Ce sunt gandacii de canalizare? Gandacii de canalizare sunt insecte ce apartin ordinului Blattodea si putem identifica mai multe specii precum: Blattella asahinai, Eurycotis floridana, Blatta orientalis, Blatta lateralis.
Fiind insecte nocturne, prezenta lor este mai sesizabila in timpul noptii. Gandacii de canalizare (Blattodea) par inactivi sau chiar morti in timpul zilei. Acestia pot adopta o pozitie de odihna specifica, caracterizata prin imobilitate si prin aplatizare a corpului. Acest comportament este o strategie de camuflaj si de conservare a energiei, permitandu-le sa se integreze in mediul inconjurator.
Monitorizarea gandacilor de canalizare
Cum controlam si monitorizam aparitia gandacilor? Monitorizarea se face cu ajutorul capcanele adezive si mecanice. Acestea trebuie amplasate strategic in zonele bucatariei si baiilor, lipite de perete / pardoseala, in interiorul unui dulap, sub chiuveta sau intre frigider/aragaz si dulapuri sau in orice loc unde gandacii de canalizare sunt prezenti. De asemenea, acestea se pot instala si in exteriorul cladirilor/casei, cat si in zonele intunecate si cu umiditate crescuta.
Cum functioneaza capcanele pentru gandaci? Capcanele contin un atractant cu rolul de a atrage gandacii ce traverseaza aria de actiune a capcanei si de a-i captura pe suprafata adeziva. Sunt utilizate, in special, pentru mentenanta sau monitorizarea gradului de infestare. Asadar, acestea nu se utilizeaza pentru combatere. Capcanele se pot folosi in prima etapa, inainte de a efectua tratamentele, pentru a identifica caile de acces ale gandacilor in interior. In general, un numar mai mare de daunatori este capturat jurul acestor intrari. Pentru o identificare mai rapida a locurilor de acces, se poate schimba pozitia capcanelor ce nu au capturat nimic.
Capcanele pentru gandaci se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, in functie de numarul daunatorilor capturati pe capcana, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.
Cum combatem gandacii de canalizare? Dupa realizarea inspectiei si igenizarii, esential este realizarea unor tratamente complete, recomandarea principala este realizarea tratamentelor in intregul complex de apartamente. Gandacii se pot deplasa cu usurinta prin pereti, conducte si spatii comune, deci o abordare localizata poate fi ineficienta. Infestarea se poate muta rapid in apartamentele netratate, ducand la reaparitia problemei.
Insecticide concentrate pentru gandacii de canalizare, aplicare grosiera / reziduala
Aceste tratamente se efectueaza pentru a elimina sursa infestarii. Avand in vedere conditiile de umiditate ridicata si praf din aceste spatii, nu se poate asigura remanenta tratamentului. Astfel, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide de soc, pentru a elimina o mare parte din populatia daunatorilor. Aceste insecticide se aplica prin pulverizare, cu aplicatoare de joasa presiune.
Ce insecticide folosim pentru eliminarea gandacilor? Pentru eliminarea gandacilor adulti, se recomanda utilizarea unor insecticide concentrate care produc efectul de „knock-down”. Efectul se refera la capacitatea insecticidelor de a incapacita rapid daunatorii tinta. Insecticidul actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor (prin contact sau ingestie), ceea ce duce la paralizia sau la moartea acestora.
Efectul prin ingestie: Gandacii consuma insecticidul prin ingerarea de alimente sau apa contaminate. Odata ingerat, insecticidul intra in sistemul digestiv si otraveste daunatorul.
Efectul prin contact: Gandacii intra in contact cu insecticidul atunci cand se deplaseaza pe suprafete tratate. Insecticidul patrunde in corpul insectelor prin cuticula (stratul exterior dur) si le otraveste.
Cum aplicam insecticidul? Insecticidul se apica folosind echipamente speciale. Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.
De asemenea, se pot utiliza si alte tipuri de insecticide.
Insecticidele gandaci canalizare sub forma de pulbere
Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii, instalatii electrice, crapaturi etc.). Produsele nu se dizolva in apa. Este importanta identificarea si tratarea zonelor cu cel mai mare potential in a gazdui cuiburile de gandaci. De indata ce zona infestata a fost reperata, se traseaza o banda, iar daunatorul va prelua doza letala in timp ce va trece prin pulbere.
Cand si cum aplicam insecticidul pulbere? Aplicarea tratamentelor cu insecticide sub forma de pulbere se face ulterior aplicari tratamentelor prin pulverizare. Pulverizarea lichida va ucide insectele expuse si va crea o bariera insecticida pe suprafete, iar insecticidele pulbere vor completa tratamentul ulterior prin combaterea insectelor din spatiile greu accesibile (crapaturi, fisuri si spatiile din spatele mobilierului).
Este foarte important ca aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere sa se realizeze la cateva zile distanta fata de aplicarea insecticidelor prin pulverizare, doar atunci cand suprafetele sunt complet uscate. De asemenea, insecticidele sub forma de pulbere se pot folosi si ca o alternativa a tratamentelor prin pulverizare. Insecticidele pulbere se pot folosi impreuna cu insecticidele de tip aerosol pentru un efect optim.
In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale.
Insecticide gata de utilizare (RTU) pentru gandacii de canalizare
Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre persoane fizice, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. Nu este necesara prepararea solutiei de lucru, economisind timp si efort. De asemenea, reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi periculoase.
Insecticidele RTU (gata de utilizare) fara efect larvicid au impact asupra insectelor adulte, deci nu sunt eficiente importiva daunatorilor in stadiu larvar sau de nimfa.
Insecticide gel cu atractant
Insecticide sub forma de gel cu atractant impotriva gandacilor de canalizare au o caracteristica importanta: efectul de „moarte in cascada”, care duce la eliminarea intregului cuib.
Cum functioneaza? Insecticidul contine atractanti alimentari care atrag gandacii de pe o raza de cativa metri. Gandacii consuma insecticidul si se infecteaza. In decurs de 24 de ore, gandacii infectati vor muri. Efectul de cascada: gandacii se hranesc cu excrementele si ramasitele altor gandaci morti, transmitand insecticidul si amplificand efectul letal.
Recomandam sa lasati gandacii morti pe loc sau ii puteti strange intr-un colt, acest lucru va facilita transmiterea insecticidului si va spori eficacitatea tratamentului. Aplicati gelul insecticid in „bobite” la distante de 1-2 m in zonele unde se pot ascunde gandacii (tevi de scurgere, sub si in spatele electrocasnicelor, tocuri de usi, contoare electrice, colturi intunecate, crapaturi din perete sau podea).
Reaplicarea gelului se va face trimestrial sau cand acesta a fost consumat. Daca gradul se infestare este unul sever, se recomanda aplicarea insecticidului gel marind densitatea de aplicare a bobitelor. Dimensiunea bobitelor trebuie sa fie cat un bob de orez. Se vor elimina potentialele surse de hrana pentru gandaci inante de aplicarea gelului.
! Nu se recomanda aplicarea gelului sub forma de benzi. De asemenea, nu se recomanda aplicarea altor tratamente (pulverizare, nebulizare, pulbere) in acelasi timp cu gelul deoarece acesta isi pierde proprietatile de atractant. Pentru insecticidele conditionate sub forma de gel se recomanda folosirea statiilor de intoxicare.
Statiile de intoxicare au rolul de a proteja gelul de factorii exteriori si impiedica contactul vietuitoarelor nevizate cu substantele din interiorul acestora. Acestea nu inlocuiesc capcanele pentru daunatori si nu ii blocheaza in interiorul recipientului.
Insecticidele doze aerosol / fumigene impotriva gandacilor de canalizare
Tratamentul combinat care utilizeaza atat pulverizarea, cat si dozele de aerosol/fumigene ofera o solutie mai eficienta pentru combaterea gandacilor. Ulterior, dupa aplicarea solutiilor prin pulverizare, pana se va usca solutia aplicata, se aplica si tratamentul prin aerosol/fumigatie. Fumul va irita si va face daunatorii sa iasa din ascunzatori sau spatii greu accesibile (efect de flush-out), astfel, acestia intra in contact direct cu insecticidul pulverizat anterior.
Insecticide concentrate impotriva gandacilor de canalizare ce se pot utiliza cu ULV pentru obtinerea efectului de flush-out
Se pot utiliza cu ULV pentru obtinerea efectului de flush-out si se aplica post pulverizare grosiera/reziduala. Aceste insecticide se dilueaza in apa si se aplica cu ajutorul unui aparat ULV / nebulizator pentru dezinsectie, pentru a obtine un efect de flush-out. Aceasta metoda de aplicare irita si agita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului.
Aplicarea insecticidelor prin nebulizare este indicata pentru spatii mai voluminoase unde insecticidele aerosol / fumigene nu ar face fata. De exemplu hoteluri, pensiuni, moteluri, birouri, depozite, magazine si alte spatii comerciale. Permite tratarea eficienta a camerelor, zonelor comune si a spatiilor de depozitare.
! Insecticidele se vor alege tinand cont de echipamentul folosit, daca insecticidul nu este potrivit, echipamentele de pot defecta.
Nebulizarea ULV este o metoda eficienta de combatere, oferind o alternativa la dozele de aerosol. Aceasta tehnica utilizeaza un aparat special care transforma insecticidul lichid intr-o ceata fina, dispersata uniform in spatiul tratat.
Echipamente de protectie la dezinsectie impotriva gandacilor de canalizare
Aricolul introduce o perspectiva moderna asupra combaterii gandacilor, aliniata la tendintele globale in Managementul Integrat al Daunatorilor (IPM).
IPM merge dincolo de simpla utilizare a insecticidelor, integrand strategii preventive, de monitorizare si alternative de control. Prioritizam metodele cu impact redus asupra mediului si combinam mai multe tehnici pentru a spori eficacitatea tratamentelor.
Care sunt semnele de infestare cu gandaci de canalizare? Prezenta gandacilor de canalizare mai este semnalata si prin observarea ootecilor. Acestea reprezinta ‘’capsulele’’ ce protejeaza ouale, sunt de culoare maro inchis si au 8 – 10 mm lungime.
In plus, gandacii de canalizare secreta o substanta pentru a comunica intre ei, ce are un miros asemanator cu cel al mucegaiului.
Cand apar gandacii? Pe masura ce temperaturile cresc la inceputul primaverii, gandacii de canalizare devin mai activi. Temperaturile mai ridicate stimuleaza metabolismul gandacilor si le cresc nivelul de energie, facandu-i mai activi in cautarea hranei si a adapostului. Spre vara, activitatea gandacilor de canalizare tinde sa scada. Acest lucru se datoreaza temperaturilor ridicate si mediului mai uscat, care pot fi stresante pentru acesti daunatori.
Unde se pot gasi gandacii de canalizare?
Gandacii de canalizare traiesc in exterior, acesta fiind mediul lor natural dar, pot patrunde in case si cladiri. Vremea rea ii poate determina sa incerce sa intre in spatiile inchise, unde pot deveni o problema. De obicei sunt activi noaptea si prefera mediile umede (gramezi de frunze sau materie vegetala aflata in descompunere, gramezi de mulci si lemn putrezit). Daca nu sunt controlati, populatiile de gandaci pot creste rapid. La exterior, se intalnesc frecvent si in jurul incintelor: in crapaturile din fundatie (spatiul dintre sol si fundatie), in jurul pubelelor de gunoi.
Gandacii sunt adesea gasiti in canalizare, unde se hranesc cu deseuri umane dar si cu alte resturi. Unele specii de gandaci pot supravietui fara hrana timp de o luna, dar au nevoie de acces regulat la apa. In situatii de foamete extrema, unele specii de gandaci isi pot consuma chiar si propriii pui.
Combaterea si controlul gandacilor necesita timp. Biologia lor, caracterizata prin raspandirea rapida, contribuie la aceasta provocare. Cu toate acestea, controlul lor nu este imposibil. Pentru a intelege cum sa combatem eficient acesti daunatori, este esential sa ne familiarizam cu biologia lor si sa intelegem motivele pentru care dorim sa ii eliminam.
Ce probleme pot provoca gandacii de canalizare?
Prezenta gandacilor poate provoca o serie de probleme: Acesti gandaci pot transporta bacterii de la animale moarte si materii fecale, pot raspandi bacterii si contamina suprafetele din interiorul casei.
Modalitati comune prin care gandacii pot ajunge in casa:
Gandacii de canalizare gasiti in casa, au patruns in interior prin crapaturile de la usi sau ferestre (de obicei).
Gandacii s-au adaptat pentru a coloniza sistemele de canalizare. Infestarile severe in baie sau bucatarie pot fi rezultatul patrunderii lor prin conductele de canalizare.
Astfel, in interior se gasesc in locurile care intrunesc conditi de intuneric si umiditatei, precum cele de sub chiuveta, masina de spalat, in subsolurile cladirilor/blocurilor, beciuri (mai ales daca dusumeaua nu este acoperita cu beton) etc.
Prevenirea aparitiei gandacilor de canalizare – inspectia, monitorizare si igienizare
Monitorizarea si inspectia sunt esentiale in gestionarea infestarii cu gandaci.
Unitatile fara istoric de infestare cu gandaci ar trebui inspectate proactiv cel putin o data sau de doua ori pe an, iar cele cu un istoric de infestare trebuie inspectate o data la 3 luni. Frecventa inspectiilor pentru daunatori in industria alimentara este lunara si ori de cate ori se observa semne de infestare cu daunatori.
De asemenea, se recomanda inspectia intregii cladiri. Pentru a controla gandacii in intreaga cladire, este importanta o inspectie completa, inclusiv inspectie vizuala si utilizarea capcanelor adezive de monitorizare in toate spatiile comune, birouri, spatii de depozitare, centrale termice si in fiecare unitate/apartament.
Este indicat ca primul pas in combaterea sau prevenirea infestatiei cu gandaci de canalizare sa fie inspectia.
Cum se realizeaza inspectia?
In timpul inspectiei, se cauta semne ale infestari in:
- Subsoluri si beciuri;
- Bucatarii si zone de depozitare a alimentelor;
- Sub dulapuri, in special dulapuri cu instalatii sanitare in interior;
- Sub aparate precum frigider, aragaz;
- In si in jurul scurgerilor de pardoseala;
- Dormitoare, daca mancarea si bautura sunt permise in dormitor;
Igienizarea
Igienizarea pentru preventie: Eliminarea hranei, apei (scurgerilor) si a adapostului este esentiala pentru controlul si combaterea cu succes a gandacilor de canalizare.
- Eliminati imediat alimentele si bauturile deschise/varsate.
- Eliminati sursele de hrana ce se pot gasi in beciuri sau subsoluri.
- Stergeti suprafetele cu apa si solutii de curatare.
- Curatati bucataria, baia si dormitorul in fiecare zi pentru a indeparta gunoiul alimentar/resturile.
- Eliminati dezordinea. Dezordinea creeaza adapost pentru daunatori.
Speciile acestea de gandaci se reproduc exclusiv in medii exterioare. Prin urmare, excluderea accesului lor in cladiri constituie prima linie de aparare impotriva infestarii.
Masurile esentiale impotriva gadacilor:
- Sigilarea cu atentie a tuturor orificiilor prin care pot patrunde gandacii. Chiar si o fisură mica, vizibila prin scurgerea luminii, este suficienta pentru a le permite accesul.
- Etansarea chiuvetelor, plintelor si a oricaror crapaturi existente. Repararea gaurilor sau a placilor rupte.
- Sigilarea fisurilor ai crapaturilor din zonele de depozitare, preparare si servire a alimentelor.
- Etanșarea spatiului dintre chiuvete si blaturi/pereti.
Monitorizarea se poate face prin amplasarea unor capcane adezive.
De asemenea, se mai pot folosi produse ce blocheaza accesul gandacilor incinta, prin intermediul instalatiei de canalizare. Se amplaseaza in interiorul tevilor de canalizare, conform specificatiilor, in functie de produsul ales. Acest tip de produse actioneaza ca si o valva ce permite scurgerea apei, dar blocheaza accesul gandacilor.
In cazul depistarii unei infestatii, primul pas este aspirarea temeinica a tuturor locurilor unde se pot ascunde gandacii, urmata de realizarea unor tratamente complete.
In concluzie, pentru o combatere cat mai eficienta a gandacilor de canalizare, se recomanda intreprinderea masurilor specifice de curatenie in spatiul respectiv, precum si sigilarea cailor de acces ale gandacilor in locuinta, urmand ca ulterior sa se efectueze tratamentele de combatere chimica. Daca gradul de infestare este ridicat, se recomanda efectuarea unui tratament cu un insecticid prin pulverizare, pentru a elimina o parte insemnata din populatia acestora. Pentru eliminarea cuibului, se vor utiliza insecticidele ce contin si atractanti alimentari, precum si cele care actioneaza ca si regulatori de crestere, pentru a evita o noua infestare.