Scapa de urechelnite, insecticide

urechelnite-tratamente-insecticide

Urechelnite: sunt insecte de mici dimensiuni, ce ce fac parte din ordinul Dermaptera. Acestea sunt distribuite pe scara larga in America, Eurasia, Australia si Noua Zeelanda, cu o diversitate mai mare in zonele tropicale si subtropicale. In prezent se cunosc circa 2000 de specii, impartite in 12 familii.

De obicei, urechelnitele traiesc in comunitati numeroase. Din aceasta cauza pot fi considerate insecte daunatoare, pentru ca in numar mare pot provoca pagube destul de mari culturilor atacate. 

Majoritatea urechelnitelor sunt insecte nocturne. Astfel, in timpul zilei stau ascunse in crapaturile pomilor, buturugilor, dar si in alte resturi vegetale. De asemenea, in aceste locuri pot gasi si hrana, deoarece consuma resturi vegetale sau materie animala. De obicei, se hranesc noaptea provocand pagube plantelor de cultura. Totusi, datorita dietei lor omnivore, urechelnitele pot fi considerate insecte benefice in gradina pentru ca pot consuma larve de gandaci, viermi sau afide, protejand astfel plantele atacate de acestea.

Urechelnitele consuma atat frunzele cat si fructele plantelor, provocand pagube inestetice. Respectiv, gauri cu diametrul cuprins intre 3-11 mm. Pe langa daunele provocate plantelor, acesta pot patrunde in locuinta, creand astfel un disconfort. De cele mai multe ori, pot fi sesizate pe peretii exteriori, cautand un loc pentru a patrunde in interior. 

Urechelnite – Semnele infestarii

Daca reusesc sa intre in casa, urechelnitele pot fi observate cel mai adesea in locurile cu umiditate ridicata, precum in bai sau subsoluri. Totusi, este important de mentionat ca urechelnitele nu afecteaza proprietatea, nu sunt atrase de mancarea oamenilor si nu se reproduc in interiorul casei.

Tipuri tratamente

In interior, pentru a le elimina, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide aplicate prin pulverizare. Acestea actioneaza prin contact, mai exact, daunatorii trebuie sa traverseze suprafata pe care a fost aplicat, pentru a avea efectul dorit.

Insecticide recomandate pentru combatere urechelnite:

Insecticidele se dizolva in apa si se aplica prin pulverizare, respectandu-se recomandarile mentionate pe eticheta, in functie de produsul ales. 

Pulverizatoare recomandate pentru aplicarea insecticidelor: 

Pulverizatoarele sunt pompe de joasa presiune, utilizate pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa.

Dupa aplicarea tratamentelor chimice, urechelnitele pot reveni daca au un mediu favorabil. Pentru a preveni acest lucru este foarte important sa mentineti curtea curata, tufisurile tunse si sa eliminati umiditatea din casa. 

Comentarii
 • OA
  OA
  Onica A.

  de ce harbujii semănați în câmp liber cresc încet?

 • VF
  VF
  Vasile F.

  Cimbrul nu alunga urechelnitele. Am plantat rasaduri de cimbru si au fost roase frunzele pana la tulpina, la fel cu lastarii de fasole si de ridichi.

 • Gi
  Gi
  Gigica I.

  Buna seara le am in balcon stau la parter am dat cu soluții dar pe unde am dat numai vin vin prin alta parte prin rama geamului cum scap de ele

 • L
  L
  Lucian

  Va salut. Am doi portocali si mi.au mancat toti lastarii tineri….cum sxap de ele.?ii mananca noaptea..sunt foarte multe.. multumesc.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, indepartati-le manual pe cele de pe portocali iar, daca acestia sunt in incinta sau in balcon pulverizati pe suprafetele din jurul lor (pe suprafete nu pe acestia) un insecticid precum K-Othrine (https://www.pce.ro/bayer-insecticid-k-othrine-wg-250-20-g.html), se dizolva 10 g/10 l apa. Este un insecticid de contact, daunatorii trebuie sa traverseze efectiv zona pe care a fost aplicat pentru a avea efectul dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *