Cum se dezvolta rezistenta la insecticide

Rezistenta la insecticide reprezinta o schimbare ereditara in susceptibilitatea unei populatii de daunatori fata de o grupa de produse. In practica, insectele care nu pot fi eficient combatute cu doza recomandata de insecticid sunt considerate rezistente. In cazul in care nivelurile de rezistenta sunt ridicate, populatiile de daunatori pot supravietui la concentratii de insecticide mult mai mari decat cele obisnuite. Procesul are loc intr-un interval indelungat de timp, precum ani sau chiar zeci de ani.

Cauzele rezistentei la insecticide

Mai multi factori influenteaza rata de dezvoltare a rezistentei la insecticide, inclusiv rata de reproducere a insectelor, nivelul lor de rezistenta, modelele de migratie si gama de gazde. In plus, persistenta si specificitatea insecticidului, precum si frecventa, momentul si numarul de aplicatii joaca un rol crucial in dezvoltarea rezistentei.

Rezistenta la insecticide se reflecta in esecul repetat al unui insecticid de a atinge nivelul asteptat de control al insectelor atunci cand este utilizat in conformitate cu recomandarile de pe eticheta produsului, iar problemele legate de depozitare, aplicare sau conditii climatice si de mediu neobisnuite sunt eliminate ca posibile cauze ale esecului.

Tipuri de rezistenta

Insectele pot dezvolta rezistenta prin mai multe mecanisme simultan:

  • Rezistenta comportamentala: Insectele pot detecta pericolul si evita toxinele (indepartarea de zonele stropite sau modificarea comportamentului de hranire)
  • Rezistenta la penetrare: Unele insecte dezvolta bariere in cuticula lor exterioara, incetinind absorbtia substantelor chimice in corpul lor, oferind protectie impotriva unei serii de insecticide.
  • Rezistenta metabolica: Este cel mai raspandit mecanism intalnit si consta in capacitatea insectelor de a detoxifica sau elimina toxinele mai rapid decat omologii lor susceptibili.

Grupe de insecticide susceptibile

Rezistenta la insecticide se dezvolta in special in ceea ce priveste piretroizii, iar majoritatea produselor disponibile in prezent apartin acestei categorii. Prin urmare, devine crucial sa identificam alternative din alte categorii sau cu mecanisme de actiune diferite, astfel incat sa se poată realiza o rotatie eficienta acolo unde este necesar.

Un exemplu practic este reprezentat de gelurile insecticide, care ofera o alternativa la produsele piretroide utilizate in mod obisnuit prin pulverizare. Utilizarea acestor geluri nu doar diversifica modalitatile de aplicare, ci si introduce un mecanism de actiune diferit, contribuind astfel la gestionarea rezistentei si la mentinerea eficacitatii in combaterea daunatorilor.

Gestionarea rezistentei la insecticide

Cea mai buna strategie este prevenirea. Programele de gestionare a rezistentei la insecticide sunt tot mai recomandate ca parte a unei abordari mai ample de gestionare integrata a daunatorilor (IPM).

  • Monitorizarea daunatorilor: Monitorizarea este esentiala pentru a determina momentul optim de aplicare al masurilor de control.
  • Adoptarea unei abordari integrate a gestionarii daunatorilor: Consta in utilizarea mai multor masuri de control diferite. Programele eficiente bazate pe IPM includ utilizarea insecticidelor sintetice, a celor ecologice, capcane si atractanti sau descurajatori chimici. Selectarea insecticidelor trebuie realizata cu atentie tinand cont de impactul asupra viitoarelor populatii de daunatori si asupra mediului. Se recomanda utilizarea unui insecticid specific in detrimentul celor cu spectru larg de actiune.
  • Aplicarea la timp: Aplicarea insecticidelor atunci cand daunatorii au fost detectati si infestarea este mica, respectand dozele si intervalele recomandate.
  • Acuratetea aplicarii: Aplicarea precisa este cruciala pentru a combate rezistenta. Echipamentul trebuie calibrat in mod regulat si respectate volumele si tehnicile recomandate.
  • Clase alternative de insecticide: Evitarea utilizarii repetata a aceleiasi clase de insecticide pentru a incetini dezvoltarea rezistentei.
  • Insecticide cu mod de actiune diferit: Rotirea si schimbarea insecticidelor cu moduri de actiune diferite.

Metoda alternativa de control

Adoptarea unor metode bazate pe capcane si atractanti reprezinta o alternativa eficienta si sustenabila pentru a gestiona rezistenta la insecticide.

Capcane recomandate:

Gestionarea rezistentei la insecticide este o responsabilitate comuna, implicand colaborarea stransa intre specialistii in dezinsectie, cercetatori si client. Prin adoptarea unor practici sustenabile si inovative, putem proteja eficient sanatatea publica si mediul inconjurator, asigurand totodata eficacitatea tratamentelor de dezinsectie pe termen lung.