Scapa de cari de lemn, solutii si otrava

Cari de lemn (Anobium punctatum) sunt insecte ce fac parte din ordinul Coleoptera, genul Anobium. Acestea prezinta un ciclu biologic alcatuit din 4 stadii de dezvoltare: ou, larva, pupa si adult. Adultii nu provoaca pagube, avand rolul doar de a se reproduce. Daunele sunt provocate de larvele ce patrund in lemn, la inceput prin intermediul unor orificii greu vizibile cu ochiul liber, apoi se hranesc, formand galerii, ce contin o pulbere specifica. Astfel, pot provoca gauri in diverse structuri din lemn, precum: podele, mobilier, grinzi de sustinere etc. 

Semnele infestarii

Cari de lemn pot provoca pagube lemnului din interiorul locuintei/cladirilor, precum si in exterior. Adultii isi depun ouale in crapaturile sau in diverse orificii din lemn, iar larvele consuma interiorul acestuia, pe parcursul unei perioade indelungate de timp (cativa ani). In general este destul de dificil de depistat un atac in faza incipienta. Prezenta larvelor este sesizata ulterior, prin intermediul orificiilor facute in lemn, cu un diametru aproximativ 1-2 mm. Orificiile create de-a lungul lemnului sunt pline de o pulbere, ca rezultat al hranirii larvelor. 

ciclu de viata cari de lemn

Tipuri de tratamente 

In functie de gradul de infestare, se recomanda tratarea lemnului cu insecticide aplicate prin pulverizare sau cu insecticide sub forma de pulbere. De asemenea, pentru combaterea adultilor, este recomandata si utilizarea insecticidelor tip aerosol. Insa, daca lemnul este depreciat intr-o proportie mare, este indicat ca acesta sa fie inlocuit. 

Aplicarea tratamentului prin pulverizare

Solutia se prepara conform specificatiilor de pe eticheta si se aplica prin pulverizare pe lemn. In spatiile in care se observa orifiicile create de cari, se recomanda introducerea solutiei cu o seringa sau cu un instrument asemanator. Totodata, daca orificiile create patrund adanc, este indicat sa se aspire lemnul inaintea aplicarii insecticidului. Astfel, este indepartata o mare parte din pulbere, iar solutia insecticida poate patrunde mult mai usor in galeriile create de cari.

De asemenea, daca in interiorul incintei se observa semnele prezentei acestora, este indicat sa se efectueze tratamente prin pulverizare, insistandu-se cu precadere in anumite zone precum: in jurul usilor, ramelor ferestrelor, sub mobila, la plinte etc. Tratamentul se poate repeta dupa 7-10 zile, conform specificatiilor de pe eticheta.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CARI DE LEMN:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva carilor de lemn, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva carilor de lemn sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare pe lemn, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea, spatiului, precum si suprafata tratata.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere

In orificiile create de cari, se pot aplica insecticide sub forma de pulbere, cu ajutorul unor dispozitive speciale. Daunatorii vor prelua doza letala in momentul in care intra in contact cu produsul aplicat.

INSECTICIDE SUB FORMA DE PULBERE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CARI DE LEMN:

Insecticidele conditionate sub forma de pulbere sunt insecticide gata preparate, ce se aplica in orificiile create de cari, cu ajutorul unor dispozitive speciale (dispersoare) conform specificatiilor de pe eticheta. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa intre in contact cu acestea.

DISPERSOR RECOMANDAT PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR SUB FORMA DE PULBERE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate in special pentru tratarea spatiilor greu accesibile.

Tratamente cu insecticide tip aerosol

Cu ajutorul insecticidelor tip aerosol vor fi eliminati adultii carilor de lemn. Inainte de a folosi insecticidul, in functie de spatiul tratat se recomanda inchiderea usilor, geamurilor. Produsul utilizat trebuie lasat sa actioneze cateva ore, timp in care incinta este inchisa, conform specificatiilor de pe eticheta. 

INSECTICIDE AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE CARI DE LEMN:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asigurand patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare. Pentru rezultate optime, incaperea tratata se va mentine inchisa timp de minimum 2 ore.

Tratamentele cu ULV

In functie de dimensiunea spatiului tratat, pentru combaterea adultilor, solutia insecticida se poate aplica utilizand aparate ULV sau LV. Acestea genereaza curenti puternici care ocupa tot volumul incaperii si de asemenea, acest tip de aplicare asigura mentinerea particulelor de insecticid pulverizat in aer, pe durate mai mari de timp, de pana la o ora.

NEBULIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Echipamentele ULV (Ultra Low Volume) sunt aparate motorizate ce pulverizeaza solutia in particule foarte fine, sub forma de ceata usoara, de aceea, se pot utiliza si pentru aplicarea tratamentelor la interior impotriva carilor de lemn. Nebulizatoarele cu ceata rece se folosesc pentru aplicarea solutiilor ce au ca solvent apa.

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

 • Combinezon antichimic cu gluga
 • Manusi de protectie
 • Masti de gaze, ochelari

In concluzie, pentru combaterea eficienta a carilor de lemn, se recomanda efectuarea tratamentelor specifice intr-o faza cat mai incipienta a atacului si desigur, este indicat sa fie tratat lemnul cu solutii special destinate pentru a preveni infestarea.

Comentarii
 • G
  G
  Gabriella

  Am o casa la tara , aproape 5 ani nu a fost locuita , , este o casa traditionala saseasca, si am descoperit ca podelele mele s-au inmuiat pe alocuri de cariile de lemn ..Ce imi recomandati ? Sub podele , nu e ciment , ci nisip cred …va multumesc !

 • m
  m
  Moldovan

  Buna,
  In casa de locuit, grinzile de sustinere a podinei din lemn, sunt aparente si sunt infestate cu carii de lemn(4 dintre cele 9 grinzi) ,grinzile au fost finisate cu lazur, deci nu prea absoarbe solutii , ce imi puteti recomanda? detamol fum 1000 , ar rezolva problema?

  Va multumesc anticipat !

 • D
  D
  Dumitru

  Buna ziua. Am u foisor fa ut din barne de pin lacuit in 2 straturi, la care am folosit in jur de 36 buc de 3m. Am descoperit ulterior gauri de 3-8 mm, iar in lunile iunie si iulie a inceput sa curga faina din ele. Sunt in jur de 100 gauri. Dupa cautari pe google am constatat ca sunt scarabei de barna. Am folosit un pesticid fiola marca Glissando, in dilutie foarte concentrata de 2 ml la 500 ml de apa, pe care l-am injectat direct in gauri. A dat roade, insectele au murit, multe le-am gasit pe jos. Totusi la incheieturi nu pot injecta. Ce solutie mi-ati recomanda pentru a diminua sau combate definitiv evolutia?

 • M
  M
  Mariana

  Buna ziua ,am o casa de vacanta etajul este tot din lemn, lambrisat cu lemn. De ceva timp pe alocuri au inceput sa apara cariile ,dar rod numai pe spatele lambriului unde nu avem acces decat daca il scoatem ,ce ma sfatuiti sa fac ?Mentionez ca tot lemnul este lacuit.Va multumesc

 • C
  C
  Camelia

  Buna ziua!

  Va rog sa ma ajutati sa rezolv problema unui mobilier din stejar lacuit care are carii, se vad cateva gauri exterioare. Cu ce sa/l tratez si cum? Multumesc din suflet!

 • c
  c
  Carmen

  am facut acum 4 ani un pat la comanda si am aflat dupa ce am platit ca e din brad si nu a fost tratat si nici uscat lemnul cum trebuie. ACUM am cel putin 2 carii intr-o laterala. am dat cu uscator la putere mare, lemnul ardea si nu putem tine mana insa cariile au ramas. acum aud mai putin decat acum 2 luni dar fac zgomot nu stiu daca mai sunt doua sau una daca au larve insa vreau sa scap cumva de problema. cu ochiul liber nu vad gauri si lemnul e dat cu bait. ce ma sfatuiti? multumesc

 • V
  V
  Valentin

  Am in casa parchet din lemn masiv stejar lam lacuit si acum observ ca apar mici gaurele cu tocatura de lemn foarte marunt.ce pot face

 • V
  V
  Valentin

  Pot primi raspuns pe mail..va fog

 • pm
  pm
  Pop M.

  Buna ziua. Am renovat casa parintilor de la tara si am observat ca intr-o camera unde podeaua era f deteriorata,(acum este renovata total)exista o garnitura de mobila pe care dorim sa o pastram dar in partea inferioara am observat gauri de carii si faina rezultata in urma roaderii lemnului de catre carii. V a rog sa ma sfatuiti cum as putea scapa de aceste vietati deoarece mi-e frica sa nu intre in parchet si in usile care sunt noi. Va multumesc

 • A
  A

  Am un pian care este infestat cu carii ce ma sfatuiti sa fac ce tratament este cel mai indicat pianul este un obiect vechi de peste 150 ani va mltumesc astept.

 • S
  S
  Steliana

  Am invazie in apartament de carii care se plimba si pe pereti.Mobila care a fost afectata am tratat-o cu Sadolin ,dar banuiesc ca au ramas si in alte locuri .Cum pot scapa de insectele astea care merg pe pereti(banuiesc ca sunt carii)Va multumesc si astept raspuns pe mail.

 • DH
  DH
  Dragos H.

  Buna seara,

  In mansarda, am o mica fanta la baza peretelui acoperit cu rigips, de 2 saptamani observ ca se acumuleaza o pulbere maronie. Casa nu este locuita decat vara, iarna nu este incalzita. Ce pot sa mai fac acum dupa ce am acoperit toata structura din lemn?
  Va multumesc,
  Dragos Hrescanu, 0720.333.136

  • :
   :
   Echipa PCE

   Ati incercat sa depistati de unde apare acea pulbere maronie? Se pot observa gauri in lemn sau orificii?

 • CR
  CR
  Corina R.

  De cateva luni, cu intreruperi, in mansarda casei la una dintre grinzile imbracate in lemn se aud niste zgomote si au aparut cam 10-15 gaurele. Este posibil sa fie carii de lemn. Ce as putea face sa le elimin?

 • g
  g
  Geanina

  am si eu o problema cu mobila din sufragerie am obsevat intr-un compartiment unde tineam haine niste chestii care misuna sunt minuscule cred ca sunt de marimea paduchilor de gaina daca nu aveam haine negre nu mi-as fi dat seama ca exista m-am uitat si nu am vazut sa fie gauri sau praf d lemn cum e la cariile de lemn. cum imi recomandati sa procedez?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Va rugam daca se poate sa ne trimiteti cateva poze cu insectele pe adresa de mail vanzari@pce.ro pentru a identifica daunatorul si a va recomanda un tratament adecvat.

 • B
  B
  Bogdan

  Buna ziua,
  Am o cabana pentru vacante din lemn finisata cu gips carton si care este infestata cu carii sau alte insect asemenea.
  Va rog sa imi spuneti daca exista solutii de tratare fara a distruge constructia, tinand cont ca nu am acces direct la lemn.
  Multumesc.

 • I
  I

  Buna ziua, locuiesc in camin. Si paturile sunt din lemn. La patul supraetajat exista o scandura pentru a nu cadea colega de sus. e singurul lemn in care am gasit gauri si am auzit destul de tare zgomotele facute. cu ce solutie as putea da? care sa nu fie toxica, nu foarte scumpa, si utila 😀

 • A
  A

  Buna seara ! de vreo saptamana ,pe langa tocul usii de la bucatarie a inceput sa apara rumegus ,iar de azi dimineata pana acum sa adunat mai mult si se aude ca un mers pe parchet .daca sunt carii,cum ar trebui sa procedez ,avand in vedere ca este un spatiu pe sub tocul usii si cred ca aceste carii sunt sub toc?

 • g
  g
  Gabriela

  Buna ziua,
  Va rog, daca se poate, sa-mi spuneti care este perioada indicata pentru aplicarea de insecticid pentru combaterea cariilor de lemn, functie de ciclul lor de viata.
  Multumesc!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Nu exista o perioada exacta in care se aplica solutiile pentru combaterea cariilor de lemn, mai ales daca exista semne de infestare, deoarece cariile pot ramane in lemn de la cateva saptamani chiar pana la 10 ani. De aceea, la primele semne, se vor aplica insecticide cum ar fi Solfac (https://www.pce.ro/bayer-garden-solfac-ew-50-100ml.html), iar in zonele unde se observa orificii in lemn, se va introduce solutia cu o seringa.

 • is
  is
  Ilie S.

  Am un mar Idared si in primavara asta am obsevat ca trunchiul a fost decojit de ciocanitori si are gauri de cari.Ce pot sa fac?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Mai exact, cat de mari sunt gaurile respective? Se observa un rumegus fin in jurul orificiilor sau jos la baza tulpinii? Cate orificii sunt pe toata tulpina?

 • rc
  rc
  Rosca C.

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat…..la casa in care locuiesc la 2 stalpi din lemn de rezistenta cu dimensiunu de 25cm pe 15 cm au aparut niste gaurele mici cu diametrul de 2sau 3 mm in care am obseervat ca intra o zburatoare mica…..nici albina nici viespe…ceva intre….ca o musca si scotea pulbere de lemn…..cu ce ma sfatuiti sa o combat…va multumesc si astept raspuns urgent daca se poate cu stima claudiu rosca

  • :
   :
   Echipa PCE

   Intr-adevar, daunatorul respectiv se numeste viespea de lemn. Acum depinde cat de grav este atacul. Daca este major, iar stalpii sunt de rezistenta, cel mai indicat ar fi sa se inlocuiasca. Daca se observa doar cateva orificii, se poate aplica un insecticid prin pulverizare cum ar fi Solfac (https://www.pce.ro/bayer-garden-solfac-ew-50-100ml.html), 100 ml diluati in 5 l de apa, iar in orificiile respective sa se introduca solutia cu o seringa.

 • A
  A
  Apostol

  Buna ziua! sunt deja vreo 3 ani de cand avem o camera plina cu carii (banuiesc ca astea sunt) (sunt mici si negre) si nu putem scapa de ele. Camera este izolata cu rigips si pe interior si pe exterior, avem un parchet vechi dedesubt, iar deasupra l-a pus pe cel laminat. Anul trecut am chemat deratizarea pentru ca nu am mai suportat, dar fericirea a durat putin deoarece au continuat sa iasa pe dupa parchet si chiar sa se plimbe pe pereti. Sper sa nu se fi bagat si dupa rigips … De curand renovam casa, asa ca am ajuns la camera cu pricina si nu stim ce am putea face. Ne este frica sa nu se extinda. Credeti ca ne puteti ajuta?

 • S
  S
  Soporan

  Buna ziua, am nevie de ajutorul dvs profesional. Am pus saptamana trecuta parchet de stejar, este dat cu bait si lac. La 2-3 zile dupa montarea parchetukui au aparut gauri mici cu rumegus, am si vazut cateva insecte mai mici ca musca, roscat inchis. Suntem foarte necajiti deoarece a fost foarte scumpa lucrarea si suntem ingrijorati sa nu se extinda in toata cas. Exista ceva praf sau solutii mirositoare pe care as putea sa le folosesc deoarece o solutie apoasa ar deteriora aspectul parchetului? Multumesc tare mult, astept cu nerabdare raspunsul dvs

 • SP
  SP
  Scrimint P.

  in podul casei , grinzi, sarpante, popi de sustineri , atac destul de pronuntat de carii. Daca este eficient trat. cu SOLVAC EW 50, si daca nu este periculos in timpul lucrului, ce echip. de protectie este necesar, daca se poate aplica trat cu vermorelul ?

 • g
  g
  Gheorghe

  Pentru mobila sau parchet, nu aveti un aparat cu ultrasunete..sau ceva puternic pentru a fi distruse aceste CARII??? Multumesc

  • :
   :
   Echipa PCE

   Chiar daca se monteaza un aparat cu ultrasunete, carile nu vor disparea, deoarece daca sunt deja in lemn, acolo este locul lor de hrana. Daca lemnul este puternic infestat, cel mai indicat este sa fie distrus.

 • HS
  HS
  Hepcal S.

  Buna ziua , am nevoie de ajutorul dumneavoastra , am o lada de zestre veche de 150 ani si este mancata de carii , va rog sa-mi recomandati un produs pentru a face un tratament , va multumesc .

 • F
  F
  Florin

  Fac o casa de lemn schelet din lemn si acoprita cu scandura as vrea sa stiu cu ce soluție sa o dau preventiv pt cari cu ce sa tratez lemnu e de 5/6 as dori sa stiu si de cata soluție am nevoie multumesc anticipat!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Daca nu prezente semne de infestare, iar tratamentul se efectueaza preventiv, va fi necesar sa achizitionati un produs de tratare a lemnului dintr-un magazin de bricolaj.

 • A

  Buna ziua,

  Am construit de curând o căsuță din lambriu de lemn, care a fost lăcuită interior-exterior, fara a fi tratat cu ceva lemnul, constructorul spunând ca nu e nevoie. Noaptea, insa, se aud insecte in pereti/tavan. Structura ei este: lambriu, vata de sticla 5 cm, folie protecție si iar lambriu. Putem sa mai tratam cumva lemnul in acest stadiu? Mai avem cum ajunge la insectele din pereți?
  Multumesc

 • DP
  DP
  Daniel P.

  Bună ziua!
  Am un pian vechi de 145 de ani care are urme de carii (în special picioarele). Ce tratament mi-ați recomanda?

 • c
  c
  Carmen

  am o icoana f veche care s-a umplut de carii – curge din ea “praf ” de lemn… puteti sa imi recomandati un produs sau un tratament care sa nu distruga partea pictata ( care nu este afectata inca) – multumesc din toata inima!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Pentru combaterea cariilor de lemn va putem recomanda un insecticid cum ar fi Solfac EW 50 (https://www.pce.ro/solfac-ew-50-100ml.html), 100 ml diluati in 5l de apa. In zonele unde se observa canalele facute de carii puteti chiar introduce solutia diluata cu o seringa sau alt instrument asemanator.

 • F
  F
  Florin

  Buna ziua! Am cumparat o casa noua, finisata. In perete/plinta se auzea un zgomot (ticait si scrijelit). Crezand ca ar putea fi soarece am cumparat trei aparate cu ultrasunete. Din pacate problema mu a fost rezolvata prin urmare am spart peretele in zona dozei de curent. Cand am desprins plinta din lemn (probabil brad) a pucat o gramajoara de rumegus. Am tratat zona cu Regent (doar prin pulverizare pentru ca plinta nu a putut fi scoasa de tot) si am incalzit
  portiunea cu o aeroterma. Zgomutul nu l-am mai auzit. Se poate sa fie o singura carie? Ce imi recomandati pentru preventia ulterioara si in ce mod sa fie aplicata avand in vedere ca plintele sint din lemn si nu le pot dezlipi de pe perete faa a fi distruse zugraveala si plinta propriu-zisa?

 • M
  M
  Mirela

  Buna ziua,
  Recent am observat sub acoperiș ,unde este lemn,lambriu,vreo 50 găuri de la 1/2-1 cm .De la ce insecte sunt? Si cu ce le eradicatm?
  Va multumesc anticipat!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Sunt orificii create in lemn? Daca da, ce dimeniuni au orificiile?

 • D
  D

  Ce medicament tb sa folosesc am fost muscata de carii de lemn pe corp di am medici și ai tendința să te scarpini

  • :
   :
   Echipa PCE

   Daca va referiti la plosnitele de pat, atunci va fi necesar sa apelati la un medic ori farmacist. Ati efectuat vreun tratament de combatere a acestora?

 • CM
  CM
  Cornel M.

  Am cumparat o dormeza din lemn în urmă cu 3 ani care are un suport făcut din PAL. Între marginile dormezei ca şi sub placa din PAL s-a acumulat nişte ouă de culoare albă şi au apărut nişte gîndaci de culoare maroniu închis care atunci când sunt striviţi lasă o dâră maron-închis. I-am neutralizat cu spray antigândaci, dar se pare că trebuie să iau măsuri pe termen lung. Aceştia să fie carii? Dumneavoastră ce mă sfâtuiţi să fac?

 • PS
  PS
  Paul S.

  Solfac EW50 este toxic pt. om? ce masuri de protectie trebuie luate in timpul aplicarii prin pulverizare/? de unde se poate procura Solfac,cat costaprodusul necesar pt. tratamentul podului unei case de 100m.p.

 • a
  a

  buna,si eu am o problema cu cariile d lemn,jos nu avem foarte mult lemn dar avem la mansarda 2 camere unde este numai lemn,le aud in fiecare seara cum rod in continuu,spuneti.mi ce sa fac k am podele din lemn si peste el e pus parchet,sa demontez tot parchetul sa dau cu solutie?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Pentru combaterea cariilor de lemn se poate aplica prin pulverizare un insecticid precum Solfac EW 50 (https://www.pce.ro/solfac-ew-50-100ml.html), 100 ml dizolvati in 5-6 litri apa. In zonele unde se observa orificiile create de carii puteti chiar introduce solutia diluata cu o seringa sau alt instrument asemanator.
   Dupa o perioada de 7-10 zile va fi necesar sa repetati tratamentul.

 • NL
  NL
  Nagy L.

  Am cumparat un apartament relativ nou , foștii proprietari nu l-au curățat.Peste tot pe jos este un fel de rumegus marunt mai ales in colțuri.Apart.este gol fara mobila .Ce poate fi ? Nu a fost locuit de câțiva ani.

 • mg
  mg
  Magda G.

  Buna Ziua.
  Va rog sa imi spuneti cum pot trata grinzi din lemn de brad infestat cu carii in podul unei case? Ar fi bun ulei ars?. Va multumesc. Astept raspunsul d-vs.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Puteti aplica prin pulverizare un insecticid cu spectru larg de combatere precum K-Othrine WG 250 (https://www.pce.ro/k-othrine-wg-250.html), se dizolva 20 g/10 l apa. In zonele unde se observa orificiile create de carii, daca aveti posibilitatea, puteti chiar introduce solutia diluata cu o seringa sau alt instrument asemanator. Va fi necesar sa repetati tratamentul dupa o perioada de 7-10 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *