Scapa de viespi, insecticide si capcane

viespi-solutii-insecticid-capcane

Prezenta viespilor in interiorul si exteriorul locuintei poate fi o problema deranjanta si in unele cazuri, chiar periculoasa. Managementul integrat al daunatorilor (IPM) ofera o abordare eficienta, durabila si sigura pentru combaterea viespilor.

Ce sunt viespile?

Viespile sunt insecte care fac parte din ordinul Hymenoptera. Sunt insecte sociale cu o diversitate semnificativa de specii. Doua genuri se disting prin impactul lor in Romania: Polistes si Vespa
Diferentele intre genuri tin de:
Dimensiune. Viespile din genul Vespa sunt, in general, mai mari decat cele din genul Polistes.
Culoare: Viespile din genul Vespa prezinta un colorit mai contrastant, cu negru si galben, pe cand cele din genul Polistes pot avea combinatii diverse de maro, negru si galben.
Comportament: Viespile din genul Vespa pot fi mai agresive, in special cand isi apara cuibul.

Capcane contra viespi, cu atractant – utilizate pentru monitorizare

Monitorizarea si capturarea se poate face prin amplasarea unor capcane cu atractant. Capcanele au rolul doar de monitorizare si mentinere a numarului viespilor sub control. Acestea sunt recomandate in cazul in care nu exista un stup in apropierea locuintei, iar viespile vin din imprejurimi. Astfel, prin amplasarea capcanelor in aceste zone, viespile vor fi capturate inainte de a deveni un pericol.
Acest tip de capcane contin un atractant ce are rolul de a ademeni viespile si de a le captura, controland activitatea acestora de pe o anumita suprafata. Acestea se folosesc cu precadere la exterior (curti, gradini etc).

! Pentru cresterea eficientei capcanelor cu atractant este importanta identificarea si eliminarea surselor de hrana a viespilor, precum resturile alimentare, fructele putrezite sau cosurile de gunoi descoperite !

Repelentii impotriva viespilor

O alta metoda non-chimica pentru controlul aparitiei si combaterea viespilor este utilizarea repelentilor pentru viespi.

Repelentii vizuali se regasesc sub forma unor cuiburi de viespi false care actioneaza ca factori de descurajare naturali. Viespile sunt insecte teritoriale care nu isi vor construi cuibul aproape de cel al unei alte colonii. Astfel, suspendarea a 1-2 cuiburi false de viespi ajuta la indepartarea acestora dintr-o anumita zona si poate preveni infestarea.

Nu este indicata amplasarea repelentului intr-o zona in care deja s-a sesizat prezenta unui cuib de viespi. Repelentul pentru viespi (cuibul fals) are scopul de a preveni aparitia unui cuib de viespi si nu poate indeparta unul deja existent.

O alta varianta de repelent, este repelentul olfactiv. Acesta are un miros neplacut pentru viespi, insa placut pentru oameni. Parfumul este creat dintr-un amestec de uleiuri esentiale specifice, cunoscute pentru proprietatile lor repelente impotriva insectelor. Se poate aplica prin nebulizare ultrafina.

Metode mecanice de combaterea a viespilor

Prima varianta pentru combaterea viespilor este indepartarea manuala a cuibului sau blocarea accesului in cuib.
Indepartarea cuibului este recomandat sa fie realizata in timpul serii, cand viespile sunt mai putin active. Este esentiala purtarea echipamentului adecvat de protectie (manusi groase, ochelari/masca de protectie si costum de protectie impotriva intepaturilor). Cuibul trebuie indepartat rapid si cu grija, folosind un instrument lung, cum ar fi un cleste. Este recomandata plasarea cuibului intr-o punga de plastic rezistenta, sigilata pentru a preveni dispersarea viespilor.
! Aceasta metoda poate fi periculoasa si nu este recomandata persoanelor alergice la intepaturi !

Tratamente cu insecticide sub forma de pulbere

Insecticidele sub forma de pulbere sunt principala metoda de combatere chimica si se pot utiliza in zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu se pot aplica (de exemplu: orificii sau instalatii electrice, crapaturi etc.). Produsele nu se dizolva in apa.
Este importanta identificarea si tratarea zonelor cele mai apropiate de cuibul de viespi. De indata ce zona infestata a fost reperata, se aplica o cantitate suficient de mare incat daunatorul va prelua doza letala in timp ce va trece prin pulbere.
In cazul alegerii acestui tip de insecticid, va puteti baza pe un efect indelungat de peste 30 zile datorata formularii ca pulbere.
Odata aplicat pe cuib sau la intrare in cuib, daunatorul va prelua doza letala in timp ce va traversa suprafata tratata. Viespile vor duce insecticidul in interiorul cuibuiui si se va crea efectul de combatere in cascada. Insecticidul se aplica la interval de cateva zile. 
Acestea se pot utiliza atat la interior, cat si la exterior, conform indicatiilor de pe eticheta. Insecticidele pulbere se pot folosi impreuna cu insecticidele de tip aerosol (in interior) pentru un efect optim.

In cazul in care cuibul viespilor este prezent in pamant, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide sub forma de pulbere. Aplicarea este recomandat sa se efectueze cat mai grosier, intr-o cantitate mai mare, atunci cand pamantul este uscat (in conditii de umiditate insecticidul va fi absorbit in sol). 
Dupa aplicarea insecticidului sub forma de pulbere, se recomanda acoperirea solului din jurul zonei tratate cu un vas sau o galeata. Aceasta masura are ca scop impiedicarea viespilor care au supravietuit tratamentului sa scape din zona tratata si sa reinfesteze.
In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale. 

Insecticide concentrate impotriva viespilor pentru aplicare grosiera/reziduala

Pentru eliminarea viespilor atat din interior, cat si din exterior, se recomanda utilizarea unor insecticide concentrate care produc efectul specific de „knock-down”. Efectul se refera la capacitatea insecticidelor de a incapacita rapid daunatorii tinta. Insecticidul actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor, ceea ce duce la paralizia sau la moartea acestora.

Cele mai eficiente insecticide care se pot aplica rezidual sunt cele cu mod de actiune mecanic. Acestea sunt extrem de eficiente, avand un mod fizic de actiune si fiind concepute pentru imobilizarea daunatorilor rezistenti la insecticide. Provoaca imobilizarea mecanica externa a viespilor, ceea ce inhiba capacitatea lor de a zbura sau de a se hrani, ducand la o reducere semnificativa a populatiei lor. Spre deosebire de celelalte insecticide clasice, aceste produse garanteaza un efect imediat, ceea ce este foarte important in cazul dezinsectiei viespilor.

Pulverizatoare recomandate pentru dezinsectie viespi

Pulverizatoarele sunt aplicatoare de joasa presiune, care se utilizeaza pentru aplicarea insecticidelor cu dozare precisa. Capacitatea acestora variaza in functie de tipul aparatului, designul acestuia, modalitatea de aplicare (pulverizatoare manuale/motorizate), dimensiunea spatiului tratat. Trebuie acordata o atentie deosebita reglarii aparatului, cat si mentenantei acestuia.

! Recomandare: Pentru a elimina cuibul de viespi in mod eficient si in siguranta, se recomanda aplicarea insecticidelor prin pulverizare cu jet. Pulverizarea cu jet permite o tintire precisa a cuibului de viespi, maximizand eficacitatea tratamentului si reducand semnificativ riscul de expunere la intepaturi de viespi. Imediat dupa aplicarea insecticidului, este recomandata parasirea rapida a locului.

Insecticide lichide gata de utilizare lichide (RTU) impotriva viespilor

Fiind gata de utilizare, sunt o varianta convenabila pentru combaterea daunatorilor, oferind o aplicare usoara si rapida. Sunt ideale pentru a fi utilizate de catre neprofesionisti, sunt usor de aplicat si nu necesita echipament special. 

In cazul insecticidelor RTU lichide solutia de lucru este deja preparata, economisind timp si efort. De asemenea, insecticidele RTU reduc riscul de contact cu substante concentrate, ce pot fi nocive.

Insecticide doze aerosol / fumigene impotriva viespilor

Dozele de aerosol/fumigene ofera o solutie eficienta pentru combaterea viespilor in cazul unei infestatii serioase in interior. Fumul va irita si va face daunatorii sa iasa din ascunzatori sau spatii greu accesibile (efect de flush-out). Este un tratament complementar celui rezidual deoarece aceste insecte sunt rezistente la substantele active pentru combatere.

Insecticide recomandate pentru aplicarea ULV impotriva viespilor

Insecticidele concentrate pot fi diluate si aplicate cu ajutorul unui aparat ULV pentru a obtine un efect de flush-out. Aceasta metoda de aplicare irita si agita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului. 

Nebulizarea ULV este o metoda eficienta de combatere a viespilor in interior, oferind o alternativa la dozele de aerosol. Aceasta tehnica utilizeaza un aparat special care transforma insecticidul lichid intr-o ceata fina, dispersata uniform in spatiul tratat.

Se pot utiliza cu ULV pentru obtinerea efectului de flush-out si se aplica post pulverizare grosiera/reziduala. Aceste insecticide se dilueaza in apa si se aplica cu ajutorul unui aparat ULV / nebulizator pentru dezinsectie, pentru a obtine un efect de flush-out. Aceasta metoda de aplicare irita si agita insectele care se ascund in spatii greu accesibile, sporind astfel eficacitatea tratamentului. 

Aplicarea insecticidelor prin nebulizare este indicata pentru spatii mai voluminoase unde insecticidele aerosol / fumigene nu ar face fata. De exemplu hoteluri, pensiuni, moteluri, birouri, depozite, magazine si alte spatii comerciale.

! Este important de retinut ca durata de activitate a insecticidelor lichide variaza semnificativ in comparatie cu alte tipuri de insecticide, cum ar fi insecticidul sub forma de pulbere.

Tratament termic impotriva viespilor

Ca tratament termic, se poate opta pentru folosirea unor produse cu efect de racire. Dioxidul de carbon congeleaza insectele instantaneu, la o temperatura de pana la -45 grade Celsius, facand insectele usor de indepartat. Acest gen de produse sunt sigure pentru oameni, animale de companie, nu lasa reziduuri chimice si sunt inodore (nu au miros).

Echipamente de protectie impotriva viespilor

Utilizarea echipamentelor de protectie anti-viespi in timpul tratamentului de dezinsectie este cruciala pentru sanatatea si siguranta atat a personalului responsabil cu aplicarea substantelor chimice, cat si a celor care locuiesc sau lucreaza in zonele tratate. Viespile pot reactiona agresiv la interventii externe, iar intepaturile lor pot provoca reactii alergice severe sau chiar anafilaxie in unele cazuri.

Astfel, purtarea echipamentelor adecvate este esentiala pentru a minimiza riscurile de accidentare sau de expunere la substantele chimice utilizate in procesul de dezinsectie.

Prevenirea aparitiei – inspectia, igienizarea

Pentru a preveni aparitia viespilor, este important sa fie luate masuri preventive care includ inspectia regulata a zonelor, igienizarea corespunzatoare si monitorizarea periodica.

Inspectia: Se recomanda verificarea periodica a exteriorului si interiorului casei (sub stresini, sub/in balcoane sau in poduri), pentru a identifica eventualele cuiburi.

Igienizarea: Eliminati sursele care pot atrage aparitia viespilor, cum ar fi resturile de mancare, sursele de apa, bauturile dulci sau fructele coapte. Pastrati alimentele in recipiente inchise ermetic, acoperiti cosurile de gunoi cu capace (de preferabil etanse), curatati resturile de mancare sau de bauturi varsate.
Instalati plase pentru insecte la fereste si usi pentru a preveni patrunderea viespilor.

Pentru a preveni infestarea, se pot lua o serie de masuri, precum eliminarea constanta a gunoiului din pubele/cosuri de gunoi, reducerea vegetatiei, golirea constanta a recipientelor care colecteaza apa de ploaie, indepartarea surselor de hrana si curatarea suprafetelor de orice urma de produse alimentare. De asemenea, se recomanda sigilarea orificiilor si a crapaturilor care pot facilita patrunderea viespilor in interior.

Unde se pot gasi si ce probleme pot provoca viespile?

Viespile apar pe tot parcursul sezonului cald, cu precadere la exterior, insa in anumite cazuri pot fi prezente si in interior. In general, viespile sunt atrase de zonele umbrite, cu vegetatie deasa, spatiile de colectare a apei, insa pot fi intalnite si in preajma alimentelor dulci, a pubelelor de gunoi lasate descoperite etc. 

Viespile isi pot construi cuiburi in diverse locatii: pe balcoane, in garaje, in magazii, hambare, poduri, cuiburi artificiale (hoteluri de albine sau case pentru pasari), orificii din trunchiurile arborilor, crapaturi in stanci.

Prezenta viespilor in zonele urbane poate crea o serie de probleme:

  • Intepaturi – ambele genuri de viespi pot intepa daca se simt amenintate. Intepatura acestora poate fi destul de dureroasa si poate provoca reactii alergice;
  • Deteriorarea proprietatii – viespile pot roade materiale precum lemnul sau cartonul pentru a-si construi cuiburi.

Modalitati prin care pot ajunge in casa:

Caile principale de acces sunt usile si ferestrele lasate deschise, crapaturile sau orificiile, dar si gaurile de ventilatie neprotejate. Viespile sunt atrase de surse de hrana, precum resturile de mancare, bauturile dulci, fructele supramaturate si de mirosurile provenite din zonele de depozitare a gunoiului.

Pentru a limita patrunderea viespilor in interior, prin intermediul aparatelor de aer conditionat, se pot folosi produse care blocheaza accesul acestora in incinta. Acestea se amplaseaza in interiorul orificiilor de scurgere, conform specificatiilor, in functie de produsul ales. Aceste produse permit scurgerea apei, dar blocheaza accesul viespilor.

Cuiburile localizate in pereti, tocurile usilor/ferestrelor sau in tavan se pot indeparta si mecanic, prin aspirare. Mai exact, tubul aspiratorului se plaseaza in dreptul fisurilor/orificiilor de acces a viespilor in cuib, iar dupa ce vor fi aspirate se pot elibera in exterior.

Semnele infestarii cu viespi

Cateva semne care pot indica prezenta viespilor sunt: observarea cuiburilor, zgomotul specific (zumzet persistent) si aparitia viespilor in numar mare.

Pentru rezultate eficiente impotriva viespilor, se recomanda intreprinderea masurilor de combatere inca de la primele semne de infestare. In cazul prezentei cuibului de viespi, este indicat sa apelati la un specialist pentru a-l indeparta. 

Video-uri despre cum sa scapi de viespi