Scapa de porcii mistreti, dispozitive si metode

scapa-de-porci-mistreti

Porcii mistreti (Sus scrofa) – sunt mamifere de talie mare care fac parte din familia Suidae. Acestia sunt nativi din Eurasia si Africa de Nord, raspandindu-se apoi si pe celelalte continente. 

Porcii mistreti sunt omnivori si au o dieta variata. In general, acestia consuma radacini, bulbi, tuberculi, frunze, seminte, fructe, insecte, oua de pasari, broaste etc. Datorita regimului de hrana, acestia pot fi utili in agricultura, tinand sub control anumite populatii de insecte daunatoare. Cu toate acestea, atunci cand hrana din arealul lor este insuficienta, porcii mistreti se pot aventura si in zonele populate.

Porcii mistreti pot fi daunatori, provocand pagube in gradini, livezi, dar si in culturile agricole (lanuri de porumb, culturi de cartof etc.). De asemenea, aceste mamifere pot avea un caracter agresiv, in special in sezonul de imperechere (noiembrie-ianuarie) sau in situatiile in care se simt amenintati. Desi atacurile asupra oamenilor sunt rare, ranile provocate pot fi grave. Totodata, porcii mistreti pot transmite o serie de boli si paraziti, atat animalelor domestice, cat si oamenilor. 

Semnele infestarii

Porcii mistreti sunt animale nocturne, de aceea, pot fi depistati cu greu. Totusi, prezenta lor poate fi semnalata prin daunele provocate in gradina, in plantatiile pomicole, viticole sau in culturile agricole. De asemenea, acestia pot rupe/ridica gardurile de sarma, creand deschizaturi prin care celelalte animale pot scapa. 

Alte semne ale prezentei porcilor mistreti: radacini roase, urme de frecare pe trunchiul arborilor sau pe stalpi, portiuni de teren ravasite, zgomote specifice, prezenta depresiunilor noroioase, a excrementelor si a urmelor de copite. 

Metode de a mentine porcii mistreti la distanta

Principala metoda prin care se poate evita aparitia porcilor mistreti este crearea si mentinerea unui mediu neprimitor. 

In acest caz, se recomanda indepartarea surselor de hrana care pot atrage porcii mistreti, eliminarea constanta a gunoiului si etansarea pubelelor. Totodata, este indicata ingradirea terenurilor si consolidarea gardurilor de protectie sau inlocuirea acestora cu cele din metal, beton sau electrice. 

Daca prezenta porcilor mistreti a fost sesizata, pentru a-i alunga, se pot utiliza dispozitive sonore – tunuri pentru animale

Tunuri pentru porcii mistreti

Sunt echipamente ce emit zgomote puternice (de explozie), utilizate pentru indepartarea in siguranta a porcilor mistreti din culturile agricole, ferme si alte spatii deschise. De regula, tunul este alimentat de o butelie cu gaz si functioneaza pe baza unui motor piezoelectric, fiind independent de orice sursa de energie. In functie de tipul aparatului, intervalul si frecventa detonarilor se pot programa sau sunt prestabilite. 

TUNURI PENTRU PORCI MISTRETI RECOMANDATE:

Tunurile sunt dispozitive ce actioneaza prin intimidarea si indepartarea porcilor mistreti dintr-o anumita zona. Deoarece sunetele produse de acestea sunt mai puternice, sunt destinate spatiilor deschise. Functioneaza pe baza unui motor alimentat cu gaz.

Impotriva porcilor mistreti se pot lua o serie de masuri care sa impiedice aparitia acestora intr-o anumita zona. Aceste masuri constau in construirea sau consolidarea gardurilor de protectie, indepartarea surselor de hrana, pastrarea unui mediu cat mai curat. La primele semne de aparitie, pe suprafetele intinse se recomanda utilizarea tunurilor pentru animale, cu scopul de a intimida porcii mistreti si de a-i alunga.