Scapa de viespi, insecticide si capcane

viespi-solutii-insecticid-capcane

Viespi – sunt insecte zburatoare ce apartin ordinului Hymenoptera, subordinul Apocrita. Acestea apar pe tot parcursul sezonului cald, cu precadere la exterior, insa in anumite cazuri pot fi prezente si in interior. In general, viespile sunt atrase de zonele umbrite, cu vegetatie deasa, spatiile de colectare a apei, insa pot fi intalnite si in preajma alimentelor dulci, a pubelelor de gunoi lasate descoperite etc. 

Atacul viespilor este reprezentat de intepaturile dureroase. In cazul persoanelor sensibile la toxina/substanta secretata de viespi, intepaturile acestora pot reprezenta un adevarat pericol. De aceea, intr-un asemenea caz, este importanta consultarea unui medic.

Frecvent, viespile sunt confundate cu albinele. Albinele sunt insecte protejate si nu trebuie aplicate insecticide impotriva acestora. 

Semnele infestarii

Prezenta viespilor poate fi semnalata prin observarea acestora si a cuiburilor, in diverse locuri, in functie de spatiu: in gaurile din pereti, in interiorul cosurilor de fum nefolosite, in/sub streasina casei, mansarde, in arbori, in scorburile acestora sau in orice loc in care nu sunt deranjate. 

Tipuri de tratamente

In functie de spatiul in care sunt prezente, tratamentul impotriva viespilor se poate efectua cu insecticide aplicate prin pulverizare, insecticide de tip aerosol sau capcane. Un aspect important este acela ca, indiferent de tratamentul efectuat, trebuie eliminat si cuibul. In acest mod se va evita reaparitia acestora in spatiul tratat.

Combatere viespi

Tratamentele trebuie efectuate dimineata devreme sau seara. In aceste momente ale zilei viespile sunt in cuib si nu sunt foarte active, iar in felul acesta, va fi eliminata o mare parte din populatie. Nu este indicat ca tratamentul sa se efectueze in timpul zilei cand sunt active, deoarece viespile nu vor fi toate in cuib, asadar nu vor fi combatute in totalitate.

Tratamente cu insecticide 

Tratamentul cu insecticid se va face prin pulverizare directa pe cuib si pe vegetatie (daca viespile vin din alta zona decat cea tratata). Se recomanda utilizarea insecticidelor cu efect de soc, astfel insectele vor fi eliminate mai rapid. Solutiile se pot aplica cu orice tip de pulverizator. La exterior, tratamentele se pot aplica si cu atomizorul, generatorul ULV sau foggerul. Aplicarea insecticidelor este indicat sa se realizeze cu o presiune cat mai mare. Astfel, pulverizarea se va face de la distanta si nu este necesara apropierea foarte mult de cuib. 

Este important de mentionat ca in momentul aplicarii insecticidelor, precum si o perioada de timp dupa aplicarea acestora, persoanele neechipate si animalele de companie vor parasi zona tratata. 

Din exterior, viespile pot patrunde in interior, unde isi fac cuibul in spatii inchise, nepopulate. Astfel, se vor aplica tratamente cu insecticide prin pulverizare direct pe cuib. 

INSECTICIDE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE VIESPI: 

Sunt substante biocide folosite pentru tratamentele impotriva viespilor, majoritatea actionand asupra sistemului nervos al insectei. Impotriva viespilor sunt preferate insecticidele de contact, concentrate, ce se dizolva in apa, conform dozelor recomandate. Solutia se aplica prin pulverizare, cu echipamente manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului tratat.

PULVERIZATOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR: 

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, ce se utilizeaza pentru aplicarea pesticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

ATOMIZOARE RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Atomizorul este un pulverizator cu motor termic, ce functioneaza cu benzina. Are o rata de pulverizare mai mare decat la aparatele obisnuite, de aceea este utilizat, in special, la tratamentele de exterior impotriva viespilor, pentru aplicarea directa pe vegetatie.

ECHIPAMENTE ULV RECOMANDATE PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR:

Echipamentele ULV (Ultra Low Volume) sunt aparate motorizate ce pulverizeaza solutia in particule foarte fine, sub forma de ceata usoara, de aceea sunt folosite pentru aplicarea tratamentelor de exterior impotriva viespilor. Nebulizatoarele cu ceata rece se folosesc pentru aplicarea solutiilor ce au ca solvent apa, in timp ce termonebulizatoarele/foggerele (ceata calda) se folosesc pentru aplicarea solutiilor cu solventi petrolieri.

Inainte de a indeparta cuibul sau daca acesta se afla intr-o zona mai ascunsa (de exemplu, intr-o crapatura), se poate utiliza si un insecticid sub forma de pulbere.

Insecticide sub forma de pulbere

Insecticidele sub forma de pulbere se pot utiliza in zonele mai greu accesibile, unde nu se pot aplica insecticidele prin pulverizare. Produsele se regasesc gata de utilizare. Acestea se pot utiliza atat la interior, cat si la exterior, conform indicatiilor de pe eticheta. Odata aplicat in interiorul cuibului, acesta ramane activ o perioada mai lunga de timp. Daunatorul va prelua doza letala in timp ce va traversa suprafata tratata.

INSECTICIDE SUB FORMA DE PULBERE RECOMANDATE PENTRU COMBATERE VIESPI: 

Insecticidele conditionate sub forma de pulbere sunt insecticide gata de utilizare. Acestea sunt ideale pentru spatiile unde nu se pot aplica cele lichide (crapaturi, spatii inguste). Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat.

Pentru o aplicare eficienta si in conditii de siguranta, produsele sub forma de pulbere se pot administra cu ajutorul unor dispozitive speciale.

DISPERSOR RECOMANDAT PENTRU APLICAREA INSECTICIDELOR SUB FORMA DE PULBERE:

Dispersoarele sunt dispozitive special concepute pentru aplicarea produselor granulare sau pulbere (praf). Acestea sunt utilizate pentru tratarea spatiilor greu accesibile, de exemplu: interiorul peretilor (fisuri), spatele panourilor, spatiilor foarte inguste.

De asemenea, la interior, in cazul in care spatiul este inchis ermetic, se pot folosi si insecticide de tip aerosol. 

Insecticide de tip aerosol

Efectul insecticidelor de tip aerosol este puternic, iar rezultatele se pot observa imediat, fara ca insecta sa se aseze pe suprafata tratata. Insecticidele de tip aerosol sunt recomandate in cazul in care spatiul ce se doreste a fi tratat este inchis ermetic. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze 30 de minute – 1 ora, timp in care incinta va ramane inchisa. Dupa aceasta perioada, se recomanda o aerisire foarte buna a incaperii, cel putin 2 ore.

INSECTICIDE AEROSOL RECOMANDATE PENTRU COMBATERE VIESPI:

Insecticidele de tip aerosol actioneaza prin eliberarea substantei active sub forma gazoasa. Acestea acopera astfel intreg spatiul ce trebuie tratat si asigura patrunderea particulelor de substanta in zonele greu accesibile. Insecticidele de tip aerosol sunt predozate si gata de utilizare.

Capcane cu atractant

Capcanele au rolul doar de monitorizare si mentinere a numarului viespilor sub control. Acestea sunt recomandate in cazul in care nu exista un stup in apropierea locuintei, iar viespile vin din imprejurimi. Astfel, prin amplasarea capcanelor in aceste zone, viespile vor fi capturate inainte de a deveni un pericol.

Se recomanda indepartarea surselor de hrana ce pot atrage viespile (fructe coapte, alimente dulci) din zona in care se vor amplasa capcanele.

CAPCANE CU ATRACTANT RECOMANDATE PENTRU COMBATERE VIESPI:

Acest tip de capcane contin un atractant ce are rolul de a ademeni viespile si de a le captura, controland activitatea acestora de pe o anumita suprafata. De asemenea, le impiedica sa ajunga in anumite zone, unde nu sunt dorite. Acestea se folosesc cu precadere la exterior (curti, gradini etc).


Pentru a limita patrunderea viespilor in interior, prin intermediul aparatelor de aer conditionat, se pot folosi produse ce blocheaza accesul acestora in incinta. Acestea se amplaseaza in interiorul orificiilor de scurgere, conform specificatiilor, in functie de produsul ales. Acest tip de produse permit scurgerea apei, dar blocheaza accesul viespilor.


Repelenti pentru viespi

Se regasesc sub forma unui cuib de viespi fals ce actioneaza ca un factor de descurajare natural. Deoarece viespile sunt insecte teritoriale, acestea nu isi vor construi cuibul aproape de cel al unei alte colonii. Astfel, suspendarea a 1-2 cuiburi false de viespi ajuta la indepartarea acestora dintr-o anumita zona si poate preveni infestarea. 

Nu este indicata amplasarea repelentului intr-o zona in care deja s-a sesizat prezenta unui cuib de viespi. Repelentul pentru viespi (cuibul fals) are scopul de a preveni aparitia unui cuib de viespi si nu poate indeparta unul deja existent.

REPELENTI RECOMANDATI:

Sunt produse utilizate pentru a indeparta viespile dintr-o anumita zona. Acestea sunt special concepute pentru a imita un cuib de viespi, astfel insectele vor fi descurajate sa isi manifeste activitatea in spatiile vizate, impiedicand totodata si formarea coloniilor. Repelentul pentru viespi poate fi folosit atat in exterior, cat si in interior.

Echipamente de protectie

Viespile pot deveni agitate in momentul efectuarii tratamentului, existand riscul ca acestea sa devina un pericol pentru persoana ce aplica tratamentul. 

De aceea, este indicat ca in momentul aplicarii tratamentului, cel ce il efectueaza sa poarte un costum de apicultor sau sa fie imbracat cat mai gros, cu manusi si cu toate partile corpului acoperite.

ECHIPAMENTE DE PROTECTIE RECOMANDATE:

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana ce efectueaza tratamentele de substantele periculoase si/sau de activitatea daunatorului. Din aceasta categorie fac parte manusile de protectie, combinezonul, mastile etc. Echipamentul se alege in functie de tipul tratamentului, precum si de substantele utilizate sau daunatorul combatut.

Pentru rezultate eficiente impotriva viespilor, se recomanda intreprinderea masurilor de combatere inca de la primele semne de infestare. In cazul prezentei cuibului de viespi, este indicat sa apelati la un specialist pentru a-l indeparta. 

Pentru a preveni infestarea, se pot lua o serie de masuri, precum eliminarea constanta a gunoiului din pubele/cosuri de gunoi, reducerea vegetatiei, golirea constanta a recipientelor care colecteaza apa de ploaie, indepartarea surselor de hrana si curatarea suprafetelor de orice urma de produse alimentare. De asemenea, se recomanda sigilarea orificiilor, crapaturilor care pot facilita patrunderea viespilor in interior.

Comentarii
 • ILN
  ILN
  Ionut L.

  Buna ziua,
  Locuiesc in sectorul 3, la aproximativ 300 m de Piata Trapezului, in zona de case, chiar langa blocuri. Am un stup de albine in crapatura dintre zidul casei si garaj (care sunt lipite, insa au o fanta chiar in fata). Sunt foarte multe si as dori sa scap de ele. Mai ales ca acum o saptamana am patit-o, adica a intrat una in arcada mea si mi-a lasat in afara de ac (pe care l-am scos imediat) si o umflatura caraghioasa pe jumatate de fata. Uflatura se duce insa albinele, ba.
  N-as prea vrea sa le omor, pentru ca le respect si cunosc ce importanta au albinele in selectia naturala. Dar nici n-am reusit sa gasesc pe cineva sa mi le ia de acolo.
  Ajutati-ma si spuneti-mi si cat m-ar costa.
  Multumesc si o zi buna,
  Ionut Nitu

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, impotriva albinelor nu se aplica tratamente de combatere, de aceea, este indicat sa apelati la un apicultor, pentru a le putea indeparta in siguranta.

 • cI
  cI
  Cornelia I.

  sa scapi de ele.. doar un apicultor te poate ajuta…
  si poate, …doar atunci cand roiesc… zilele de vara foarte insorite sunt propice acestui eveniment unic…

  dar, ca sa nu te mai unfli, daca te ataca vreuna, iti recomand sa cumperi de la o farmacie homeopatica remediul
  apis ch 5 sau ch7….
  si imediat ce ai scos acul, pui 3-5 granule sub limba, distantat cu 30 de minute dupa ce ai mancat…, apoi, 30 minute nu mai consumi decat apa(la nevoie)…si respectand regulile remediilor homeopatice…ai scapat usor. Fara dureri si umflaturi. Remediul merge ptr orice intepatura de insecte.
  Oricum, ele au ajuns la casa ta … cu o semnificatie anume. Si merita sa le pretuiesti.
  Sa-ti fie de folos!

 • MR
  MR
  Mrosek R.

  salut nu exista o firma anume care se ocupa cu exterminarea viespilor ? deoarece am dat de o situatie ce ma depaseste stupul nu este la vedere si nu pot ajunge la el.a devenit chiar periculos pentr-u membri familiei deoarece imi intra in casa si nu pot sa imi dau seama pe unde

 • I
  I

  Pai, mai intai incearca sa distrugi cuibul. Ia un bat si loveste-l. Exista si multe spray-uri.
  Eu stau la casa si s-a facut un cuib mare de viespi intr-o crapatura de sub acoperis. Nu-s foarte agresive dar ma cam tem de viespi. Nu pot nici sa ies pe terasa ca vin la mine :U
  As vrea sa scap de ele, am pus sticle cu sirop dulce poate or sa cada in eke dar capcana asta nu prea a functionat ca multeeeee au supravietuit.
  As incerca sa ard cuibul dar daca imi arde toata casa?!
  E foarte enervant caci vreau sa ies in gradina sa ma joc si ele ma bazaie la cap

  • p
   p
   Popescu

   Buna ziua,
   ati gasit pana la urma metoda sa scapati de viespii? cu aceeasi problema ma confrunt si eu si nu stiu ce sa ma fac,ca si-au facut cuibul sub acoperis intr-un loc foarte greu de ajuns si nu pot ajunge la ele in schimb mi se aude un zgomot in casa(in locul unde ar cam fi cuibul) de ma ia groaza sa ma gandesc ce este acolo si cat de mare e cuibul
   Daca ma puteti ajuta cu un sfat , va multumesc anticipat!

   • :
    :
    Echipa PCE

    Buna ziua, pentru combaterea activitatii viespilor se recomanda aplicarea unui insecticid cu spectru larg de actiune, precum Cytrol Forte (https://www.pce.ro/pelgar-insecticid-cytrol-forte-wp-20-g.html) – se dizolva 10 g in 5 l apa. Insa, trebuie identificat cuibul acestora. Este indicata pulverizarea pe stup si in zonele pe unde viespile ies in exterior (pentru a lua contact cu substanta pulverizata). Este recomandata aplicarea dimineata devreme sau noaptea tarziu cand este cel mai probabil ca viespile sa se afle intr-un numar cat mai mare in cuib.
    Daca cuibul se afla in perete si accesul se face doar printr-o crapatura, se poate avea in vedere utilizarea unui insecticid sub forma de pulbere precum Ghilotina PermDust (https://www.pce.ro/ghilotina-insecticid-i05-perm-dust-100-g.html). Insecticidul pulbere se va aplica dupa ce ati dat insecticidul prin pulverizare si o parte din viespi au fost eliminate. Viespile vor fi destul de agitate cand faceti tratamentul, deci este indicat sa fiti echipat corespunzator (cu o bluza cu maneca lunga mai groasa prin care sa nu va poate intepa, manusi si pantaloni lungi).

 • n
  n

  e plina lumea de cele mai haioase personaje; am ras cu pofta de comentariile voastre, sa fiti sanatosi!

  • m
   m
   Mirela

   nu e de glumit cu viespile…..la mine ,in tencuiala casei {e veche adevarat si e de pamant}si-au facut un ditamai cuibul.Am.spart perete la exterior si am dat 2 zile la rand ,dimineata si seara ,cu spray pentru muste,dupa care am bagat mana cu manusa groasa si am scos faguri plini de oua{cantitativ cam 7-8 farfurii mici de tort….erau asezate pe etaje}apoi am curatat bn locul si am bagat caramizi si spuma poliuret.,am fixat o tabla si apoi am tencuit bn pe toata portiunea.
   Dar nu s-a terminat …nici gand.Au cautat alt loc si au gasit in streasina casei nou construite.

  • p

   daca ai avea un cuib de viespii cat China la tine pe casa sau acoperis si care bazaie de zici ca fierbe locul, nu cred ca ai mai rade

 • C
  C

  Cuiburile de viespi pot fi distruse cu cu un insecticid pulverizat seara cand s-au adunat toate viespile.Daca vin sporadic prin balcon ,puneti o sticla din plastic cu otet si putina miere de albine ,ele intra dar nu mai pot iesi.

 • p
  p
  Prodanpetruta

  buna seara am si eu o intrebare eu am gasit in camera copilor in tavan un stup de albie am distrus tot tavanu dar nu stiu daca vor veni sa se razbune

  • :
   :
   Echipa PCE

   Daca sunt prezente albinele, este indicat sa apelati la un apicultor, pentru a le indeparta in siguranta.

 • z
  z

  Am in gradina doi copaci (peri), de aproximativ trei ani nu scap de viespi.Se aduna in acesti doi copaci fara sa aiba cuib, pina distrug copacii , cad frunzele iar fructul se vestejeste, iar dupa ce se termina cu perele se muta la struguri tot ce gasesc de intepat. anul aceta mai rau s-au adunat si niste musti mari , deaja copacii nu mai au Frunze .Am incercat toate metodele dar fara succes deoarece ete in aer liber.Daca cineva cunoate o solutie de stirpire ii multumesc anticipat

 • z
  z

  Buna ziua .
  Cum as putea scapa de viespi si muscoace dintr-un copac(par) care ma chinuie de citiva ani, nu au cuib ,se instaleaza de cum da frunza copacului iar in prezent frunza cade singura iar fructul se vestejeste ,apoi de muta la alte fructe din gradina, struguri ,prune etc.
  Multumesc anticipat.

 • MtU
  MtU
  Matei T.

  Aceste mici insecte cauta ori apa la canicula extrema din RO si mancare . Deci daca li se ofera asemenea produse naturale este sansa de a elimina situatia. Am folosit personal acest mijloc de prim ajutor la drumuri de turism facute mereu , am lasat ceva apa de izvor antrun obiect mic si sa apropiat si la consumat fara sa ma atace ,pentru ca este o nevoie si la ele sa se hraneasca natural ,si astfel este legatura dintre O M si mediu ,universal este nevoie sa co;aboram fara sa fim agresivi . Cu bine 11.08.15

 • RH
  RH
  Răcoare H.

  Viespile mor şi de la RAID pentru insecte târâtoare?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Exista posbilitatea ca produsul mentionat sa nu le afecteze. Va rugam sa ne precizati unde intampinati problema cu viespile, astfel incat sa va indicam un tratament eficient.

 • MS
  MS
  Martinescu S.

  Am descoperit in seara asta ca in peretele casei care este din caramida si gros de cel putin jumatate de metru, un roi de viespi care ma cam inspaiminta. Nu se vad dar zumzetul care se aude nu este linistitor deloc, mai ales ca am un nepotel de un an si jumatatesi imi este teama sa nu intre in casa. Ce solutie credeti ca exista pentru eliminarea viespilor ? Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns !

  • :
   :
   Echipa PCE

   Ati verificat cu exactitate, sunt viespi sau albine? Ati descoperit locul de acces al acestora in perete?

 • PA
  PA
  Penea A.

  Buna ziua! Lociuiesc in comuna Berceni, intr-o ila cu etaj si mansarda. De 2 ani, am observat ca in saceagul casei, in multe locuri, s-au instalat viespii.Au aparut si in saceagul garajului.Din cauza lor, copiii si noi ne temem sa mai iesim pe balcoane, dar si prin curte sunt foarte multi.Cum putem scapa de viespi, pentru ca nu se vad cuiburile lor? Multumesc, astept raspuns!

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, va fi necesar sa depistati cuibul, apoi, se pot intreprinde masurile precizate in articol.

 • g
  g

  Eu am un fagure plin de viespi în bradul de la intrarea în curte. Cum scap de el? Multunesc

 • MS
  MS
  Monica S.

  In vie la un anumit soi,apar anual incepand din luna august viespi,care inteapa boabele de strugure si le distruge.In afara de faptul ca pun plasa(momentan nu ma ajuta prea mult),ce pot sa mai fac? Multumesc.

 • PI
  PI
  Precup I.

  Se poate ca un expert in distrugerea cuibului sa vina acasa?

 • CM
  CM
  Camelia M.

  Buna. Am si eu un cuib de viespi care nu sunt chiar prietenoase si nici confortabile. Intrebarea mea este,de ce se aduna in fiecare seara pana dimineata in jurul orei 10:00,pe usa de la intrare? (cuibul este intre acoperis si pod,adica cam de unde incepe tavanul casei).Tin sa mentionez ca usa este cu sticla (geam) si sunt oribile cand le vad :(. Este posibil sa vina din cauza luminii? Si cum as putea scapa de ele? Multumesc

  • :
   :
   Echipa PCE

   Se poate ca acestea sa stea pe usa deoarece doresc sa ajunga la cuib si nu au aceasta posibilitate. Puteti scoate cuibul din pod? Sau mai sunt alte viespi in acel spatiu?

 • BI
  BI
  Buruiana I.

  Buna ziua, am un cuib f.mare de viespi in acoperisul casei . Viespile intra la cuib printr-o lucarna, pe langa un caprior si au inceput sa intre in mansarda. Pana acum am prins cca 1000 viespi cu o capcana dar nu se mai termina. Cuibul este inaccesibil , am tratat cu insecticid lichid fara rezultat. Doresc un insecticid praf pe care sa-l pun la locul de intrare. Ce-mi recomandati? multumesc anticipat.

  • :
   :
   Echipa PCE

   In principiu, toate insecticidele se dizolva in apa, daca se aplica nediluat, se poate sa nu isi faca efectul. Dar nu exista posibilitatea de a acoperi locul e acces al viespilor? Cu solutii de tip silicon ori spuma poliuretanica?

 • AE
  AE
  Andra E.

  Multumesc pentru articol. Mi-a fost foarte utila informatia despre solutia de a omora viespile cu apa fierbinte si detergent de vase. Intrasera mai multe viespii in birou la mine si nu mai reuseau sa iasa afara, iar, la un moment dat, una s-a asezat chiar pe gatul meu (sub ceafa). Din fericire am indepartat-o inainte sa ma intepe, insa imi era teama sa mai stau la birou.
  Am cautat solutii de a scapa de ele si, dupa ce am citit articolul dvs, am luat o sticla cu pulverizator goala, am pus in ea apa fierbinte de la robinet, apoi am adaugat detergent de vase (mult). Am intors usor sticla de cateva ori cu capul in jos ca sa se amestece ingredientele, facand cat mai putina spuma, dupa care am spray-at fiecare viespe (era 5 la acel moment + 1 care deja murise). Exact cum ati spus, nu au mai putut sa zboare. Au devenit neputincioase: 3 au cazut pe pervaz, s-au inecat in solutia de detergent de pe pervaz; iar 2 au cazut de pe pervaz jos si le-am omorat cu talpa papucului.
  (M-am gandit sa scriu, in caz ca mai trece si altcineva prin asta.)
  Ma mai intrebam si …. daca e neaparat nevoie sa fie fierbinte solutia. (Ma gandesc ca mi-a ramas multa solutie si … as putea sa o folosesc si in zilele urmatoare, in caz ca mai intra alte viespi. Dar … evident ca se va fi racit…)
  Multumesc. Zile frumoase de vara, fara intepaturi! 🙂

 • DH
  DH
  David H.

  daca viespile intra in casa sau acoperisi printr-o gaura, atunci e destul de usor si foarte eficient cu lipiciul de soareci, eu asa am avut si am pus lipici in gaura si pe exterior, si cum veneau si se atingeau se prindeau, la mine au murit cam 200-300, pana nu a mai ramas niciuna, toate erau adunate acolo, cadeau cate un pumn de viespi de pe crapatura si mai tot puneam, in 24 de ore am scapat

 • SI
  SI
  Silvia I.

  Buna seara, am si eu trei copacei de goji si, dupa ce am reusit sa scap de grauri, acum imi mananca fructele o specie de viespi. Pur si simplu ramane doar carcasa fructului, ele mancand miezul. Si carcasa e plina de intepaturi. Daca nu vedeam o viespe pe fruct nici nu stiam de la ce e. Ce sa fac?

 • I
  I

  Buna ziua!
  Am descoperit pe balconul deschis un cuib de viespi instalat intr-o cutie mare din carton, deschisa, unde am depozitat un cort si saci de dormit. Nu stiu unde anume este cuibul in interiorul cutiei si nici intrarea in cuib nu o stiu.
  Ar fi o idee eficace ca, acum, in AUGUST, NOAPTEA, sa pulverizez cat mai multa pulbere inatai in afara cutiei, apoi in interiorul ei si sa o acopar apoi cu folie din plastic lipita cu scotch de podeaua balconului?
  Va multumesc!

 • SL.afidov,lidm
  SL.afidov,lidm
  Sunt L.

  am bagat repede locul intepat sub jet de apa rece. Apoi am dat cu unguent special ptr. intepaturi de insecte. In 2 ore n.am mai avut decit , cind si cind mici intepaturi. Va recomand acest procedeu , din experienta .

 • C
  C
  Carmen

  Cum scapi de viespile care au cuib in pamant? Pe un teren pe care urmeaza sa se construiasca o casa, precizez ca sunt case in imediata vecinatate, exista cuiburi in pamant si ca urmare a faptului ca au fost deranjate in timpul sapaturilor pentru fundatie si turnarea fundatiei au devenit agresive si au intepat muncitorii.

 • BI
  BI
  Bodo I.

  Buna ! Pe solul nisipos /lângă locul de grătar/ am observat niște viespi care făceau cuib în pământ. Am curățat locul, am presărat cu cenușă de la foc, Au revenit și prin cenusa au început săparea găurilor in sol. Am udat din belșug, tot au revenit. Ma gândesc sa presar praf de var nestinsnestins și sa ud apoi. Ma puteți sfătui ? Multumesc.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Chiar daca se aplica var, tot vor reveni. Cel mai indicat este sa distrugeti in totalitate cuibul, dar poate fi periculos. Una din variante este de a aplica un insecticid ca Cytrol Forte (https://www.pce.ro/pelgar-insecticid-cytrol-forte-wp-20-g.html), 10 grame/5 l apa. Acesta se aplica direct in orificiu, atunci cand nu exita risc de precipitatii pentru minim 24 de ore.

 • FM
  FM
  Feldmann M.

  Buna ziua, locuiesc in bloc la etajul trei, langa teava de evacuare a gazelor arse, sub mansonul de plastic, de vreo 2 saptamani, si-au facut cuib albine sau viespi, in partea opusa geamului de la bucatarie, nu avem acces direct la cuib, am dat cu solutie diluata achizitionata din farmacia veterinara, asa cum am putut la acea inaltime, nu s-a intamplat nimic, sunt tot acolo, sfatuiti-ne ce sa mai facem, blocul este izolat termic de anul trecut. Multumesc

  • :
   :
   Echipa PCE

   In primul rand, incercati sa depistati daca sunt viespi sau albine. Daca sunt albine, puteti apela la un crescator de albine din zona dumneavoastra pentru a ridica stupul.
   Daca sunt viespi, se poate crea un acces astfel incat solutia aplicata sa intre in contact direct cu cuibul?

 • CM
  CM
  Cucurezeanu M.

  Dacă am astupă intrarea și am soliconat tocurile geamurilor,vor murit viespile prinse între toți pe și placă ,asta după ce m am trezit cu un roi de 50 pe terasa închisă,neștiind pe unde au invadat locuința.in fiecare zi omor ,nu așa multe,nu stiu pe unde intra..

 • AT
  AT
  Anca T.

  Am o cabana din lemn de brad in padure in pod miau aparut niste viespari foarte mari cu ce pot sai omor sunt ff agresivi ieri ma muscat unul am ajuns la spital ma multumesc

 • N
  N
  Nikitta

  Cuibul de viespii s-a instalat in vata minerala ce acopera podul. Este un pod f.f. jos in care nu se poate intra.
  Tavanul camerei este din rigips si grinzi de lemn, peste care s-a pus vata minerala. Din pacate au ramas unele orificii prin acre intra viespiile si zilnic 50-100 de buc ajung in casa !
  Ce solutie imi recomandati in acest caz?
  Multumesc frumos!

 • A
  A

  Buna ziua! Am un roi de viespi in burlanul de la hota. Le aud mereu cum zumzăie. Nu știu dacă au și cuib, dar așa cred. Cum pot scapa de ele?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Exista un loc de acces catre cuib, in care se poate aplica o solutie prin pulverizare?

 • E
  E

  Intr-un stup fara albine dar cu niste faguri mai vechi si-au facut cuibul niste viespi foarte mari si agresivi.Sint in apropierea stupilor cu albine dar nu ma mai pot apropia de stupi din cauza lor. Cum as putea sa-i distrug in masa, fara a avea probleme?

 • Mi
  Mi
  Mitulescu I.

  Buna ziua. Avem un cuib de viespi in dreptul apartamentului la et 2 in izolatie. Este o intrare mica si cred ca cuibul este situat intr o parte fata de intrare. Este greu accesibil fiind la distanta de 2m fata de geam. Este in zona de imbinare intre perete si balcon si am gasit si in balcon dar nu știm pe unde au intrat fiind geamul închis. Am 3 copii ft mici si sunt disperată. Nu se poate intra pe intru intervenție cu masini speciale deoarece suntem pe spatele blocului spre o alee cu copaci mulți. Am dat vu sorei de la Bros dar nu au murit decat cateva. Cred ca sunt sute PT ca fac un zgomot puternic. Va rog un sfat. Multumesc

  • :
   :
   Echipa PCE

   Daca nu se poate accesa cuibul, atunci va fi destul de dificil. Daca aveti posibilitatea va rugam sa postati cateva imagini cu spatiul respectiv pe forumul nostru pentru a observa mai exact.

 • M
  M
  Mircea

  Buna
  Am gasit in pod un cocon de viespii cat o galeata. Puteti sa ma ajutati sa-l elimin/indepartez? Eventual daca puteti face aceasta actiune(Prahova)? Multumesc.

 • DB
  DB
  Dobrin B.

  Salut , am si eu la o casa de la țară un cuibar mare de viespi mari de padure cred , oricum mult mai mari decât cele obisnuite , l-au facut in podul casei si au intrarea printr-un spatiu sflat in cona acoperisului , deci foarte sus . Se poate ajunge la el doar prin pod , ce metoda ar fi eficienta si cat mai putin riscanta pt cel ce aplica solutia ? Poate ceva cu aerosoli care se lasa sa pulverizeze singura ? Multumesc !

 • F
  F
  Florin

  Cum se poate scapa de un cuib imens de barzauni!? Exista vreun servici oferit de cineva pentru asa ceva!? Ocolul silvic !? Sau vreo firma privata..

  • :
   :
   Echipa PCE

   Unde se afla cuibul? Ce reprezinta spatiul respectiv? Se poate accesa cuibul?

 • F
  F
  Florin

  Cuibul de barzauni se afla intr- o casa de la tara, incaperea nu e in folosinta.

 • A
  A
  Alexandru

  Am aplicat Solfac EW 0050 combinat cu 1l apa, dintr-o sticla cu dopul cu multe gaurele facute cu un ac, noaptea, intr-o gaura ,in pamant cu un cuib de viespi.A doua zi viespii sunt OK!.Ce este de facut ?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Trebuie aplicata solutie din belsug. Daca se afla la adancime mai mare in sol cuibul viespilor, atunci sunt sanse mari ca un 1 litru de solutie sa se fi infiltrat in sol pana sa ajunga la cuib.

 • CS
  CS
  Cartianu S.

  Am un cuib de viespi în pământ într-o zonă în care circul des. Sa format în această vară și n-am avut curaj să mă ating de el. Aș putea scăpa de el acum, în perioada rece ca să nu mai am probleme și la vara viitoare ? Ce metodă mă sfătuiți să aplic, cât mai eficientă, eventual definitivă ?

 • SC
  SC
  Silvestru C.

  Am un cuib de viespi în pământ. L-am tolerat anul trecut, dar vreau să-l distrug în această iarnă ca să nu-mi facă probleme și anul acesta. Care ar fi cea mai eficientă metodă?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Se poate aplica prin pulverizare directa pe cuib un insecticid precum Cytrol (https://www.pce.ro/pelgar-insecticid-cytrol-forte-wp-20-g.html), 10 g/5 l apa. Tratamentul impotriva viespilor trebuie realizat dimineata devreme sau seara, cand ele sunt in cuib si nu sunt foarte active. Viespile vor fi destul de agitate cand faceti tratamentul, deci este indicat sa fiti echipat corespunzator (cu o bluza cu maneca lunga mai groasa prin care sa nu va poate intepa, manusi si pantaloni lungi).

 • C
  C
  Ciprian

  Buna ziua. Am un cuib de viespi in aparatul extern de aer condiționat. E situat sub geamul de la sufragerie, la etajul 1. Din acest motiv nu deschid plasa de la geam prea des. Cum mă sfătuiți să scap de cuib. Va mulțumesc!

 • E
  E

  Locuiesc la bloc etajul 3 si nu stiu de unde tot intra in casa niste viespi tare ciudati care nu bazaie de culoare neagra. Nu am reusit sa gasim cuibul si sunt tare stresata pt ca am un bebe care a descoperit ca poate merge in patru labe unde vrea. Va rog sa imi spuneti cum as putea actiona pt ca deja am incercat sa dau cu pulverizator pe la margini dar tot au aparut.

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, acestea vor continua sa patrunda in locuinta daca nu veti depista cuibul (de aceea nu a avut efect nici ce ati pulverizat). Ceea ce puteti face este sa identificati locul prin care patrund si sa il sigilati, sau daca, de exemplu, este vorba de o fereastra, va fi necesar sa puneti o plasa (in cazul in care nu aveti). O alta varianta ar fi, sa gasiti totusi cuibul si sa aplicati prin pulverizare pe acesta precum si pe zonele pe unde viespile ies in exterior, un insecticid precum Cytrol (https://www.pce.ro/pelgar-insecticid-cytrol-forte-wp-20-g.html), se dizolva 20 g/10 l apa. Este recomandata aplicarea noaptea tarziu cand este cel mai probabil sa se afle intr-un numar cat mai mare si sunt mai putin active. Aplicarea trebuie sa se realizeze cu mare atentie, intrucat pot deveni agresive.

 • V
  V

  Buna ziua!
  Locuiesc la etajul 4/4 si anul acesta au inceput sa vina multe viespi in partea dreapta a balconului (inchis cu termopan). Imi patrundeau in balcon prin spatiul milimetric dintre geam si acoperis(din tabla). Dupa ce am astupat cu spuma prin interior si exterior, am pulverizat cu divesre insecticide din comert, inclusiv cu apa si sapun lichid, nu mai intra in balcon, dar roiesc in jurul spumei din exterior (nu stiu daca si-au gasit pe acolo vreo zona neastupata, nu pot sa vad). Am descoperit ca intrau in gauri mici din izolatia exterioara, am spray-at si am astupat gaurile, dar tot nu scap de ele. Tot in zona de sus a balconului, la imbinarea intre geam si acoperis roiesc, mai nou am observat ca si pe sub pervazul exterior al balconului sunt foarte multe. Nu stiu de unde au venit, pana acum n-am avut asa ceva, nu inteleg de ce doar la balconul meu si nu stiu cum sa scap de ele. Ce solutie imi recomandati? Nu vad nici un cuib, le vad doar intrand prin spatiul exterior dintre balcon si geam, desi am astupat cu spuma. Venirea lor ar putea avea legatura cu faptul ca in fata blocului am Gradina Botanica?

  • :
   :
   Echipa PCE

   Buna ziua, cel mai probabil acestea au cuibul in apropiere. Din pacate, daca nu ati reusit sa il identificati, nu puteti pulveriza un insecticid pe acesta. De aceea ceea ce puteti face, este sa aplicati prin pulverizare un insecticid precum Cytrol (https://www.pce.ro/pelgar-insecticid-cytrol-forte-wp-20-g.html), 20 g/10 l apa. Insa, acesta actioneaza prin contact, viespile trebuie sa intre in contact cu suprafata pe care a fost pulverizat pentru a avea efectul dorit.

 • S
  S
  Stefan

  Buna ziua am un cuib de viespi in peretele casei nu am acces la el doar mici crăpături cum sa scap de ele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *