Insecticide – Tipuri si Formulari | Ghidul Operatorului Pest Control #5

insecticide-ddd

Compusii chimici, cunoscuti ca insecticide, sunt utilizati pentru combaterea insectelor daunatoare. Se pot clasifica in functie de substanta activa, de concentratia acesteia, de formulare sau metoda de aplicare.

In general, insecticidele au un spectru larg de actiune. Acestea combat mai multe specii de insecte, atat taratoare, cat si zburatoare. Insa, in functie de substanta activa si formulare, unele pot avea un efect mai mare impotriva unui anumit daunator sau cu un anumit tip de aplicare. Astfel, insecticidul se va alege intotdeauna in functie de mai multi factori. Principalii factori sun: daunatorul pe care doriti sa il combateti, zona unde veti efectua  tratamentul, precum si aparatura cu care veti aplicati produsul.

Tipul de formulare al insecticidului se va alege in functie de zona in care se aplica, dar si de aparatura folosita pentru aplicare. Pe piata sunt intalnite mai multe variante de formulari.

Insecticide cu Formularea EC (Emulsie Concentrata)  

Substanta activa este formulata intr-un mix de solventi petrolieri. Aceasta se dizolva natural in solvent. Fiind complet transparent, in amestec cu apa solventul devine alb-laptos. Dupa aplicare, substanta activa este fie absorbita in suprafata, fie se evapora odata cu solventul. Aceasta formulare are un efect de soc foarte puternic datorita solventului petrolier si a mirosului foarte puternic. Efectul de remanenta a produsului, insa, este relativ mica. In momentul tratamentului, insectele sunt iritate si astfel sunt determinate sa iasa din ascunzisuri.  Astfel, vor intra mai repede in contact direct cu insecticidul aplicat.

Acest tip de formulare se recomanda pentru tratamentele in spatiile mai putin sensibile. Dupa aplicare, se recomanda aerisirea zonei pentru ca mirosul sa nu deranjeze. Este indicata aplicarea in spatiile unde este mizerie, umiditate, temperatura mare sau daca zona se va spala la scurt timp dupa aplicare. In aceste zone este nevoie de un tratament de soc, remanenta produselor fiind diminuata in astfel de conditii. Se utilizeaza, de asemenea, in tratamentele de exterior datorita efectului puternic de soc, unde remanenta nu se poate lua in calcul.

Se recomanda utilizarea acestor insecticide si in zonele in care gradul de infestare este foarte mare, iar efectele tratamentelor trebuie sa se vada intr-un timp cat mai scurt. Astfel, insecticidele sub forma de Emulsie Concentrata sunt printre cele mai utilizate produse folosite de prestatorii de servicii DDD. EC-urile pot fi utilizate cu orice tip de aparatura, neavand restrictii.

Este obligatorie utilizarea echipamentelor de protectie in momentul aplicarii.

Insecticide cu Formularea EW (Emulsie in Dispersie Apoasa)

Substanta activa este formulata intr-un mix de solventi polimerizati, dar diluata in dispersie apoasa pentru o siguranta maxima. Dispersia apoasa (o combinatie de emulsificatori si surfactanti cu apa) are rolul de a evita dizolvarea emulsiei polimerice inaintea aplicarii, pâna la amestecul sau cu apa. Efectul de soc este destul de puternic, mai mic, insa, in comparatie cu emulsiile concentrate. Totusi, acest tip de formulare prezinta o remanenta mai mare. Se utilizeaza mai mult pentru tratamentele de exterior datorita solventului pe baza de apa, care este mai prietenos cu mediul. In interior, este indicata folosirea in zone in care este nevoie de un efect de soc mai puternic si nu se poate aplica un insecticid cu un miros la fel de iritant precum al emulsiilor concentrate. 

Aceasta formulare se poate aplica cu pulverizatorul, cu atomizorul sau cu generatorul ULV. Nu este recomandata pentru aplicarea prin termonebulizare.  

Este obligatorie utilizarea echipamentelor de protectie in momentul aplicarii.

Insecticide cu Formularea SC (Suspensie Concentrata)

Substanta activa se prezinta sub forma de cristale si este formulata intr-un mix de polimeri, diluat in dispersie apoasa. Formularea asigura o suspensie continua si un amestec usor cu apa. Suspensia concentrata (o combinatie de emulsificatori si surfactanti cu apa) are rolul de a evita dizolvarea emulsiei polimerice. Formularea de cristale a substantei active, precum si invelisul polimerizat al acestor cristale dau o remanenta prelungita si o eficacitate de lunga durata.

Aceasta formulare are remanenta mare si nu miroase, dar efectul de soc este destul de slab. Astfel, insecticidele sub forma de Suspensie Concentrata se pot utiliza si in spatii mai sensibile. De exemplu, in cazul spatiilor unde nu se poate aplica un insecticid cu miros puternic si unde este nevoie de un tratament de durata. Deoarece remanenta este direct legata de curatenia din spatiul tratat, insecticidele sub forma de Suspensie Concentrata trebuie aplicate in spatii curate, unde zona nu necesita spalare la scurt timp dupa tratament. 

Se pot face tratamente cu acest tip de solutii in spitale, clinici, scoli si gradinite, sedii de birouri, apartamente etc. Nu se recomanda utilizarea insecticidelor sub forma de suspensie concentrata pentru tratamentele de exterior. Efectul de soc este destul de slab, iar remanenta se va pierde in conditii umiditate si temperaturi ridicate sau foarte scazute. 

Insecticidele sub forma de Suspensie Concentrata se vor utiliza doar cu pompa de joasa presiune. Nu se prezteaza pentru aplicarea cu atomizor, generator ULV sau termonebulizator. 

Chiar daca nu au miros, este obligatorie utilizarea echipamentelor de protectie in momentul aplicarii.

Insecticidele cu Formularea WG (Granule Disersabile in Apa  sau Granule Concentrate) 

Substanta activa, sub forma de cristale, este formulata intr-un mix de polimeri solizi. Substanta activa se combina cu agenti de udare si inerti. Prin amestec cu apa, acestia se dizolva pentru aplicare pe suprafata care necesita tratament. Dupa aplicare substanta activa nu este imediat absorbita, evaporandu-se mai greu.

Formularea WG prezinta caracteristici si calitati asemanatoare cu cea a suspensiei concentrate (SC). De asemenea, modul de utilizare este asemanator. Nu miroase si nu lasa urme, are o remanenta mare (chiar mai mare decat SC-urile), dar un efect de soc destul de slab. Insecticidele sub forma de Granule au in general o concentratie mare de substanta activa. Insa nu prezinta solveti in compozitie care sa actioneze impreuna cu substanta activa. Asadar, se bazeaza exclusiv pe aceasta concentratie ridicata. 

WG-urile sunt recomandate in special pentru tratamentele de interior in spatii sensibile, unde nu se poate folosi un insecticid cu miros. Spre deosebire de SC-uri se poate utiliza si in spatii mai putin curate, cu rezultate bune datorita concentratiei mari de substanta activa. Nu se recomanda utlizarea lor pentru tratamentele de exterior, in zonele deschise. Se poate utiliza pe o terasa sau un foisor acoperit unde solutia nu va fi rapid spalata de ploaie sau umiditate. 

Se recomanda aplicarea prin pensulare, cu pulverizatorul de joasa presiune sau cu atomizorul, in functie de specificatiile mentionate pe eticheta. Nu se va utiliza ULV-ul sau termonebulizatorul.

Chiar daca nu au miros, este obligatorie utilizarea echipamentelor de protectie in momentul aplicarii.

Insecticide cu Formularea WP (Pulbere Umectabila in Apa sau Pulbere Concentrata)

Substanta activa este formulata intr-un mix de absorbanti si inerti. Substanta activa se amesteca cu agenti de udare si inerti care, in amestec cu apa, se dizolva. Astfel, se poate aplica pe suprafata vizata. Dupa aplicare, substanta activa nu este absorbita imediat in suprafata, evaporandu-se mai greu.

Este o formulare cu un miros usor neplacut, dar nederanjant. Efectul de soc este direct legat de cantitatea de substanta activa, iar perioada de remanenta este medie. Este sigura la aplicare, deci se recomanda si in tratamentele de interior, chiar in spatii mai sensibile. Pulberile umectabile nu au in compozitie solventi care sa mareasca efectul substantei active. Din acest motiv de cele mai multe ori au o concentratie mare de substanta activa. 

Aceasta formulare se recomanda in special pentru tratamentele de interior, si mai putin pentru cele de exterior. Poate fi folosita atat in cazul tratamentelor de soc, cat si a celor de remanenta. De asemenea, poate fi utilizat in orice spatiu fara restrictie, chiar daca spatiul tratat nu este curat. 

Insecticidele sub forma de pulbere umectabila in apa se pot aplica prin pulverizare sau cu atomizorul. Nu se recomanda aplicarea cu generatorul ULV sau prin termonebulizare

Este obligatorie utilizarea echipamentelor de protectie in momentul aplicarii.

Insecticide cu Formularea CS (Microcapsulate)

Prin microcapsulare, substantele in stare solida, lichida sau gazoasa de mici dimensiuni sunt acoperite complet de invelisuri individuale polimerice. Substantele incorporate sunt eliberate intr-un anumit ritm si in anumite conditii. Astfel, microcapsularea permite eliberarea controlata a substantelor active, asigurand o functionare prelungita. Substantele active din microcapsule, in contact cu aerul se dezintegreaza si sunt raspandite uniform pe suprafata aplicata.

Sunt insecticidele cu cea mai mare remanenta, de pana la 6 luni, fara miros puternic, cu o siguranta ridicata pentru prestator. Efectul de soc este strict legat de substantele active si cantitatile acestora din compozitia insecticidului. Poate fi varianta ideala pentru un tratament si de soc si cu remanenta. Pentru o remanenta indelungata si un efect mai bun se recomanda ca insecticidele microcapsulate sa fie utilizata in spatiile mai curate, unde nu este umiditate ridicata sau unde spatiul nu urmeaza sa se spele in scurt timp.

Avantajele formularii cu microcapsule: 

– agentii activi sunt eliberati treptat si uniform din microcapsule, prin urmare efectul produsului dureaza pana la 6 luni;
– este o formula stabila, deoarece microcapsulele sunt distribuite uniform in intregul spatiu;
– microcapsulele se lipesc de corpul insectei, care sunt duse apoi in cuib, distrugand intreaga populatie.

Se poate utiliza prin pulverizare, cu atomizorul, dar in acest caz remanenta produsului scade. Nu se aplica prin termonebulizare sau cu generatorul ULV. 

Este obligatorie utilizarea echipamentelor de protectie in momentul aplicarii.

Formularea RB (Momeli gata pregatite)

Insecticidele sunt formualate intr-un amestec de substanta activa, atractanti alimentari si feromoni sexuali. Acestea actioneaza prin atragerea daunatorilor pentru a le consuma. Substanta activa este cu precadere sistemica, de ingestie, nu de contact. Se bazeaza foarte mult pe caracteristici biologice ale insectelor daunatoare (efect “domino”, securizare surse de hrana etc.).

Sunt insecticide care actioneaza in general asupra unui singur tip de daunator (gandaci, furnici, muste etc.), in functie de atractantii si feromonii din compozitie, care difera de la un daunator la altul. Sunt insecticide fara miros, neiritante, fiind posibila aplicarea lor chiar si cand spatiul nu este eliberat. Se pot aplica in orice zona, chiar si in cele pe care sunt prezente alimente. Singura conditie este ca acestea sa nu intre in contact direct cu substanta. 

Aceasta formulare prezinta o remanenta indelungata, de pana la 3-4 luni, in conditiile in care nu este indepartata de pe suprafata aplicata. Efectul este, insa, usor intarziat, rezultate vizibile apar dupa aproximativ 3-5 zile.  

Sunt insecticide ce se aplica doar in interior. Zonele vizate sunt cele in care au cuibul insectele ce trebuie combatute sau cele unde gradul de infestare este mai mare. Sunt solutia moderna a insecticidelor de contact, cu rezultate foarte bune in orice conditii. Se aplica direct in forma in care sunt.                                                                                                 

Nu necesita utilizarea echipamentelor de protectie, ci doar a unei perechi de manusi antichimice.