Scapa de tantari, insecticide si alte solutii

Tantarii reprezinta un grup alcatuit din aproximativ 3500 de specii de insecte mici, aripate, ce constituie familia Culicidae, din ordinul Diptera. Au un ciclu de viata alcatuit din 4 stadii (ou, larva, pupa si adult), in primele trei traind in mediul acvatic. Tantarii adulti au o durata de viata de aproximativ o saptamana, pana la cateva luni, in functie de specie, sex si climat. La majoritatea speciilor de tantari, femelele adulte sunt cele ce prezinta un aparat bucal alungit. Acesta le permite hranirea cu sangele victimelor. Datorita continutului in fier si proteine, sangele este esential in formarea oualor si perpetuarea speciei. 

In general, tantarii prefera un climat cald pentru inmultire si depunerea oualor. De aceea, in tara noastra, isi fac resimtita prezenta la inceputul verii si dispar odata cu scaderea temperaturilor. Din acest motiv, tratamentele de combatere a tantarilor se desfasoara pe o perioada de 7 luni. 

TRATAMENTELE NECESARE

De obicei, impotriva tantarilor se aplica tratamentele de exterior, dar uneori se pot efectua tratamente si in interior. 

Tratamente de interior – combatere tantari

Pentu o eficienta cat mai mare, in interiorul locuintei, sunt de preferat insecticidele de contact, ce au o remanenta cat mai mare. Pentru a spori remanenta insecticidelor, se recomanda aplicarea cu ajutorul pulverizatorului manual (sau atomizorului, in cazul suprafetelor mari). Fiind insecticide de contact, tantarii trebuie sa se aseze pe zona tratata pentru a fi afectati. Astfel, este indicat sa aplicati solutia pe toate suprafetele pe care se pot aseza insectele. 

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE TANTARI INTERIOR:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva tantarilor, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva tantarilor sunt preferate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/electrice), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.


De asemenea, in anumite regiuni, pentru combaterea tantarilor la interior sunt folosite si insecticide de tip aerosol. 

In plus, impotriva insectelor, dar si a altor tipuri de daunatori, se poate proceda prin izolarea incintei respective cu o spuma adeziva. 


Tratamentele de exterior – combatere tantari

In cazul tratamentelor de exterior impotriva tantarilor, in primul rand, trebuie mentionat faptul ca efectul acestora este direct influentat de factorii de mediu (precipitatii, razele soarelui, roua). Astfel, cu cat spatiul respectiv este mai ferit de conditiile mentionate, cu atat tratamentul are un efect mai indelungat. Totusi, in cazul tantarilor, se impune aplicarea tratamentelor cu efect de soc. Acestea actioneaza prin eliminarea unei populatii cat mai mari de tantari pe moment si in primele 24-48 ore.

Atentie! Este foarte important momentul efectuarii tratamentului, deoarece majoritatea tantarilor prezinta activitate nocturna. In timpul zilei este activ doar un procent scazut dintre acestia. De aceea, este ideala aplicarea solutiilor seara sau dimineata devreme, cand tantarii sunt cei mai prezenti. De asemenea, nu se recomanda aplicarea tratamentelor in conditii meteo nefavorabile (vant puternic, temperaturi de peste 27°C) sau inainte de caderea precipitatiilor. 

La exterior, este indicata aplicarea constanta a tratamentelor, cu insecticide de contact. Se vor efectua la intervale de aproximativ 3-4 saptamani, pe toata durata sezonului cald. Solutia se aplica pe peretii exteriori ai locuintei, vegetatia din jurul acesteia si toate suprafetele pe care se pot aseza tantarii. Este important ca tratamentele sa se aplice pe suprafete cat mai mari, pentru a elimina un efectiv cat mai mare de insecte si a preveni riscul repopularii rapide a zonei respective. 

INSECTICIDE RECOMANDATE COMBATERE TANTARI EXTERIOR:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva tantarilor, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva tantarilor sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica utilizand echipamente specifice, in special in locurile unde activitatea insectelor este mai pronuntata (pe vegetatie).

Eficienta tratamentului depinde, de asemenea, de echipamentul utilizat. Astfel, in cazul tratamentelor de exterior impotriva tantarilor, se recomanda aplicarea solutiei utilizand aparate ULV sau LV. Acestea genereaza curenti puternici care pot patrunde prin vegetatia deasa. In plus, acest tip de aplicare asigura mentirerea particulelor de insecticid pulverizat in aer, pe durate mai mari de timp, de pana la o ora, sporind astfel eficacitatea tratamentului. Din acest punct de vedere, eficienta optima se poate obtine in cazul aplicarilor cu nebulizatoare termice. Totodata, acolo unde este posibil, este mai indicata utilizarea solventilor petrolieri. Astfel se asigura o dispersie mai omogena a particulelor de insecticid in aer si implicit, o eficacitate vizibil mai mare a tratamentului. 

NEBULIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Echipamentele ULV (Ultra Low Volume) sunt aparate motorizate ce pulverizeaza solutia in particule foarte fine, sub forma de ceata usoara, de aceea sunt folosite pentru aplicarea tratamentelor de exterior impotriva tantarilor. Nebulizatoarele cu ceata rece se folosesc pentru aplicarea solutiilor ce au ca solvent apa, in timp ce termonebulizatoarele/foggerele (ceata calda) se folosesc pentru aplicarea solutiilor cu solventi petrolieri.

ATOMIZOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior impotriva insectelor daunatoare, pentru aplicarea directa pe vegetatie.

Inchiriere echipamente profesionale dezinsectie tantari:

Pentru a avea cele mai bune rezultate in combaterea tantarilor, va punem la dispozitie spre inchiriere, echipamentele profesionale folosite si de experti in tratamentele de dezinsectie. Tratamentele presupun utilizarea echipamentelor in medie de 1-2 ori, in functie de suprafata si gradul de infestare. Achizitia unor astfel de echipamente poate fi foarte costisitoare, asadar datorita posibilitatii inchirierii veti obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp posibil.


In regiunile in care legislatia permite, impotriva tantarilor, se pot utiliza repelenti sau regulatori de crestere. Ambele tipuri de produse pot fi aplicate pentru controlul tantarilor atat in interior, cat si in exterior. Solutiile pe baza de regulatori de crestere actioneaza, in special,  impotriva larvelor de tantari, impiedicand dezvoltarea acestora in forma adulta. 


Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele, de substantele periculoase. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.

  • Combinezon antichimic cu gluga
  • Manusi de protectie
  • Masti de gaze, ochelari

Capcanele cu lumina UV – combatere tantari

Se regasesc sub doua tipuri: cu placa adeziva sau cu grila electrica si pot fi utilizate atat in interior, cat si in exteriorul locuintei. Principiul acestor capcane consta in atragerea tantarilor cu ajutorul luminii UV si capturarea acestora. In functie de tipul capcanei, tantarii sunt prinsi pe suprafata placii adezive sau prin electrocutare, in urma contactului cu grila electrica. Totusi, acestea nu inlocuiesc tratamentele chimice, ci pot fi folosite in completarea tratamentelor periodice cu insecticide. 

Eficienta capcanelor cu lumina UV depinde de spatiul in care sunt situate. Astfel, pentru rezultate optime, este ideal sa fie amplasate in apropierea zonelor de intrare a insectelor in incinta. In plus, lumina capcanei trebuie sa fie cu mult mai puternica decat alte surse de lumina (vor fi atrasi astfel tantarii de pe o raza mai larga). Pentru a spori eficienta, acestea se pot lasa pornite pe perioada noptii. 

  • Capcanele cu placa adeziva

Acestea atrag tantarii prin lumina UV si ii captureaza pe placa adeziva din componenta. Sunt cele mai indicate pentru interior. Prezinta avantajul ca insectele nu pot cadea din aparat si nu creeaza zgomot la capturarea acestora. Este importanta inlocuirea periodica a placii, deoarece, in timp, proprietatile adezivului se reduc (fiind acoperit de insecte sau de praf).

  • Capcanele cu grila electrica 

Sunt aparate ce atrag insectele prin razele UV si le curenteaza in momentul in care acestea iau contact cu grila electrificata. Se recomanda amplasarea lor in special, in exterior, in spatiile acoperite (de exemplu, terase). Produc zgomot in momentul capturarii insectelor – ce pot sa cada din aparat. Sunt recomanate si in spatiile cu umiditate ridicata sau praf, in locul capcanelor UV cu placa adeziva, care si-ar pierde eficienta foarte usor. 

CAPCANE CU LUMINA UV RECOMANDATE PENTRU COMBATEREA TANTARILOR:

Sunt aparate electrice folosite pentru capturarea insectelor zburatoare, prevazute cu o suprafata adeziva sau grila electrica. Astfel, insectele atrase de lumina emisa de ledul capcanei, vor ramane prinse in adeziv sau vor fi electrocutate instant. Se folosesc, de regula, in completarea tratamentelor chimice, pentru controlul populatiei de insecte.


De asemenea, in anumite regiuni, impotriva tantarilor sunt patentate capcanele UV cu feromoni, asigurand astfel mai usor capturarea insectelor.  

Capcanele cu lumina LED 

Principiul acestor capcane se bazeaza pe ademenirea insectelor zburatoare, ce sunt atrase de lumina si capturarea acestora pe suprafata adeziva a neonului.

Capcanele adezive colorate

Pot fi amplasate pentru controlul tantarilor in spatiile interioare unde nu se pot aplica tratamente cu insecticide (ferme de animale, in locuinta), insa pot fi folosite si la exterior. Tantarii adulti sunt atrasi de culoarea hartiei si raman lipiti pe adezivul acesteia.


In final, avand in vedere rata foarte mare de inmultire a tantarilor si biologia acestor insecte, o importanta deosebita o reprezinta tratamentele aplicate zonal, la nivel de localitate/regiune, inca de la inceputul perioadei lor de activitate. De asemenea, se impune aplicarea de larvicide in zonele in care se observa depunerea oualor.