Scapa de capuse, solutii si otrava

capuse-solutii-otrava-tratamente

Capuse – sunt insecte ce fac parte din clasa Arachnida, iar impreuna cu acarienii formeaza subclasa Acari. Sunt paraziti externi, ce se hranesc cu sangele mamiferelor, pasarilor si uneori cu al reptilelor si amfibienilor. Acestea prezinta patru stadii de dezvoltare: ou, larva, nimfa si adult. 

Capusele nu prezinta mecanisme de analiza a mediului foarte dezvoltate, insa, pot detecta foarte usor vietuitoarele cu sange cald din jur, pe baza caldurii corporale, a anumitor mirosuri pe care le degaja sau pot simti anumite vibratii. Cel mai frecvent, se ataseaza de gazda urcandu-se pe firele de iarba. 

Infestarea gazonului

In principiu, exista doua cai prin care capusele pot infesta gazonul/iarba din curte. Astfel, acestea pot patrunde prin intermediul animalelor (aproximativ 80-90% dintre cazuri – caini, pisici, dar si rozatoare, pasari) sau prin intermediul vantului (aproximativ 10-20% dintre cazuri).

Deoarece principalul mod prin care capusele pot infesta un spatiu este prin intermediul animalelor, ca si metoda de preventie, se recomanda tratarea sau protejarea animalelor de companie cu produse specifice. Acestea vor fi aplicate in mod regulat la recomandarea medicului veterinar (insecticide de uz veterinar, curea tip zgarda insecticida etc.). In lipsa acestora, capusele se pot atasa de animal, se hranesc (si pot transmite boli specifice), apoi se desprind, ascunzandu-se in iarba. 

DEPARAZITAREA ANIMALELOR DE COMPANIE

Pentru tratarea animalelor de companie, exista mai multe tipuri de produse: picaturi pentru purici si capuse, produse tip spray pentu purici si capuse, insecticide pentru imbaierea animalelor si zgarzi speciale. La alegerea unui tratament se va tine cont si de recomandarile medicului veterinar.

!!!Nu se vor utiliza insecticide de suprafete pentru imbaierea animalelor (caini, pisici etc.)

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CAPUSE ANIMALE:

Sunt solutii concentrate utilizate impotriva ectoparazitilor care afecteaza animalele de companie (caini si pisici). Este important de mentionat ca, la alegerea unui tratament adecvat pentru combaterea capuselor prezente pe animalele de companie, se va tine cont de specia, varsta, greutatea si sanatatea acestora, respectandu-se intocmai recomandarile de pe eticheta produselor alese.

Tratamente combatere capuse la exterior

Dezinsectia pentru combaterea capuselor se poate face din martie – aprilie, daca temperaturile in timpul zilei depasesc 15 – 20°C si pana la finalul lunii septembrie sau chiar octombrie. In functie de factorii de mediu si gradul de infestare se recomanda repetarea tratamentului la un interval intre 3 saptamani pana la 2 luni. Exista si cazuri unde, daca gradul de infestare este ridicat, este necesara repetarea tratamentelor la un interval mai scurt de timp. Pentru combaterea capuselor se efectueaza tratamente cu insecticide aplicate prin pulverizare.

Este indicat ca tratamentele pentru combaterea capuselor la exterior sa se realizeze de la primele semne ale prezentei acestora. Pentru ca tratamentul sa prezinte un grad cat mai ridicat de eficienta, este indicat sa fie luate in considerare mai multe aspecte despre acesti daunatori. 

In general, capusele se ascund la baza firului de iarba, iar pentru a fi eliminate, produsul aplicat trebuie sa intre in contact direct cu acestea.

Astfel, este indicat ca in momentul aplicarii tratamentului, iarba sa fie tunsa foarte scurt (la 2-3 cm), iar, aplicarea sa se realizeze cat mai aproape de sol, pentru ca solutia insecticida sa ajunga in zona in care se gasesc acestea. Pentru a realiza acest lucru, lancea echipamentului de stropire sa fie la maxim 10 cm de sol. In acest mod se va produce un efect de similar baltirii la baza firului de iarba, ceea ce va face ca produsul sa intre in contact direct cu daunatorii.

Alegerea echipamentului

Pentru o eficienta ridicata a tratamentului, este recomandat ca aplicarea sa fie facuta cu un echipament de mare putere (de exemplu, atomizor sau pulverizator de spate). In acest caz, lancea echipamentului trebuie sa fie tinuta perpendicular pe sol, astfel incat sa deranjeze daunatorii ascunsi. Aplicarea cu ajutorul generatoarelor de ceata calda sau ceata rece nu ofera aceleasi rezultate, deoarece particulele pulverizate sunt de dimensiuni mai mici si nu au tendinta de a se depune pe sol.

In cazul in care nu este posibila indepartarea vegetatiei, exista si varianta tratamentului utilizand un atomizor. Este indicat ca lancea aparatului sa fie indreptata la 45° catre sol si setata la puterea maxima pentru a facilita patrunderea solutiei prin barajul de vegetatie.

Este important de mentionat faptul ca eficacitatea unui tratament la exterior este influentata conditiile de mediu, mai exact, precipitatiile survenite, temperaturile ridicate, roua in execes, razele solare, vegetatia abundenta si inalta etc. Astfel, tratamentele aplicate la exterior nu asigura remanenta.

Dupa aplicare, produsul insecticid trebuie lasat o anumita perioada de timp sa-si produca efectul biocid (in functie de specificatiile de pe eticheta). Mai exact, sa ramana acolo unde este aplicat si sa elimine orice daunator intra in contact cu el. De asemenea, este indicat ca in urmatoarele ore, sa se evite udarea gazonului, pentru a nu diminua eficacitatea produsului.

In timpul aplicarii tratamentului precum si in urmatoarele ore (pana cand se usuca solutia aplicata) este indicat ca in spatiul tratat sa nu patrunda vietuitoarele non-vizate.

Capuse – Aplicarea tratamentului pentru combatere

Se recomanda ca aceste tratamente sa fie efectuate de operatorii de pest control specializati, pentru ca riscurile aferente sa fie minimalizate. De asemenea, este indicat ca inainte de utilizare sa fie citita eticheta produsului utilizat. Pe eticheta produsului sunt mentionate frazele de risc si pericol care trebuie luate in calcul si respectate inainte de utilizarea produsului, precum si instructiunile si dozele de utilizare.

Aplicarea substantei de lucru (produs insecticid concentrat + apa) pe unitatea de suprafata depinde de ritmul de aplicare, precum si de echipamentul folosit. Practica de specialitate recomanda o aplicare de 5 litri de substanta de lucru / 100 mp. Insa, pentru a afla necesarul si ritmul propriu de aplicare se pot avea in vedere urmatorii pasi:

 • se pun in echipamentul de stropit 2 litri apa (simpla, fara produs insecticid);
 • se incepe aplicarea in ritm normal, ca si cum s-ar aplica produs insecticid;
 • dupa terminarea celor doi litri se masoara suprafata acoperita, astfel, se va afla ritmul propriu de aplicare;
 • daca, de exemplu, cei 2 litri au acoperit 40 mp, atunci ritmul este cel descris anterior, anume 5 litri substanta de lucru/ 100 mp;
 • daca aplicati mai incet sau duza echipamentului este mai mare si suprafata acoperita este mai mica (de exemplu, 25 mp) luati in calcul acest detaliu la dilutia produsului, care va trebui sa fie mai mare;
 • daca aplicati mai repede (de exemplu, 50 mp cu 2 litri), dilutia trebuie sa fie mai mica.

Ceea ce este important este ca pe suprafata acoperita de tratament sa ajunga exact cantitatea de substanta activa indicata de producator. Volumul de apa este variabil si neimportant, ca activitate biocida. Acesta serveste ca parametru de suport in determinarea ritmului de aplicare.

Referitor la produsele utilizate in combaterea capuselor, in urma unor studii complexe si testari practice, si-au dovedit eficacitatea insecticidele care au la baza cipermetrinul, permetrinul, deltametrinul ca si substante active.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CAPUSE:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva insectelor daunatoare, majoritatea actionand, prin contact sau ingestie, asupra sistemului nervos al insectei. Iar substantele active din componenta insecticidelor pot varia. Solutia se aplica prin pulverizare, cat mai aproape de sol (deoarece capusele stau ascunse la baza firului de iarba). Pentru a facilita contacul solutiei cu acestea, se recomanda ca iarba sa fie tunsa cat mai scurt (2-3 cm).

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (manuale si/sau motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

ATOMIZOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior pentru aplicarea directa pe vegetatie.

Tratamente combatere capuse interior

Capusele nu se deplaseaza pe distante foarte mari, insa pot patrunde si in interior, in general prin intermediul animalelor de companie. De aceea, daca le-ati sesizat prezenta, inaintea de a efectua tratamente pentru tratarea spatiului, este recomandat sa fie verificate si tratate si animalele de companie (cu insecticide de uz veterinar). Produsele destinate aplicarii pe suprafete nu se utilizeaza pentru tratarea animalelor de companie.

Este indicat ca tratamentele de combatere sa se efectueze inca de la primele semne ale prezentei lor deoarece, in functie de gradul de infestare, combaterea totala poate deveni mai costisitoare si va necesita o perioada mai indelungata de timp. Alegerea unui tratament corect, alternand produse cu mod de actiune diferit, pe langa combatere, are rolul si de a preveni si reinfestarea. 

La interior, se recomanda aplicarea insecticidelor prin pulverizare.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CAPUSE:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva insectelor daunatoare, majoritatea actionand, prin contact sau ingestie, asupra sistemului nervos al insectei. Iar substantele active din componenta insecticidelor pot varia. Solutia se aplica prin pulverizare, cu precadere in zonele in care stau animalele de companie, pe toata suprafata podelei si pe pereti, pana la o inaltime de aproximativ 30 – 50 cm, in functie de recomandarile de pe eticheta produselor alese.

Un aspect foarte important de care trebuie sa se tina cont, in cazul efectuarii tratamentelor de combatere la interior, este acela ca, acestea au tendinta de a se catara pentru a cauta o gazda, de aceea, este important sa insistati inclusiv in spatele si in fiecare colt al mobilierului. Tratamentele se pot repeta conform specificatiilor de pe eticheta produselor utilizate, pana la combaterea definitiva a capuselor din locuinta. 

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele, de substantele periculoase. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.

 • Combinezon antichimic cu gluga
 • Manusi de protectie
 • Masti de gaze, ochelari

Pentru o combatere cat mai eficenta a capuselor, se recomanda efectuarea tratamentelor specifice, in functie de spatiul in care sunt prezente (interior/exterior), repetarea acestora (conform recomandarilor de pe eticheta), alternarea produselor cu mod de actiune diferit, controlul si deparazitarea animalelor de companie.

Comentarii
 • e
  e
  Elisabeta

  cit costa 1l de solfacEW50?

 • isa
  isa
  Ioana S.

  imi place mult siteul~!!! mie frica de capuse:( la pui poate actiona?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, va rugam sa ne precizati la ce pui va referiti mai exact, sau care este situatia cu care va confruntati.

 • m
  m
  Madalin

  capusa asta este rara? ca mi-e frica 🙁

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, informatiile pe care le detinem sunt prezentate in articol.

 • A
  A

  DOAMNE!!! la asa un pret nu ma mir ca nu mai dau cu anticapuse cei de la parcuri…. Ceva mai ieftin nu aveti? Eu tin in curte un maidanez si nu as da atatia bani pentru deparazitare si zgarda nu poarta ca plange si se zbate pana si-o scoate sau I-o scot eu de atata schelalait…..

 • s
  s
  Sabrina

  pisica mea a avut 2 capuse una ca H si una ca B si leam scos cu penseta. daca incercati nu o trageti de corp o luati de cap.

 • L
  L
  Lucian

  cantitati mai mici de 1 l nu comercializati ? deoarece am o suprafata mai mica de teren

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, produsele sunt disponibile si intr-o modalitate de ambalare mai mica. Acestea sunt prezentate in articol.

 • D
  D

  Pentru ca imi era teama de capuse, am vrut sa le studiez. Am recoltat si introdus intr-o cutie un exemplar micut, aproape negru ,cu 8 picioare si un exemplar gri, cu corp mare. Dupa o zi ,in cutie am gasit langa orificiul bucal al celui mare aplatizat,o gramada de oua,ca niste icre. Operatia de expulzare de oua era inca in curs. Am tras concluzia ca daca, femela , in timpul hranirii,” este apucata de durerile facerii” poate injecta ouale in pielea victimei si din acest motiv apar uneori niste umflaturi mai mari .La fel se poate intampla ca atunci cand se recolteaza ,neatent, capusa,chiar victima strangand-o de “ooteca”,sa injecteze ouale in propriul corp. Nu pot, sunt in schimb curios daca in excrescentele operate se vad la microscop oua.

 • D
  D

  Cainele meu a avut 5 pana acum si urmeaza sa-l mai caut 4 au fost ca imaginea B si una mai mik nush care ar fi din imagine dar e cumplit….mam speriat foarte tare si inca sunt foarte speriata.

 • r
  r
  Roxana

  sper din tot sufletul sa nu pice pe mine o capusa a picat una pe cainele meu si noroc ca a scoso tati

 • m
  m

  De unde putem cumpara Solfac EW50?

 • I
  I
  Iorgovan

  Cit costa 1000 ml de solfac EW 50 si transportul pina la Eforie Nord.

 • I
  I
  Iorgovan

  Care dintre solutii este mai buma pentru invazia de capuse?,solfac EW50, sau ficam ?
  Pentru o suprafata de cca.800 mp,ce cantitate de solfac,sau ficam trebuie sa procur de la dumneavoastra?

 • M
  M

  Am gazduit si eu o capusa si pana sa ajung la medic, am citit pe internet si am aplicat untura pe locul unde se stabilise, asa incat am sufocat-o si a iesit foarte usor. Am mers si la medic, fiindca acea pata rosie ma speria si mi s-a spus ca am procedat corect. Nu este de glumit cu capusile!!!

 • ES
  ES
  Elena S.

  Produsul Solfac este dăunător pentru păsări? In curte este o filiera cu porumbei

  • :
   :
   Echipa PCE

   Este necesar sa pasarile sa nu se afle in zona respectiva pentru o perioada de aproximativ 4 ore de la aplicare. Dupa aceea nu va mai fi nici o problema.

 • s
  s

  Salut.stau la curte si mi am gasit cainele din spatele casei plin de capuse.pe fata pe ochi pe gat etc,si nu stiu ce sa faca.si zona unde sta cred ca e plina de capuse.poate cineva sa ma ajute?

 • B
  B
  Bogdan

  Buna ziua. Am inteles ca boala lyme se poate lua doar de la capusele de caprioara. Au cum sa migreze acestea in parcurile din Bucuresti ?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Se poate migra si catre orasele mari, deoarece si animalele pot fi purtatoare ale acestei boli. Spre exemplu, un caine infestat este intepat de o capusa, apoi capusa cade de pe animal si poate intepa alte animale sau oameni.

 • C
  C
  Carmen

  Bună! Avem un bebe de 1 a n și o fetiță de 3 ani. Pot aplica Solfac în curte/gradina? Ce pericol e pt copii având în vedere ca sunt mereu în iarba ? Cea mare a fost deja muscata de o capusa deci terenul e infectat. Parcela vecina nu e locuita și plina de bălării. Mulțumesc anticipat

 • G
  G

  Buna ziua,Ce ami recomandati sa fac,avind pasarile puternic infestate cu capusi,Aveti ceva cu care sa dau direct pe pasari,fiindca adapostul l-am stropit cu diverse substante,dar pasarile sint pilne de capusi.

 • S
  S

  Pentru pasari,care au capuse dati cu ulei comestibil ,pe la gat spate ,etc vedeti pe unde sunt si capusele mor datorita uleiului.sm patit-o si eu cu puii de gaini,daca nu verificam imi mureau toti.asa i-am scapat cu ulei.bafta.

 • g
  g
  Giorgiosanduleanu

  Buna ziua.Va rog frumos sa-mi recomandati ceva pt purici si capuse ,pt.un catel de 3 luni (6kg.)am pierdut un catel din cauza unei capuse,si nu vreau sa mai trec inca o data prin durerea care am avut.o.Va multumesc.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Pentru eliminarea parazitilor la caini se poate aplica Neostomosan (https://www.pce.ro/ceva-insecticid-neostomosan-fiole-5-ml.html). In caz de infestatie cu purici sau paduchi, se va trata toata suprafata corporala a animalului cat si zgarda, Neostomosan nefiind toxic pentru animale. Daunatorii cad singuri dupa cateva ore de la tratament. Daca este necesar se poate repeta tratamentul dupa o saptamana. O fiola de 5 ml se dilueaza in 2 l de apa si se imbaiaza animalul.

 • E
  E
  Eduard

  Buna ziua.
  Am gasit in casa 2-3 capuse aduse cu un buchet de flori de camp. Una a fost gasita in urechea catelului, celalalte 2 pe gresie. Am curatat prin casa si nu am mai gasit niciuna. Am tuns inclusiv cainele si e curat. Ele se pot inmulti in apartament? Si, preventiv, unde si cu ce solutie as putea da prin toata casa si cat timp nu trebuie sa stea persoanele in interior dupa aplicare? am 2 copii, dintre care unul de 2 ani si jumatate iar noi stam la bloc. Multumesc, Eduard

  • :
   :
   Echipa PCE

   Capusele se inmultesc doar daca se ofera conditiile optime, mai exact spatiile umede unde isi pot depune ouale, si hrana. Daca nu se hranesc, inmultirea este minima sau inexistenta. In interior, se poate aplica un insecticid precum K-Othrine WG 250 (https://www.pce.ro/bayer-insecticid-k-othrine-wg-250-20-g.html). Dupa aplicarea insecticidului, locuinta trebuie sa ramana inchisa pentru o perioada de 4-6 ore. Apoi se acceseaza, se aspira si se aeriseste foarte bine.

 • E
  E
  Eduard

  Multumesc pentru raspuns. In apartament nu avem spatii umede (gen vaze cu flori, jardiniere, ghiveci cu flori) cu exceptia prosopului din baie care se mai uda dupa ce iesim din dus. Avem doar un catel, deparazitat la zi, tuns scurt, verificat zilnic. Asa cum v-am precizat, dupa ce am gasit capusele din acel buchet de flroi, am aspirat foarte bine prin casa si am mutat toata mobila. Ca si recomandare de specialist, sa aplic preventiv sau nu solutia indicata de dvs? Neostomosan-ul recomandat mai sus la alte persoane nu ne-ar putea ajuta si pe noi?
  Multumesc, Eduard

  • :
   :
   Echipa PCE

   Spatiile umede se refera mai mult la cele cum ar fi gazonul, ori alta vegetatie inalta. Deci la interior nu prea au cum sa se inmulteasca. Solutia se poate aplica preventiv, pentru eliminarea celor care nu au fost depistate deja sau sunt ascunse. Poate fi aplicat si Neostomosan (https://www.pce.ro/ceva-insecticid-neostomosan-fiole-5-ml.html), insa acesta este mult mai mirositor decat K-Othrine, chiar iritant atunci cand este aplicat la interior.

 • T
  T

  Mai poate fi consumata o pasare de tara (gaina) care a avut capuse sau paduchi? Daca “se mai poate”, in ce conditii sau ce restrictii sunt in aceasta situatie? Multumesc pentru amabilitate.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Intrucat insectele mentionate pot fi transportatoare de virusi ori agenti patogeni, cel mai indicat este ca pasarile sa fie testate de un medic veterinar ori de un laborator inainte de consum.

 • C
  C
  Camelia

  Am scris și eu ce ma doare, Spune-ți-mi , o sa primesc un răspuns? Cum sa procur un antidot Ptr căpușe??? Care este cel bun, îmi trebuie O mică cantitate! Aștept răspuns, mulțumesc! Sunteți minunați!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Daca solutia este necesara pentru animalul de companie, atunci va fi necesar sa apelati la un medic veterinar.

 • A
  A
  Andreea

  Buna ziua, acest produs poate fi folosit si ptr tantari? As vrea sa cumpar un singur produs care sa functioneze si ptr capuse si ptr tantari sau muste. Daca nu se poate, ce imi recomandati si pentru invazia de tantari? Multumesc

 • L
  L

  Buna ziua , pot sa folosesc Taktic 12.5 pe gazon pt combaterea capuselor ?

 • A
  A
  Ana-maria

  Buna seara! Pot folosi regent in casa pentru capuse? Am un cățel care este deparazitat si mereu cand il aduc de afara gasesc capuse in camera unde doarme

 • F
  F
  Florin

  Bună ziua.
  Comercializați vreun repellent pentru căpușe pentru uz uman? Mă interesează atât cele cu aplicare pe piele cât și cele pentru haine/echipament.
  Mulțumesc.

 • S
  S
  Simona

  Buna ziua, am o mare problema. Locuiesc la apartament si gasesc in casa capuse. Nu stiu de unde ar putea fi. Cu ce pot da in casa in conditiile in care am si un bebelus de 6 luni? Multumesc!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Aveti vreun animal de companie sau vecini cu animale de companie? La ce etaj locuiti? Acum cat timp v-ti mutat in locatia respectiva?

 • S
  S
  Simona

  Am avut un bichon pana acum 2 luni si am si vecini cu catei. Locuiesc la etajul 2 in acest apartament de 3 ani.

 • rm
  rm
  Radu M.

  buna ziua, am adus gunoi de capra ptr gradina pot stropi si peste locurile insamantate? Este asimilat de plante? Multumesc! O zi buna!

 • cf
  cf
  Crina F.

  Buna ziua,
  Ne puteti ajuta sa veniti dvs. sa dati cu otrava impotriva capuselor? suntem in Bucuresti, sector 1, teren 500mp cu tot cu casa 100MP. Multumiri!

 • V
  V
  Vasile

  Buna ziua.
  Am o suprafață de 2000 mp, unde cresc si 20 de stupi de albine.
  Pot sa folosesc produsele dumneavoastră?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Se pot folosi produsele, insa este indicat ca stupii sa fie inchisi in timpul aplicarii si in urmatoarele minim 12 ore.

 • pm
  pm
  Popa M.

  ce pastile exista impotriva capuselor la catei ???

  • :
   :
   Echipa PCE

   Din pacate nu avem cunostinta legate de astfel de pastile. Puteti solicita aceste informatii unui magazin veterinar.

 • IG
  IG
  Iurii G.

  sunt reprezentantul a unei întreprinderii din r. Moldova si dorim să achiziționam 300 sprei împotrivă căpușelor . Ce puteți să-mi recomandați?

  Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *