Scapa de purici, tratamente cu insecticid

purici-tratamente-insecticide

Diversitatea speciilor de purici cuprinde aproximativ 2.000 de tipuri la nivel global. Dintre acestea, cele mai frecvent intalnite sunt Ctenocephalides canis (puricele canin) si Ctenocephalides felis (puricele felin). Insectele au dimensiuni reduse (cativa milimetri) si cu o coloratie brun-inchis spre rosu-maroniu. Puricii se diferentiaza de alte insecte daunatoare prin modul lor caracteristic de locomotie – salturile.

Ciupiturile de purici se pot identifica usor, acestea fiind grupate intr-o anumita zona sau in linie dreapra la om. In cazul animalelor de companie, ciupiturile sunt concentrate in zona gatului. In general, prezenta puricilor se poate observa pe abdomenul animalului de companie.

Cum scapam de purici?

Desi sunt insecte taratoare, puricii detin o abilitate uimitoare de a sari la inaltimi semnificative, putand atinge chiar si 1 metru. Aceasta caracteristica unica le confera o mobilitate sporita si complica semnificativ eforturile de combatere a infestarii.

Primul pas pentru combaterea acestor daunatori este implementarea unor masuri riguroase de igienizare pentru a maximiza eficacitatea tratamentului si pentru a preveni reinfestarea. 

Etape cheie inainte de aplicarea tratamentelor contra purici:

  • Se va efectua o aspirare temeinica a tuturor suprafetelor si materialelor din spatiul vizat, inclusiv a zonelor de sub mobilier si a colturilor greu accesibile;
  • Dupa finalizarea aspirarii, sacul aspiratorului trebuie sigilat imediat si aruncat la gunoi sau incinerat pentru a preveni eliberarea puricilor in mediu/reinfestarea;
  • Toate materialele textile din spatiul infestat (haine, lenjerie de pat, cuverturi, covorase pentru animale etc.) trebuie introduse in saci de plastic sigilati si ulterior, se va realiza spalarea acestora la temperaturi de cel putin 60°C;
  • Inainte de aplicarea tratamentului chimic, este importanta consultarea cu atentie a instructiunilor furnizate de producatorul insecticidului si respectarea recomandarilor privind dozajul, metodele de aplicare si masurile de precautie/protectie.

Urmatorul pas pentru combatere este deparazitarea animalelor de companie si realizarea tratamentelor de dezinsectie concomitent.

Pentru tratarea animalelor de companie exista mai multe tipuri de produse:

  • picaturi impotriva puricilor,
  • produse de tip spray anti-purici,
  • insecticide pentru imbaierea animalelor,
  • zgarzi speciale.

La alegerea unui tratament se va tine cont si de recomandarile medicului veterinar. 

⚠️ Nu se vor aplica insecticide de suprafete pe animale!

Insecticide combatere purici pentru animale

Acestea sunt solutii concentrate utilizate impotriva ectoparazitilor care afecteaza animalele de companie (caini si pisici). Este important de mentionat ca, la alegerea unui tratament adecvat pentru combaterea puricilor prezenti pe animalele de companie. Se va tine cont de specia, varsta, greutatea si sanatatea acestora, respectandu-se intocmai recomandarile de pe eticheta produselor alese. Dupa realizarea tratamentului prin aspersie sau imbaiere, pentru prevenire, se recomanda utilizarea unei zgarzi speciale cu repelent.

Concomitent cu realizarea deparazitarii animalelor de companie, este foarte importanta realizarea tratamentelor pentru combaterea puricilor si pe restul suprafetelor (locul unde doarme animalul de companie, locul unde mananca, lourile unde petrece timp cu stapanii, curtea/spatiul verde unde alearga daca e cazul). 

Insecticide combatere purici

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva puricilor, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva puricilor sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, care se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

Insecticide gata de utilizare (RTU) cu efect larvicid

Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre utilizatori casnici, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. Nu este necesara prepararea solutiei de lucru, economisind timp si efort. De asemenea, reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi periculoase. Insecticidele de acest gen ataca atat formele adulte cat si larvele.

Ce este efectul larvicid?

Efectul larvicid al insecticidelor pentru purici se refera la capacitatea substantei active de a distruge larvele. Larvicidele sunt un tip de insecticide special concepute pentru a distruge insectele in stadiul larvar. Acestea pot actiona in mai multe feluri: contact, ingestie, regulatori de crestere etc. Prin utilizarea larvicidelor, dezvoltarea larvelor in insecte adulte este impiedicata.

Insecticide combatere purici de tip aerosol

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat. Acestea asigura patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare. 

Larvicide combatere purici (cu aplicare prin pulverizare reziduala)

Actioneaza asupra adultilor, iar regulatorul de crestere sterilizeaza ouale si previne aparitia de larve, chiar daca acestea sunt situate in fibrele de covor sau crapaturi, oferind rezultate vizibile si necesare.

Tratamente cu insecticide sub forma de pulbere

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele greu accesibile. Acolo unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii sau instalatii electrice, crapaturi etc.). Produsele nu se dizolva in apa. 

Aplicarea tratamentelor cu insecticide sub forma de pulbere se face ulterior aplicari tratamentelor prin pulverizare. Pulverizarea lichida va ucide insectele expuse si va crea o bariera insecticida pe suprafete, iar insecticidele pulbere vor completa tratamentul ulterior prin combaterea insectelor din spatiile greu accesibile (crapaturi, fisuri si spatiile din spatele mobilierului).

Este foarte important ca aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere sa se realizeze la cateva zile distanta fata de aplicarea insecticidelor prin pulverizare, doar atunci cand suprafetele sunt complet uscate. De asemenea, insecticidele sub forma de pulbere se pot folosi si ca o alternativa a tratamentelor prin pulverizare. Insecticidele pulbere se pot folosi impreuna cu insecticidele de tip aerosol pentru un efect optim.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale.

Echipamente pentru aplicarea tratamentelor contra purici

! Insecticidele se vor alege tinad cont de echipamentul folosit, daca insecticidul nu este potrivit, echipamentele de pot defecta.

Pulverizatoarele 

Sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa.

Atomizoare

Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior impotriva insectelor daunatoare, pentru aplicarea directa pe vegetatie.

Nebulizatoare

In functie de spatiul tratat, dupa aplicarea solutiei prin pulverizare, se pot efectua tratamente utilizand nebulizatorul (ceata rece). Astfel, se va realiza o acoperire mai uniforma a spatiului tratat. In urma acestui tratament se poate obtine atat un efect de soc, cat si unul de remanenta.

Nebulizatoarele sunt aparate motorizate ce pulverizeaza solutia in particule foarte fine, sub forma de ceata usoara. Particulele fine patrund prin toate spatiile in care se pot ascunde daunatorii, astfel pot fi folosite pentru aplicarea tratamentelor de interior impotriva puricilor. Nebulizatoarele cu ceata rece se folosesc pentru aplicarea solutiilor ce au ca solvent apa.

Cum aplicam insecticidele contra purici la exterior?

La exterior, acestia sunt prezenti, in special, in zonele cu vegetatie sau cele frecventate de animale. Pentru combatere sunt indicate tratamentele cu insecticide de contact. Acestea se vor aplica utilizand pulverizatorul, in cazul suprafetelor mici sau atomizorul, in cazul suprafetelor mai mari. Solutia insecticida se va aplica pe suprafete sau vegetatie pana la o inaltime de 1-1,5 m. De asemenea, pentru o combatere eficienta, este indicata reducerea vegetatiei din spatiile tratate, astfel incat solutia sa poata ajunge cat mai aproape de sol. Este important de mentionat ca in momentul aplicarii insecticidelor, precum si o perioada de timp dupa aplicarea lor, in functie de specificatiile produsului, copiii si animalele de companie vor parasi zona tratata.

Cum aplicam insecticidele contra purici la interior?

La interior, este indicata efectuarea unei igienizari a spatiului si tratarea termica a materialelor textile, la temperaturi de peste 60 °C. Initial, se va aplica un tratament prin pulverizare. Cu aceasta solutie se vor pulveriza toate zonele unde acestia s-ar putea ascunde (mobilierul patului, tesaturi, saltele, mochete, noptiere, plinta parchetului etc.). De asemenea, se va pulveriza toata suprafata podelei si peretii pana la 1-1,5 metri inaltime. Imediat dupa efectuarea lor, se recomanda aplicarea unui insecticid de tip aerosol. Acesta va irita puricii, ii va face sa iasa din ascunzatori, intrand astfel in contact cu solutia aplicata initial prin pulverizare. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze 30 de minute –  1 ora, timp in care incinta va ramane inchisa. Este important de mentionat ca dupa fiecare tratament, incinta va ramane inchisa pentru o perioada de 2-4 ore, timp in care tratamentul aplicat va actiona. Dupa aceasta perioada, spatiul se va aerisi foarte bine, minim 2 ore. 

Se recomanda repetarea tratamentului (insecticid prin pulverizare + insecticid de tip aerosol), de cel putin doua-trei ori la un interval de 7-10 zile, in functie de evolutia infestarii.

Echipamente de protectie pentru aplicarea tratamentelor contra purici

Informatii generale despre purici

Puricii fac parte din ordinul Siphonaptera si sunt daunatori foarte importanti pentru caini si pisici, mai ales in perioadele calde ale anului (Iunie-Septembrie). Infestarea spatiilor interioare cu purici poate avea loc pe tot parcursul anului.

Puricii sunt insecte mici si agile lipsite de aripi. Acestia sunt paraziti hematofagi externi care se hranesc cu sangele mamiferelor, in special al animalelor de companie precum cainii, pisicile, iepurii si rozatoare. Prezenta puricilor poate cauza un disconfort semnificativ gazdelor lor, provocand mancarimi intense si iritatii cutanate severe.

Formele adulte ale puricilor pot cauza diverse porobleme medicale, precum: alergii, dermatita, iritatii severe de piele, inflamatii si posibile probleme digestive pentru ca transmit paraziti din clasa Cestoda.

Puricii sunt insecte de mici dimensiuni, care se inmultesc foarte repede si pot sari la inaltimi de pana la 1 metru, de aceea, tratamentul impotriva lor poate fi mai dificil de realizat. Pentru o combatere eficienta, se recomanda aplicarea tratamentelor inca de la primele semne de infestare. Tratamentele se aplica in exterior (pe vegetatie, in jurul casei si in zonele de trecere a animalelor), dar si in interior. Totusi, un pas important il reprezinta deparazitarea animalelor din zona. In cazul acestora, tratamentele se vor efectua regulat, utilizand insecticide de uz veterinar, respectand indicatiile de pe eticheta precum si recomandarile medicului veterinar.