Tratamente de dezinsectie protejand animalele de companie

Dezinsectia este tratamentul de preventie si combatere a insectelor daunatoare sau ce provoaca disconfort. Tratamentul de combatere consta in aplicarea insecticidelor, a capcanelor, sau prin orice alte proceduri. Tratamentul dezinsectie protejand animalele de companie, se efectueaza intreprinzand anumite masuri, in functie de tipul tratamentului ales. 

Care sunt tipurile de tratamente ce se efectueaza? 

In functie de daunatorii impotriva carora se efectueaza tratamentul, de zona in care se aplica (interior, exterior), de daunatorii combatuti (gandaci, plosnite, paianjeni, capuse, plosnite, tantari, muste etc.) exista mai multe tipuri de tratamente: tratamente chimice (aplicand insecticide specifice), tratamente ecologice (cu capcane adezive, capcane pe baza de feromoni, capcane de captura sau alte tipuri de capcane), utilizand momeli gata pregatite RB (sub forma de gel insecticid). 

Ce sunt tratamentele chimice? 

Acestea constau in aplicarea insecticidelor pe zonele in care se afla insectele ce se doresc a fi combatute. 

Care este modul de actiune? 

Insectele vizate vor fi afectate, in momentul in care vor intra in contact direct cu solutia. Nu este necesar ca solutia insecticida sa fie aplicata direct pe daunatori, aceasta se va aplica pe suprafetele traversate de acestia.

Produse recomandate:

Acestea se dizolva in apa si se aplica respectandu-se recomandarile mentionate pe eticheta.

Cum protejam animalele de companie?

In momentul aplicarii tratamentului precum si in urmatoarele ore, animalele de companie, precum si persoanele neautorizate, nu trebuie sa se afle in incinta/spatiul tratat. Apoi, locatia tratata trebuie sa stea inchisa o anumita perioada de timp. Astfel, produsul insecticid isi va face efectul. Dupa reaccesarea locatiei, de la efectuarea tratamentului, aceasta trebuie aerisita natural. Deci nu artificial (nu prin A/C) timp de 8-12 ore, pentru a elimina, integral, pericolul de inhalare al eventualelor pulberi in suspensie.

Orice locatie tratata cu insecticid prezinta un pericol aditional sporit pentru vietuitoarele non vizate (cele care nu pot lua decizii constiente de comportament. De exemplu, un animal de companie, caine/pisica poate intra in contact cu substanta activa reziduala ramasa in urma tratamentului pe care o poate ingera apoi. De aceea este necesara curatarea, dupa tratament, a acelor suporturi cu care urmeaza sa se intre in contact (curatenia de dupa un tratament insecticid). 

!!! Cititi cu atentie eticheta produselor utilizate precum si recomandarile de utilizare. 

Ce sunt momelile gata pregatite? 

Acestea se prezinta sub forma de gel insecticid. Pe langa substanta activa (de exemplu, imidacloprid, indoxacarb etc.), acestea contin si atractanti (coformulanti), ce au rolul de a atrage la consum gandacii (sau, in functie de gel, furnicile) de pe o raza de cativa metri.

Produse recomandate:

Se aplica conform specificatiilor, in functie de daunatorul vizat.

Cum se aplica gelul insecticid? 

In cazul gandacilor: se aplica sub forma unor bobite de orez, la distante de 1-2 m, insistandu-se acolo unde gandacii se ascund: in zona tevilor de scurgere de la bucatarii si bai, sub si in spatele electrocasnicelor (masini de spalat, aragaze, frigidere), in zona tocurilor de usa, a contoarelor electrice, a tevilor de intrare de la calorifere, in colturi ascunse luminii, unde sunt crapaturi in perete sau podea, sau, in orice alt loc unde aplicarea insecticidelor nu este posibila.

In cazul furnicilor: se aplica sub forma de „margele„sau linii mici de gel, insistandu-se acolo unde furnicile se ascund, fara a perturba comportamentul acestora de cautare a hranei naturale.

Unde se aplica insecticidele sub forma de gel? 

Se aplica cu precadere la interior: cladiri de birouri, complexe de locuinte, bucatarii, spitale, restaurante, magazine alimentare, cantine etc.

!!! In functie de produsul ales, cititi cu atentie eticheta, acolo fiind specificata aria si modul de aplicare.
 

Statii de intoxicare recomandate:

Au rolul de a proteja gelul insecticid de actiunea diversilor factori. De asemenea, vietuitoarele non-vizate, nu intra astfel in contact cu acesta.

 

Care sunt efectele acestora asupra animalelor de companie?

In principiu, insecticidele sub forma de gel nu sunt toxice pentru vietuitoarele non-vizate. Insa, este recomandat sa se tina cont de instructiunile de utilizare mentionate pe eticheta. 

Ce sunt tratamentele ecologice? 

Tratamentele ecologice se fac in general in spatiile mai sensibile unde nu se pot aplica insecticide. Constau in aplicarea de capcane adezive, capcane pe baza de feromoni, capcane de captura sau alte tipuri de capcane. Cu ajutorul acestora, se pot face tratamente de intretinere sau de monitorizare. 

Care sunt efectele acestora asupra animalelor de companie?

Capcanele nu contin substante chimice in componenta. Acestea se amplaseaza conform specificatiilor. 

Indiferent de tipul tratamentului (chimic, ecologic, cu ajutorul momelilor gata pregatite) in efectuarea tratamentului de dezinsectie protejand animalele de companie si nu numai, este foarte importanta respectarea recomandarilor de utilizare (in functie de produsul ales), bunelor practici de efectuare a tratamentelor (aerisirea spatiului, curatenia de dupa efectuarea tratamentului etc.).