Scapa de gandacii de canalizare, solutii si otrava

gandacii de canalizare

Gandacii de canalizare (Blatta orientalis) sunt insecte ce apartin ordinului Blattodea si reprezinta una dintre cele mai raspandite specii de gandaci. Au un ciclu biologic alcatuit din 3 stadii de dezvoltare: ou, nimfa, adult. Spre deosebire de gandacii de bucatarie, gandacii de canalizare au o culoare mai inchisa (neagra). Aceste insecte traiesc in medii cu umiditate ridicata, reziduuri menajere si pot patrunde usor in interior.

Semnele infestarii cu gandacii de canalizare

Gandacii de canalizare isi desfasoara activitatea pe parcursul noptii, iar in timpul zilei stau ascunsi in spatii intunecate si umede. Astfel, in interior se gasesc in locurile care intrunesc aceste conditii, precum cele de sub chiuveta, masina de spalat, in subsolurile cladirilor etc.
In interior cel mai frecvent pot patrunde prin intermediul instalatiei de canalizare, prin spatiul de sub usa sau prin alte fisuri/crapaturi.

La exterior, se intalnesc frecvent in jurul incintelor: in crapaturile din fundatie (spatiul dintre sol si fundatie), in jurul pubelelor de gunoi. De asemenea, se intalnesc si in zonele unde solul este acoperit cu mulci sau materie organica in descompunere.

Pe langa identificarea formelor adulte, prezenta gandacilor de canalizare mai este semnalata si prin observarea ootecilor. Acestea reprezinta ‘’capsulele’’ ce protejeaza ouale, sunt de culoare maro inchis si au 8 – 10 mm lungime. In plus, gandacii de canalizare secreta o substanta pentru a comunica intre ei, ce are un miros asemanator cu cel al mucegaiului. 

Tipuri de tratamente pentru gandacii de canalizare

Pentru combaterea gandacilor de canalizare se pot face tratamente cu insecticide concentrate aplicate prin pulverizare si cu insecticide gata preparate. De asemenea, pentru monitorizare, se utilizeaza capcane

Avand in vedere modul in care acestia patrund in interior (sistemul de canalizare, subsoluri, alte zone cu umiditate ridicata etc.) este necesar ca mai intai sa fie verificat riguros spatiul respectiv, pentru a identifica caile de acces, ce ulterior se vor sigila. Daca nu se va intreprinde acest pas, gandacii de canalizare vor patrunde constant, iar tratamentul nu va avea efectul dorit.

Este important ca inaintea aplicarii tratamentelor specifice, sa se efectueze o curatenie riguroasa a spatiului respectiv (curatarea electrocasnicelor, aspirarea suprafetelor).

Tratamentele cu insecticide aplicate prin pulverizare

Impotriva gandacilor de canalizare se pot efectua tratamente cu insecticide aplicate prin pulverizare. Acestea actioneaza in momentul in care insectele daunatoare intra in contact direct cu solutia. Tratamentele se aplica in spatiile unde s-a depistat activitatea insectelor, dupa o curatare temeinica. Insecticidele se aplica conform specificatiilor de pe eticheta, la interior, in jurul instalatiei de scurgere a apei, a plintelor etc.  Totusi, umiditatea ridicata din aceste zone poate diminua remanenta tratamentelor.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE GANDACI DE CANALIZARE:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva insectelor daunatoare, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Insecticidele se aplica prin pulverizare pe suprafetele traversate de gandacii de canalizare. Tratamentele cu aceste tipuri de insecticide se realizeaza la interiorul incintelor, respectandu-se recomandarile de pe eticheta. In momentul aplicarii unui insecticid prin pulverizare, vor fi eliminati doar gandacii de pe suprafata pe care a fost aplicat insecticidul (cei care intra in contact direct cu solutia pulverizata), insa, nu va fi eliminat si cuibul.

Tratamentele se pot aplica cu pulverizatoare manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului respectiv. 

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR: 

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Insecticide de tip aerosol

Imediat dupa tratamentul prin pulverizare, este indicata si aplicarea unui insecticid tip aerosol in incinta in care s-a aplicat tratamentul prin pulverizare. Particulele degajate vor irita insectele si le va face sa iasa din ascunzatori si astfel vor intra in contact cu solutia initial aplicata. Inainte de a folosi insecticidul, se recomanda inchiderea usilor, geamurilor, iar mobila se va aranja astfel incat substantele sa se infiltreze in toate crapaturile. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze cateva ore, timp in care incinta este inchisa, conform specificatiilor de pe eticheta.

INSECTICIDE AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE GANDACII DE CANALIZARE:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asigurand patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare. Particulele degajate vor irita gandacii, determinandu-i sa ia contact cu insecticidul aplicat in prealabil. Astfel, mai ales in cazul daunatorilor dificil de combatut, insecticidele aerosol se utilizeaza impreuna cu cele de contact.

Tratamente cu insecticide gata de utilizare

Acestea se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate.

Datorita atractantilor alimentari din compozitia insecticidelor sub forma de gel, acest tip de tratament are o eficenta mai ridicata.

O caracteristica importanta a insecticidelor pe baza de atractant este efectul de ‘’moarte in cascada’’, ce duce in final la eliminarea intregului cuib. Mai exact, acestea au in compozitie si atractanti alimentari, ce vor atrage la consum gandacii de pe o raza de cativa metri. Dupa aproximativ 24 de ore, se vor observa primii gandaci morti. Este indicat ca, pe cat posibil, acestia sa fie lasati pe loc, deoarece, prin natura speciei, gandacii se hranesc cu excrementele semenilor sau cu ramasitele celor morti, transmitand astfel efectul insecticidului. 

Aplicarea gelului insecticid

Insecticidele conditionate sub forma de gel se aplica in forma de “bobite”, la distante de 1-2 m, insistandu-se acolo unde gandacii de canalizare se ascund: in zona tevilor de scurgere de la bucatarii si bai, sub si in spatele electrocasnicelor (aragaze, frigidere, masine de spalat), in zona tocurilor de usa, a contoarelor electrice, in colturile ascunse luminii, unde sunt crapaturi in perete sau podea.

Insecticidele sub forma de pulbere sunt ideale pentru spatiile in care nu se pot utiliza insecticide sub forma de gel, granulare sau aplicate prin pulverizare. Acestea se aplica sub forma de benzi pe suprafete si la intersectii de perete. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Mai exact, gandacii de canalizare vor prelua doza letala in timp ce vor trece prin pulberea respectiva. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

In cazul in care se efectueaza doua tipuri de tratamente, este important ca cel prin pulverizare sa se efectueze inaintea celui cu insecticide gata preparate (nu se va aplica o solutie peste insecticidele gata preparate). Dupa uscarea solutiei aplicate, ulterior, se vor aplica insecticidele pe baza de atractant sau sub forma de pulbere.

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU GANDACII DE CANALIZARE:

Insecticidele gata preparate pot avea orice formulare: gel, pulbere, granule sau lichide. O parte din ele au in compozitie si atractanti alimentari care vor incuraja gandacii de bucatarie sa intre in contact cu insecticidul si deci cu substanta activa. Pentru o eficenta ridicata a tratamentului, in cazul insecticidelor cu atractant, este recomandat sa nu existe surse alternative de hrana. Aplicarea se realizeaza in functie de spatiul tratat, tinandu-se cont de informatiile de pe eticheta produsului.

In cazul insecticidelor sub forma de gel, in zonele greu accesibile, gelul insecticid se poate aplica cu ajutorul unor aplicatoare speciale.

APLICATOARE RECOMANDATE:

Sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea insecticidelor conditionate sub forma de gel. Cantitatea de gel care urmeaza sa fie aplicata poate fi reglata cu ajutorul unui dozator, asigurand o aplicare mult mai precisa in zone mai putin accesibile.

Mai mult, pentru insecticidele conditionate sub forma de gel se recomanda folosirea statiilor de intoxicare.

STATII DE INTOXICARE RECOMANDATE:

Statiile de intoxicare au rolul de a proteja momeala de factorii exteriori si impiedica contactul vietuitoarelor non -vizate cu substantele din interiorul acestora. Acestea nu inlocuiesc capcanele pentru daunatori si nu ii blocheaza in interiorul recipientului. Pot fi confectionate din diverse material iar dimensiunea si designul pot varia.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale.

DISPERSOARE RECOMANDATE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile (fisuri, spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste).

Insecticide – regulatori de crestere pentru gandacii de canalizare

Chiar daca tratamentele cu insecticide ce contin si atractant elimina intreaga populatie (cuibul) de gandaci, o noua infestare este posibila daca mai sunt prezente, in locuri ascunse, oua ce nu au eclozat. De aceea, este recomandata si utilizarea unor insecticide ce actioneaza ca regulator de crestere (IGR).

INSECTICIDE RECOMANDATE:

Insecticidele ce actioneaza ca regulatori de crestere pot fi lichide, sub forma de aersol sau pot avea si alt tip de formulari, in functie de tipul produsului ales. Acestea au in componenta lor substante active specifice ce actioneaza asupra oualor si a stadiilor incipiente de dezvoltare ale insectelor, impiedicand astfel dezvoltarea acestora.

Capcanele pentru gandacii de canalizare

Capcanele adezive contin un atractant cu rolul de a atrage gandacii ce traverseaza aria de actiune a capcanei si de a-i captura pe suprafata adeziva. Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zonele in care s-a sesizat activitatea gandacilor (sub mobila, bai, rafturi, bucatarie, subsol si surse apropiate de hrana etc). 

In ceea ce priveste gandacii de canalizare, capcanele sunt utilizate, in special, pentru mentenanta sau monitorizarea gradului de infestare. Asadar, acestea nu se utilizeaza pentru combatere.

Capcanele se pot folosi si in prima etapa, inainte de a efectua tratamentele, pentru a identifica caile de acces ale gandacilor de canalizare in interior. In general, un numar mai mare de daunatori este capturat jurul acestor intrari. Pentru o identificare mai rapida a locurilor de acces, se poate schimba pozitia capcanelor ce nu au capturat nimic.

Capcanele se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, in functie de numarul daunatorilor capturati pe capcana, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.

CAPCANE RECOMANDATE: 

Capcanele adezive au rolul de a captura daunatorii de pe o anumita suprafata si de a monitoriza activitatea acestora. Pe langa partea adeziva, capcanele sunt echipate cu un atractant, pentru a ademeni daunatorii, ce vor ramane prinsi in adezivul respectiv. Dimensiunea si designul lor difera in functie de tipul de produs. Ulterior, capcanele se inlatura impreuna cu gandacii prinsi in adeziv.


De asemenea, se mai pot folosi produse sub forma unor garnituri ce blocheaza accesul gandacilor incinta, prin intermediul instalatiei de canalizare. Se amplaseaza in interiorul tevilor de canalizare, conform specificatiilor, in functie de produsul ales. Acest tip de produse actioneaza ca o valva ce permite scurgerea apei, dar blocheaza accesul gandacilor.


DEZINSECTIA SUBSOLURILOR BLOCURILOR 

Aceste tratamente se efectueaza pentru a elimina sursa infestarii. Avand in vedere conditiile de umiditate ridicata si praf din aceste spatii, nu se poate asigura remanenta tratamentului. Astfel, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide de soc, pentru a elimina o mare parte din populatia daunatorilor. Aceste insecticide se aplica prin pulverizare, cu aplicatoare de joasa presiune. 

INSECTICIDE RECOMANDATE:

Insecticidele se aplica prin pulverizare pe suprafetele traversate de gandacii de canalizare. Tratamentele cu aceste tipuri de insecticide se realizeaza in interiorul incintelor, respectandu-se recomandarile de pe eticheta. In momentul aplicarii unui insecticid prin pulverizare, vor fi eliminati doar gandacii de pe suprafata pe care a fost aplicata solutia (cei care intra in contact direct cu solutia pulverizata), insa, nu va fi eliminat si cuibul.

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

 • Combinezon antichimic cu gluga
 • Manusi de protectie
 • Masti de gaze, ochelari

In concluzie, pentru o combatere cat mai eficienta a gandacilor de canalizare, se recomanda intreprinderea masurilor specifice de curatenie in spatiul respectiv, precum si sigilarea cailor de acces ale gandacilor in locuinta, urmand ca ulterior sa se efectueze tratamentele de combatere chimica. Daca gradul de infestare este ridicat, se recomanda efectuarea unui tratament cu un insecticid prin pulverizare, pentru a elimina o parte insemnata din populatia acestora. Pentru eliminarea cuibului, se vor utiliza insecticidele ce contin si atractanti alimentari, precum si cele care actioneaza ca si regulatori de crestere, pentru a evita o noua infestare.

Comentarii
 • RV
  RV
  Rosiu V.

  Locuintai-a fost invadata de gandaci cred ca prin scurgerile de la baie si bucatarie.Care sunt produle cele mai eficiente si recomandate,in conditiile in care am o pisica.Aceasta a mai vanat si inghitit un gandac dupa ce am dat cu solutie anti-gandaci,fiind salvata cu greu de un medic veterinar.Va sa precizati si procedura de urmat pt.a evita o nouaa intoxicare a pisicii.
  Cu stima,

  • :
   :
   Echipa PCE

   Pentru combaterea gandacilor se poate aplica un gel insecticid care are si atractant in compozitie cum ar fi MaxForce (https://www.pce.ro/max-force-ic-gel.html). Acesta se aplica sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse (in spatele mobilei, la plinta, in spatele electrocasnicelor, la balamalele usilor etc). Datorita formularii si naturii gandacilor, gelul este cel mai indicat pentru eliminarea intregului cuib. Produsul nu este daunator pentru om sau animale, iar la interior isi pastreaza remanenta pentru o perioada de pana la 4 luni.

 • P
  P

  La 1 iunie ne-am mutat într-un alt apartament și cu doua zile înainte sa ne mutam, când am început sa ducem din lucruri, am găsit în casa vreo 10 gandaci de canalizare morti. Proprietarul a chemat firma pt dezinsecție și a deratizat apartamentul. Aceștia au spus ca nu e necesar sa mai dea și după 7-10 zile pt ca au fost putini însă azi am găsit 3 pui de gandaci (mici de tot) morti în baie și un altul puțin mai mare în chiuveta bucătăriei cat se poate de viu! De asemenea, de când s-a deratizat și pana acuma în holul blocului am văzut în total vreo 5-6 gandaci morti care au apărut în decurs de o săptămână. Am înțeles ca la sfârșitul lui mai au deratizat subsolul blocului pt ca nu-l mai deratizasera de multa vreme și deși stam la parter, vecina mea + o alta de la 1 m-au asigurat ca n-au avut probleme cu gândacii de ani de zile (lucruri care mi l-au spus și vechii proprietari). Luni va veni din nou firma de deratizare, dar eu nu vreau sa ma vad gandaci în casa mea! Cum sa fac (pe lângă sigilarea tronsonului și a scurgerii de la baie) sa nu-mi mai apara în urma deratizarea? Adică sa știu ca pot sta liniștită, vreau ceva preventiv, care totuși sa nu anuleze soluțiile cu care au dat ei? Mi s-a dat de la un magazin de pesticide Decis 50 Ew Mega însă, din cate citesc, acesta este pt plante, nu pt gândacii de canal…. Ce ma sfătuiți sa fac? Mulțumesc!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Intr-adevar, Decis Mega este un insecticid recomandat pentru tratamentele fitosanitare, in nici un caz nu se va aplica la interior pentru combaterea gandacilor.
   Pentru a evita ca gandacii sa nu mai apara in locuinta dumneavoastra, va fi necesar sa sigilati toate caile de acces. Dar faptul ca ii gasiti morti este un lucru bun.
   Puteti aplica un gel insecticid ca MaxForce (https://www.pce.ro/max-force-ic-white-5-g.html). Acesta atrage gandacii catre consum si ii va elimina pe cei ramasi.

 • DS
  DS
  Danut S.

  De unde pot cumpara o solutie eficienta si la un pret rezonabil , pentru gandacii de bucatarie si cei de canalizare ?. Se poate dilua ?.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Pentru combaterea gandacilor puteti aplica un insecticid prin pulverizare cum ar fi K-Othrine WG 250 (https://www.pce.ro/k-othrine-wg-250.html), un plic de 20 g diluat in 5 l de apa. Solutia se pulverizeaza pe toate zonele unde ati observat activitatea crescuta a gandacilor. Mai aveti posibilitatea de a aplica un gel insecticid cum ar fi Max Force (https://www.pce.ro/max-force-ic-gel.html ), aplicand la distante de 1-2 m bobitele de 0,1g-0,2g, nefiind daunator pentru oameni sau animale si pastrand remanenta pana la 4 luni.

 • D
  D
  Daniela

  Acum vreo 2-3 saptamâni am gasit in baie un gândac mare si negru de canalizare. Acum o săptămana ne-am întors din concediu si am gasit un ou al acestuia. Azi noapte iar am dat de unul mare. Ce pot folosi pentru combaterea lor ținând cont ca am copii mici dintre care unul abia începe sa meargă de-a bușilea?

 • P
  P

  Sunt disperata! Dimineața am găsit un gândac mort tocmai în camera copiilor. (sunt aceeași Paula cu povestea de mai sus). Istoria e asa: în urma deratizarii apartamentului de către o firma specializata, în iunie, anul trecut, am pus prin casa max force ic gel, ca nu cumva sa mai apară vreunul. În perioada următoare deratizarii /dezinsectiei în fiecare dimineață găseam pui mici, minusculi de gandaci morți prin baie. N-am fost linistita și am dat și cu Regemi (cică ar fi un fel de regent) la începutul lunii august. Din momentul ala nu am mai văzut niciun pui mort nicăieri în apartament. În urma cu 3 săptămâni, pt ca urma sa plecam de acasă pt câteva zile și copiii erau deja la bunici plecați, am dat din nou cu Regemi prin tot apartamentul, preventiv; n-am găsit niciun gândac mort deși am lipsit de acasă mai bine de o săptămână. Luni s-a făcut dezinsecție în scara și azi dimineață am găsit gândacul mort jn camera copiilor. Ma dispera gândul ca de fapt ar putea fi mai multi și eu doar am trăit cu impresia atâtea luni de zile ca am scăpat de ei. Menționez ca gelul a fost neatins…. Acuma stau și ma întreb, oare nu cumva Regemi o fi anihilat soluția data la dezinsecția făcută de firma specializata și de fapt le-am deschis calea în casa, acesta fiind de fapt motivul pt care nu am mai văzut morți în apartament?
  Am văzut ca aveți capcane pt ei, ca sa putem monitoriza gradul de infestare, dar unii utilizatori menționat cum ca acestea atrag gândacii și de la vecini, ori eu nu am chef sa mai invit și alții….
  Totodată nu înțeleg cum de tocmai jn camera copiilor am găsit gândacul și nu în baie sau bucătărie? În ultima perioada am găsit pe marginea peretelui, sub pătuț în special, niște ganganii mici de tot,minuscule, negre, moarte sau ofilite, dar nu-mi dau seama dacă erau gandacei sau alte vietăți?
  Orice sfat specializat, părere, e binevenita. Mulțumesc!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Solutiile aplicate prin pulverizare au fost aplicate la un interval mai mare de timp, deci nu aveau cum sa se inactiveze. Este foarte bine ca s-a efectuat dezinsectia in scara, mai ales daca a fost aplicata si in subsol.
   Daca se efectueaza la nivel de bloc corect, sunt sanse minime sa mai apara gandacii.
   Acel gandac gasit se datoreaza tot insecticidelor aplicate, ceea ce inseamna ca au fost eficace. In cazul blocurilor, exista sanse sa mai apara la o anumita perioada. Insa nu inseamna ca este infestare masiva.
   Acum, daca nu au mai fost observati, se pot monta capcane adezive sa Trap a Roach (https://www.pce.ro/trap-a-roach.html). Acestea atrag gandacii pe o raza de aproximativ 1-2 metri, fara a exista sanse sa ii atraga pe cei de la vecini.

 • F
  F
  Florina

  Buna ziua. Locuiesc la curte și in această perioadă avem probleme foarte mari cu gândacii de canalizare . Sunt mari și negrii și sunt foarte mulți. Ce soluție avem pentru a distruge in totalitate cuibul? Avem 4 câini care sunt închiși doar pe timp de noapte. Gelul se poate folosi și la exterior?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Din pacate, gelul nu poate fi folosit la exterior, deoarece este alterat de soare, ploi etc. Pentru a distruge cuibul, trebuie depistata sursa. Verificati in special canalizarile din apropiere. Se va aplica un insecticid cum ar fi Foval (https://www.pce.ro/foval-ce.html), 400 ml dizolvati in 10 litri apa. Solutia se poate aplica si pe canale ori in interior.

 • M
  M
  Madalina

  Buna. De curand m-am mutat intr-o noua garsoniera, iar saptamana aceasta am vazut ca incep sa isi faca aparitia musafiri nepoftiti. Joi noaptea a aparut primul, iar sambata noaptea deja erau doi. Am o pisica, asa ca ea a fost prima care a dat de ei, eu auzind doar sunetele pe care le facea cand ii prindea. Mentionez ca i-am gasit in principal in camera si pe hol.
  Nu m-am mai confruntat pana acum cu asa ceva asa ca nu pot sa-mi dau seama cat de grava e situatia. Ma puteti ajuta cu o recomandare?
  Multumesc

  • :
   :
   Echipa PCE

   In primul rand, se astupa toate caile de acces ale gandacilor in locuinta (scurgeri, instalatii sanitare, coloane de aerisire). Apoi se poate aplica un gel insecticid ca MaxForce (https://www.pce.ro/max-force-ic-white-5-g.html). O seringa de 5 grame este de ajuns pentru tratarea unei garsoniere.

 • M
  M
  Morocanu

  Aș dori un răspuns la următoarea problemă: Acești gândaci pot trece prin sistemele de sifoane, pline cu apă? Sau trec doar dacă găsesc sifonul gol, dintr-un oarecare motiv? Dacă da, odată trecuți de sifon, pot urca pe suprafețe extrem de lucioase (sticloase)? Adică vasul wc sau cada de baie?!? Rog răspundeți numai dacă știți cu certitudine răspunsul corect. Mulțumesc anticipat! PS – se pot achiziționa de la dvs. substanțele recomandate mai sus?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Raspunsul la toate intrebarile dumneavoastra este DA. Exista chiar filmulete online in care se arata cat de mult isi poate aplatiza corpul un gandac pentru a trece prin suprafete destul de inguste. Desigur, produsele recomandate pot fi achizitionate de la noi, la preturile afisate mai sus.

 • B
  B
  Brindusa

  Buna ziua, azi am găsit un gândac mare și negru in baie. Nu știam ce este, pt niciodată nu am avut gândaci in casa, dar l-am găsit pe Google că fiind gândacul de canalizare. Am încremenit și de atunci numai am liniște.
  Va rog mult sa mă sfătuiți ce pot sa fac , să nu cumva sa mai apară. Menționez că stăm intr-o casa tip duplex,la etajul I, deci s-ar putea că carcalacii sa apară de la vecina de dedesupt?
  Va rog ca recomandarea dvs sa tina cont de faptul că am căței care umbla cu boturile prin toate colțurile casei, deci nu pot folosi substanțe periculoase pt animale. Ce mă sfătuiți? Sunt chiar panicată pt că în viața mea nu m-am lovit de o astfel de situație și habar nu am cum se procedează.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Gandacii pot apare ori de la vecini, ori din subsol. Daca acela este singurul gandac gasit, atunci se pot monta capcane cu atractant ca Trap-a-roach (https://www.pce.ro/trap-a-roach.html). Acestea sunt pe baza de atractant alimentar, si nu sunt daunatoare pentru om sau alte animale.

 • 1l
  1l

  Si eu am o problema asemanatoare. Stau la casa, nu sunt proaspat mutat, locuiesc aici de 5ani. Dar cum a inceput iunie, am observat sears gandaci de canalizare pe langa baie si in bucatarie. Acestia par inofensivi, dar am auzit ca transmit boli dau virusi…urasc faptul ca se pot urca peste tot. Si mi-s frica sa nu se intample sa se urce in pat, e ce mai urata senzatie. Imi puteti recomanda orice remediu?

 • D
  D

  Intr-o baie fără geam, doar cu acea gura de aerisire, cum procedam? Pe unde se mai evapora aburul dacă o închidem?

 • C
  C
  Chrystyan

  Buna seara, din pacate apar tot mai multi, orasul Tulcea este plin de acesti gandaci. Pe strazi in zonele mai intunecate si nu numai sunt foarte multi. Se pare ca este o invazie in oras, dar primaria nu vede.

 • SC
  SC
  Simona C.

  Buna ziua, de 2 ani stam intr-un ap intr-un bloc vechi la etajul 1 si pe hol prin gasa mai gasim gandaci foarte mici morti iar la baia mica din cand in cand cate unul putin peste 1cm in chiuveta viu. Nu stim daca acesta vine pe la chiuveta sau de la un sistem de ventilare al baii pozitionat deasupra ei insa de cele mai multe ori ii prindem acolo si ii omoram. Astazi insa, am gasit unul in chiuveta viu si inca 2 in camera din fata baii care incercau sa se ascunda dupa ce mai gasisem deja aseara unul in chiuveta. Cei din chiuveta au toti aceeasi marime si sunt vii. Ce imi recomandati sa achizitionez? Benzile acelea sau solutie gel si cum sa le pozitionez? Va multumesc!

 • SC
  SC
  Simona C.

  Am uitat sa mentionez ca in spatele blocului si uneori pe scara la parter pe langa usa sunt foarte multi gandaci negri mari (cred ca fac parte din aceeasi categorie). Presedintele blocului a spus ca a facut dezinsectie in scara pe spatiile comune insa nu au dat si pe afara desi eu le-am spus ca sunt de parere ca ar trebui sa dea si pe acolo. Sa insist sa se mai faca o dezinsectie si pe langa bloc? Multumesc!

 • m
  m

  Buna seara si eu locuiesc la tara cum fac sa scap fe ganndaci de canalizare ca sunt foarte multi a dat sotu cu regem sau Ceva de genu si degeaba in baie sunt foarte multi si mici pui cred am gasit si im dormitor la copii mari si pui mici se urca si in pat si ma tem ca ma un bebe ce trenuie sa facem sa scapam definitiv va multumesc astept raspus urgent.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Se poate aplica un gel insecticid care are si atractant in compozitie cum ar fi MaxForce (https://www.pce.ro/max-force-ic-gel.html). Acesta se aplica sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse (in spatele mobilei, la plinta, in spatele electrocasnicelor, la balamalele usilor etc). Datorita formularii si naturii gandacilor, gelul este cel mai indicat pentru eliminarea intregului cuib. Produsul nu este daunator pentru om sau animale, iar la interior isi pastreaza remanenta pentru o perioada de pana la 4 luni.

 • M
  M
  Madalina

  Buna ziua! Am folosit pentru combaterea gandacilor max force gel IC. Intr-adevar, dupa aplicare am gasit foarte multi gandaci morti, insa problema este ca ei tot apar. Trebuie sa mentionez ca am aplicat gelul acum 3 saptamani, iar aparitia acestora este predominant in bucatarie, dormitor si sufragerie, Ma puteti sfatui ceva?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Gandacii care apar in continuare au toate functiile in regula sau sunt incetiniti? Incercati sa depistati si care sunt locurile de acces in locuinta pentru a le astupa.

 • M
  M
  Madalina

  Buna ziua! Am o problema cu gandacii de canalizare care vin pe scurgere. In timpul noptii daca intru in baie sunt in jur de 10 gandaci mici in căutare de hrana. Nu am folosit deocamdată nimic (am un bebelus ce se taraste peste tot). Am informat administratorul care mi-a spus ca la subsol nu sunt gandaci. Astuparea scurgerii de la chiuveta, cabina de dus sau din baie o exclud… Cum as putea sa fac gandaceii sa nu mai intre la noi in apartament atata timp cat administratorul nu pare deschis către deratizare generala, iar eu in afara de dezinfectat suprafete nu găsesc o solutie. Gandacii nu au trecut si in casa încă (apartamentul este proaspăt renovat si nu mai au alte cai de acces decât cele din baie). Exista ceva ce pot turna pe scurgere care sa ii faca sa evite zona, dar care sa nu fie spălat de apa? Multumesc frumos!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Din pacate nu exista solutii cu efect repelent, care sa tina gandacii la distanta. Urmatoarele variante sunt: blocarea cailor de acces, ori montarea de capcane adezive ca Ghilotina t225 (https://www.pce.ro/ghilotina-t225-adeziv-gandaci.html). Acestea atrag gandacii pe o raza scurta, iar cei care patrund in locuinta sunt direct capturati.

 • TH
  TH
  Tiberiu H.

  Buna ziua.Am o intrebare.Am pus bobite de maxforce in apartament,dupa ce in urma cu cateva zile am dat prin apartament cu Aroxol.Are ceva?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Atat timp cat nu ati pulverizati solutie direct pe gelul Max Force, nu este nici o problema.

 • A
  A

  Buna seara! M-am mutat de curand intr-o garsoniera si din pacate ma confrunt cu acesti gandaci oribili. Ba pe hol, ba in camera, ba la gunoi si iar pe hol. Am gasit cam 4-5 in decurs a doua saptamani, dar sunt terorizata! Ce imi recomandati ca sa pot scapa de ei? Acum 2 zile am folosit un Spray special, dar azi am gasit alt gandac. Deci nu a fost suficient de puternic…Multumesc!

 • A

  Buna seara,

  Locuiesc intr-un bloc de mai bine de 5 ani. Primii ani la etajul 7 acum la et 3( de 3 ani)
  Acum este pt prima data cand gasesc gandaci negri mari. La inceput cate unu, iar in noaptea asta chiar 5. Am sigilat tot in baie. Am vazut si la usa de la intrare dar si la bucatarie.
  Intrebarile mele sunt urmatoarele:
  1. Care este cea mai eficienta metoda de deratizare in apartament avand in vedere ca am un bebe de 1 an care merge peste tot?
  2. Care este motivul aparitiei acestor gandaci ( bebe face firmituri tot timpul)
  3. Cu ce virusi/ bacterii/ boli ne putem alege dupa urma gandacilor.

  Multumesc anticipat!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Daca sunt prezenti in numar mic, atunci puteti opta pentru capcane adezive cu atractant special pentru gandaci ca Ghilotina T225 (https://www.pce.ro/ghilotina-t225-adeziv-gandaci.html). Aceasta nu are substante toxice in compozitie.
   Nu exista un motiv anume pentru prezenta gandacilor. Poate sa fie cea mai mare curatenie in locuinta, si tot pot aparea.
   Sunt numerosi patogeni care pot fi captati de la gandaci, avand in vedere suprafetele si locurile pe unde circula. La adulti sansele sunt mai mici, pentru ca sistemul imunitar este mai bine dezvoltat, insa la copii sansele sunt mai mari.

 • R
  R
  Rebeca

  Buna ziua. De cateva zile tot apar la 2 noaptea cate 2, 3 gandaci negri mari de 3 cm si vreo 2 mai mici in dormitor. Nu s-a mai intamplat in apartamentul nostru sa avem gandaci de canal. Acum cateva luni, a dat vecina de sub noi (de la etajul 1, noi fiind la etajul 2) cu otrava si ne-am mai trezit cuca unul pe prag afara si unul in baie. Nimic de atunci, deci am considerat ca ala a fost. Acum am dat de doua seri cu insecticid pe la geam si pe la aerisirea din baie, dar nu vad sa se fi schimbat ceva si mie teama sa nu faca cuib. Cumva, ii vad numai in dormitor si uneori mai gasesc prin bucatarie cate unul, dar nu in fiecare seara. Am multe hartii si suluri de la diverse proiecte si inainte ii gaseam pe acolo. De cand am dat si pe langa biroul cu solutie, m-am trezit in seara asta cu un gandac mare in pat. Stiti daca mai sunt si alte modalitatil prin csre pot intra in c

 • AS
  AS
  Adina S.

  Buna seara, am fost plecati in vacanta si când ne-am întors, in a doua noapte am descoperit ca erau vreo 10 gândaci de canalizare mari, care alergau pe hol, debara, bucătărie, pe sub plinte. Am stat si am urmărit, aparea cate unul când era liniste. Ce imi recomandati, tinand cont ca am doi copii mici, dintre care unul merge de-a busilea. Multumesc!

 • E
  E

  Buna ziua. Locuiesc la ultimul etaj, iar gandacii negrii de canalizare imi intra uneori seara sau noaptea pe geam daca las geamul deschis, i-am surprins de cateva ori.
  Cu ce solutie pot pulveriza in exteriorul ferestrelor, pe pervaz si pe balcon, o solutie care sa reziste la ploaie sau macar la soare? Daca nu rezista la ploaie, pulverizez din nou dupa fiecare ploaie, nu e problema.
  Multumesc!

 • MM
  MM
  Marczika M.

  Am o problema am gândaci in baie bucătărie si câteva am observat si in camera tit dau cu spray ce as putea sa fac sa scap de ei

 • MG
  MG
  Monica G.

  Buna ziua, blocul in care stau e invadat de gandaci negri mari. Am renovat apartamentul si pana la astuparea sparturilor au inceput sa intre si in casa. Gasesc cate doi in fiecare seara in zona tevilor de scurgere, bucatarie. Precizez ca am un copil mic de 3 ani care e foarte curios si nu doresc vreun risc pentru el. Am doua intrebari: 1) ce pot sa folosesc pentru apartament pana la astuparea sparturilor si 2) cu ce solutie se poate da in bloc ca sa ii elimine sau cat ar costa o dezinsectie de catre echipa Dvs?

  Va multumesc anticipat,
  Monica

 • Aam
  Aam
  Ana A.

  Apartament renovat, totul nou. Cateva luhni totul a fost bine.
  Dupa ce s-a facut deratizarea in scara blocului, am gasit gandaci prin casa.
  Ce solutii aveti, tinand cont ca:
  1. Am copil mic
  2. Imi este imposibil sa fac curatenie generala foarte des, nu pot rasturna casa in fiecare saptamana.

 • C
  C
  Camelia

  Bună ziua, va rog sa mă ajutați cum pot scăpa de gândaci locuiesc cu chirie și acum câteva luni nu aveam nimic acum am gândaci peste tot și maro și negri și nuștiu de unde au venit. Am încercat media cu acid boric.ou și cartof dar tot găsesc în fiecare zi gândaci și mari și mici pui.Vă rog sa îmi spuneți ce soluție sa folosesc pt a scăpa de ei am doi copii unul mare și unul mic și mie frica pt cel mic când va merge dea busilea prin casa.Mulțumesc

 • LC
  LC
  Lorena C.

  Buna ziua.
  Ne-am mutat in chirie de 1 sapt, e proaspat renovat si curatatat apartamentul. Problema e ca ne-am trezit cu gandaci. Dimineata numaram si cate 10-15. Majoritatea morti, dar uneori si vii, in baie bucatarie si de 2 zile si in dormitor. 🙁 🙁 Ieri, au venit de la deratizare si au dat cu solutie. Azi-dimineata am gasit din nou mai mult de 10 gandaci morti. Peste 1 sapt vor veni din nou cu dezinsectia, pt a doua tura. Am astupat orice gaura si gaurica prin care ar putea veni, am stat ieri cu dl de la dezinsectie si nici el nu stia pe unde ar mai putea veni.
  Ce putem face? Sa mai asteptam sa isi faca efectul solutia de la deratizari? Am si un bebelus de 8 luni care umbla peste tot..

  • :
   :
   Echipa PCE

   Daca deja s-a efectuat dezinsectia, si urmatoarea este programata, este indicat sa asteptati. Dupa primul tratament, s-a redus populatia de gandaci?

 • M

  Bună ziua, am o problema grava și parca de nerezolvat cu gandaci mari negri de canalizare și maro(cred ca sunt de gaz).. Sunt fff mulți, am dat în locuința în decurs de o luna de 2 ori cu o soluție cumpărată de la farmacia veterinara și a 3 a iară cu spray K300 dar vad ca îmi apar din ce în ce mai mulți.. Sunt disperata.. Ce mai pot face? Multumesc

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, se poate aplica un gel insecticid precum Ghilotina (https://www.pce.ro/ghilotina-i21-5-premise-gel.html). Acesta se aplica sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse (in spatele mobilei, la plinta, in spatele electrocasnicelor, la balamalele usilor etc). Datorita formularii si naturii gandacilor, gelul este cel mai indicat pentru eliminarea intregului cuib.  Atractantul ii va atrage si in 24 ore se vor observa primii daunatori morti. Acestia prin natura speciei se vor hrani cu semenii morti si vor transmite efectul gelului, asa numitul efect ”cascada”, ducand la exterminarea intregului cuib.
   Daca gradul de infestare este mare, puteti aplica un insecticid precum K-Othrine (https://www.pce.ro/k-othrine-wg-250.html), se dizolva 20 g in 5 l apa. Acesta actioneaza prin contact, mai exact daunatorii trebuie sa traverseze spatiul/suprafata tratata pentru a avea efectul dorit. In momentul aplicarii tratamentului si in urmatoarele 4-6 ore copii si animalele de companie trebuie sa paraseasca zona tratata.
   De asemenea, este indicat sa identificati si sa sigilati caile de acces ale gandacilor in locuinta.

 • M

  Bună, am comandat deja gelul Ghilotina.. Întrebarea mea este.. Cand o sa îl aplic vin gândacii și de la vecini? Ca har Domnului am înțeles ca sunt plini și deratizare nu vor ca sunt și ignoranți pe deasupra.. Am un copil de un an și cum a început sa umble peste tot mi e cam teama sa nu se umple casa și mai rau, căci vad ca mai nou umbla ziua nenorociții 🙂 Mulțumesc

  • :
   :
   Echipa PCE

   Un prim pas foarte important in combaterea eficienta a gandacilor este identificarea si sigilarea cailor de acces ale acestora in locuinta, deoarece, chiar daca solutiile aplicate sunt eficiente, acestia vor continua sa patrunda in incinta (mai ales ca ati specificat ca si vecinii dumneavoastra au probleme cu ei). Ati precizat ca aveti si un copil. Este recomandat sa aplicati gelul in locuri inaccesibile acestuia.

 • I
  I
  Ilinca

  Bună seara.

  Locuiesc la etajul 1 al unui bloc, iar baia este în imediata vecinătate a ghenei blocului. Ne apar gândaci de diferite mărimi. Căile de acces sunt sigilate. Ce am putea face pentru a i îndepărta de locuința noastră. Menționăm că majoritatea sunt morți. Nu am dori să folosim gelul. Dorim o soluție care să îi facă să nu mai poposească pe la noi. Vă mulțumesc !

  • :
   :
   Echipa PCE

   Din pacate, nu avem informatii despre un produs repelent pentru acestia. Daca ati sigilat toate caile de acces, se poate aplica prin pulverizare pe suprafete un insecticid precum K-Othrine (https://www.pce.ro/k-othrine-wg-250.html), pentru combatere. Avand in vedere ca ati precizat ca baia se afla in vecinatatea ghenei de gunoi si aceasta reprezinta o sursa de infestare, eforturile ar trebui sa se concentreze pe impiedicarea accesului acestora in incinta si apoi pe combatere.

 • A
  A
  Andrei

  Buna ziua, locuiesc intr-un apartament la et. 1. Gasesc gandaci de canalizare pe terasa, seara nu mai pot deschide usile spre terasa sau vreo fereastra de team sa nu gazduiesc vreun gandac de canalizare. Mai nou am inceput sa gasesc in apartament dimineata 1 maxim 2. Ce recomandati?

  • :
   :
   Echipa PCE

   In primul rand este important sa blocati accesul gandacilor de canalizare in incinta prin astuparea crapaturilor sau a oricaror alte puncte de acces – gauri in tevi, guri de vizitare, usi si ferestre.
   Pentru combatere se poate aplica un gel insecticid precum Ghilotina Premise (https://www.pce.ro/ghilotina-i21-5-premise-gel.html). Acesta se aplica sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse (in spatele mobilei, la plinta, in spatele electrocasnicelor, la balamalele usilor etc). Datorita formularii si naturii gandacilor, gelul este cel mai indicat pentru eliminarea intregului cuib. Atractantul ii va atrage si in 24 ore se vor observa primii daunatori morti. Acestia prin natura speciei se vor hrani cu semenii morti si vor transmite efectul gelului, asa numitul efect ”cascada”, ducand la exterminarea intregului cuib.
   De asemenea, daca aveti posibilitatea folositi un dezumidificator pentru a reduce umiditatea din aer la o valoare cat mai mica deoarece aceasta ar putea reduce atractia gandacilor de canalizare, ei fiind atrasi de medii umede.

 • M
  M
  Madalinas

  De la finele anului trecut am chemat o firma de dezinsectie intr-un apartament intr-o casa veche. S-a dat cu o solutie care are efect 3 luni. Primele 3 luni a fost ok – nu-mi amintesc sa fi gasit prea multi gandaci. apoi dupa cele 3luni au inceput sa apara. I-am chemat din nou, au dat cu solutie din nou si acum de la o zi la alta gasesc si peste 20 gandaci morti sau “lesinati”/adormiti. Dupa un weekend in care nu am fost la apartamentul respectiv am gasit 55!!! Nu-i mai suport.
  A trecut abia o luna de la a 2-a dezinsectie si nu stiu ce sa fac in urmatoarele 2 luni.
  Am inteles – din ce a mai citit pe aici – ca ar fi bine sa sigilez caile de acces, care ar fi foarte multe (de jur imprejurul camerelor este dinstanta intre parchet si perete, la ferestre ar tb sa sigilez si la cutia de la rulouri). Va rog sa-mi spuneti ce as mai putea face? Cu ce gel/substanta ma sfatuiti sa mai dau? Inca ceva: extrem de rar ii gasesc in baie sau in camerele unde nu am parchet sau rulouri la geamuri.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Intr-adevar, un pas foarte important in combaterea eficienta a gandacilor il reprezinta identificarea si sigilarea cailor de acces ale acestora in locuinta, deoarece, chiar daca solutiile aplicate sunt eficiente pentru un anumit interval de timp acestia vor continua sa patrunda.
   Se poate aplica un gel insecticid precum Ghilotina Premise Gel (https://www.pce.ro/ghilotina-i21-5-premise-gel.html). Acesta se aplica sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse (in spatele mobilei, la plinta, in spatele electrocasnicelor, la balamalele usilor etc). Gelul contine un atractant, ce ii va atrage si in 24 ore se vor observa primii daunatori morti. Acestia prin natura speciei se vor hrani cu semenii morti si vor transmite efectul gelului, asa numitul efect ”cascada”, ducand la exterminarea intregului cuib.

 • M
  M
  Mircea

  Buna. Cum pot face dezinsectie pe toata canalizarea, pentru gandacii de canalizare? Stam la ultimul etaj si gandacii tot vin prin canalizare (chiuvete, bai, etc). Vreau sa deratizez efectiv de la noi in jos pana afara in canal. exista ceva sa turnam pe tevile de canalizare?

 • C
  C

  Bună ziua! De ceva timp continua sa apară în fiecare noapte în bucătărie, gândaci mari negri (nu foarte numeroși.. Vreo 2-3 deodată… Dar dacă merg în bucătărie peste câteva ore mai apar și alții) . Voiam sa va întreb în primul rand care e diferența între gelurile Maxforce, Ghilotina și Advion și în al doilea rand dacă ar fi recomandat vreunul din cele 3 geluri pentru problema noastră? Credeți ca ar trebui sa suplimentam și cu capcane cu atractant? Menționez ca avem și copil mic ce patrulează peste tot. Mulțumesc mult!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, toate cele 3 geluri sunt eficiente impotriva gandacilor de bucatarie si de canalizare. Max Force IC gel (https://www.pce.ro/max-force-ic-gel.html) si Ghilotina Premise Gel (https://www.pce.ro/ghilotina-i21-5-premise-gel.html) au aceeasi substanta activa, diferenta dintre ele fiind reprezentata de catre producator. Advion Gandaci Gel are o alta substanta activa si un alt producator, insa este la fel de eficent.
   De asemenea, acesta se aplica sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse (in spatele mobilei, la plinta, in spatele electrocasnicelor, la balamalele usilor etc), mai exact in locuri inaccesibile copiilor si animalelor de companie.
   Inca un aspect de care trebuie sa tineti cont, in combaterea eficienta a gandacilor, il reprezinta identificarea si sigilarea cailor de acces ale acestora in locuinta, deoarece, chiar daca solutiile aplicate sunt eficiente pentru un anumit interval de timp acestia vor continua sa patrunda.
   Este indicat sa aplicati unul dintre aceste geluri, conform recomandarilor de mai sus.

 • A
  A
  Alexandra

  Buna ziua,
  Ne-am mutat si noi acum 2 ani la un apartament nou , 4/4 . Mentionez ca avem si doua pisici. Si acum un an am gasit cativa gandaci mici de bucatarie prin casa , si am dat cu o solutie prin casa , pe la colturi si pe langa tevi prin baie bucatarie. Dupa nu au mai venit. Dar acum vreo doua zile pisicile au gasit un gandac mare si negru . Ieri seara iarasi au dat de un gandac mare si negru . Mentionez ca am astuptat cat am putut zonele de pe langa tevi , dar nu cred ca este etans. Urmeaza sa renovam baile, dar o sa mai dureze putin. Cum pot sa ma asigur ca nu mai vin ? Cu ce as putea sa dau pe langa tevi ca sa ii tin deoparte? Va multumesc

  • :
   :
   Echipa PCE

   Din pacate, nu avem informatii despre un produs repelent pentru acestia. In interior, se poate aplica un gel insecticid precum Ghilotina Premise Gel (https://www.pce.ro/ghilotina-i21-5-premise-gel.html). Acesta se aplica sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse (in spatele mobilei, la plinta, in spatele electrocasnicelor, la balamalele usilor etc). Datorita formularii si naturii gandacilor, gelul este cel mai indicat pentru eliminarea intregului cuib. Atractantul ii va atrage si in 24 ore se vor observa primii daunatori morti. Acestia prin natura speciei se vor hrani cu semenii morti si vor transmite efectul gelului, asa numitul efect ”cascada”, ducand la exterminarea intregului cuib.

 • IM
  IM
  Ioana M.

  Buna ziua, locuiesc la curte si din pacate, noaptea apar gandaci de canalizare in curte. Apar si in casa, la parter. Avem si catel si pisici. Numarul gandacilor e destul de mare… ce putem face? As vrea o solutie combinata pt a rezista mai mult timp si a trata si canalizarea. Multumesc

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, in primul rand va fi necesar sa identificati si sa sigilati caile de acces ale acestora in interior. In incinta puteti opta pentru gel insecticid ce contine si atractant precum Ghilotina Premise Gel (https://www.pce.ro/ghilotina-i21-5-premise-gel.html) pe care il aplicati sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse (in spatele mobilei, la plinta, in spatele electrocasnicelor, la balamalele usilor etc). Datorita formularii si naturii gandacilor, gelul este cel mai indicat pentru eliminarea intregului cuib. Atractantul ii va atrage si in 24 ore se vor observa primii daunatori morti. Acestia prin natura speciei se vor hrani cu semenii morti si vor transmite efectul gelului, asa numitul efect ”cascada”, ducand la exterminarea intregului cuib. Se aplica in locuri inaccesibile animalelor de companie. In curte se poate aplica prin pulverizare un insecticid precum K-Othrine (https://www.pce.ro/k-othrine-wg-250.html), 20 g/10 l apa. Trebuie sa tineti cont ca, remanenta acestuia (fiind vorba de exterior) este influentata de conditiile meteo. Limitati accesul animalelor de companie si a copiilor cel putin 4-6 ore in zona tratata. Din pacate, nu avem informatii despre un produs care sa poata fi aplicat in canalizare.

 • V
  V
  Viorel

  Buna zeara,am o nelamurire,dvs spuneti ca acest gandac de canalizare intra prin scurgerea unei chiuvete?Chiar daca exista sifon la chiuveta?Trece prin apa din sifon ?

 • G
  G
  Georgiana

  Buna dimineata! Am gasit doi gandaci mici in balcon si unul in holul din fata baii de serviciu,ce imi recomandati? Mentionez ca am un copil mic, care se taraie peste tot. Va multumesc.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Pentru combaterea gandacilor este recomandata utilizarea unui gel insecticid care are si atractant in compozitie precum Ghilotina Premise Gel (https://www.pce.ro/ghilotina-i21-5-premise-gel.html). Acesta se aplica sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse. Datorita formularii si naturii gandacilor, gelul este cel mai indicat pentru eliminarea intregului cuib. Atractantul ii va atrage si in 24 ore se vor observa primii daunatori morti. Acestia prin natura speciei se vor hrani cu semenii morti si vor transmite efectul gelului, asa numitul efect ”cascada”, ducand la exterminarea intregului cuib. Este indicat sa il aplicati in locuri inaccesibile copilului.

 • Aam
  Aam
  Ana A.

  Iti pot raspunde eu, ca am vazut cu ochii mei: DA! Pot veni si pe scurgerea de la cada, prin orice orificiu.

 • D
  D

  Bună seara. Ne confruntam de multa vreme cu acești “musafiri”.
  Seara de seara, după ce se face liniște și se stinge lumina, găsim în bucătărie și câte 2-3 gândaci, destul de mari. Ce putem face? Avem și copil mic care e curios de tot ce mișcă.
  Nu am auzit vreun vecin sa se plângă. Se poate sa fie numa la noi. Stam la etajul 2 din 4.
  Multumesc frumos

 • M
  M
  Monica

  Bună ziua! Exista vreo substanță de adăugat în fosa septica care sa omoare gândacii direct “la sursa”? Noi stam la casa și avem fosa în curte. Mulțumesc!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, din pacate, nu avem informatii despre existenta unui produs, pe care sa il puteti aplica in aceasta situatie.

 • Sg
  Sg
  Sandu G.

  Buna ziua. Cum ajung gândacii în apartament, de la subsol, în condițiile în care am renovat apartamentul și nu există nicio cale de acces? Ce soluție recomandați pentru a nu pune în pericol copiii?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, este indicat sa cautati cu atentie, pentru a gasi caile de acces, iar apoi, trebuie sigilate. Pentru combaterea gandacilor, este indicata aplicarea unui gel insecticid, care are si atractant in compozitie precum Ghilotina Premise Gel (https://www.pce.ro/ghilotina-i21-5-premise-gel.html). Acesta se aplica sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse (in spatele mobilei, la plinta, in spatele electrocasnicelor, la balamalele usilor etc). Mai multe informatii despre dezinsectia impotriva gandacilor, utilizand gel insecticid sunt prezentate in articolul urmator: https://www.pce.ro/articole/cum-scap-de-gandaci-cu-gel-insecticid.

 • C
  C
  Catalin

  Buna ziua! Am observat multi gandaci in canalizarea curtii. Din cand in cand mai gasesc si prin casa, cam 1 la 2-4 saptamani . Puteti recomanda vreo substanta pentru a combate si pe cei din canal si pe cei din casa ? O substanta care sa reziste la exterior si alta in interior presupun.

  Multumesc

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, la interior, pentru combaterea acestora, se recomanda aplicarea unui gel insecticid care are si atractant in compozitie, precum Ghilotina Premise Gel (https://www.pce.ro/ghilotina-i21-5-premise-gel.html). Acesta se aplica sub forma unor bobite de orez in locurile ascunse (in spatele mobilei, la plinta, in spatele electrocasnicelor, la balamalele usilor etc).
   De asemenea, un pas foarte important in combaterea eficienta a gandacilor il reprezinta identificarea si sigilarea cailor de acces ale acestora in locuinta, deoarece, chiar daca solutiile aplicate sunt eficiente pentru un anumit interval de timp acestia vor continua sa patrunda.
   La exterior, se recomanda aplicarea unui insecticid cu spectru larg, precum K-Othrine WG 250 (https://www.pce.ro/k-othrine-wg-250.html). Solutia se prepara dupa doza recomandata (10 g/10 L de apa), dizolvand cantitatea corespunzatoare de insecticid in volumul de apa dorit. Aplicarea se va face prin pulverizare pe suprafata din jurul canalizarii. In momentul aplicarii, precum si in urmatoarele 4-6 ore, copiii si animalele de companie trebuie sa paraseasca zona tratata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *