Scapa de capuse, solutii si otrava

capuse-solutii-otrava-tratamente

Capuse – sunt insecte ce fac parte din clasa Arachnida, iar impreuna cu acarienii formeaza subclasa Acari. Sunt paraziti externi, ce se hranesc cu sangele mamiferelor, pasarilor si uneori cu al reptilelor si amfibienilor. Acestea prezinta patru stadii de dezvoltare: ou, larva, nimfa si adult. 

Capusele nu prezinta mecanisme de analiza a mediului foarte dezvoltate, insa, pot detecta foarte usor vietuitoarele cu sange cald din jur, pe baza caldurii corporale, a anumitor mirosuri pe care le degaja sau pot simti anumite vibratii. Cel mai frecvent, se ataseaza de gazda urcandu-se pe firele de iarba. 

Infestarea gazonului

In principiu, exista doua cai prin care capusele pot infesta gazonul/iarba din curte. Astfel, acestea pot patrunde prin intermediul animalelor (aproximativ 80-90% dintre cazuri – caini, pisici, dar si rozatoare, pasari) sau prin intermediul vantului (aproximativ 10-20% dintre cazuri).

Deoarece principalul mod prin care capusele pot infesta un spatiu este prin intermediul animalelor, ca si metoda de preventie, se recomanda tratarea sau protejarea animalelor de companie cu produse specifice. Acestea vor fi aplicate in mod regulat la recomandarea medicului veterinar (insecticide de uz veterinar, curea tip zgarda insecticida etc.). In lipsa acestora, capusele se pot atasa de animal, se hranesc (si pot transmite boli specifice), apoi se desprind, ascunzandu-se in iarba. 

DEPARAZITAREA ANIMALELOR DE COMPANIE

Pentru tratarea animalelor de companie, exista mai multe tipuri de produse: picaturi pentru purici si capuse, produse tip spray pentu purici si capuse, insecticide pentru imbaierea animalelor si zgarzi speciale. La alegerea unui tratament se va tine cont si de recomandarile medicului veterinar.

!!!Nu se vor utiliza insecticide de suprafete pentru imbaierea animalelor (caini, pisici etc.)

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CAPUSE ANIMALE:

Sunt solutii concentrate utilizate impotriva ectoparazitilor care afecteaza animalele de companie (caini si pisici). Este important de mentionat ca, la alegerea unui tratament adecvat pentru combaterea capuselor prezente pe animalele de companie, se va tine cont de specia, varsta, greutatea si sanatatea acestora, respectandu-se intocmai recomandarile de pe eticheta produselor alese.

Tratamente combatere capuse la exterior

Dezinsectia pentru combaterea capuselor se poate face din martie – aprilie, daca temperaturile in timpul zilei depasesc 15 – 20°C si pana la finalul lunii septembrie sau chiar octombrie. In functie de factorii de mediu si gradul de infestare se recomanda repetarea tratamentului la un interval intre 3 saptamani pana la 2 luni. Exista si cazuri unde, daca gradul de infestare este ridicat, este necesara repetarea tratamentelor la un interval mai scurt de timp. Pentru combaterea capuselor se efectueaza tratamente cu insecticide aplicate prin pulverizare.

Este indicat ca tratamentele pentru combaterea capuselor la exterior sa se realizeze de la primele semne ale prezentei acestora. Pentru ca tratamentul sa prezinte un grad cat mai ridicat de eficienta, este indicat sa fie luate in considerare mai multe aspecte despre acesti daunatori. 

In general, capusele se ascund la baza firului de iarba, iar pentru a fi eliminate, produsul aplicat trebuie sa intre in contact direct cu acestea.

Astfel, este indicat ca in momentul aplicarii tratamentului, iarba sa fie tunsa foarte scurt (la 2-3 cm), iar, aplicarea sa se realizeze cat mai aproape de sol, pentru ca solutia insecticida sa ajunga in zona in care se gasesc acestea. Pentru a realiza acest lucru, lancea echipamentului de stropire sa fie la maxim 10 cm de sol. In acest mod se va produce un efect de similar baltirii la baza firului de iarba, ceea ce va face ca produsul sa intre in contact direct cu daunatorii.

Alegerea echipamentului

Pentru o eficienta ridicata a tratamentului, este recomandat ca aplicarea sa fie facuta cu un echipament de mare putere (de exemplu, atomizor sau pulverizator de spate). In acest caz, lancea echipamentului trebuie sa fie tinuta perpendicular pe sol, astfel incat sa deranjeze daunatorii ascunsi. Aplicarea cu ajutorul generatoarelor de ceata calda sau ceata rece nu ofera aceleasi rezultate, deoarece particulele pulverizate sunt de dimensiuni mai mici si nu au tendinta de a se depune pe sol.

In cazul in care nu este posibila indepartarea vegetatiei, exista si varianta tratamentului utilizand un atomizor. Este indicat ca lancea aparatului sa fie indreptata la 45° catre sol si setata la puterea maxima pentru a facilita patrunderea solutiei prin barajul de vegetatie.

Este important de mentionat faptul ca eficacitatea unui tratament la exterior este influentata conditiile de mediu, mai exact, precipitatiile survenite, temperaturile ridicate, roua in execes, razele solare, vegetatia abundenta si inalta etc. Astfel, tratamentele aplicate la exterior nu asigura remanenta.

Dupa aplicare, produsul insecticid trebuie lasat o anumita perioada de timp sa-si produca efectul biocid (in functie de specificatiile de pe eticheta). Mai exact, sa ramana acolo unde este aplicat si sa elimine orice daunator intra in contact cu el. De asemenea, este indicat ca in urmatoarele ore, sa se evite udarea gazonului, pentru a nu diminua eficacitatea produsului.

In timpul aplicarii tratamentului precum si in urmatoarele ore (pana cand se usuca solutia aplicata) este indicat ca in spatiul tratat sa nu patrunda vietuitoarele non-vizate.

Capuse – Aplicarea tratamentului pentru combatere

Se recomanda ca aceste tratamente sa fie efectuate de operatorii de pest control specializati, pentru ca riscurile aferente sa fie minimalizate. De asemenea, este indicat ca inainte de utilizare sa fie citita eticheta produsului utilizat. Pe eticheta produsului sunt mentionate frazele de risc si pericol care trebuie luate in calcul si respectate inainte de utilizarea produsului, precum si instructiunile si dozele de utilizare.

Aplicarea substantei de lucru (produs insecticid concentrat + apa) pe unitatea de suprafata depinde de ritmul de aplicare, precum si de echipamentul folosit. Practica de specialitate recomanda o aplicare de 5 litri de substanta de lucru / 100 mp. Insa, pentru a afla necesarul si ritmul propriu de aplicare se pot avea in vedere urmatorii pasi:

  • se pun in echipamentul de stropit 2 litri apa (simpla, fara produs insecticid);
  • se incepe aplicarea in ritm normal, ca si cum s-ar aplica produs insecticid;
  • dupa terminarea celor doi litri se masoara suprafata acoperita, astfel, se va afla ritmul propriu de aplicare;
  • daca, de exemplu, cei 2 litri au acoperit 40 mp, atunci ritmul este cel descris anterior, anume 5 litri substanta de lucru/ 100 mp;
  • daca aplicati mai incet sau duza echipamentului este mai mare si suprafata acoperita este mai mica (de exemplu, 25 mp) luati in calcul acest detaliu la dilutia produsului, care va trebui sa fie mai mare;
  • daca aplicati mai repede (de exemplu, 50 mp cu 2 litri), dilutia trebuie sa fie mai mica.

Ceea ce este important este ca pe suprafata acoperita de tratament sa ajunga exact cantitatea de substanta activa indicata de producator. Volumul de apa este variabil si neimportant, ca activitate biocida. Acesta serveste ca parametru de suport in determinarea ritmului de aplicare.

Referitor la produsele utilizate in combaterea capuselor, in urma unor studii complexe si testari practice, si-au dovedit eficacitatea insecticidele care au la baza cipermetrinul, permetrinul, deltametrinul ca si substante active.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CAPUSE:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva insectelor daunatoare, majoritatea actionand, prin contact sau ingestie, asupra sistemului nervos al insectei. Iar substantele active din componenta insecticidelor pot varia. Solutia se aplica prin pulverizare, cat mai aproape de sol (deoarece capusele stau ascunse la baza firului de iarba). Pentru a facilita contacul solutiei cu acestea, se recomanda ca iarba sa fie tunsa cat mai scurt (2-3 cm).

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (manuale si/sau motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

ATOMIZOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior pentru aplicarea directa pe vegetatie.

Tratamente combatere capuse interior

Capusele nu se deplaseaza pe distante foarte mari, insa pot patrunde si in interior, in general prin intermediul animalelor de companie. De aceea, daca le-ati sesizat prezenta, inaintea de a efectua tratamente pentru tratarea spatiului, este recomandat sa fie verificate si tratate si animalele de companie (cu insecticide de uz veterinar). Produsele destinate aplicarii pe suprafete nu se utilizeaza pentru tratarea animalelor de companie.

Este indicat ca tratamentele de combatere sa se efectueze inca de la primele semne ale prezentei lor deoarece, in functie de gradul de infestare, combaterea totala poate deveni mai costisitoare si va necesita o perioada mai indelungata de timp. Alegerea unui tratament corect, alternand produse cu mod de actiune diferit, pe langa combatere, are rolul si de a preveni si reinfestarea. 

La interior, se recomanda aplicarea insecticidelor prin pulverizare.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CAPUSE:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva insectelor daunatoare, majoritatea actionand, prin contact sau ingestie, asupra sistemului nervos al insectei. Iar substantele active din componenta insecticidelor pot varia. Solutia se aplica prin pulverizare, cu precadere in zonele in care stau animalele de companie, pe toata suprafata podelei si pe pereti, pana la o inaltime de aproximativ 30 – 50 cm, in functie de recomandarile de pe eticheta produselor alese.

Un aspect foarte important de care trebuie sa se tina cont, in cazul efectuarii tratamentelor de combatere la interior, este acela ca, acestea au tendinta de a se catara pentru a cauta o gazda, de aceea, este important sa insistati inclusiv in spatele si in fiecare colt al mobilierului. Tratamentele se pot repeta conform specificatiilor de pe eticheta produselor utilizate, pana la combaterea definitiva a capuselor din locuinta. 

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele, de substantele periculoase. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.

  • Combinezon antichimic cu gluga
  • Manusi de protectie
  • Masti de gaze, ochelari

Pentru o combatere cat mai eficenta a capuselor, se recomanda efectuarea tratamentelor specifice, in functie de spatiul in care sunt prezente (interior/exterior), repetarea acestora (conform recomandarilor de pe eticheta), alternarea produselor cu mod de actiune diferit, controlul si deparazitarea animalelor de companie.