Dezinfectia | Ghidul Operatorului Pest Control #16

dezinfectia-ddd

Dezinfectia este procesul de indepartare a microorganismelor producatoare de boli prin aplicarea substantelor dezinfectante. Acestea se aplica direct pe suprafetele care se doresc a fi igienizate. Dezinfectantii sunt substante antimicrobiene care distrug toate microorganismele daunatoare de pe un material sau le aduc la un nivel sigur. 

Substantele dezinfectante se pot aplica direct pe suprafata (prin stergerea acestora cu dezinfectant), prin pulverizare, cu generatorul ULV sau cu termonebulizatorul.

Dezinfectia – metode utilizate

Metoda cea mai utilizata de catre prestatorii de servicii DDD, dar si cea mai eficienta este aplicare cu generatorul ULV (ceata rece). Particula este pulverizata in aer, iar apoi aceasta se aseaza pe toate obiectele si suprafetele din incapere. De asemenea prin crearea de ceata in tot volumul incaperii se va dezinfecta si aerul. Rezultatele sunt mai sigure in cazul acestui mod de aplicare. 

Prin pulverizare sau cu atomizorul nu se vor acoperi toate suprafetele. Vor fi acoperite doar podelele, peretii sau alte obiectele din incapere care nu sunt sensibile. Pentru o dezinfectie eficienta substanta dezinfectanta trebuie aplicata pe toate suprafetele si obiectele din incapere. Asadar, la aplicarea prin pulverizare sau cu atomizorul nu se va obtine un randament foarte bun. Prin aceste metode se pot efectua tratamente de dezinfectie intr-un depozit gol, unde solutia poate fi aplicata peste tot, fara restrictii. 

Tipuri de dezinfectanti 

Dezinfectantii se impart in mai multe categorii:

– in functie de ce combat (de suprafete, de maini, pentru instrumentar, pentru uz veterinar etc);

– in functie de substanta activa (Acit peraceti, Peroxin, Hipoclorit de sodiu, alcooli etc ). 

In general, tratamentele efectuate de un prestator de servicii sunt pentru dezinfectia de suprafete. In functie de ce se doreste a se combate se alege si dezinfectantul. Exista, insa, si dezinfectanti concentrati cu spectru mai larg. Acestia se pot folosi in tratamentele de dezinfectie de zi cu zi.

Dezinfectanti pentru industria sanitara:

Dezinfectanti pentru industria veterinara: