Dezinsectie Muste | Ghidul Operatorului Pest Control #13

dezinsectie-muste-ddd

Mustele sunt insecte zburatoare. Apar in perioada sezonului cald, atat in interior cat si la exterior, fiind deranjante pentru om. De aceea, pentru a scapa de muste se efectueaza tratamente de dezinsectie.

Se inmultesc foarte repede, prin depunerea oualelor, care, ulterior se transforma in larve. Se intalnesc in special in zonele cu gunoi, dejectii de animale, compost, alimente in putrefactie etc. Astfel, pentru prevenirea lor este recomandat ca zonele in care isi pot depune ouale sa fie izolate si igienizate. 

Mustele sunt deranjate pentru om prin faptul ca se aseaza şi se deplaseaza pe diverse parti ale corpului si zboara haotic prin camera. In plus, prin depunerea oualelor şi in etapa de hranire a larvelor, pot contamina mancarea. De asemenea, pot reprezenta vectori de transmitere pentru anumite boli. 

Se recomanda sa se efectueze tratamente de dezinsectie inca de la primele aparitii ale mustelor.  Acestea se vor continua pe toata perioada sezonului cald, cu repetari la 3-4 saptamani sau mai des, daca este necesar. 

Cum scapam de muste?

Impotriva mustelor se pot efectua tratamente cu insecticide de contact sau cu atractant, electroinsecticide sau capcane cu atractant. Deoarece au un comportament asemanator, tratamentul aplicat este similar cu cel impotriva tantarilor. De multe ori, tratamentele pentru ambii daunatori se fac concomitent. 

Tratamente cu insecticide pentru muste

1. Tratamentele cu insecticidele de contact. Se efectueaza cu precadere la exterior, pe zone neacoperite, avand doar efect de soc. Scopul este eliminarea unui procent cat mai mare de muste, din zonele tratate.

Solutiile se pot aplica cu orice tip de aparatura. Pentru un efect mai bun, insa, este recomandat sa se aplice cu atomizorul sau termonebulizatorul. Astfel, distanta de pulverizare este mai mare. In acest mod solutia patrunde mai bine prin vegetatie, iar randamentul este mult mai bun.

Insecticidele se aplica pe toata vegetatia, pe peretii din jurul spatiului tratat si pe toate obiectele pe care se pot aseza mustele.

2. In interior se pot utiliza si insecticidele cu atractant. Acestea au o remanenta mai mare si se aplica in concentratii mai mari, zonal, din loc in loc. Acestea au rolul de a atrage mustele. In acest caz, rezultatele sunt mult mai bune si mai rapide.

Nu se aplica insecticidele in partea de jos a incintei sau pe podea. Mustele nu vor sta in zona respectiva, preferand sa zboare la o inaltime de 1 – 1.5 metri in sus.

Suplimentar, in interior se poate face un tratament prin nebulizare sau termonebulizare (tratament de soc). Prin ceata formata in tot volumul incaperii, vor fi eliminate toate mustele prezente in acel spatiu. Mustele care vor patrunde dupa tratament, vor fi eliminate de insecticidul cu atractant aplicat ulterior (tratament de remanenta).

Ca in cazul oricarui daunator, pentru o combatere eficienta trebuie sa fie eliminata si sursa. Astfel, intai trebuie identificat locul de unde vin mustele. Apoi se vor lua masuri specifice pentru a nu mai permite dezvoltarea acestora.

Larvicide

In zona unde este prezenta sursa de infestare se pot folosi si larvicide. Acestea vor reduce considerabil gradul de infestare. De asemenea, daca mustele sunt prezente in interior, se recomanda sa se efectueze tratamente si la exterior. In acest mod se vor combate si mustele care ar putea intra in spatiul respectiv, dupa aplicarea tratamentelor.

Utilizarea electroinsecticidelor 

Pentru a tine sub control acesti daunatori, atat in interior, cat si la exterior, se recomanda folosirea electroinsecticidelor. Se vor folosi aparatele cu placi adezive in interior si cu grila electrica la exterior, in zonele acoperite. Principiul de utilizare este acelasi ca si in cazul tratamentelor impotriva tantarilor. Electroinsecticidele se pun cat mai aproape de zona de acces a mustelor in interior sau cat mai aproape de zona frecventata de acestea.

Capcane cu atractant pentru muste

La exterior se pot folosi si capcane cu atractant. Acestea sunt cutii din plastic sau benzi adezive cu un miros special. au rolul de a atrage mustele pentru a le captura. Nu se recomanda utilizarea lor si in interior, deoarece, atractantul are un miros puternic si neplacut. Acestea se pot folosi in jurul unei terase sau a unui foisor, intr-un grajd sau in locurile unde stau animalele, prin vegetatie, intr-un depozit, sau in orice alte zone in care mirosul atractantului si aspectul capcanei nu deranjeaza. Capcanele sunt utilizate pentru a tine sub control activitatea mustelor. De asemenea, le impiedica sa ajunga intr-o anumita zona, unde nu sunt dorite.

Masuri de protectie

Mustele pot parcurge distante destul de mari pentru a gasi hrana. Asadar, tratamentele efectuate nu vor duce la o  combatere cu efect de 100%. Pentru un tratament cat mai eficient si cu un efect de durata trebuie luate cateva masuri de protectie.

De exemplu: montarea de plase impotriva insectelor la geamuri, mentinerea usilor spre exterior inchise, aruncarea alimentelor alterate, ducerea constanta a gunoiul pentru a nu creea un spatiu propice pentru dezvoltare etc.