Scapa de pestisorii argintii, solutii si otrava

pestisorii-argintii-insecticide

Pestisorii argintii (Lepisma saccharina) sunt insecte primitive, de mici dimensiuni, lipsite de aripi, ce apartin ordinului Zygentoma. Sunt raspanditi in majoritatea zonelor de pe glob, adaptate la diferitele conditii climatice. Denumirea comuna este data de aspectul argintiu, lucios al insectei si de miscarile pe care le face pentru a se deplasa.

Denumirea stiintifica “saccharina” sugereaza faptul ca sunt consumatori de hrana bogata in polizaharide, precum: zahar, amidon, clei de la copertile de carte, tapiterii, adeziv, dar acestia consuma si textile confectionate din bumbac si matase.

Sunt insecte inofensive, nu ataca oamenii si nici nu transmit boli, insa sunt considerati daunatori, deoarece pot produce pagube in locuinta.

Pestisorii argintii – Semnele infestarii

Prezenta acestor insecte poate fi semnalata prin observarea acestora sau a excrementelor asemanatoare boabelor de piper. Alte semne importante care indica o infestare cu pestisorii argintii sunt: aparitia de pete galbui sau mici gauri pe haine, tapet, cutiile de cereale sau carton.

Este important sa verificati cu atentie spatiile intunecate sau cu o umiditate ridicata (bai, subsoluri, bucatarii, tevi de apa), tinand cont de faptul ca pestisorii argintii sunt activi in special noaptea. 

Masuri de preventie

Pentru a preveni o infestare cu pestisorii argintii este indicat sa se tina cont de cateva masuri:

  • izolati foarte bine crapaturile sau orificiile ce ar putea reprezenta cai de acces ale insectelor in casa;
  • incercati sa reduceti pe cat posibil umiditatea din locuinta;
  • verificati cutiile de transport, mobila si alte materiale de constructie inainte de a le aduce in interior;
  • mentineti curtea curata de cutii de carton sau materiale din lemn, in care insectele se pot adaposti;

Tipuri de tratamente 

Impotriva pestisorului argintiu se aplica insecticide specifice prin pulverizare, insecticide gata de utilizare sau se pot folosi capcane adezive.

Pentru ca tratamentele aplicate sa aiba rezultatele dorite, este foarte important sa fie identificate si tratate sursele si zonele cu risc ridicat de aparitie a pestisorilor argintii. 

Tratamente cu insecticide

Se recomanda aplicarea tratamentelor prin pulverizare. Cu aceasta solutie se vor pulveriza toate zonele in care acestia s-ar putea ascunde (crapaturile de langa plinte, geamuri sau usi, dulapuri, spatii izolate, zonele pe unde trec tevile de apa). Solutia se poate aplica cu orice tip de pulverizator.

INSECTICIDE RECOMANDATE:

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva pestisorilor argintii, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva pestisorilor argintii sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

Tratamente cu insecticide gata de utilizare

Acestea se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

Avand in vedere ca insecticidele sub forma lichida nu se pot aplica pe instalatii electrice, sisteme de ventilatie etc, in aceste cazuri se utilizeaza insecticidele sub forma de pulbere sau granule. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. 

INSECTICIDE GATA DE UTILIZARE RECOMANDATE:

Insecticidele gata de utilizare sunt solutii predozate si pot avea mai multe formulari (spray, pulbere, granule etc.). Aplicarea se realizeaza in functie de spatiul tratat, tinandu-se cont de informatiile de pe eticheta produsului. Pentru rezultate optime, acestea se aplica, de regula, cat mai aproape de sursa de infestare.

In spatiile greu accesibile, insecticidele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unui dispersor.

DISPERSOR RECOMANDAT PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR SUB FORMA DE PULBERE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: interiorul peretilor (fisuri), spatele panourilor, spatiilor din jurul iesirilor electrice si spatiilor foarte inguste.

Capcane adezive

Capcanele adezive contin un atractant cu rolul de a atrage pestisorii argintii ce traverseaza aria de actiune a capcanei si de a-i captura pe suprafata adeziva. Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zonele in care s-a sesizat activitatea pestisorilor argintii (sub mobila, bai, rafturi de carti, zone de depozitare a hainelor, bucatarie, subsol si surse apropiate de hrana etc). 

Pe langa utilizarea lor cu scop de combatere a pestisorilor argintii, capcanele pot fi folosite si cu scopul de monitorizare a acestora (pentru a depista prezenta si gradul de infestare intr-un anumit spatiu, in vederea efectuarii tratamentelor). 

Capcanele se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, in functie de numarul daunatorilor capturati pe capcana, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.

CAPCANE ADEZIVE RECOMANDATE IMPOTRIVA PESTISORILOR ARGINTII:

Acestea sunt cutii din plastic sau benzi acoperite cu un strat de lipici. Capcanele adezive au rolul de a captura daunatorii de pe o anumita suprafata si de a monitoriza activitatea acestora. Pe langa partea adeziva, capcanele sunt echipate cu un atractant, pentru a ademeni daunatorii, ce vor ramane prinsi in adezivul respectiv. Dimensiunea si designul lor difera in functie de tipul de daunator pentru care sunt destinate. Unele capcane pot captura mai multi daunatori in acelasi timp. Capcanele se inlatura impreuna cu daunatorii prinsi in adeziv.


Repelenti pestisori argintii

Sunt produse utilizate pentru indepartarea pestisorilor argintii. Datorita proprietatilor organoleptice, repelentii creeaza bariere olfactive si produc senzatii neplacute speciilor vizate, descurajand activitatea acestora in zonele tratate.


Pestisorii argintii se inmultesc foarte repede si pot deveni invazivi intr-un timp scurt. Pentru a scapa de aceste insecte, se vor intreprinde masurile de combatere inca de la primele semne de infestare. Astfel, se recomanda aplicarea insecticidelor specifice si utilizarea capcanelor adezive. 

Pentru prevenirea infestarii, se recomanda sigilarea cailor de acces ale acestora in locuinta, reducerea umiditatii din incinta, eliminarea surselor de hrana, pastrarea unui mediu cat mai curat etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *