Scapa de daunatorii de tutun, solutii si otrava

Daunatorii de tutun sunt reprezentati de gandacul tutunului – Lasioderma serricorne si molia tutunului – Ephestia elutella. Cei mai comuni daunatori ai tutunului sunt gandacii de tutun, acestia apartin ordinului Coleoptera, familia Anobiidae. Dupa cum indica si numele, sunt daunatori ai tutunului depozitat (sub forma de tigarete, frunze de tutun, trabucuri etc). Cu toate acestea, acesti daunatori pot fi intalniti si in locuinte, unde sunt atrasi de alimentele depozitate (de exemplu: cereale, fructe uscate, faina, seminte, condimente cu miros puternic, hrana pentru animale etc). 

Daunatorii de tutun au un ciclu biologic alcatuit din 4 stadii: ou, larva, pupa si adult. Este important de retinut faptul ca cele mai mari pagube sunt provocate de insecte in stadiul de larva. Acestea se hranesc cu alimente, dar pot deteriora si obiecte cum ar fi carti, legaturi de carti, flori uscate, tapiterii etc. De asemenea, alimentele infestate pot fi contaminate de prezenta gandacilor, larvelor, pupelor, materiilor fecale. Formele adulte produc orificii in ambalajele produselor.

Daunatorii de tutunSemnele infestarii

Prezenta acestor daunatori poate fi semnalata prin observarea adultilor in bucatarie, dulapuri, spatii in care sunt depozitate alimente sau a larvelor in interiorul alimentelor. Alte semne importante care indica o infestare cu daunatorii de tutun sunt prezenta orificiilor din ambalaje si a resturilor care se gasesc in jurul pungilor/pachetelor cu alimente. 

Este important sa verificati riguros spatiile mai intunecate, avand in vedere ca daunatorii de tutun se feresc de lumina.

Daunatorii de tutun – Tipuri de tratamente

Impotriva daunatorilor de tutun se aplica insecticide specifice prin pulverizare sau se pot utiliza capcane adezive.

Inainte de aplicarea oricarui tratament, este importanta curatenia spatiului ce urmeaza a fi tratat. Alimentele infestate se vor arunca, iar spatiile de depozitare se vor aspira temeinic. Alimentele neinfestate se vor sigila si indeparta din spatiul ce urmeaza sa fie tratat. Insecticidele nu se vor aplica pe alimente!

Pentru ca tratamentele aplicate sa aiba rezultatele dorite, este foarte important sa fie identificate si tratate sursele si zonele cu risc ridicat de aparitie a daunatorilor de tutun.

Tratamente cu insecticide

Impotriva daunatorilor de tutun se recomanda aplicarea tratamentelor prin pulverizare. In functie de produsul utilizat, solutia se poate aplica in toate zonele in care acestia s-ar putea ascunde (camara, bucatarie, dulapuri, spatele rafturilor, spatii inguste). Tratamentele se pot efectua cu orice tip de pulverizatoare (manuale, motorizate), in functie de dimensiunea spatiului respectiv. 

In cazul suprafetelor mari (depozite, magazii), solutia se poate aplica si cu ajutorul nebulizatorului (ceata rece). Astfel, se va realiza o acoperire mai uniforma a spatiului tratat. In urma acestui tratament se poate obtine atat un efect de soc, cat si unul de remanenta.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE DAUNATORII DE TUTUN:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva daunatorilor de tutun, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva daunatorilor de tutun sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

NEBULIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Nebulizatoarele sunt aparate motorizate ce pulverizeaza solutia in particule foarte fine, sub forma de ceata usoara. Particulele fine patrund prin toate spatiile in care se pot ascunde daunatorii, astfel pot fi folosite pentru aplicarea tratamentelor de interior impotriva daunatorilor de tutun. Nebulizatoarele cu ceata rece se folosesc pentru aplicarea solutiilor ce au ca solvent apa.

Inchiriere echipamente profesionale dezinsectie daunatori de tutun:

Pentru a avea cele mai bune rezultate in combaterea gandacilor, va punem la dispozitie spre inchiriere, echipamentele profesionale folosite si de experti in tratamentele de dezinsectie. Tratamentele presupun utilizarea echipamentelor in medie de 1-2 ori, in functie de suprafata si gradul de infestare. Achizitia unor astfel de echipamente poate fi foarte costisitoare, asadar datorita posibilitatii inchirierii veti obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp posibil.

Insecticide de tip aerosol

Dupa aplicarea insecticidelor prin pulverizare,  se pot utiliza insecticide de tip aerosol. Particulele degajate vor irita insectele adulte  si le va face sa iasa din ascunzatori si astfel vor intra in contact cu solutia initial aplicata. Inainte de a folosi insecticidul, se recomanda inchiderea usilor, geamurilor, iar mobila se va aranja astfel incat substantele sa se infiltreze in toate crapaturile. Alimentele se vor indeparta din spatiul ce urmeaza sa fie tratat. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze cateva ore, timp in care incinta este inchisa, conform specificatiilor de pe eticheta. 

INSECTICIDE DE TIP AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE DAUNATORII DE TUTUN:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asigurand patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare. Particulele degajate irita daunatorii, determinandu-i sa ia contact cu insecticidul aplicat in prealabil, de aceea, in cazul daunatorilor dificil de combatut, insecticidele aerosol se utilizeaza impreuna cu cele aplicate prin pulverizare. Pentru rezultate optime, incaperea tratata se va mentine inchisa timp de minimum 2 ore.

Tratamente cu insecticide gata de utilizare

Acestea sunt recomandate pentru spatiile greu accesibile, unde nu se pot aplica tratamente prin pulverizare (de exemplu: crapaturi, fisuri, spatii inguste). Se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. Pentru spatiile in care nu se pot utiliza insecticide sub forma lichida sau spray, se recomanda utilizarea insecticidelor sub forma de pulbere. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Mai exact, daunatorii vor prelua doza letala in timp ce vor trece prin pulberea respectiva. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

INSECTICIDE GATA DE UTILIZARE RECOMANDATE:

Insecticidele gata de utilizare pot avea urmatoarele formulari: pulbere, lichid, spray, granule. Aplicarea se realizeaza in functie de spatiul tratat, tinandu-se cont de informatiile de pe eticheta produsului. Aceste insecticide se folosesc pentru spatiile unde nu se pot aplica insecticidele prin pulverizare.

In spatiile greu accesibile, insecticidele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unui dispersor.

DISPERSOR RECOMANDAT PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR SUB FORMA DE PULBERE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: interiorul peretilor (fisuri), spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste.

Capcane adezive

Capcanele adezive contin un atractant cu feromoni, ce imita feromonii sexuali ai formelor femele, avand scopul de a atrage si a captura masculii pe suprafata adeziva. Cu ajutorul acestor capcane se intrerupe ciclul natural al daunatorilor de tutun, populatia fiind treptat diminuata si extinsa. Acestea se pot amplasa in zonele infestate sau in cele in care s-a sesizat activitatea insectelor (bucatarie, camara, rafturi, spatii de depozitare si surse apropiate de hrana). 

Pe langa utilizarea lor cu scop de combatere a daunatorilor de tutun, capcanele pot fi folosite si cu scopul de monitorizare a acestora (pentru a depista prezenta si gradul de infestare intr-un anumit spatiu, in vederea efectuarii tratamentelor). Capcanele se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, in functie de numarul daunatorilor capturati pe capcana, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.

CAPCANE ADEZIVE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE DAUNATORII DE TUTUN:

Acestea sunt cutii din carton acoperite cu un strat de lipici. Capcanele adezive au rolul de a captura daunatorii de pe o anumita suprafata si de a monitoriza activitatea acestora. Pe langa partea adeziva, capcanele sunt echipate cu un atractant fermononal, pentru a ademeni daunatorii, ce vor ramane prinsi in adezivul respectiv. Dimensiunea si designul lor difera in functie de tipul de daunator pentru care sunt destinate. Unele capcane pot captura mai multi daunatori in acelasi timp. Capcanele se inlatura impreuna cu daunatorii prinsi in adeziv.

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele, de substantele periculoase. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.

  • Combinezon antichimic cu gluga
  • Manusi de protectie
  • Masti de gaze, ochelari

Pentru rezultate eficiente impotriva daunatorilor de tutun se pot lua o serie de masuri care sa impiedice patrunderea acestora in locuinta: montarea de plase impotriva insectelor, izolarea cailor de acces, pastrarea unui mediu cat mai curat, urmate de aplicarea tratamentelor recomandate si utilizarea capcanelor adezive inca de la primele semne de infestare.