Scapa de castori – capcane si metode

Castorii sunt rozatoare salbatice semiacvatice mari cu activitate predominant nocturna. Exista doua specii de castori: cel american (Castor canadensis) si cel european (Castor fiber). Sunt recunoscuti pentru digurile din lemn pe care le construiesc pe cursurile de apa, pentru adapost. Timp de doua secole, din cauza vanatorii excesive, castorul a disparut de pe teritoriul tarii noastre. In ultimii ani, specia s-a reinstalat in Delta Dunarii si pe bazinele hidrografice ale raurilor Olt, Mures si Ialomita. Momentan, sunt animale protejate prin lege, vanarea sau ranirea acestora fiind strict interzisa. 

Semnele prezentei castorilor

Pentru a putea alege metoda cea mai adecvata pentru indepartarea castorilor, se recomanda identificarea zonelor pe care acestea obisnuiesc sa le frecventeze, precum si a tipului de daune pe care le produc. Printre cele mai frecvente semne ale activitatii castorilor, amintim:

  • Construirea digurilor/barajelor;
  • Construirea adaposturilor caracteristice;
  • Prezenta arborilor cazuti/cu scoarta indepartata;
  • Inundatii; 

Utilizarea capcanelor pentru castori

O metoda eficienta pentru a indeparta castorii dintr-un anumit spatiu, fara a-i rani/vatama este utilizarea capcanelor. Capturarea acestora este un proces ce necesita rabadare, intrucat castorii pot avea o anumita teama fata de acestea. 

Aspecte utile de care este indicat sa tineti cont:

capcana castori
  • Castorii au trasee de deplasare foarte previzibile, de aceea un factor esential il reprezinta amplasarea capcanelor. Este indicat ca pozitionarea capcanei sa fie facuta de-a lungul potecilor/traseelor de deplasare ale acestora sau la intersectia barajelor. 
  • Se recomanda amplasarea capcanei seara, pentru capturarea castorilor cu activitate nocturna. Dimineata acestea vor fi dezarmate, pentru a evita capturarea altor specii. 
  • Utilizarea momelior adecvate;
  • Se vot utiliza doar capcane special concepute pentru capturarea in siguranta a castorilor, ce prezinta margini interioare curbate pentru a preveni ranirea accidentala a acestora. 

PRODUSE RECOMANDATE PENTRU CASTORI:

Sunt special proiectate pentru capturarea castorilor, fara a-i rani, fiind de asemenea, reutilizabile. Acestea asigura capturi rapide, sigure, care vizeaza dimensiunea specifica a animalelor, apoi eliberarea acestora in siguranta.

Traseele castorilor sunt destul de caracteristice, acestia stabilindu-si de regula, cai distincte de deplasare pe tot teritoriul, pe care le folosesc in mod regulat. Pentru o capturare eficienta, capcanele se vor amplasa de-a lungul acestor trasee. Sunt doua tipuri de trasee care se gasesc la sau deasupra nivelului apei:

  • Trasee lungi de noroi, ce au o latime de aproximativ 38 – 40 cm si sunt perpendiculare pe margina apei, fiind utilizate de castori pentru a se deplasa intre apa si uscat. Astfel, capcana va fi pozitionata aproape de mal, de-a lungul acestui traseu.
  • Trasee intre baraje, ce sunt utilizate de castori pentru a trece dintr-o parte in alta. Acestea se regasesc adesea sub apa, de aceea, atunci cand se va amplasa capcana, este important ca nu mai mult de jumatatea din aceasta sa fie scufundata sub apa, pentru a evita pericolul de inec al castorului. 
  • Mutarea castorilor capturati in alta zona se va face conform prevederilor legale in vigoare. 
momeala castori

Totodata, se vor utiliza si momeli pentru castori in interiorul capcanei. Castorii pot fi atrasi cu hrana pe care o prefera sau cu diverse materiale ce le pot utiliza la construirea digurilor. Astfel, se pot utiliza ramuri de arbori (in special plop), alte ramuri de arbori acoperite cu ulei de plop, mere etc.

Amplasarea corecta a momelii asigura: 

  • atragerea completa a castorului in capcana – atat corpul cat si coada;
  • declansarea rapida a capcanei in momentul patrunderii animalului;
  • sa permita declansarea acesteia, fara a o obstructiona in vreun fel;

Amplasarea capcanei pentru castori

Se recomanda amplasarea capcanei la inceputul serii (cat mai devreme), chiar inainte ca acestia sa isi paraseasca vizuina. Capcana este indicat sa fie amplasata in pozitie deschisa, cu usa spre adapostul castorilor. Daca nu se poate aseza pe o suprafata plana, este indicat sa fie pusa o bucata de lemn sub aceasta pentru a o stabiliza.

Monitorizarea capcanei

monitorizare capcana castori

Un castor nu trebuie lasat in interiorul capcanei o perioada indelungata de timp, deoarece poate deveni rapid agitat, infometat sau deshidratat, de aceea, este importanta monitorizarea regulata a capcanei, astfel incat acesta sa fie eliberat cat mai repede cu putinta. 

Castori – Capturare 

capturare castori

Dupa ce castorul a fost capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, iar daca este posibil, se recomanda sa fie prezenta inca o persoana, ce va ajuta la transportul acestuia in siguranta (intrucat poate fi destul de greu). Este indicat ca manipularea capcanei sa se realizeze cu multa grija si sa fie mentinuta la acelasi nivel, stabila. In functie de prevederile locale in vigoare, se vor muta intr-un alt mediu acvatic. 

PRODUSE RECOMANDATE:

Metoda excluderii

Dupa ce castorii au fost indepartati dintr-un spatiu, este indicata modificarea acestuia prin diferite masuri, pentru a-l face mai putin primitor pentru acestia. Totusi, castorii prezinta o abilitate remarcabila de a modifica mediul inconjurator, de aceea, indepartarea acestora utilizand doar aceasta metoda este dificila. 

Desfiintarea barajelor si a vizuinilor

excludere castori

Acestea reprezinta structuri cheie in ecosistemul castorilor, iar daca vor fi eliminate, reintoarcerea castorilor va fi mai dificila. Totusi, inainte de a aplica aceste masuri, este important ca:

  • Niciun castor sa nu fie prezent in zona respectiva;
  • Utilizarea unui tocator pentru lemne pentru distrugerea materialelor de constructie, pentru ca acestia sa nu le poata reutiliza. 

In plus: 

Castorii sunt cunoscuti pentru abilitatea lor de reconstrui baraje si adaposturi peste noapte, de aceea, este indicat sa repetati aceste masuri zilnic, pana castorii se vor muta definitiv. 

Infasurarea arborilor

Arborii reprezinta principalul material de constructie al castorilor, de aceea, infasurarea trunchiurilor acestora cu diverse materiale ii va impiedica sa ii doboare si sa ii utilizeze. Astfel, castorii ar putea fi incurajati sa se mute in alta zona. Orientativ, materialele respective ar trebui sa fie plase de sarma cu o grosime si o inaltime adecvata, insa, trebuie sa permita in acelasi timp si cresterea sanatoasa a arborelui. 

Instalarea gardurilor

Pe langa protejarea individuala a arborilor, o alta metoda este instalarea gardurilor, pentru a nu permite patrunderea castorilor in zonele ce se doresc a fi protejate. 

Utilizarea repelentilor 

Pentru a tine castorii la distanta de proprietate, se recomanda si utilizarea produselor cu actiune repelenta. Acestea se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului, in functie de produsul ales. 

REPELENTI RECOMANDATI PENTRU CASTORI:

Se pot regasi sub diverse formulari si au in componenta lor anumite substante iritante pentru castori, ce au rolul de a ii indeparta din perimetrul ce se doreste protejat.


In concluzie, castorii sunt animale protejate prin lege, iar vanarea sau ranirea acestora este strict interzisa. De asemenea, informatiile prezentate au caracter informativ, intrucat castorii reprezinta o specie ce s-a reintors recent pe teritoriul tarii noastre, nu se vor intreprinde masuri pentru a-i indeparta/alunga sau pentru vatamarea acestora.