Ce sunt capusele si cum se pot identifica?
Capusele sunt insecte parazite care fac parte din clasa arahnidelor (la fel ca paianjenii si acarienii) si care se hranesc cu sangele gazelor. Acestea pot avea o gama larga de gazde, inclusiv mamifere, pasari, reptile si chiar nevertebrate.
Au corpul mic, aplatizat, fiind format dintr-o parte rezistenta (ca un scut) pe spate si o parte moale pe abdomen. Capusa se agata cu ajutorul mandibulelor si isi infige capul in pielea gazdei. Apoi, aceasta secreta o substanta pentru a impiedica coagularea sangelui si se poate hrani din gazda timp de cateva zile.
Viata capuselor incep de la stadiul de ou. O femela poate depunde peste 1000 de oua intr-un ciclu de viata. Stadiul de ou este urmat de stadiul de larva, din acest stadiu, capusele incep sa isi caute gazda. Dupa ce larva s-a hranit pentru prima oara, aceasta isi schimba scheletul extern si devine nimfa cu 8 picioare. Procesul de schimbare a exoscheletului se repeta pana in stadiul de adult.
Specii de capuse care transmit boli
Desi exista o diversitate uimitoare de peste 850 de specii de capuse in lume, doar o mica parte dintre ele pot transmite boli grave omului. In Romania, 4 specii de capuse ies in evidenta ca potentiale pericole pentru sanatatea umana.
- Ixodes ricinus – este prezenta pe intregul teritoriu al tarii, fiind cea mai frecvent intalnita si care poate transmiteboli precum Lyme, encefalita de capuse si anaplas, babesioza, ehrlichioza granulocitară umana si rickettsiozamoza.
- Hyalomma marginatum – se gaseste in sudul tarii (Dobrogea, in judetele Arad, Alba, Timis si Caras-Severin), aceasta specie poate transmite febra hemoragica Crimeea-Congo, fiind cel mai important vector al virusului Nairovirus.
- Dermacentor reticulatus – este raspandita in nord-estul tarii si zona centrala. Este cunoscuta ca fiind un vector al bolilor infectioase la animale precum babesioza, tularemia si anaplasmoza.
- Rhipicephalus sanguineus – se intalneste in Dobrogea si in judetele Cluj, Timis, Dolj si Valcea, raspandita in majoritatea zonelor urbane, aceasta specie poate transmite diverse rickettsioze (febra butonoasa a capusei si babesioza). Nu transmite boala Lyme.
Cum se face deparazitarea animalelor si ce produse folosim pentru capuse?
Pentru tratarea animalelor de companie, exista mai multe tipuri de produse: picaturi pentru purici si capuse, produse tip spray pentru purici si capuse, insecticide pentru imbaierea animalelor si zgarzi speciale. La alegerea unui tratament se va tine cont si de recomandarile medicului veterinar.
⚠️ Nu se vor utiliza insecticide de suprafete pentru imbaierea animalelor (caini, pisici etc.).
Aplicarea simultana a tratamentului de imbaiere si a tratamentului suprafetelor este esentiala pentru a obtine rezultate optime. Motivul consta in natura usor transmisibila a daunatorilor. Ouale pot fi purtate de vant, ducand la reinfestare. De asemenea, animalele care viziteaza zona pot actiona ca gazde si surse de infestare ulterioara.
Sunt solutii concentrate utilizate impotriva ectoparazitilor care afecteaza animalele de companie (caini si pisici). Este important de mentionat ca, la alegerea unui tratament adecvat pentru combaterea capuselor prezente pe animalele de companie, se va tine cont de specia, varsta, greutatea si sanatatea acestora, respectandu-se intocmai recomandarile de pe eticheta produselor alese.
Cum facem dezinsectia impotriva capuselor?
Dezinsectia pentru controlul capuselor poate fi efectuala incepand cu perioada martie-aprilie, atunci cand temperaturlie depasesc 15 – 20 °C si se poate continua pana la finalul lunii septembrie-octombrie. In functie de gradul de infestare si de conditiile de mediu, tratamentul se poate aplica la intervale cuprinse intre 3 saptamani si 2 luni.
Pentru combatere si preventie, se pot folosi insecticide aplicate prin pulverizare. Se recomanda aplicarea tratamentului preventiv si de la primele semne ale prezentei acestora. Acesti daunatori se ascund la baza ierbii, de aceea, este recomandat ca in momentul aplicarii insecticidului, iarba sa fie tunsa foarte scurt (la 2-3 cm). Pulverizarea trebuie realizata cat mai aproape de sol, la maxim 10 cm distanta.
Ce produse folosim pentru combaterea capuselor?
Se folosesc insecticide specifeice. Acestea sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva insectelor daunatoare, majoritatea actionand, prin contact sau ingestie, asupra sistemului nervos al insectei. Iar substantele active din componenta insecticidelor pot varia. Solutia se aplica prin pulverizare, cat mai aproape de sol (deoarece capusele stau ascunse la baza firului de iarba).
Insecticide cu efect mecanic asupra capuselor (in toate stadiile de dezvoltare)
Aceste insecticide sunt foarte eficiente, avand un mod fizic de actiune. Provoaca imobilizarea mecanica externa, ceea ce inhiba capacitatea acestora de a se hrani, ducand la o reducere semnificativa a populatiei lor. Sunt eficiente impotriva etapelor de dezvoltare active precum nimfe / larve si adult. Au efect de eliminare imediata si nu au efect rezidual sau perioada de asteptare.
Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (manuale si/sau motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.
Pentru o eficienta ridicata a tratamentului, este recomandat ca aplicarea sa fie facuta cu un echipament atomizor sau pulverizator de spate.
Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior pentru aplicarea directa pe vegetatie.
In cazul in care nu este posibila indepartarea vegetatiei, exista si varianta tratamentului utilizand un atomizor. Este indicat ca lancea aparatului sa fie indreptata la 45° catre sol si setata la puterea maxima pentru a facilita patrunderea solutiei prin barajul de vegetatie.
Aplicarea cu ajutorul generatoarelor de ceata calda sau ceata rece nu ofera aceleasi rezultate, deoarece particulele pulverizate sunt de dimensiuni mai mici si nu au tendinta de a se depune pe sol.
Eficacitatea unui tratament exterior este puternic influentata de conditiile meteorologice, cum ar fi precipitatiile, temperaturile inalte, excesul de roua, expunerea la soare si prezenta unei vegetatii abundente si inalte.
Insecticide gata de utilizare RTU cu efect mecanic asupra capuselor
Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre persoane fizice, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. Nu este necesara prepararea solutiei de lucru, economisind timp si efort. De asemenea, reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi periculoase.
Dezinsectia impotriva capuselor la interior
Capusele nu se deplaseaza pe distante foarte mari, insa pot patrunde si in interior, in general prin intermediul animalelor de companie. De aceea, daca le-ati sesizat prezenta, inaintea de a efectua tratamente pentru tratarea spatiului, este recomandat sa fie verificate si tratate si animalele de companie (cu insecticide de uz veterinar).
! Produsele destinate aplicarii pe suprafete nu se utilizeaza pentru tratarea animalelor de companie.
Cand se face tratamentul de combatere pentru capuse?
Este indicat ca tratamentele de combatere sa se efectueze inca de la primele semne ale prezentei lor deoarece, in functie de gradul de infestare, combaterea totala poate deveni mai costisitoare si va necesita o perioada mai indelungata de timp. Alegerea unui tratament corect, alternand produse cu mod de actiune diferit, pe langa combatere, are rolul si de a preveni si reinfestarea.
La interior, se recomanda aplicarea insecticidelor cu pulverizatoarele de joasa presiune de mana sau de spate.
Pentru combaterea capuselor in interior se folosesc substante biocide, acestea afecteaza sistemul nervos al daunatorilor prin contact sau ingestie. Tratamentele se aplica prin pulverizare in zonele cele mai frecventate de animalele de companie, pe podea si pe pereti pana la o inaltime de 30-50 cm, respectand instrucțiunile de pe eticheta produselor. Se recomanda aplicarea tratamentelor in spatele si in colturile mobilei, deoarece insectele au tendinta de a se catara pentru a-si cauta gazda. Repetarea tratamentelor se realizeaza conform instrucțiunilor de pe eticheta este necesara pentru combaterea completa a capuselor in interiorul locuintei.
Un aspect foarte important de care trebuie sa se tina cont, in cazul efectuarii tratamentelor de combatere la interior, este acela ca, acestea au tendinta de a se catara pentru a cauta o gazda, de aceea, este important sa insistati inclusiv in spatele si in fiecare colt al mobilierului. Tratamentele se pot repeta conform specificatiilor de pe eticheta produselor utilizate, pana la combaterea definitiva a capuselor din locuinta.
Repelenti impotriva capuselor
Utilizarea repelentului impotriva daunatorilor aplicat pe piele este esential pentru a va proteja de insectele care pot transmite boli prin intepaturi. Repelentii ecologici sunt formulati pentru a tine la distanta daunatorii, oferind protectie de lunga durata (6-10 ore). Fiind produsi din ingrediente naturale, acestia sunt blanzi cu pielea, nu contin substante nocive si nu au efect negativ asupra mediului.
Echipamente de protectie la dezinsectia impotriva capuselor
Semnele infestarii si prevenirea aparitiei
In principiu, exista doua cai prin care capusele pot infesta gazonul / iarba din curte. Astfel, acestea pot patrunde prin intermediul animalelor (aproximativ 80-90% dintre cazuri – caini, pisici, dar si rozatoare, pasari) sau prin intermediul vantului.
Deoarece principalul mod prin care capusele pot infesta un spatiu este prin intermediul animalelor, ca si metoda de preventie, se recomanda tratarea sau protejarea animalelor de companie cu produse specifice. Acestea vor fi aplicate in mod regulat la recomandarea medicului veterinar (insecticide de uz veterinar, curea tip zgarda insecticida etc.). In lipsa acestora, capusele se pot atasa de animal, se hranesc (si pot transmite boli specifice), apoi se desprind, ascunzandu-se in iarba sau in vehetatia inalta.
Eliminati frunzele, resturile de vegetatie, si buruienile din apropierea casei sau a gazonului. Eliminarea resturilor de materie vegetala din zonele impadurite apropiate unui spatiu rezidential poate reduce semnificativ prezenta capusei Ixodes. Curatarea resturilor vegetale la inceputul primaverii si al verii poate determina o reducere a densitatii nimfelor de capuse cu pana la 73%.
Pastrati gazonul tuns corespunzator, nu mai inalt de 10 cm.
Curatati drumurile pietruite, zidurile de piatra si gramezile de lemn de diverse buruieni ce pot gazdui capuse. Toaletati arborii si arbustii pentru o mai buna aerisire si pentru a permite razelor de soare sa patrunda.
Dupa aplicarea dezinsectiei impotriva capuselor:
- Insecticidul are nevoie de timp pentru a actiona (conform etichetei).
- Nu udati gazonul imediat dupa aplicare pentru a nu reduce eficacitatea produsului. Este de preferat sa asteptati cateva zile dupa aplicarea insecticidului. Udarea imediata va spala stratul de insecticid, reducand semnificativ eficacitatea produselor.
In timpul aplicarii tratamentului precum si in urmatoarele ore (pana cand se usuca solutia aplicata) este indicat ca in spatiul tratat sa nu patrunda vietuitoarele non-vizate.
Calcularea solutiei insecticide pentru dezinsectie anti capuse
Aplicarea substantei (produs insecticid concentrat + apa) pe unitatea de suprafata depinde de ritmul de aplicare, precum si de echipamentul folosit. Practica de specialitate recomanda o aplicare de 5 litri de substanta de lucru / 100 mp. Insa, pentru a afla necesarul si ritmul propriu de aplicare se pot avea in vedere urmatorii pasi:
- se pun in echipamentul de stropit 2 litri apa (simpla, fara produs insecticid);
- se incepe aplicarea in ritm normal, ca si cum s-ar aplica produs insecticid;
- dupa terminarea celor doi litri se masoara suprafata acoperita, astfel, se va afla ritmul propriu de aplicare;
- daca cei 2 litri au acoperit 40 mp, ritmul este cel descris anterior, 5 litri substanta de lucru/ 100 mp;
- daca aplicati mai repede (de exemplu, 50 mp cu 2 litri), dilutia trebuie sa fie mai mica.
Pentru o combatere cat mai eficenta a capuselor, se recomanda efectuarea tratamentelor specifice, in functie de spatiul in care sunt prezente (interior/exterior), repetarea acestora (conform recomandarilor de pe eticheta), alternarea produselor cu mod de actiune diferit, controlul si deparazitarea animalelor de companie.