Scapa de tantari, insecticide si solutii

Tantarii reprezinta un grup alcatuit din aproximativ 3500 de specii de insecte mici, aripate. Acestia fac parte din familia Culicidae, din ordinul Diptera. Exista aproximativ 40 de specii de tantari in Romania si 100 in Europa. Dintre care cele mai frecvent cunoscute sunt: Aedes albopictus, Culex pipiens si Anopheles maculipennis complex

Cum scapi de tantari eficient?

Pentru a scapa de tantari, de obicei se efectueaza tratamente de dezinsectie in exterior. Acestea pot fi completate, in anumite situatii si cu tratamente in interior. Efectuarea tratamentelor se realizeaza pe parcursul unei perioade de 5-6 luni, in sezonului cald, cand tantarii sunt mai activi. Desi nu exista un tratament care sa elimine acesti daunatori in totalitate (100%), prin aplicarea urmatoarelor masuri si prin realizarea tratamentelor specifice se poate reduce semnificativ numarul lor, eliminand astfel disconfortul provocat de intepaturile acestora.  

Pentru controlul si combaterea tantarilor se pot folosi mai multe tipuri de capcane si insecticide specifice. Se recomanda o abordare care combina utilizarea metodelor non-chimice cu metodele chimice.

Ce insecticide folosim impotriva tantarilor?

Se pot utiliza mai multe tipuri de insecticide precum: larvicide, solutii RTU (gata de utilizare), insecticide concentrate etc. Se recomanda utilizarea combinata a insecticidelor concentrate si larvicidelor pentru tratamentele de exterior.

Insecticide de contact gata de utilizare (RTU) contra tantari

Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre neprofesionisti, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special.

Insecticide concentrate contra tantari pentru aplicare grosiera / reziduala

Impotriva tantarilor sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform instructiunilor si dozelor recomandate. Solutia se aplica utilizand echipamente specifice, in special in locurile unde activitatea insectelor este mai pronuntata (pe vegetatie).

In cazul tratamentelor de exterior impotriva tantarilor, in primul rand, trebuie mentionat faptul ca efectul acestora este direct influentat de factorii de mediu (precipitatii, razele soarelui, roua). Astfel, cu cat spatiul respectiv este mai ferit de conditiile mentionate, cu atat tratamentul are un efect mai indelungat. Totusi, in cazul tantarilor, se impune aplicarea tratamentelor cu efect de soc. Acestea actioneaza prin eliminarea unei populatii cat mai mari de tantari pe moment si in primele 24-48 ore.

Sfaturi pentru aplicarea corecta a insecticidelor pentru tantari

Este foarte important momentul efectuarii tratamentului, deoarece majoritatea tantarilor prezinta activitate nocturna. In timpul zilei este activ doar un procent scazut dintre acestia. De aceea, este ideala aplicarea solutiilor seara sau dimineata devreme, cand tantarii sunt cei mai prezenti. De asemenea, nu se recomanda aplicarea tratamentelor in conditii meteo nefavorabile (vant puternic, temperaturi de peste 27°C) sau inainte de caderea precipitatiilor. 

La exterior, este indicata aplicarea constanta a tratamentelor, cu insecticide de contact. Se vor efectua la intervale de aproximativ 3-4 saptamani, pe toata durata sezonului cald. Solutia se aplica pe peretii exteriori ai locuintei, vegetatia din jurul acesteia si toate suprafetele pe care se pot aseza tantarii. Este important ca tratamentele sa se aplice pe suprafete cat mai mari, pentru a elimina un efectiv cat mai mare de insecte si a preveni riscul repopularii rapide a zonei respective.

In cazul tratamentelor de exterior impotriva tantarilor, se recomanda aplicarea solutiei utilizand aparate ULV sau LV. Acestea genereaza curenti puternici care pot patrunde prin vegetatia deasa. In plus, acest tip de aplicare asigura mentirerea particulelor de insecticid pulverizat in aer, pe durate mai mari de timp, de pana la o ora, sporind astfel eficacitatea tratamentului. Din acest punct de vedere, eficienta optima se poate obtine in cazul aplicarilor cu nebulizatoare termice. 

Echipamente pentru aplicarea insecticidelor contra tantarilor

⚠️ Echipamentele pentru aplicare se aleg tinand cont de produsul de combatere pe care il folositi.

Pulverizatoare pentru combaterea tantarilor

Sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/electrice), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Echipamentele ULV (Ultra Low Volume) pentru combaterea tantarilor

Sunt aparate motorizate ce pulverizeaza solutia in particule foarte fine, sub forma de ceata usoara, de aceea sunt folosite pentru aplicarea tratamentelor de exterior impotriva tantarilor. Nebulizatoarele cu ceata rece se folosesc pentru aplicarea solutiilor ce au ca solvent apa, in timp ce termonebulizatoarele/foggerele (ceata calda) se folosesc pentru aplicarea solutiilor cu solventi petrolieri.

Inchiriere echipamente profesionale dezinsectie tantari

Pentru a avea cele mai bune rezultate in combaterea tantarilor, va punem la dispozitie spre inchiriere, echipamentele profesionale folosite si de experti in tratamentele de dezinsectie. Tratamentele presupun utilizarea echipamentelor in medie de 1-2 ori, in functie de suprafata si gradul de infestare. Achizitia unor astfel de echipamente poate fi foarte costisitoare, asadar datorita posibilitatii inchirierii veti obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp posibil.

Atomizoare pentru aplicarea tratamentelor contra tantari

Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior impotriva insectelor daunatoare, pentru aplicarea directa pe vegetatie.

Nebulizatoare de dezinsectie automata contra tantari

Dupa aplicarea tratamentelor prin pulverizare, pentru prevenire si control se pot utiliza nebulizatoarele automate. Optiunile de frecventa si durata a ciclurilor pot fi configurate in functie de necesitati. Cronometrul acustic emite un semnal cu 30 de secunde inainte de inceperea functionarii, oferind timp suficient pentru a parasi zona. Dispozitivul poate fi plasat cu usurinta in locuri strategice din gradina: fie pe sol, fie agatat. In plus, nebulizatorul poate fi utilizat si pentru dezinfectarea spatiilor interioare, precum si pentru distribuirea altor tratamente.

Larvicide anti tantari

Selectarea unui larvicid adecvat este cruciala pentru eficacitatea tratamentului. Exista mai multe tipuri de larvicide disponibile, iar alegerea celui potrivit depinde de factori precum mediul de aplicare, speciile de tantari si alti factori specifici locatiei. Unele larvicide actioneaza prin perturbarea dezvoltarii larvelor, altele prin intoxicare sau asfixiere.

Regulatori de crestere pentru tantari

Regulatorii de crestere sunt substante care afecteaza negativ cresterea insectelor si care vor duce in cele din urma la micsorarea populatiei.

Uleiuri si pelicule pentru tantari

Formeaza o pelicula care se raspandeste pe intreaga suprafata a apei si provoca sufocarea tuturor larvelor si pupelor de tantari.

Echipamente de protectie

Articolul introduce o perspectiva moderna asupra combaterii tantarilor, aliniata la tendintele globale in Managementul Integrat al Daunatorilor (IPM).

IPM depaseste simpla utilizare a insecticidelor, integrand strategii preventive, de monitorizare si metode alternative de combatere si control. Se prioritizeaza metodele cu impact redus asupra mediului si se combina mai multe tehnici pentru a creste rata de succes a tratamentelor.

Unde se pot gasi si ce probleme pot provoca tantarii?

Tantarii se pot gasi in oriunde dar, in special in zonele cu multa vegetatie si cu umiditate ridicata. Tantarii pot utiliza chiar si cele mai mici acumulari de apa stagnanta pentru a se inmulti. Printre locurile comune de reproducere a tantarilor se numara:

  • Ghivece de flori;
  • Lacuri;
  • Rauri;
  • Bazine pentru pasari;
  • Butoaie de ploaie;
  • Boluri de apa pentru animale de companie sau jgheaburi pentru animale;
  • Jgheaburi infundate;
  • Balti si santuri de drenaj;
  • Acoperisuri pentru piscine.

Informatii generale despre tantari

Intepaturile pot provoca iritatii ale pielii si uuneori reactii alergice la saliva tantarilor. De asemenea, anumiti tantari pot transmite boli grave oamenilor si altor mamifere. Acestia pot transmite boli precum malaria, virusul West Nile (encefalita, meningita si microcefalia) la oameni si pot transmite paraziti (Dirofilaria immitis) la care cainii sunt foarte sensibili. 

Tantarii un ciclu de viata alcatuit din 4 stadii (ou, larva, pupa si adult), in primele trei traind in mediul acvatic. Tantarii adulti au o durata de viata de aproximativ o saptamana, pana la cateva luni, in functie de specie, sex si climat. La majoritatea speciilor de tantari, femelele adulte sunt cele ce prezinta un aparat bucal alungit. Acesta le permite hranirea cu sangele victimelor. Datorita continutului in fier si proteine, sangele este esential in formarea oualor si perpetuarea speciei.

In general, tantarii prefera un climat cald pentru inmultire si depunerea oualor. De aceea, in tara noastra, isi fac resimtita prezenta la inceputul verii si dispar odata cu scaderea temperaturilor. Din acest motiv, tratamentele de combatere a tantarilor se desfasoara pe o perioada de 7 luni. 

Monitorizarea si controlul

Monitorizarea populatiei tantarilor prin capcane si alte metode permite identificarea zonelor cu infestare ridicata si luarea de masuri preventive.

Eliminarea apei stagnante unde tantarii isi depun ouale, cum ar fi baltile, jgheaburile si recipientele descoperite cu apa, este o strategie fundamentala de control. De asemenea, modificarea mediului pentru a reduce habitatele potentiale de reproducere a tantarilor, cum ar fi drenarea zonelor umede si umplerea zonelor joase este un pas important in controlul si chiar combaterea tantarilor.

Capcane cu lumina UV (banda adeziva sau grilaj electric) pentru tantari

Pentru combaterea eficienta si sigura, capcanele cu lumina UV ofera o solutie optima pentru combaterea tantarilor. Aceste capcane utilizeaza principiul atractiei tantarilor catre lumina ultravioleta (UV). Lumina emisa imita lumina lunii, o sursa naturala care ghideaza aceste insecte.

Rolul capcanelor cu lumina UV este acela de a tine sub control activitatea tantarilor si pot fi utilizate atat in interior (capcane cu placa adeziva), cat si la exterior (capcane cu grila electrica). Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zona de acces a tantarilor sau aproape de zona frecventata de acestea. Acestea pot fi cu placa adeziva pentru capturare sau cu grila electrica, un sistem care le elimina prin electrocutare.

Capcanele UV cu placa adeziva: Aceste dispozitive atrag tantarii prin intermediul luminii ultraviolete si le captureaza pe o placa adeziva integrata. Sunt recomandate in special pentru utilizarea in interior si in industria alimentara, deoarece ofera avantajul ca insectele nu pot scapa din aparat si nu produc zgomot in momentul capturarii acestora.

! Este esential sa se inlocuiasca placa adeziva dupa ce aceasta s-a acoperit in totalitate de insecte sau de praf.

Capcane cu grila electrica: Sunt aparate ce atrag insectele prin razele UV si le curenteaza in momentul in care acestea iau contact cu grila electrificata. Se recomanda amplasarea lor in special, in exterior, in spatiile acoperite (de exemplu, terase), deoarece produc zgomot in momentul capturarii insectelor ce pot sa cada din aparat. Sunt recomanate si in spatiile cu umiditate ridicata sau praf, in locul capcanelor cu lumina UV si placa adeziva, care si-ar pierde eficienta foarte usor.

Capcane adezive pentru tantari

Aceste capcane sunt non-chimice (sigure pentru copii si animale) si au fost proiectate sa foloseasca biologia de inmultire a tantarilor impotriva lor. Unele dintre cele mai invazive specii de tantari sunt cunoscute pentru preferinta de a se inmulti in locuri intunecate cu umiditate crescuta. Femelele tantari prefera zonele reci, umbroase, ferite de vant si umede pentru a depune ouale. Tantarii sunt atrasi inauntrul capcanei pentru a-si depune ouale si sunt capturati pe benzile adezive din interior. 

In final, avand in vedere rata foarte mare de inmultire a tantarilor si biologia acestor insecte, o importanta deosebita o reprezinta tratamentele aplicate zonal, la nivel de localitate/regiune, inca de la inceputul perioadei lor de activitate. De asemenea, se impune aplicarea de larvicide in zonele in care se observa depunerea oualor.