Cum sunt incadrate produsele biocide in functie de gradul de toxicitate

Clasificarea face distinctia intre formele mai periculoase si cele mai putin periculoase ale fiecarui pesticid, deoarece se bazeaza pe toxicitatea compusului tehnic si pe formularile acestuia.

Clasificarea se bazeaza in primul rand pe toxicitatea acuta pe cale orala si cutanata la sobolan, deoarece aceste determinari sunt proceduri standard in toxicologie. In cazul in care LD50 a unui compus este de asa natura incat l-ar plasa intr-o clasa mai restrictiva decat ar indica valoarea LD50 orala, compusul va fi intotdeauna clasificat in clasa mai restrictiva.

Grupele de Toxicitate

Scara toxicitatii dezvoltata de Hodge si Sterner ofera o clasificare clara a substantelor in functie doza letala 50% (DL50), care reprezinta doza de substanta necesara pentru a provoca moartea la 50% dintre animalele de testare (de obicei, sobolani) intr-un singur episod de administrare orala. Cu cat DL50 este mai mica, cu atat substanta este considerata mai toxica.

Grupa toxicitatiiGradul toxicitatiiDL50 – doza unica orala (sobolan)
1extrem de toxicsub 1 mg /kg
2foarte toxic1 – 50 mg /kg
3moderat toxic50 – 500 mg /kg
4slab toxic500 – 5 000 mg /kg
5practic netoxic5 000 – 15 000 mg /kg
6relativ fara toxicitatepeste 15 000 mg /kg
Scara toxicitatii dupa Hodge si Sterner

Unde se gasesc informatiile toxicologice?

Informatiile despre toxicitatea unui produs biocid pot fi gasite de obicei in Sectiunea 11 a fisei de securitate asociate (MSDS). Aici se regasesc detaliile relevante privind dozele letale si valorile asociate, precum si orice informatii specifice privind reactiile toxice sau precautiile necesare in manipulare.

Cum verificam in ce grupa de toxicitate se incadreaza un produs?

Pentru a ilustra modul in care putem incadra un produs biocid intr-o grupa de toxicitate, vom folosi doua exemple: un raticid si un insecticid.

Exemplul 1: Raticidul Roban Pasta Bait.

Deschidem Fisa de securitate a produsului si cautam sectiunea INFORMATII TOXICOLOGICE.

In particular, ne concentram asupra dozei letale pentru toxicitate acuta orala, care in acest caz este de 2000 mg/kg.

Acesta valoare incadreaza produsul in Grupa 5 – Practic netoxic (500 – 5 000 mg/kg) conform Scarii Toxicitatii dupa Hodge si Sterner.

Exemplul 2: Insecticidul Ghilotina i7.5 K-othrine SC 7.5 Flow

La fel ca la produsul precedent, deschidem Fisa de securitate a produsului si cautam sectiunea INFORMATII TOXICOLOGICE.

Pentru insecticidul i7.5 K-othrine SC 7.5 Flow, LD50 pentru toxicitate acuta orala este 15 000 mg/kg.

Acesta valoare incadreaza produsul in Grupa 5 – Slab Toxic (5000 – 15 000 mg/kg) conform Scarii Toxicitatii dupa Hodge si Sterner.

De obicei, produsele destinate igienei publice sunt clasificate in Grupa 4 – Slab Toxic (500 – 5 000 mg/kg). Totusi, pentru a asigura o certitudine sporita in ceea ce priveste nivelul de toxicitate, se sugereaza consultarea dozei letale specificate in fisa de securitate, in concordanta cu scara de toxicitate.