarele sunt dispozitive electrice special concepute pentru a facilita combaterea rozatoarelor la interior, in cazul utilizarii capcanelor mecanice. Prin monitorizarea si semnalarea fiecarui daunator capturat, verficarea constanta a capcanelor nu este necerasa. De aceea, sunt destinate in special in spatii precum: cladiri de birouri, supermarket-uri, in zone dificil de accesat si inguste cum ar fi tavanele, plafoanele suspendate etc.

  • Capcanele autoblocante

Sunt curse din metal, ce blocheaza sobolanii in interior, insa nu ii omoara pe loc. Necesita verificare constanta si armare dupa fiecare daunator prins. Se folosesc impreuna cu o momeala (atractant special sau bucati de alimente). Asemeni capcanelor mecanice, acestea se pot reutiliza dupa ce sunt spalate si dezinfectate. 

Capcanele mecanice sunt capcane reutilizabile, care, spre deosebire de cele autoblocante, ucid instant sobolanii. Acestea actioneaza in momentul in care rozatoarele declanseaza clapeta si dezarmeaza capcana. Pot fi confectionate din plastic sau lemn. In general se pot folosesc cu atractanti sub forma solida sau lichida.

CAPCANE AUTOBLOCANTE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE SOBOLANI:

Capcanele autoblocante sunt custi metalice, ce captureaza sobolanii, fara a-i ucide. De regula, in interiorul capcanei se amplaseaza un atractant alimentar, pentru a ademeni rozatoarele. Odata patrunsi in cusca, sobolanii raman blocati in interior, datorita mecanismului ce nu permite si iesirea acestora. Capcanele autoblocante pot captura mai multi sobolani, ce pot fi eliberati ulterior, in afara gospodariei.

  • Capcanele electrice

Confectionate din plastic si metal, capturaza sobolanii si ii omoara prin emiterea unor socuri de curent electric de voltaj inalt. Se amplaseaza strict in interior, in spatiile lipsite de umiditate si de praf. Se pot folosi impreuna cu atractani profesionali sau alimentari (unt de arahide, crema de alune). Functioneaza pe baza de baterii, iar cu un singur set (4 baterii) poate elimina pana la 50 de sobolani.

Capcana electrica prezinta un senzor ce detecteaza prezenta daunatorului si emite un curent electric de inalta tensiune atunci cand acesta ia contact cu placutele metalice. Este necesar ca sobolanul sa atinga ambele placute pentru a fi electrocutat, descarcarea curentului electric emis, facandu-se prin daunator, de la o placuta la alta. In functie de tipul capcanei, efectuarea unei capturi este marcata printr-un semnal luminos verde sau o notificare trimisa pe dispozitivul conectat (smartphone/tableta). Capcana se poate refolosi dupa inlaturarea daunatorului si o curatare atenta. Se vor curata, mai ales, placutele metalice, pentru a asigura conductivitatea electrica a acestora.

CAPCANE ELECTRICE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE SOBOLANI:

Sunt utilizate exclusiv in interior, pentru combaterea rozatoarelor nedorite. Principiul de functionare a acestor capcane consta in capturarea sobolanilor ce sunt ademeniti in capcana (cu ajutorul unui atractant) si uciderea acestora instant, prin electrocutare. Principalul avantaj al acestor capcane este posibilitatea de refolosire (dupa o curatare corespunzatoare), dar si semnalizarea imediata a capturarii unui sobolan.

ATRACTANTI RECOMANDATI:

Atractantii sunt produse special concepute pentru a ademeni sobolanii in capcana, daca acestia se afla in raza lor de atractie. Atractantii se pot regasi sub forma de gel, lichida, solida, spray etc. Pot fi utilizati impreuna cu toate tipurile de capcane, precum cele adezive, mecanice, autoblocante, electrice etc. atat la interior, cat si la exterior.

  • Spuma adeziva raticida

Se utilizeaza strict de catre personalul autorizat, pentru combaterea sobolanilor din spatiile sensibile (fabrici, spitale etc.). Spuma se aplica acoperind orificiile de acces ale rozatoarelor in spatiul respectiv. Astfel, sobolanii vor lua contact cu spuma raticida. Spuma se va lipi de blana/labutele lor si pe care o vor transporta in cuib, eliminand astfel un efectiv mai mare a populatiei de rozatoare. Atunci cand sobolanii vor incerca sa se curete vor lua contact direct cu substanta raticida. 

SPUMA RATICIDA RECOMANDATA:

Spuma raticida este un produs ce poate fi utilizat exclusiv de catre operatorii pest control, pentru combaterea sobolanilor la interior, acolo unde gradul de infestare este ridicat. Datorita formularii sale, spuma raticida este transportata de catre rozatoarele ce vin in contact cu aceasta, reusind sa combata sobolanii la nivel de cuib.

La interior, pentru indepartarea mirosului specific al rozatoarelor resimtit in zonele infestate, se pot utiliza dezinfectanti ce elimina mirosurile neplacute. Se regasesc sub forma lichida, de pulbere sau aerosoli, in functie de tipul si dimensiunea spatiului tratat.

Metodele de combatere a sobolanilor la exterior

In exteriorul locuintei, se recomanda amplasarea de statii de intoxicare (cu raticide), de jur-imprejurul ariei de interes, formand astfel o bariera impotriva sobolanilor. In acest fel, cei care se apropie de locuinta in cautare de hrana si adapost, vor fi atrasi de momeala cu raticid amplasata in statiile de intoxicare si se vor intoarce in cuiburile lor. 

Statiile de intoxicare

Statiile de intoxicare sunt cutii special destinate pentru protejarea raticidelor sau a capcanelor de conditiile de mediu. In acelasi timp, acestea impiedica accesul animalelor nevizate la otrava respectiva sau sa ia contact cu capcanele amplasate. Acestea pot fi confectionate din plastic, din carton, metal sau plastic ondulat. Statiile de intoxicare din plastic ondulat pot fi deteriorate de alte animale, iar cele din carton nu sunt rezistente la umiditate. De aceea, sunt adesea utilizate impreuna cu capcane, iar, de regula, se amplaseaza in spatii acoperite, ferite de accesul animalelor. Se recomanda utilizarea statiilor de intxicare cu cheie, in cazul raticidelor, pentru securizarea otravii.

Pentru protectia impotriva sobolanilor, statiile de intoxicare se amplaseaza, in general, de jur-imprejurul locuintei (mai ales in zonele cailor de acces in interior, in locurile de depozitare a deseurilor sau acolo unde se observa galerii ale acestora in sol), la o distanta de aproximativ 10-15 metri intre ele.  

STATII DE INTOXICARE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE SOBOLANI:

Statiile de intoxicare au rolul de a proteja momeala raticida de factorii exteriori si impiedica contactul vietuitoarelor nevizate cu substantele periculoase. Acestea nu inlocuiesc capcanele pentru sobolani si nu ii blocheaza in interiorul recipientului. Pot fi confectionate din materiale precum plastic, carton, in functie de spatiul pentru care sunt destinate.

Etichetarea statiilor de intoxicare este importanta in vederea mentinerii evidentei acestora si avertizarii in legatura cu substanta raticida utiizata. 

Pentru o eficienta mai mare a deratizarii, in statiile de intoxicare (dar si pe capcanele mecanice), sunt recomandati atractanti profesionali sub forma de spray.

Raticidele

Raticidele sunt produse utilizate pentru controlul rozatoarelor nedorite. Contin in formularea lor o substanta activa otravitoare pentru rozatoare si un atractant special (cu rol de momeala). Acestea actioneaza prin ingestie, mai exact, soarecii se hranesc momeala raticida, iar substanta activa cu efect anticoagulant produce in corpul mamiferului o hemoragie generalizata. In general, sobolanii mor dupa 2-8 zile de la ingerarea otravii. Totusi, acest lucru difera in functie de cantitatea de raticid consumata, concentratia substantei active, dimensiunea animalului. 

Raticidele se prezinta sub forma de plicuri cu pasta, peleti, cuburi cerate, grausor, pulbere etc. Doza de raticid recomandata impotriva sobolanilor este de 60-150 g in fiecare statie. Acestea se amplaseaza folosind manusi de protectie, deoarece sobolanii pot simti mirosul mainilor si, astfel, se vor feri de momeala. Statiile se vor verifica la un interval de 2-3 saptamani, iar in functie de cantitatea de momeala consumata, se va suplimenta sau scadea doza de raticid amplasata in fiecare. Pentru eficienta tratamentului, se recomanda ca intr-o statie de intoxicare sa existe doua formulari diferite de momeala, in functie de preferintele rozatoarelor. 

RATICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE SOBOLANI:

Raticidele sunt produse biocide utilizate pentru combaterea sobolanilor. Acestea au la baza substante active (precum brodifacoum, bromadiolon, coumatetralyl etc.) si coformulanti cu rol de momeala. Raticidele actioneaza prin ingestie, avand efect anticoagulant. Astfel provoaca moartea rozatoarelor prin hemoragie. Moartea sobolanilor poate surveni in 2-8 zile, in functie de cantitatea de raticid ingerata, dimensiunea acestuia, tipul de substanta activa si concentratia acesteia.

MANUSI DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele de substantele periculoase din compozitia raticidelor. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.


Aparate cu ultrasunete 

Sunt aparate electrice concepute pentru indepartarea rozatoarelor si mentinerea acestora la distanta de zona respectiva. Principiul de functionare consta in emiterea unor unde sonore de frecvente diferite, cu scopul de a perturba sobolanii si a le descuraja activitatea dintr-o anumita zona. Undele sunt insesizabile pentru vietuitoarele nevizate. Se amplaseaza, in general, in spatiile extinse, frecvent circulate. 

De asemenea, pentru a impiedica accesul rozatoarelor in interiorul incintelor, orificiile si caile de acces ale acestora se pot sigila folosind materiale speciale.


Repelentii pentru rozatoare

Se pot regasi sub forma de pasta, plasa din sarma, burete din sarma. Sunt utilizati pentru a preveni si a bloca patrunderea sobolanilor in spatiile protejate, prin sigilarea cailor de acces.

Repelentii sub forma de pasta se aplica folosind un pistol specific. Se pot sigila fisurile, orificiile, rosturile, imbinarile cu diametrul de cel putin 5 mm, aplicand un strat cu grosimea de 10 mm. Dupa aceea, pasta se poate netezi cu o spatula. 

Sigilarea fisurilor/orificiilor prin care sobolanii pot avea acces in incinta se poate face si cu ajutorul buretilor/panzelor din sarma de cupru. Daca, totusi, dimensiunea cailor de acces este mai mare, acestea se pot bloca utilizand plasa de sarma.

REPELENTI PENTRU ROZATOARE RECOMANDATI:

Repelentii sunt produse utilizate pentru blocarea accesului rozatoarelor dintr-o anumita zona si pentru etansarea intrarilor. Repelentii creeaza bariere olfactive, tactile sau optice sau produc senzatii neplacute rozatoarelor vizate, descurajand si impiedicand intrarea acestora in incintele izolate.

In concluzie, o deratizare eficienta consta, in primul rand, in alegerea tratametului corespunzator in functie de spatiul infestat dar si in combinarea mai multor produse/metode de combatere. In plus, este importanta eliminarea factorilor ce pot atrage sobolanii sau pot ingreuna combaterea lor si sigilarea cailor de acces ale rozatoarelor in incinte.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *