Publicat pe: 18/02/2014 Modificat pe: 5 mai 2024

Scapa de purici, tratamente cu insecticid

purici-tratamente-insecticide

Diversitatea speciilor de purici cuprinde aproximativ 2.000 de tipuri la nivel global. Dintre acestea, cele mai frecvent intalnite sunt Ctenocephalides canis (puricele canin) si Ctenocephalides felis (puricele felin). Insectele au dimensiuni reduse (cativa milimetri) si cu o coloratie brun-inchis spre rosu-maroniu. Puricii se diferentiaza de alte insecte daunatoare prin modul lor caracteristic de locomotie – salturile.
Ciupiturile de purici se pot identifica usor, acestea fiind grupate intr-o anumita zona sau in linie dreapra la om. In cazul animalelor de companie, ciupiturile sunt concentrate in zona gatului. In general, prezenta puricilor se poate observa pe abdomenul animalului de companie.
Desi sunt insecte taratoare, puricii detin o abilitate uimitoare de a sari la inaltimi semnificative, putand atinge chiar si 1 metru. Aceasta caracteristica unica le confera o mobilitate sporita si complica semnificativ eforturile de combatere a infestarii.

Insecticide cu efect mecanic anti purici (in toate stadiile de dezvoltare)

Aceste insecticide sunt foarte eficiente, avand un mod fizic de actiune. Provoaca imobilizarea mecanica externa, ceea ce inhiba capacitatea acestora de a se hrani, ducand la o reducere semnificativa a populatiei. 

Sunt eficiente impotriva etapelor de dezvoltare active precum nimfe/larve si adult. Au efect de eliminare imediata si nu au efect rezidual sau perioada de asteptare.

Insecticide gata de utilizare (RTU) cu efect larvicid contra purici

Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre utilizatori casnici, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. Nu este necesara prepararea solutiei de lucru, economisind timp si efort. De asemenea, reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi periculoase. Insecticidele de acest gen ataca atat formele adulte cat si larvele.

Ce este efectul larvicid al insecticidelor pentru purici? se refera la capacitatea substantelor active de a distruge larvele si ouale. Larvicidele sunt un tip de insecticide special concepute pentru a distruge insectele in stadiul larvar. Acestea pot actiona in mai multe feluri: contact, ingestie, regulatori de crestere etc. Prin utilizarea larvicidelor, dezvoltarea larvelor in insecte adulte este impiedicata.

Insecticide pulverizare reziduala contra purici

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva puricilor, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva puricilor sunt recomandate insecticidele de contact, concentrate, care se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

Insecticide contra purici de tip aerosol / fumigatoare

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa, acoperind astfel intreg spatiul ce trebuie tratat. Acestea asigura patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Acestea sunt predozate si gata de utilizare.
In cazul unei infestari cu efect redus, se pot utiliza exclusiv insecticidele aerosol / fumigatoare, dar in cazul infestarilor masive, este recomandata pulverizarea grosierea inainte. Ulterior, dupa aplicarea solutiilor prin pulverizare, pana se va usca solutia aplicata, se aplica si tratamentul prin aerosol / fumigatie. 
Fumul va irita si va face daunatorii sa iasa din ascunzatori sau spatii greu accesibile (efect de flush-out), astfel, acestia intra in contact direct cu insecticidul pulverizat anterior. 

Insecticide combatere purici la animale

Acestea sunt solutii concentrate utilizate impotriva ectoparazitilor care afecteaza animalele de companie (caini si pisici). Este important de mentionat ca, la alegerea unui tratament adecvat pentru combaterea puricilor prezenti pe animalele de companie. Se va tine cont de specia, varsta, greutatea si sanatatea acestora, respectandu-se intocmai recomandarile de pe eticheta produselor alese. Dupa realizarea tratamentului prin aspersie sau imbaiere, pentru prevenire, se recomanda utilizarea unei zgarzi speciale cu repelent.

Concomitent cu realizarea deparazitarii animalelor de companie, este foarte importanta realizarea tratamentelor pentru combaterea puricilor si pe restul suprafetelor (locul unde doarme animalul de companie, locul unde mananca, locurile unde petrece timp cu stapanii, curtea / spatiul verde unde alearga daca e cazul). 

Larvicide combatere purici (cu aplicare prin pulverizare reziduala)

Actioneaza asupra adultilor, iar regulatorul de crestere sterilizeaza ouale si previne aparitia de larve, chiar daca acestea sunt situate in fibrele de covor sau crapaturi, oferind rezultate vizibile si necesare.

Tratamente cu insecticide sub forma de pulbere

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele greu accesibile. Acolo unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii sau instalatii electrice, crapaturi etc.). Produsele nu se dizolva in apa. 

Aplicarea tratamentelor cu insecticide sub forma de pulbere se face ulterior aplicari tratamentelor prin pulverizare. Pulverizarea lichida va ucide insectele expuse si va crea o bariera insecticida pe suprafete, iar insecticidele pulbere vor completa tratamentul ulterior prin combaterea insectelor din spatiile greu accesibile (crapaturi, fisuri si spatiile din spatele mobilierului).

Este foarte important ca aplicarea insecticidelor sub forma de pulbere sa se realizeze la cateva zile distanta fata de aplicarea insecticidelor prin pulverizare, doar atunci cand suprafetele sunt complet uscate. De asemenea, insecticidele sub forma de pulbere se pot folosi si ca o alternativa a tratamentelor prin pulverizare. Insecticidele pulbere se pot folosi impreuna cu insecticidele de tip aerosol pentru un efect optim.

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale.

Echipamente pentru aplicarea tratamentelor contra purici

! Insecticidele se vor alege tinad cont de echipamentul folosit, daca insecticidul nu este potrivit, echipamentele de pot defecta.

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa.

Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior impotriva insectelor daunatoare, pentru aplicarea directa pe vegetatie.

In functie de spatiul tratat, dupa aplicarea solutiei prin pulverizare, se pot efectua tratamente utilizand nebulizatorul (ceata rece). Astfel, se va realiza o acoperire mai uniforma a spatiului tratat. In urma acestui tratament se poate obtine atat un efect de soc, cat si unul de remanenta.
Nebulizatoarele sunt echipamente motorizate ce pulverizeaza solutia in particule foarte fine, sub forma de ceata usoara. Particulele fine patrund prin toate spatiile in care se pot ascunde daunatorii, astfel pot fi folosite pentru aplicarea tratamentelor de interior impotriva puricilor. Nebulizatoarele cu ceata rece se folosesc pentru aplicarea solutiilor ce au ca solvent apa.

Tratamente termice impotriva puricilor

Reprezinta o metoda ecologica, care s-a dovedit a fi foarte eficienta impotriva puricilor. Tratamentul termic poate fi foarte util, deoarece insectele sunt eliminate in toate stadiile de dezvoltare. Totodata, este cunoscut faptul ca insectele adulte, ouale si nimfele/larvele nu rezista la temperaturi mai mari de 50 ºC, mai mult de 2 ore.
Tratamentul cu camere termice este o metoda eficienta de combatere a puricilor, fiind recomandat in special in fazele incipiente ale infestarii.

Aceasta tip de tratament prezinta mai multe avantaje:

 • zonele tratate pot fi folosite imediat;
 • este un tratament ecologic;
 • se elimina riscurile de expunere la reziduurile chimice.

Ca tratament termic, se poate opta si pentru folosirea unor produse cu efect de racire. Dioxidul de carbon congeleaza insectele instantaneu, la o temperatura de pana la -45o C, facandu-le usor de indepartat. Acest gen de produse sunt sigure pentru oameni, animale de companie, nu lasa reziduuri chimice si sunt inodore (nu au miros).

Inchiriere echipamente profesionale anti purici

Pentru a avea cele mai bune rezultate in combaterea puricilor, va punem la dispozitie spre inchiriere, echipamentele profesionale folosite si de experti in tratamentele de dezinsectie. Tratamentele presupun utilizarea echipamentelor in medie de 1-2 ori, in functie de suprafata si gradul de infestare. Achizitia unor astfel de echipamente poate fi costisitoare, asadar datorita posibilitatii inchirierii veti obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp posibil. In cazul utilizarii unitatilor termice se evita repetarea de 3-4 ori a tratamentelor clasice.

aerisire

⚠️ Aerisirea temeinica este obligatorie. Geamurile si usile trebuie tinute larg deschise minim 2 ore inainte de a

Etapele cheie inainte de dezinsectie contra purici:

Pentru combaterea acestor daunatori este implementarea unor masuri riguroase de igienizare pentru a maximiza eficacitatea tratamentului si pentru a preveni reinfestarea. 

 • Se va efectua o aspirare temeinica a tuturor suprafetelor si materialelor din spatiul vizat, inclusiv a zonelor de sub mobilier si a colturilor greu accesibile; Aspirarea este necesara atat inaintea tratamentului cat si dupa efectuarea acestuia. Indeparteaza puricilor adulti, nimfele / larvele si ouale, facand tratamentul mai eficient. Iar, dupa tratament, aspirarea insectelor moarte si a oualor va reduce riscul de reinfestare.
 • Dupa finalizarea aspirarii, sacul aspiratorului trebuie sigilat imediat si aruncat la gunoi sau incinerat pentru a preveni eliberarea puricilor in mediu/reinfestarea; Trebuie subliniat faptul ca aspirarea indeparteaza puricii in toate stadiile de dezvoltare, miscorand astfel populatia de insecte. Deoarece se inmultesc rapid, orice obiect care ramane neverificat ulterior poate constitui un focar de raspandire.
 • Toate materialele textile din spatiul infestat (haine, lenjerie de pat, cuverturi, covorase pentru animale etc.) trebuie introduse in saci de plastic sigilati si ulterior, se va realiza spalarea acestora la temperaturi de cel putin 60°C sau introducerea lor in camere termice; Orice material textil (paturi, haine, covoare, genti, rucsace, etc.) trebuie scoase din dulapuri / debarale si pregatite pentru tratament – se izoleaza in pungi etanse pana la tratare.
 • Urmatorul pas pentru combatere este deparazitarea animalelor de companie si realizarea tratamentelor de dezinsectie concomitent.
 • Inainte de aplicarea tratamentului chimic, este importanta consultarea cu atentie a instructiunilor furnizate de producatorul insecticidului si respectarea recomandarilor privind dozajul, metodele de aplicare si masurile de precautie/protectie.

Nu este necesara aplicarea insecticidului pe haine. Se realizeaza spalarea hainelor la peste 60 °C sau se foloseste o camera termica (peste 60°C sau sub -10°C) pentru distrugerea daunatorilor (daca materialul permite), in felul acesta insectele mature, larvele si ouale vor fi distruse. Pe masura ce se doreste utilizarea textilelor (haine, paturi, lenjerii de pat, covoare etc.), este obligatoriu ca acestea sa fie trecute prin tratamentul termic. Se scot din pungi doar daca se va realiza tratamentul termic imediat. Nu se recomanda folosirea textilelor netratate termic.

⚠️ Nu se vor aplica insecticide de suprafete pe animale! Pentru tratarea animalelor de companie exista mai multe tipuri de produse.
La alegerea unui tratament se va tine cont si de recomandarile medicului veterinar. 

 • picaturi impotriva puricilor,
 • produse de tip spray anti-purici,
 • insecticide pentru imbaierea animalelor,
 • zgarzi speciale.

Cum aplicam insecticidele contra purici la exterior?

La exterior, acestia sunt prezenti, in special, in zonele cu vegetatie sau cele frecventate de animale. Pentru combatere sunt indicate tratamentele cu insecticide de contact. Acestea se vor aplica utilizand pulverizatorul, in cazul suprafetelor mici sau atomizorul, in cazul suprafetelor mai mari. Solutia insecticida se va aplica pe suprafete sau vegetatie pana la o inaltime de 1-1,5 m. De asemenea, pentru o combatere eficienta, este indicata reducerea vegetatiei din spatiile tratate, astfel incat solutia sa poata ajunge cat mai aproape de sol. Este important de mentionat ca in momentul aplicarii insecticidelor, precum si o perioada de timp dupa aplicarea lor, in functie de specificatiile produsului, copiii si animalele de companie vor parasi zona tratata.

Cum aplicam insecticidele contra purici la interior?

La interior, este indicata efectuarea unei igienizari a spatiului si tratarea termica a materialelor textile, la temperaturi de peste 60 °C. Initial, se va aplica un tratament prin pulverizare. Cu aceasta solutie se vor pulveriza toate zonele unde acestia s-ar putea ascunde (mobilierul patului, tesaturi, saltele, mochete, noptiere, plinta parchetului etc.). De asemenea, se va pulveriza toata suprafata podelei si peretii pana la 1-1,5 metri inaltime. Imediat dupa efectuarea lor, se recomanda aplicarea unui insecticid de tip aerosol. Acesta va irita puricii, ii va face sa iasa din ascunzatori, intrand astfel in contact cu solutia aplicata initial prin pulverizare. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze 30 de minute –  1 ora, timp in care incinta va ramane inchisa. Este important de mentionat ca dupa fiecare tratament, incinta va ramane inchisa pentru o perioada de 2-4 ore, timp in care tratamentul aplicat va actiona. Dupa aceasta perioada, spatiul se va aerisi foarte bine, minim 2 ore. 

Se recomanda repetarea tratamentului (insecticid prin pulverizare + insecticid de tip aerosol), de cel putin doua-trei ori la un interval de 7-10 zile, in functie de evolutia infestarii.

Echipamente de protectie pentru aplicarea tratamentelor contra purici

Informatii de baza despre purici

Puricii fac parte din ordinul Siphonaptera si sunt daunatori foarte importanti pentru caini si pisici, mai ales in perioadele calde ale anului (Iunie-Septembrie). Infestarea spatiilor interioare cu purici poate avea loc pe tot parcursul anului.

Puricii sunt insecte mici si agile lipsite de aripi. Acestia sunt paraziti hematofagi externi care se hranesc cu sangele mamiferelor, in special al animalelor de companie precum cainii, pisicile, iepurii si rozatoare. Prezenta puricilor poate cauza un disconfort semnificativ gazdelor lor, provocand mancarimi intense si iritatii cutanate severe.

Formele adulte ale puricilor pot cauza diverse porobleme medicale, precum: alergii, dermatita, iritatii severe de piele, inflamatii si posibile probleme digestive pentru ca transmit paraziti din clasa Cestoda.

Puricii sunt insecte de mici dimensiuni, care se inmultesc foarte repede si pot sari la inaltimi de pana la 1 metru, de aceea, tratamentul impotriva lor poate fi mai dificil de realizat. Pentru o combatere eficienta, se recomanda aplicarea tratamentelor inca de la primele semne de infestare. Tratamentele se aplica in exterior (pe vegetatie, in jurul casei si in zonele de trecere a animalelor), dar si in interior. Totusi, un pas important il reprezinta deparazitarea animalelor din zona. In cazul acestora, tratamentele se vor efectua regulat, utilizand insecticide de uz veterinar, respectand indicatiile de pe eticheta precum si recomandarile medicului veterinar.