Echipamente de protectie pentru tratamentele Pest Control (dezinsectie, deratizare, dezinfectie)

Tratamentele de dezinsectie, dezinfectie si deratizare, pe scurt DDD, sunt esentiale pentru mentinerea unui mediu sanatos si lipsit de daunatori. Totusi, substantele chimice utilizate in aceste tratamente pot fi daunatoare pentru oameni, daca nu sunt utilizate cu grija.

Din acest motiv, utilizarea echipamentelor de protectie adecvate este cruciala pentru a proteja atat prestatorii de servicii DDD cat si persoanele fizice de expunerea la substante chimice si alte potentiale riscuri de sanatate. Pentru siguranta prestatorului (pe termen scurt sau lung), acesta trebuie sa foloseasca intotdeauana echipamentul de protectie in timpul tratamentelor.

Evitati contactul direct cu pielea. Substantele chimice pot provoca iritatii sau chiar arsuri la nivelul pielii, de aceea, este recomandata folosirea echipamentelor adecvate precum manusi, combinezon, masti si ochelari de protectie.

Echipamente de protectie – Manusi

Se recomanda utilizarea manusilor din materiale rezistente la substante chimice, precum nitrilul sau latexul. Manusile trebuie sa fie de marimea potrivita, sa se potriveasca perfect mainii.

Combinezoane de protectie

Pentru a evita contactul direct cu pielea, se recomanda utilizarea unui combinezon, care sa actioneze ca o bariera fizica, impiedicand substantele chimice sa intre in contact direct cu pielea.

Combinezoanele nu sunt recomandate doar in situatii in care exista expunere la substante chimice periculoase, ci si in cazul realizarilor unor tratamente prin pulverizare usoara, deoarece acestea pot expune prestatorul/persoana fizica.

Alegeti un combinezon confectionat din materiale rezistente la substante chimice precum polipropilena, bumbacul sau poliesterul taratat. Se recomanda utilizarea unui combinezon de marime potrivita, cu gluga, fermoar etans si mansete elastice pentru o mai buna protectie. De asemenea, este important sa luati in considerare alegerea unui combinezon cu o marime mai mare, deoarece acesta sa utilizeaza peste haine.

Echipamente de protectie – Mastile Respiratorii FFP si Mastile de Gaze

Particulele, fumul, vaporii sau gazele au capacitatea de a se raspandi rapid in mediul inconjurator. Iar, prin inhalare pot ajunge foarte usor in organism, avand un impact negativ asupra acestuia. Exista o serie de echipamente de protectie care pot fi utilizate in functie de context. Pentru protejarea cailor respiratorii, mastile pot reprezenta o varianta potrivita.  Utilizarea mastilor este importanta pentru orice tip de tratament DDD.

Care este diferenta dintre mastile respiratorii si mastile de gaze?

Mastile respiratorii sau mastile de filtrare a aerului sunt eficiente in protectia impotriva particulelor. Acest tip de masca acopera gura si nasul persoanei care o poarta. Mastile respiratorii, in general, nu protejeaza impotriva chimicalelor, gazelor sau vaporilor, fiind concepute pentru un nivel scazut de pericol.

Mastile de gaze sunt masti de protectie ce acopera, in general, intreaga fata, fiind eficiente in filtrarea substantelor chimice si gazelor nocive sau periculoase. Acest tip de masti sunt eficiente doar daca se utilizeaza filtrul corespunzator substantei chimice ce se doreste a fi filtrata. 

Mastile Respiratorii sau Mastile de Filtrare a Aerului 

Masca respiratorie este un dispozitiv conceput pentru a proteja purtatorul, prin filtrare sau blocare, impotriva inhalarii de aerosoli, particule fine sau alte microorganisme din aer periculoase.  

Tipuri de Masti Respiratorii

Sunt formate din masca propriu-zisa si dintr-o serie de materiale cu rol de filtrare. Semi-mastile pot fi de unica folosinta sau reutilizabile, prin inlocuirea filtrului. Unele masti sunt prevazute cu o supapa de exalare care are rolul de a facilita procesul de respiratie si de a ajuta la evitarea crearii condensului.

echipamente-de-protectie-masca

Dezavantajul mastilor cu supapa de exalare este ca filtreaza doar in directia inhalarii (exterior spre interior), nu si in sens invers, al expiratiei (interior spre exterior). In cazul utilizarii in context medical, trebuie avut in vedere ca prin purtarea acestui tip de masca este protejat doar purtatorul, nu si cei din jurul sau.

Tipuri de masti respiratorii FFP:

  • FFP1: poate proteja impotriva substantelor precum praful de caramida, cimentul, piatra de var si polenul, dar nu ofera suficienta protectie impotriva substantelor toxice;
  • FFP2: ofera protectie impotriva virusurilor, praful de plumb, precum si pentru fum/aerosoli;
  • FFP3: ofera cea mai inalta protectie pentru o masca respiratorie, protejand impotriva inhalarii de substante periculoase din mediu precum azbest, virusuri, bacterii, substante chimice farmaceutice.

Nu se recomanda folosirea mastilor respiratorii pentru aplicarea prin nebulizare a insecticidelor sau pentru aplicarea altor substante periculoase.

Mastile de Gaze

Mastile de gaze sunt de doua tipuri:

  • semi-masti (acopera gura si nasul);
  • full-face (acopera intreaga fata).

Mastile de gaze sunt echipamente utilizate pentru a proteja impotriva expunerii la unele substante poluante sau toxice (chimice, biologice sau radiologice). Acestea acopera, in general,  intreaga fata, protejand caile respiratorii (gura si nasul), ochii, precum si alte tesuturi sensibile ale fetei.

In cazul semi-mastilor, se recomanda utilizare acestora impreuna cu ochelarii de protectie.

Mastile de gaze tipice sunt formate dintr-o masca si un filtru si sunt impartite in doua categorii: masti integrale si semi-masti. Semi-mastile pot fi de unica-folosinta sau reutilizabile prin inlocuirea filtrului. 

Pentru ca o masca de gaz sa fie eficienta, este foarte important ca filtrul sa fie ales corect, in functie de contextul in care se utilizeaza. 

Fie ca va confruntati cu praf, fum, gaze toxice sau alte pericole invizibile, o masca de gaz eficienta este esentiala pentru siguranta dumneavoastra. Totusi, eficienta depinde de alegerea filtrului potrivit. Indiferent de context, este recomandat sa optati pentru un filtru cu grad ridicat de protectie, precum P3 sau ABEK. Acesta acopera o gama larga de amenintari, oferind o protectie mai cuprinzatoare.

Echipamente de protectieOchelari

Ochelarii de protectie sunt un echipament esential de protectie care trebuie purtat in timpul tratamentelor DDD. Acestia ajuta la protejarea ochilor de praf, particule si alte substante chimice daunatoare.

Ochelari de protectie standard: Acestia ofera protectie de bază tmpotriva prafului si a picaturilor.

Ochelari etansi: Acestia ofera o protectie maxima, fiind etansi in jurul ochilor. Se potrivesc perfect pe fata si ofera protectie completa impotriva substantelor chimice si a particulelor. Etanseitatea ochelarilor este esentiala pentru a preveni patrunderea substantelor chimice si a particulelor in ochi. Substanțele chimice sub forma de vapori pot ajunge in organism prin ochi si pot cauza iritatii grave, arsuri, chiar si orbire. 

Recomadari generale:

Asigurati-va ca echipamentul de protectie este an stare buna, nu prezinta fisuri sau diverse defecte ce pot pune in pericol sanatatea.

Purtati echipamentul de protectie pe tot parcursul tratamentului DDD.

Nu scoateti echipamentul de protectie pana cand nu ati terminat complet tratamentul si nu v-ati spalat mainile.

Concluzie

Echipamentul de protectie este esential pentru a va proteja de riscurile asociate cu realizarea tratamentelor DDD. Alegand echipamentul potrivit si utilizandu-l corect, va puteti asigura ca tratamentul va fi realizat in mod eficient si sigur.