Scapa de lilieci, solutii si metode

Scapa-de-lilieci

Liliecii sunt mamifere care apartin ordinului Chiroptera. Datorita membrelor dezvoltate sub forma de aripi, sunt considerate singurele mamifere capabile de zbor. Liliecii se impart in doua subordine: Megachiroptera (mega lilieci), acestia se hranesc cu fructe, nectar, polen si Microchiroptera (micro lilieci), care se folosesc de ecolocatie, iar regimul de hrana este alcatuit din insecte, broaste sau animale mici. Liliecii sunt mamifere nocture, fiind mai activi odata cu lasarea serii. Cu exceptia zonelor foarte reci, liliecii pot fi intalniti peste tot in lume. 

Datorita regimului de hrana pe care il au, liliecii ajuta la reducerea numarului de insecte daunatoare, la polenizare si la dispersarea semintelor de fructe. Pe langa rolul esential pe care il au in ecosistem, prezenta liliecilor in apropierea locuintei poate fi deranjanta din cauza mizeriei produsa de dejectii si a mirosului neplacut. Totodata, liliecii pot fi purtatori de boli, capuse, purici, acarieni sau alti paraziti.

Este important de mentionat faptul ca, in majoritatea tarilor, liliecii sunt specii protejate prin lege. Inainte de a lua masuri impotriva acestora, este indicat sa cititi cu atentie legislatia locala cu privire la lilieci. 

Semnele infestarii 

Liliecii se pot adaposti in preajma locuintelor, in podul casei, in grinzile acoperisului, in pivnita sau in alte locuri ferite. In cazul unei infestari cu lilieci, prezenta acestora poate fi semnalata de gramezile de dejectii (guano) din zonele in care se adapostesc, de mirosul puternic de amoniac, emanat de acestea, precum si de zgomotul specific. Liliecii pot patrunde in locuinte prin crapaturi de dimensiuni reduse, prin orificii cauzate de lipsa dalelor sau a scandurilor, prin locurile de insertie a tevilor sau cablurilor, guri de aerisire, cosuri de fum, ferestre deschise etc.

Lilieci – metode de indepartare

Daca liliecii sunt prezenti in incinta, pentru indepartarea lor, se recomanda metoda excluderii. Concomitent cu aceasta metoda, se pot utiliza repelenti optici sau aparate cu ultrasunete. Totusi, in cazul unei infestari puternice, este indicat sa apelati la un specialist pentru a-i indeparta in siguranta.

Pentru a evita patrunderea liliecilor in locuinte, se recomanda sigilarea crapaturilor si a orificiilor. Aceasta operatiune se poate realiza cu ajutorul unei spume speciale si a materialelor de etansare. Caile de intrare, precum ferestre, deschizaturi, cosuri de fum se pot acoperi cu plase de protectie. De asemenea, este importanta efectuarea tratamentelor impotriva insectelor (tantari, molii, fluturi de noapte, paianjeni etc), deoarece reprezinta principala sursa de hrana a liliecilor. 

Indepartarea liliecilor prin excludere

Excluderea este o metoda sigura de indepartare a liliecilor din incinta, blocand in acelasi timp accesul acestora in spatiul vizat. Aceasta implica acoperirea intrarilor/orificiilor utilizate de lilieci, cu ajutorul plaselor de protectie, a dispozitivelor cu supape cu sens unic sau tuburi special concepute pentru a impiedica patrunderea acestora in incinta. Prin aceasta metoda, liliecii pot iesi din spatiul respectiv, insa nu pot patrunde din nou in interior. 

Metoda excluderii poate fi folosita concomitent cu repelentii, pentru a va asigura ca liliecii parasesc spatiul respectiv, insa inainte de sigilarea definitiva a cailor de acces.

Inainte de montarea plaselor si a dispozitivelor speciale, se recomanda inspectarea tuturor orificiilor si a cailor de acces ale liliecilor. Este indicat sa se faca acest lucru pe inserat, atunci cand liliecii devin activi si incep sa iasa din ascunzatori in cautare de hrana. Totodata, caile de acces se pot identifica si prin prezenta dejectiilor si a urmelor de culoare maronie din jurul acestora.

In momentul montarii plaselor de protectie, este important ca acestea sa acopere toata intrarea si sa fie suficient de lungi, pentru a impiedica patrunderea liliecilor in interior, pe sub plasa. Plasele trebuie fixate de cladire de-a lungul marginilor de sus si a celor laterale, exceptie facand marginea de jos. Pentru a permite liliecilor sa zboare pe sub plasa, in exterior, marginea inferioara trebuie lasata libera. 

In momentul in care liliecii se vor reintoarce, acestia vor ateriza pe plasa de protectie si nu vor mai avea abilitatea sa gaseasca intrarea.

Plasele de protectie si dispozitivele de excludere trebuie mentinute timp de cateva saptamani pentru indepartarea intregii colonii. 

Pentru excluderea in siguranta a liliecilor, este important sa se tina cont de momentul in care se vor aplica aceste masuri. 

Indepartarea prin excludere a liliecilor nu se poate realiza pe tot parcursul anului. Intreprinderea acestor masuri nu este indicata in perioada de hibernare sau in perioada in care puii sunt prea mici pentru a zbura. 

Plase de protectie lilieci

Acestea sunt special concepute pentru a bloca accesul liliecilor in incinta, fara ca acestia sa fie vatamati. Plasele de protectie se pot utiliza pentru a preveni patrunderea liliecilor in interior. Totodata, se pot utiliza si in procesul de excludere, in cazul prezentei acestora in incinta. Acestea se monteaza pentru a acoperi orificiile mari sau cele mici, daca acestea sunt situate unele langa celelalte. 

Plase de protectie recomandate:

Plasa se utilizeaza pentru a bloca accesul lililecilor in incinte si este confectionata din materiale rezistente la diferitele conditii atmosferice. Se manipuleaza cu grija, pentru a evita riscul deteriorarii acesteia.  

Repelenti optici

Sunt dispozitive laser utilizate pentru indepartarea si controlul liliecilor din zonele vizate. Repelentii functioneaza prin emiterea unor fascicule luminoase, de culori diferite, la anumite intervale de timp. Datorita faptului ca sunt specii nocturne, in timpul zilei, liliecii prefera zonele linistite si intunecate pentru odihna. In acest caz, repelentii optici au rolul de a crea un mediu neplacut pentru lilieci, de a-i deranja si alunga din spatiile vizate. Repelentii se pot utiliza la interior sau exterior, in functie de tipul produsului. Se recomanda utilizarea acestora in orice moment al zilei. Totusi, este important sa va asigurati ca spatiul este in intregime luminat de dispozitiv si nu exista locuri intunecate in care liliecii se pot retrage si ascunde. 

Repelenti optici pentru indepartare lilieci:

Repelentul optic este un dispozitiv alimentat electric de baterii sau o sursa de curent, menit sa descurajeze activitatea liliecilor dintr-o anumita zona. Lumina emanata de acesta deranjeaza vizual liliecii si ii indeparteaza. 


Aparate cu ultrasunete

Aparatele cu ultrasunete sunt concepute pentru indepartarea liliecilor si mentinerea acestora la distanta. Principiul de functionare consta in emiterea unor unde sonore de frecvente diferite. Acestea au scopul de a perturba liliecii si de a le descuraja activitatea dintr-o anumita zona. Undele sunt insesizabile pentru vietuitoarele nevizate. Acestea se amplaseaza, in general, la interior. 

Spuma adeziva

Dupa eliminarea intregii colonii, se recomanda sigilarea cailor de acces cu ajutorul materialelor de etansare sau a spumei adezive. 

Spuma este un agent de etansare, utilizat pentru a bloca accesul liliecilor, cat si a altor daunatori, in interior. Cu ajutorul spumei adezive se pot sigila orificii, crapaturi, goluri de dimensiuni mai mici etc. 


Avand in vedere ca liliecii sunt specii protejate in majoritatea regiunilor, combaterea acestora consta, in principiu, in utilizarea dispozitivelor ce descurajeaza activitatea liliecilor intr-un anumit spatiu. In cazul prezentei lor la interior, se pot aplica masuri de excludere a lilliecilor. Astfel, se pot utiliza instrumente special concepute in acest sens, repelenti optici si cu ultrasunete. Totusi, in cazul unei infestari puternice, este indicat sa apelati la un specialist pentru indepartarea acestora. 

Comentarii
 • j
  j
  Jean78

  De ce trebuie sa scapi de ei ? Eu chiar as vrea un adapost pentru lilieci , am auzit ca sunt benefici impotriva tantarilor

  • :
   :
   Echipa PCE

   Intr-adevar, sunt benefici deoarece se hranesc cu insecte zburatoare. Totusi, pot fi si purtatori de boli.

 • ov
  ov
  Oniscu V.

  La mine în podul casei s-au înmultit , sunt foarte multi, cum să scap de ei. Au locuri pe unde intră, unde eu nu pot să ajung. Ce să fac? Mă disperă aceşti lilieci!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Exista asociatii de protejare a liliecilor. Puteti apela la o astfel de asociatie. Acestia se deplaseaza la domiciliu pentru indepartarea liliecilor, de obicei fara costuri.

 • Sc
  Sc
  Sorin C.

  Am si eu in pod vreo 40 de lilieci poate mai multi si locuiesc aici de vreo 4 ani si nu au plecat niciodata am incercat toate modalitatile sa scap de ei dar totul nu a functionat vor locui aici pentru todeauna am inceput sa ma obisnuiesc cu ei …

  • :
   :
   Echipa PCE

   Exista asociatii de protectie a liliecilor la care puteti apela. Acestia se pot deplasa la locuinta dumneavoastra pentru a indeparta liliecii.

 • a
  a

  Sunt si eu deranjat de lilieci, ca ei imi invadeaza seara depozitul de arhive al Institutului de cercetari, care e un bunker sapat in stanca undeva in scheii Brasovului, si nu stiu cum sa-i inlatur, o sa incerc mai intai sa ung tavanul tunelelor cu vaselina ca liliecii sa nu se poata agata pentru a dormi cu capul in jos, dar trebuie sa gasesc vaselina, ca altfel liliecii imi pot murdari dosarele cu excremente, si efectiv ma deranjeaza prezenta lor infricosatoare, cand controlez tunelele sau introduc sau scot documentele din depozit. Am auzit ca si unele poduri de case de pe Calea Poienii sunt invadate de lilieci, si chiar si catacombele Brasovului de pe Dupa Ziduri sunt “frecventate” de lilieci

  • :
   :
   Echipa PCE

   Trebuie sa stiti ca exista asociatii de protejare a liliecilor. Puteti apela la o astfel de asociatie deoarece, acestia se deplaseaza la domiciliu pentru indepartarea liliecilor, de obicei fara costuri.
   Mai multe informatii despre prevenirea infestarii gasiti in articolul de pe blogul nostru https://www.pce.ro/articole/previne-infestarea-cu-lilieci/ .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *