Particulele, fumul, vaporii sau gazele au capacitatea de a se raspandi rapid in mediul inconjurator. Prin inhalare pot ajunge foarte usor in organism, avand un impact negativ asupra acestuia. Exista o serie de echipamente de protectie care pot fi utilizate in functie de context. Pentru protejarea cailor respiratorii sau a altor zone sensibile de la nivelul fetei, mastile pot reprezenta o varianta potrivita.
Care este diferenta dintre mastile respiratorii si mastile de gaze?
Mastile respiratorii sau mastile de filtrare a aerului sunt eficiente in protectia impotriva particulelor. Acest tip de masca acopera gura si nasul persoanei care o poarta. Mastile respiratorii, in general, nu protejeaza impotriva chimicalelor, gazelor sau vaporilor, fiind concepute pentru un nivel scazut de pericol.
Mastile de gaze sunt masti de protectie ce acopera, in general, intreaga fata, fiind eficiente in filtrarea substantelor chimice si gazelor nocive sau periculoase. Acest tip de masti sunt eficiente doar daca se utilizeaza filtrul corespunzator substantei chimice ce se doreste a fi filtrata.
Mastile Respiratorii sau Mastile de Filtrare a Aerului
O masca respiratorie este un dispozitiv conceput pentru a proteja purtatorul, prin filtrare sau blocare, impotriva inhalarii de aerosoli, particule fine sau alte microorganisme din aer periculoase pentru sistemul respirator.
Masca respiratorie sau Masca chirurgicala
Diferenta dintre o masca respiratorie si una chirurgicala este reprezentata de faptul ca o masca chirurgicala protejeaza doar impotriva picaturilor sau stropilor mari in care pot exista elemente periculoase sau daunatoare. De asemenea, acest tip de masca reduce expunerea secretiilor respiratorii sau a salivei celui care o poarta fata de celelalte persoane din jur. Asadar, masca chirugicala este conceputa nu neaparat pentru a-l proteja pe purtator, ci mai degraba pe cei din jurul acestuia.
O masca respiratorie, in schimb, poate filtra sau bloca particule foarte mici din aer care pot fi daunatoare, precum virusurile sau alti germeni care se pot transmite prin stranut, tusit sau alte actiuni specifice. Acest tip de masca este conceputa pentru a-l proteja pe purtator, filtrand atat aerul care intra, cat si cel care iese prin ea.
Tipuri de Masti Respiratorii
Mastile respiratorii sunt de tipul semi-masti (acopera gura si nasul) sau full-face (acopera intreaga fata). Sunt formate din masca propriu-zisa si dintr-o serie de materiale cu rol de filtrare. Semi-mastile pot fi de unica folosinta sau reutilizabile, prin inlocuirea filtrului. Unele masti sunt prevazute cu o supapa de exalare care are rolul de a facilita procesul de respiratie si de a ajuta la evitarea crearii condensului in interior.
Dezavantajul mastilor cu supapa de exalare este ca filtreaza doar in directia inhalarii (exterior spre interior), nu si in sens invers, al expiratiei (interior spre exterior). In cazul utilizarii in context medical, trebuie avut in vedere ca prin purtarea acestui tip de masca este protejat doar purtatorul, nu si cei din jurul sau.
Toate tipurile de masti trebuie sa indeplineasca anumite standarde si reglementari, in functie de tara sau zona.
La nivel european, mastile respiratorii sunt clasificate in trei clase FFP, abrevierea de la „filtering facepiece” – FFP1, FFP2 si FFP3. Aceasta clasificare se realizeaza in functie de gradul de protectie pe care o masca o poate oferi prin eficienta filtrarii particulelor egale sau mai mari de 0,3 microni si procentul de scurgere in interior. Aceasta clasificare se realizeaza in concordanta cu standardul european EN 149: 2001.
Mastile FFP1 – realizeaza cea mai mica filtrare de aerosoli dintre cele trei tipuri de masti, de minim 80% si o scurgere in interior de maxim 25%. Sunt utilizate, in special, pentru protectia impotriva prafului.
Mastile FFP2 – prezinta un procent de filtrare a aerosolilor de minim 94% si o scurgere in interior de maxim 11%. Acest tip de masti sunt utilizate in domenii precum industrie (metal, minerit etc), agricultura, constructii sau in domeniul medical pentru protectia impotriva anumitor agenti patogeni (virusuri, bacterii, fungi).
Mastile FFP3 – realizeaza cea mai buna filtrare a aerosolilor dintre cele trei tipuri de masti, de minim 99% si o scurgere in interior de maxim 5%. Sunt utilizate in domenii ce necesita un grad ridicat de protectie, ajutand la filtarea particulelor periculoase si foarte fine, precum azbest, fungi, bacterii, virusuri.
In contextul Covid, in domeniul medical sunt utilizate masti de tipul FFP2 si FFP3.
Un alt standard utilizat in spatiul european este EN 143, care clasifica mastile respiratorii in P1, P2, P3. In America, mastile respiratorii sunt apreciate conform standardelor NIOSH – N95, N99, N100.
Diferentele dintre tipurile de masti respiratorii in ceea ce priveste capacitatea de filtrare:
Mastile de Gaze
Mastile de gaze sunt echipamente utilizate pentru a proteja impotriva expunerii la unele substante poluante sau toxice (chimice, biologice sau radiologice). Acestea acopera, in general, intreaga fata, protejand caile respiratorii (gura si nasul), ochii, precum si alte tesuturi sensibile ale fetei.
Mastile de gaze tipice sunt formate dintr-o masca si un filtru si sunt impartite in doua categorii: masti integrale si semi-masti. Semi-mastile pot fi de unica-folosinta sau reutilizabile prin inlocuirea filtrului.
Exista mai multe tipuri de filtre, fiecare fiind conceput pentru a proteja impotriva unui compus toxic specific:
- AX: compusi organici cu fierbere scazuta (mai putin de 65 de grade Celsius);
- A: compusi organici cu fierbere ridicata (Mai mult de 65 de grade Celsius);
- B: gaze anorganice (cum ar fi hidrogenul sulfurat, acidul cianhidric sau clorul);
- E: gaze acidice (cum ar fi dioxidul de sulf sau acidul clorhidric);
- K: amoniac si amina;
- CO: monoxid de carbon;
- Hg: mercur;
- Reactor: substante radioactive (cum ar fi iodul si iodura de metil);
- P: diverse particule, clasificate in P1, P2 si P3, in functie de eficienta de indepartare;
- ABEK, ABEK-P3, ABEK-HgP3 sau alte combinatii de filtre eficiente impotriva mai multor substante periculoase;
- A2B2E2K2-P3: prezinta cel mai inalt grad de protectie, filtrand chimicale, substante biologice, precum radiatiile Alpha si Beta. Exclude, insa, monoxidul si dioxidul de carbon.
Pentru ca o masca de gaz sa fie eficienta, este foarte important ca filtrul sa fie ales corect, in functie de contextul in care se utilizeaza.