Managementul Integrat al Daunatorilor

Managementul Integrat al Daunatorilor (IPM) foloseste o varietate de tehnici de gestionare a daunatorilor care se concentreaza pe prevenirea daunatorilor, reducerea acestora si eliminarea conditiilor care duc la infestarea cu daunatori.

Educarea comunitatii si a rezidentilor sunt vitale pentru programele IPM de succes. Pentru ca IPM sa reuseasca, specialistii trebuie sa tina cont de comportamentul daunatorului tinta, de mediul in care este activ, de schimbarile care apar in mediu si de activitatile persoanelor care impart mediul.

O abordare IPM functioneaza cel mai bine atunci cand este utilizata impreuna cu tehnici care implica activ comunitatea si rezidentii in abordarea problemelor care pot contribui la infestarile cu daunatori, cum ar fi intretinerea locuintei, igiena si curatenia. De exemplu, daca un rezident nu isi intretine locuinta corect si permite ca infestarea sa se dezvolte, acest lucru poate afecta intreaga comunitate, deoarece daunatorii pot migra catre alte locuinte. Astfel, promovarea igienei si intretinerii adecvate a locuintelor poate juca un rol crucial in succesul unei strategii IPM.

Desi IPM poate include utilizarea pesticidelor, componentele principale ale IPM il separă clar de practicile tipice de control al daunatorilor care se bazeaza exclusiv pe otravire. Aceste componente sunt:

  • Inspectie
  • Identificare
  • Stabilire praguri
  • Prevenire
  • Masuri de control
  • Evaluare

1. Inspectie

Primul pas al programului IPM este efectuarea unei prime inspectii pentru a putea identifica si stabili pragul de infestare. In plus, se recomanda ca inspectia sa fie facuta regulat pentru a putea preveni o eventuala reinfestare.

2. Identificare

Daca inspectiile releva prezenta insectelor sau a rozatoarelor, determinarea tipului (speciei) de daunator este cruciala pentru stabilirea metodelor eficiente de control. De exemplu, metodele de control al rozatoarelor ar fi diferite pentru sobolani de acoperis fata de sobolani norvegieni.

3. Stabilirea nivelurilor prag

Se stabilesc praguri si in functie de acestea se utilizeaza metode de control imbunatatite atunci cand populatiile de daunatori ating un nivel prestabilit bazat pe impactul potential asupra sanatatii sau a daunelor provocate proprietatii sau mediului inconjurator.

4. Prevenire

IPM se concentreaza pe preventie prin eliminarea conditiilor care atrag daunatorii, cum ar fi hrana, apa si adapostul acestora. Actiunile preventive includ:

  • Reducerea dezordinii.
  • Etansarea zonelor prin care patrund daunatorii in cladire.
  • Inlaturarea gunoaielor si a vegetatiei crescute excesiv.
  • Mentinerea curateniei in zonele de luat masa si de depozitare a alimentelor.
  • Instalarea barierelor impotriva daunatorilor.
  • Inlaturarea apei stagnante.
  • Educarea ocupantilor cladirii despre IPM.

5. Masuri de control

Controlul daunatorilor este necesar daca se depasesc pragurile de actiune. Programele IPM utilizeaza metodele cu eficienta maxima si risc minim, luand in considerare riscurile pentru operator, ocupantii cladirii si mediul inconjurator. Metodele de control includ utilizarea capcanelor, a tratamentelor termice, inlaturarea fizica sau in cazul infestarilor masive, aplicarea substantelor chimice.

  • Capcane

Capcanele adezive de monitorizare trebuie amplasate strategic in zonele cu risc de infestare. Acestea contin un atractant cu rolul de a atrage daunatorii ce traverseaza aria de actiune a capcanei si de a-i captura pe suprafata adeziva.

  • Tratamente termice (in cazul infestarii cu plosnite sau alte insecte mici)
  • Insecticide

In functie de substanta activa pe care o contine, insecticidul ofera un efect diferit, de knock down sau remanenta. In acelasi timp compozitia acestuia favorizeaza atacul anumitor tipuri de insecte (elimina doar anumite insecte) sau un spectru larg de actiune (elimina majoritatea insectelor).

Documentarea actiunilor de control a daunatorilor este cruciala pentru evaluarea succesului si ar trebui sa includa:

  • O evidenta a fiecarei metode de control, inclusiv toate aplicarile de pesticide.
  • Probe ca metodele de control non-chimice au fost luate in considerare si implementate.
  • Recomandari pentru prevenirea problemelor viitoare cu daunatorii.

6. Monitorizare si evaluare

Se va monitoriza periodic pentru a evalua eficacitatea tratamentelor si pentru a decide ce pasi ar trebui urmati in continuare. Evaluarea este una dintre cele mai critice componente ale unui plan IPM.

Avantaje

IPM este o abordare cuprinzatoare, bazata pe sisteme, pentru gestionarea daunatorilor, avand ca obiectiv furnizarea celei mai sigure, mai eficiente, mai economice si mai durabile remedieri pentru infestarile cu daunatori. IPM reduce riscul aparitiei daunatorilor sau a reinfestarii si de asemenea, scade riscul suprautilizarii sau utilizarii inadecvate a produselor chimice de pest control care pot fi periculose.